Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Celina’s nieuwe vriend is 12 jaar ouder dan zij

Pas als ze al smoorverliefd op elkaar zijn, ontdekken Celina (22) en Sander (34) dat het leeftijdsverschil tussen hen best groot is. Zelf vinden ze dat geen probleem, maar Celina’s familie en vrienden denken daar heel anders over. Moet Celina zich daar iets van aantrekken?

“Als ik terugdenk aan mijn eerste nacht met Sander, kan ik het nog warm krijgen. De vonken vlogen ervanaf. We kwamen elkaar tegen tijdens afgelopen carnaval. Hoewel ik niet helemaal goed kon zien hoe hij er in het echt uitzag – hij had zich verkleed als mislukte rapper – bezorgde hij me meteen al knikkende knieën. Liefde op het eerste gezicht, zo zou je het kunnen noemen.

Het liep tegen het einde van de laatste carnavalsdag. Allebei moesten we de dag erop werken en om die reden deden we het rustig aan met alcohol. Terwijl iedereen om ons heen zich tegoed deed aan het zoveelste shotje, deden wij het met een colaatje. Zo goed en zo kwaad als het ging voerden we in de drukke kroeg een gesprek. Een vriendin van mij heeft een appartement nabij het centrum en zij gaf me uiteindelijk de sleutel, zodat we daar in alle rust verder konden kletsen. Zo hebben Sander en ik van de laatste carnavalsavond bitter weinig meegemaakt, want het bleef niet bij praten alleen. Een fantastische avond, die voor altijd in mijn geheugen gegrift staat.

Onweerstaanbaar

In de twee weken die daarop volgden, hebben we alleen geappt, pas daarna kwam het weer tot een ontmoeting. We spraken af in het centrum van een grote stad, bij een café dat we allebei kenden. Ik zie hem nog zo staan, nonchalant tegen de pui van de kroeg geleund. Ik voelde tot in mijn tenen: hij is het voor mij.

We hadden een geweldige middag en avond en ik voelde spijt toen ik afscheid moest nemen om de trein te pakken. ‘Je kunt ook met mij meegaan,’ zei hij met een knipoog. Ik hoefde niet lang na te denken. Hij is onweerstaanbaar, ik kon er gewoon niet tegen ingaan.

Die nacht bleef ik bij hem en tussen het vrijen door praatten we heel veel met elkaar. Zo leerden we elkaar in sneltreinvaart kennen en met elk woord dat hij zei, vond ik hem leuker worden. Toen hij vertelde dat hij al een kind had uit een vorige relatie, schrok me dat niet af. Integendeel. Ik werk op een kinderdagverblijf, dus ik ben dol op kinderen. En dat hij al vader was, maakte hem des te aantrekkelijker voor me. Zo wist ik dat een gezinnetje er wat hem betreft wel in zou zitten.

Dit alles bracht me er wel toe om eindelijk te vragen hoe oud hij was. ‘Vierendertig,’ antwoordde hij toen. Dat antwoord verraste me. Ik was zelf namelijk nog maar tweeëntwintig – hoe konden we nou zo goed bij elkaar passen, terwijl hij zoveel ouder was?

Tegelijkertijd haalde ik mijn schouders erover op. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en ben daardoor vroeg zelfstandig geworden. Sander mocht dan wel een kind hebben, maar tegelijkertijd was hij nog erg jong van geest, een echte kwajongen eigenlijk. Ik gedroeg me wat ouder, hij gedroeg zich wat jonger. Bovendien, zo vonden we allebei: wat doet leeftijd ertoe als de rest zo vreselijk goed past? Niks!

Goedkope nanny?

Helaas zijn er genoeg mensen die het niet met ons eens zijn. Sander en ik hebben eerst even de tijd genomen om elkaar wat beter te leren kennen, maar daarna was het tijd om kennis te maken met elkaars familie en vrienden. Ik had wel gedacht dat het iets zou losmaken, maar dat het zó heftig zou zijn? Nee, dat had ik niet verwacht! Twee van mijn vriendinnen vinden het ‘walgelijk’, zeggen ze. ‘Als hij met pensioen gaat, moet jij nog twaalf jaar werken!’ En: ‘Hij wil gewoon een goedkope nanny.’

Mijn familie reageerde niet veel beter. ‘Twaalf jaar is wel veel, hoor,’ zei mijn tante. ‘Laat je jeugd niet verpesten door iemand die in een heel andere fase zit dan jij.’ Ook mijn ouders bleken niet zo ruimdenkend te zijn als ik altijd had gedacht. Mijn vader kwam zelfs op een zondagavond speciaal langs om erover te praten. ‘Die jongen is toch veel volwassener en serieuzer dan jij? Je bent nog zo jong, geniet gewoon nog even! Dat lukt nooit met iemand die al zo veel verplichtingen heeft, zoals een huis, een kind en een ex,’ zo luidde de strekking van zijn schier eindeloze monoloog.

Onzeker

Na dat bezoek van mijn vader was ik behoorlijk down en keek ik ineens met heel andere ogen naar mijn relatie met Sander. In eerste instantie dacht ik dat leeftijd er niet toe deed, maar is dat wel zo? Ik heb nog zo veel te ontdekken en er is nog zo veel te doen! Door een relatie te hebben met iemand die zo serieus in het leven staat, of moet staan, ontzeg ik mezelf misschien van alles. Als je er zo naar kijkt, maakt leeftijd wel degelijk uit…

Ik wil me niets aantrekken van al die negatieve opmerkingen die ik te horen heb gekregen, maar merk dat ik dat toch doe. Maar ik kan er toch ook niets aan doen dat ik voor Sander gevallen ben? Het maakt me onzeker en ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Elk advies is welkom…”

Celina (22)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Blauwe Bennie
  (44)
  12/04/2018
  13:10

  Je bent voor hem gevallen. Duidelijk. Proficiat daarmee!

  Draai het eens om.
  als jij tegen een vriendin zegt dat andere kledij beter bij haar past, doet ze dat dan?
  als jij zegt dat jouw vader minder moet drinken, doet hij dat dan?
  Kortom: mijn ervaring is dat mensen die ik spreek zich verder redelijk weinig aantrekken van wat ik zeg en toch wel hun eigen gang gaan, waarom jij/jullie dan niet?

  In de sociale orde:
  Primair (beginnend) gezin
  Secundair, familie
  Tertiair, vrienden, sommige bijzondere vrienden zijn familie.
  Dat is voor mij de volgordelijkheid der dingen.

  Als je nu verder gaat, is het misschien de volgende keer omdat hij niet genoeg verdiend, zijn merk auto niet goed is, niet kinder vriendelijk is, hij van een andere afkomst is.


 • miami
  (55)
  12/04/2018
  16:13

  Ik zie er geen probleem in. Hoor eens, je bent volwassen, dat is wat anders als je bijv.18 bent en hij is 34. Je bent allang klaar met school, je werkt, je hebt al wat meegemaakt. En ik vind eerlijk gezegd 12 jaar niet zoveel. Jammer van die reacties want het is nergens voor nodig. Je weet nooit of je altijd bij elkaar blijft maar dat is met elke relatie zo ongeacht het leeftijdsverschil. Geniet er nou maar van en over een tijdje zullen ze wel bijdraaien. Je ouders zullen hem toch moeten accepteren. En je vrienden? Als ze hem als een probleem blijven zien dan is dat hun probleem en ben je hun geen vriendschap waard.


 • Anna
  (63)
  12/04/2018
  16:40

  Waar mensen zich al niet druk over maken.
  Het is jouw / jullie leven en daarmee jouw / jullie keuze.
  Leeftijd zegt weinig.
  Ik ken mensen met groot leeftijdsverschil die nog steeds bij elkaar zijn en mensen van gelijke leeftijd of weinig verschil die elkaar de tent uit hebben gevochten.
  Wie weet wordt het wel wat met jullie of niet.
  Daar komen jullie vanzelf wel achter.
  Het leven is maar kort.
  Geniet van het nu.
  En laat verder iedereen de rambam krijgen.


 • Eagle
  (41)
  13/04/2018
  10:37

  Mijn vriend was elf jaar ouder dan ik. En als hij niet was overleden, was ik misschien nog steeds bij hem geweest. Of niet natuurlijk. En daar zit hem het probleem. Je weet nooit vantevoren of je relatie werkt of niet, en het kan altijd overal op stuklopen. Leeftijdsverschil is daar een voorbeeld van. Maar met een jongen meer van je eigen leeftijd kan het ergens anders weer door fout lopen. Ik weet zeker dat er meerdere van je vrienden ooit een relatie hebben verbroken, waarvan zij ook ooit hebben gedacht dat het voor eeuwig zou zijn.

  Relaties kunnen op de klippen lopen, maar als je er meteen vanuit moet gaan dát het fout gaat, dan hoef je nooit meer aan een relatie te beginnen.

  Kortom: Zolang Sander en jij het samen fijn hebben, zolang jullie goed met elkaar kunnen praten, lachen, huilen, enz., is er niemand die dat zou moeten kunnen veranderen.

  Ik wens jullie veel geluk samen


 • Yorda
  (39)
  13/04/2018
  20:59

  Mijn ex en ik scheelden 17 jaar met elkaar. Voelden we niets van en de uiteindelijke breuk tussen ons, had niets met leeftijd te maken.
  Als jij minderjarig was geweest, had ik het een ander verhaal gevonden, maar op zich vind ik dit wel meevallen.

  Als jullie happy zijn, je het gevoel hebt dat jullie écht op één lijn zitten, een toekomst samen zien… ga er dan vooral voor. Hoe langer de relatie duurt, hoe normaler het allemaal gaat worden. Ook voor de “buitenwereld”. Laat je niet gek maken door de mening van anderen, maar ontdek zelf of deze relatie gaat lukken.

  Veel geluk!


 • Ijsco
  (39)
  13/04/2018
  21:40

  Leeftijd is maar een nummer.
  Iemands gedrag is ook moeilijk te voorspellen op leeftijd.
  Het gaat erom dat je wel een beetje op dezelfde golflengte zit.
  Richt op wat jullie gemeen hebben.
  Besef wel dat mensen niet altijd hetzelfde blijven en dat door het leeftijdsverschil heel goed kan zijn dat hij later andere dingen in het leven wil dan jou.
  Let dus goed op dat er genoeg overeenkomsten zijn tussen jullie.
  Denk aan voorkeuren voor dingen om te doen en hoe jullie leven te leiden.
  Liefde is zoiets moois en daar moeten jullie lekker van genieten en je dus niet te druk maken om het getal (leeftijdsverschil)


 • Saskia
  (30)
  15/04/2018
  06:14

  Volg je hart. Een leeftijdsverschil van 12 jaar ia veel en het kan later zeker onpraktisch zijn met pensioen etc. Nu ben je gelukkig, koester dat en laat de negatieve reactisa voor wat ze zijn. Het is jouw leven! Succes en geniet samen van jullie roze wolk.


 • Denise
  (21)
  16/04/2018
  19:03

  Leeftijd maakt niets uit. Je familie en vrienden draaien wel bij als ze Sander leren kennen en zien hoe goed jullie bij elkaar passen. Veel liefde en geluk toegewenst!