slaappillen slikken

Moet ik slaappillen slikken?

Annamaria (39) was altijd een goede slaper, maar nu ligt ze steeds vaker hele nachten piekerend naar het plafond te staren, klaarwakker. Het slaapgebrek drijft haar zo langzamerhand tot wanhoop. Moet ze nu, op advies van een vriendin, slaappillen slikken?

“Door mijn ouders, en later door mijn vriendinnen, werd ik altijd ‘Annamaria Slaapkop’ genoemd. Slapen vond ik heerlijk en ik had er echt geen moeite mee om overdag lekkere dutjes te doen. Waar precies maakte me niet zo veel uit. Als kind lag ik regelmatig lekker opgekruld in mijn moeders fauteuil een powernapje te doen. En als ik met vriendinnen weg was, vonden ze me soms slapend op de gekste plekken. Zo hebben ze me op een festival een keer zittend tegen een eetkraampje aangetroffen, in diepe slaap verzonken. Ik was gewoon ontzettend moe van de avond ervoor – het was laat geworden – en had besloten om even een dutje te doen om de accu weer op te laden.
Ook toen onze kinderen klein waren, had ik geen slaapproblemen. Die heftige slapeloze nachten waar je sommige ouders weleens over hoort – ik vond het wel meevallen. Onze zoon was niet echt een huilebalk en sliep na een week of twee ’s nachts al door. Onze dochter is langer ’s nachts aan het spoken geweest, maar als we haar eenmaal weer gekalmeerd hadden, viel ik met gemak weer als een blok in slaap zodra mijn hoofd het kussen raakte. Met heimwee denk ik nu terug aan die tijd. Ik ben namelijk zó moe!

 

Borstkanker

Als ik terugkijk, zijn mijn slaapproblemen een jaar of vier geleden begonnen, toen mijn alleenstaande moeder ernstig ziek werd. Ze had borstkanker en moest intensieve behandelingen ondergaan. Ze woont maar een paar straten bij ons vandaan, en mijn broer en twee zussen wonen verder weg. Toen ze ziek was, was ik dus vanzelfsprekend degene die ze belde als ze iets nodig had. Als ze een kuur had gehad, deed ze zich beter voor dan ze zich voelde. Mijn aanbod om bij haar te blijven slapen, wees ze resoluut af. Daarom is het wel een paar keer voorgekomen dat ze me ’s nachts uit bed belde omdat ze zich beroerd voelde. Nadat ik voor de vierde keer op mijn sloffen en in pyjama op mijn fiets haar kant op was gegaan, bleef ik voortaan bij haar slapen als ze een pittige behandeling of operatie achter de rug had. Het was een slopende tijd, maar gelukkig knapte ze op. Het gevaar lijkt nu geweken, voor zover je daar een uitspraak over kunt doen.
Ik kamp echter met een flinke erfenis: ik slaap steeds slechter. Eerst kwam het af en toe eens voor dat ik midden in de nacht wakker werd en mijn gedachten niet kon stoppen. Ik piekerde dan over mijn moeder, of ze het wel zou redden en of ik wel zonder haar zou kunnen. Het hield me uit mijn slaap. En als ik dan eens wegdommelde, schrok ik soms weer wakker van een luide snurk van mijn man. Zo lag ik af en toe een hele nacht wakker, iets wat ik helemaal niet kende.

 

Warme melk

Nu gaat het dus veel beter met mijn moeder, maar mijn slaapritme is er niet beter op geworden. Integendeel. Soms lig ik uren naar het plafond te staren, klaarwakker. Om gek van te worden. Er zijn allerlei redenen waarom ik niet in slaap kom. De ene keer ligt mijn man te snurken, de andere keer worden mijn voeten maar niet warm. Of ik kan niet slapen omdat mijn buik te veel borrelt omdat ik meer chinees heb gegeten dan goed voor me is. Het komt ook regelmatig voor dat ik na een uurtje of drie geslapen te hebben weer wakker word, natuurlijk met een blaas die op knappen staat, en dat ik daarna geen oog meer dichtdoe.
Als ik ’s nachts wakker lig, vliegen mijn gedachten alle kanten op. Heb ik de rekening van de orthodontist wel betaald? Hoe zal het aflopen met de examens van onze zoon? Die bult op de kop van onze hond, zou dat kwaad kunnen of niet? Dingen waar ik me overdag niet druk om kan maken, komen ’s nachts extra hevig tot leven en houden me uit mijn slaap. Ook over het feit dat ik niet in slaap kom, kan ik liggen piekeren. Zeker sinds ik heb gelezen dat weinig slaap slecht voor je is. Dat bericht had ik dus beter niet kunnen lezen.
Een glaasje warme melk en even uit bed: het helpt niet. Homeopathische middelen zijn ook niet sterk genoeg voor me. Er moet wel iets gebeuren, want het lijkt steeds erger te worden. Deze week merkte ik nog dat ik fouten maakte op mijn werk, omdat ik zo moe was dat ik me niet kon concentreren.
Een vriendin van me raadde me pillen aan. Inslapers, ze zweert erbij! Maar het moet toch op een andere manier beter kunnen gaan? Of is het echt tijd voor medicatie en moet ik die pillen gewoon gaan slikken om even wat rust te krijgen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Eagle 09-09-2019 11:55
    Als ik jou was, zo ik een keer een goed gesprek aangaan met de huisarts. Nog niet zo lang geleden zat ik in een vergelijkbare situatie en ik herken al je klachten. Ik heb een lichte dosis antidepressiva gekregen en ik moet zeggen; het gaat nu een stul beter. Misschien is dat ook iets voor jou. Het is nog lang niet zo sterk als "echte" slaappillen, maar het voorkomt dat je gedachten op hol slaan. Als je het een half uurtje voor het naar bed gaan inneemt en dan nog even ontspant (met een goed boek of zo), voel je dat je hersenspinsels afnemen en slaap je een stuk rustiger in. Ik wens je nog een heleboel rustige nachten toe.
  • An 09-09-2019 12:16
    Beste Annamaria. Vervelend dat slaapprobleem maar het gaat meestal weer over. Tot die tijd wat tips; Slaapkamer schoon en opgeruimd? Aangename geur...lavendel oid. Warme douche en lekker gauw het bed in. Lees een boek met evt zachte rustige muziek. Geen telefoon of moeilijk boek he... Leer visualiseren; waar ben jij het liefst of zou je graag naartoe gaan? Stuur je dromen zo bij dat je lekker weg kan dromen. Verplicht jezelf niet te slapen maar te rusten zo gaat de druk er wat af. Evt om 19.00 een paar pilletjes melatonine om wat kracht bij te zetten. Schrijf overdag van je af en laat de dag als een kaarsje uitgaan. Geen inspanningen of mails meer na de avondmaaltijd en niet snaaien later op de avond. Je lichaam moet dat verteren dus blijft in waakmodus. Ik hoop van je te horen of je hier iets mee kunt. Xx
  • Louise 13-09-2019 22:46
    Slaapmiddelen kun je het beste zien als laatste redmiddel. Ik wil je graag verwijzen naar https://www.vgz.nl/gezond-leven/handige-gezondheidsapps scroll door tot halverwege de pagina, zijn apps die helpen om beter te slapen.
  • Loes 28-09-2019 19:43
    Ik ben geen arts maar hier de tips: Lees en ik zelf zie zelf het effect van cbd druppels in te nemen.Ik merk echt het verschil. Hoge dosering. Het kan ook al te maken hebben denk ik persoonlijk met de overgang ook al zit je er nog niet in, klachten kunnen al jaren ervoor beginnen. Simpel bloedonderzoek kan je dan doen en indien aanwezig kan je daar iets voor nemen. Je hebt ook gewoon bij de drogist tabletten waar dat lichaamseigen stof inzit die je beter laat slapen, meta nog iets?
  • Rainbow 23-12-2019 23:05
    Vreselijk... Ik ken dit zo goed. Is precies hoe ik ben met tijden. Al jaren heb ik last van depressies en dat uit zich ook op deze manier. Bij mij werkt anti depressiva heel goed. Ik vind het vreselijk dat ik dat moet gebruiken en ben er jaren tegen in gegaan er op tegen geweest. Maar met die anti depressiva die ik voor het slapen in neem heb ik echt minder last van dit soort dingen. Precies wat jij beschrijft... Soms heb ik het alsnog maar niet meer elke nacht. Het is ook niet zo dat je steeds meer nodig hebt ik ben op de zelfde redelijk lage dosis gebleven. Wordt niet moe van die medicatie ofzo. Ik slik citolapram is zonder bijwerkingen (bij mij) de andere anti depressiva kon ik niet tegen daarom duurde het lang voordat het beter ging. Het kan een zoektocht zijn.. Je hebt gewoon te veel stres gehad... en je bent je bewust van het leven en wat als...
  • engel 28-12-2019 19:17
    ik zou niet aan de slaap pillen gaan, ze helpen je wel in slaap te komen, maar ze verstoren je slaapcyclus waardoor je niet goed genoeg uit zal rusten. Ze remmen ook je diepe slaap. Wat ik je zou adviseren is gezonder te gaan leven. Gezond te eten, dus niet chinees waarvan je iets te veel eet. Maar ook niet te veel afspraken in de week maken, of te veel werken. Neem wat meer pauzes op een dag, want je hersenen staan nu continu aan, en worden te moe om te gaan slapen. Yup je kan ook te moe worden om te gaan slapen. Neem wat meer tijd voor jezelf. En schrijf op welke vragen je bezig houden en ga er de volgende dag mee aan de slag zodat je vragen beantwoord zijn. Met je hond bijvoorbeeld, ga naar de dierenarts. En s'avond gewoon lekker rust nemen en gaan relaxen, zo ga je lekker ontspannen naar bed toe. Dat helpt om in slaap te komen. Echt begin niet aan pillen, het is chemische troep en je komt er niet zo makkelijk er weer van af, en zeker zware slaap pillen zijn verslavend, en zoals ik al zei je krijgt nooit een goede slaapcyclus, en daarom zal je moe blijven.