Dilemma: schoonmoeder geeft steeds…

Dag lieve dames en heren,
Ik heb sinds september een relatie met een hele lieve leuke jongen. Hij woont op dit moment nog bij zijn moeder. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat we binnen afzienbare tijd gaan samenwonen. Mijn vriend is uiteraard gezien zijn woonsituatie vaak bij mij aangezien ik mijn eigen huis heb en wij daar lekker kunnen doen waar wij zelf zin in hebben. Alleen nu is het dillema zijn moeder behandeld hem nog een beetje als een klein kind wat volgens haar zelf niks kan. Niet koken etcetera. Kan hij overigens prima op vrijdag heeft hij geen keuze omdat ik dan werk.
Zijn moeder geeft ook iedere keer karrenvrachten vol met eten mee. Blikken groente, vlees, brood, kaas noem maar op. Op zich natuurlijk goed bedoeld maar ik heb het gevoel dat ze zo toch een beetje de regie probeert te houden in het leven van haar zoon met wat hij eet etcetera.
Terwijl ik al 10 jaar zelfstandig woon en al even lang mijn eigen potje kook, boodschappen doe, kortom alles wat met huishouden te maken heeft. Ook zijn veel van de spullen die ze meegeeft tegen de datum aan. Nu hecht ik geen waarde aan THT maar wat wel zo is dat ik er niet tegen kan dat er op deze manier voor mij beslist wordt wat ik wel of niet wanneer eet.
Bovendien heeft ze zelf een heel laag inkomen waardoor ze het ook eigenlijk mijns inziens helemaal niet kan missen terwijl ikzelf een vrij goed inkomen heb (bankwezen). We eten gevarieerd en gezond dus daarover hoeft ze zich niet druk te maken. Hoe maak ik haar duidelijk dat ik haar goede zorgen waardeer maar dat ik haar boodschapjes niet nodig heb of zelfs eigenlijk niet op prijs stel? Kortom hoe breng ik dit netjes zonder over te komen als een kreng……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Karin 14-03-2016 14:39
  Jij bent al 10 jaar zelfstandig, jouw vriend moet het nog worden. Dit is voor hem de uitgelezen kans om dat aan te pakken. Het is niet jouw taak maar de zijne om dit met zijn moeder te bespreken. Maar eerst is het handig dat jullie duidelijk krijgen of het voor hem ook een probleem is (of niet). Alles op zijn tijd. Succes.
 • rainbow 14-03-2016 14:41
  Ik vind je denigrerend overkomen. Wat maakt het nou uit?? Ik zou zeggen maak er niet zo'n drama van. Er zijn wel andere dingen om je druk over te maken? (Zo niet ... is dat een luxe) dus laat je schoonmoeder gewoon gaan. Ik vind het hartstikke lief dat er iemand is die aan een ander denkt terwijl ze niet zo veel heeft. Jammer dat zo iemand dat dan niet kan waarderen. Wees blij met zo'n mens in je leven.
 • rainbow 14-03-2016 14:41
  Ps ik woon ook al 11 jaar op mezelf
 • Skylar 14-03-2016 14:42
  '@Karin mijn vriend heeft inderdaad ook wel eens aangegeven dat het echt niet hoeft boodschappen meegeven. @Rainbow het is absoluut niet denigrerend bedoeld maar ik bepaal liever in samenspraak met mijn vriend wat ik eet aangezien ik een ietwat afwijkende eetstijl heb ten opzichte van schoonmoeder. Niks mis mee toch. Natuurlijk waardeer ik haar goede zorgen maar het belemmerd mij meer dan dat het mij ontlast. Zelf eet ik liever bijvoorbeeld geen bewerkte producten en voor gekruid vlees etcetera. Vaak ook veganistisch of vegetarisch. Ik vind het eerder achterbaks om het maar gewoon aan te pakken en het misschien zelfs weg te moeten gooien omdat we te veel hebben.
 • Betsie 14-03-2016 14:42
  De volgende keer zou ik op de man afvragen wat er mis is met jouw eten dat jij met je eigen centen hebt betaald? Is dat soms niet goed genoeg, niet duur genoeg of niet goedkoop genoeg. Je mag best aangeven dat je niet zit te wachten op deze dingen en vooral niet als ze tegen de THT aan zitten. Je vriend is toch geen afvalbak waar alles maar in gedumpt kan worden? Dan ben je maar (even) een kreng maar anderen hoeven toch niet te bepalen wat jij eet of op tafel zet? Als schoonmoeder het niet al te breed heeft moet ze d'r centen vasthouden en niet uitgeven aan onnodige zaken. Ga er immers van uit dat haar zoon / jouw vriend werk heeft en zichzelf kan bedruipen...
 • Skylar 14-03-2016 14:44
  '@Betsy uiteraard kunnen zowel vriend als ik prima onze eigen broek ophouden. Ook hij heeft een volledig salaris. Ik wil het alleen zelf niet zo bot brengen omdat ik de verhoudingen uiteraard graag goed wil houden. Verder geloof ik oprecht in de goede intentie. Bovendien heeft mijn schoonzus (vriendin van zijn broer) het ook al eens tegen haar gezegd aangezien zij voorheen ook werden overladen met boodschappen en dat viel bepaald niet in goede aarde. Ik denk dat ik kies voor de gulden middenweg tussen de reacties. Ik vertel haar dat ik haar goede zorgen absoluut waardeer en dat ze best een enkele keer als ze iets over heeft best iets mee mag geven maar dat het van mij niet structureel hoeft (en ik dat zelf ook niet wil) aangezien ik inderdaad liever zelf bepaal wat ik eet/koop. Dit vertel ik haar op een rustig moment met de nodige voorzichtigheid. @Rainbow ik voel mij juist zo vervelend dat zij weinig te besteden heeft en toch boodschappen voor ons doet....
 • Schoondochter 14-03-2016 14:45
  Wat heb je toch een hele lieve schoonmoeder, heel zorgzaam. Staat voor jullie klaar. Prima, ik had ook wel een schoonmoeder gehad die weleens snoepjes gaf aan me zoons, toen hij klein waren. Toen ik er wat van zei riep zij; Niet zeuren, daar zijn oma,s voor. Op dat moment heb ik een lieve partner die ook een lieve moeder heeft. Ver van ons vandaan, wonen hun, ver in het noorden van Nederland. Zij is zachtmoedig van karakter. Me vorige schoonmoeder was overleden toen ik gescheiden was. Maar ik begrijp heel goed dat je zelfstandig wil blijven met je man. Doe zelf eens goeds. Koop een bosje bloemen voor haar, en vertel op zich dan wat je aan haar waardeert en zeg dat je echt niets wil hebben. Dan zal je zien dat zij meer respect voor je zal krijgen en voor je man. Het is haar zoon en wil zij hem gelukkig zien.
 • m.meershoek 14-03-2016 14:45
  Ik zou eerst de positieve eigenschappen van jouw schoonmoeder vertellen aan haar en dat je haar daarom waardeert. Trakteer haar op wat leuks, lekkers, moois, omdat ze jullie helpt !! Vertel ivm het vele eten geven, dat je merkt dat je eten soms moet weggooien en dat je dat zonde vindt. Vindt een compromis; dat jullie bv 1x in de 2 weken bij haar gaan eten en dat ze voor 1x in de week eten meegeeft... Kat haar niet af wat ze doet, ze doet het uit liefde !! Zie ook het goede ervan !!! Succes !
 • Hobbykok 06-07-2016 11:15
  Nodig je schoonmoeder eens uit om te komen eten en maak iets speciaals waar je erg goed in bent en weet dat je schoonmoeder ervan zal smullen. Als dan ook je vriend je er complimenten over maakt dat lijkt het me dat je schoonmoeder zal inzien dat je haar zoon goed verzorgd.