DIK

DIK
Ik ben dik. Dik,zwaar, mollig, vet. Of stevig zoals mijn vader vroeger al zei. ‘Esther heeft stevige benen’. Thanks voor dat. Als dikkerd in deze maatschappij kamp ik met vele problemen. Problemen die iedere vrouw vast wel eens ervaart, maar in mijn hoofd heeft het toch te maken met mijn dik zijn. Als gezellige Brabantse Bourgondiër, zo zie ik mezelf dan weer wel, is het toch niet altijd rozengeur en chips.

Al mijn hele leven zit het in mijn hoofd: ik ben dik. Terwijl ik nu naar foto’s kijk en denk: goh, ik zou toch een moord doen om er weer zo uit te zien als toen ik 16 was. Maar als ik naar die foto’s kijk, zie ik het toch ook. Esther heeft zich goed ingepakt; broekje netjes over de buik, vestje aan bij het t-shirt, wijdvallend en het liefst ook nog een sjaal om (want ja die onderkin kon echt niet!). Oh en dit zijn nog de zomerfoto’s. En elk jaar schuift dat verlangen weer op, naar de voorgaande slanke jaren. Terwijl de 16jarige Esther zich net zo dik voelt als de 23jarige Esther. Als gevolg van mijn dik zijn, ben ik gezellig en heb ik een uiterst goed gevoel voor humor. Dit hoort er namelijk bij: dikkerds zijn gevuld met zelfspot en gezelligheid. Daarnaast heb ik ook een directe manier van communiceren gefrabiceerd en lijk ik super zelfverzekerd. Want dat hoort er natuurlijk ook bij; je bent pas een faler als je je zo gedraagt. Dat is ook de reden dat ik gewoon in een bikini heb rondgelopen de afgelopen jaren, een badpak is voor dikkerds.

Maar goed, wat is het nut van dit verhaal? Nou gewoon, ik wil ook wel eens kunnen klagen. Ik ken mensen die aan willen komen en daarover mogen klagen. ‘Echt, ik doe zo mijn best, maar ik kom geen gram aan!’. En iedereen heeft daar zoveel begrip voor en zegt: ‘jeetje meid, wat ontzettend naar voor je!’ Je snapt dat ik , als dikkerd, alleen maar schuin kan kijken. Ik heb het ook een keer geprobeerd. ‘Echt ik doe zo mijn best, maar ik val geen gram af!’ Nou mensen, uit ervaring: SPREEK DEZE ZIN NOOIT HARDOP UIT! Alleen dikkerds weten waarom. Oh, nu we het hier toch over hebben; die goedbedoelde ongevraagde reacties! ‘Je moet gewoon gezond ontbijten, je moet alleen maar water drinken, je moet geen koolhydraten meer eten, je moet gewoon je doel voor je zien of heb je wel eens gedacht aan een dieet? FLIKKER OP MET DIT, IK VRAAG JE NIET OM JE MENING. Of van die walgelijk dunne mensen die dan mee gaan klagen: ‘ja ik herken het, mijn bovenbenen zijn ook echt huge!’. ECHT HOU OP MET ME!

Ook de opmerkingen die vriendlief wel eens ontglippen. ‘Jezus, wat een dikke foep en die reet!’. En dan kijk ik, past het kind in kwestie wel drie keer in mij. Of die grap dat hij chips haalt en gewoon weken met een zak kan doen. En dan boos worden als ik de zak in kwestie na 20 minuten al op heb gevroten. Sorry!

Iedereen heeft wel iets, is ook een vaak gehoorde opmerking. Maar mijn ‘ding’ is voor iedereen te aanschouwen en niet zo’n beetje ook. Waarom mag je als dikkerd niet klagen over je dik zijn? Waarom moet ik altijd verantwoording afleggen? Waarom reageert iedereen altijd zo verbaasd als ik aangeef dat ik shoppen de hel vind? Echt, serieus? Ga jij maar eens shoppen op maat in plaats van op wat je leuk vindt. Ga jij maar eens 10000 broeken passen die allemaal net iets te klein zijn en met een rood hoofd je hokje uitkomen. Dat is lachen joh!

Maar goed, deze klaagzang heeft wel ergens een doel. Want ik ben het beu. Het dik zijn ben ik beu, de reacties ben ik beu. Ik voel me buitengesloten. Ik wil ook meedoen aan de wereld van slanke dennen. Ik wil ook kunnen eten wat ik wil en niet weggestaard worden bij de Mac. Ik wil dat mensen op feestjes wel gewoon het bakje chips bij mij wegzetten (dit gebeurt nu niet, geen grap!). Maar als allerbelangrijkst wil ik mezelf leren accepteren. Als Esther.

Dus nu heb ik in mijn hoofd gehaald dat ik wil gaan afvallen. Ik heb groenten in huis, ik heb fruitjes gehaald en zelfs mijn brood heb ik vervangen door speltbrood. Ik heb mijn sportbroek weer onder uit de kast getrokken en zelfs mijn sportschoenen (die dienden als werkschoenen, want ze lopen heerlijk!) gewassen. Dus nu ben ik er klaar voor.

Tenminste, dat dacht ik. Maar hoe krijg je ineens de motivatie om echt buiten te gaan lopen in je super strakke broek en je wiebelende vetjes? Ik heb geen idee.
Het dik zijn brengt zo z’n veiligheden met zich mee. Ik mag namelijk wel andere mensen afkeuren, want ja ik ben zelf ook dik. Ik mag wel troosteten, want dat past in het plaatje. Ik mag mensen bekrompen noemen, omdat ze me afwijzen op mijn uiterlijk. Ik mag zielig zijn in deze maatschappij, ik ben jong en dik. Oh en als top, ik rook ook nog! Dus ik ben degene voor wie jullie allemaal zoveel zorgverzekering betalen. Dat ik een weerstand heb waar je u tegen zegt en me verder kip lekker voel, zullen we voor het gemak maar even vergeten.

Ik denk echt dat ik gelukkig ben als ik dun ben. En ja, ik heb een gezond stel hersens en ik weet heus wel dat het waarschijnlijk niet zo gaat zijn. Maar toch. En daarom komt het gevoel van falen altijd zo hard aan. Ik vind het maar stom, dat afvallen. Ik werk notabene bij een bakker, hoor ik dan niet gewoon dik te zijn? Nee Es, stomme smoesjes.

En dat weet ik ook wel, stomme stomme smoesjes. Maar chips is echt mijn beste vriend. Daar word ik gelukkig van. De geur van een verse zak paprikachips, man man man. Ik heb wel eens uitgerekend hoeveel zakken paprikachips ik kan kopen van mijn salaris. Echt, ik werd er zwaar gelukkig van. Maar het gevoel dat als de zak leeg is en je op de klok kijkt en ziet dat je 10 minuten verder bent, is het rotste gevoel dat er bestaat. Zo high, zo low. Het is gewoon een rush, een verslaving. Ik ben verslaafd aan voedsel. En naar mijn mening is dit de lastigste verslaving ooit: eten is overal, iedereen doet het, het is niet duur en je hebt eten per slot van rekening ook echt nodig. Maar of ik chips, koek, snoep, stokbroodjes met aioli en satésaus nu echt nodig heb? Nee eigenlijk niet.

Wat heb ik dan wel nodig? Wat heb ik, als bijna 24jarige, nu echt nodig in mijn leven? Goede vraag, hele goede vraag. Hoe zorg je ervoor dat je op een dag in de spiegel kijkt en denkt: ik mag er zijn! Dat je vrienden kan zijn met jezelf, ‘ik ben wel oke’. Of zit dat eeuwige getwijfel aan mezelf gewoon in mij? Ben ik gewoon zo en moet ik het hier mijn hele leven mee doen? Maakt het uberhaupt uit of ik nou 50 of 100 kilo weeg? Voor wie maakt dat nou het verschil? Allemaal vragen die dagelijks rondspoken in mijn hoofd (met onderkin).

Ik wou dat ik van deze stress al kilo’s verloor, maar helaas, het is niet altijd feest. Liever schrijf ik een klaagzang en blijf rustig op deze bank zitten. Terwijl ik weet dat het zo niets gaat veranderen. Wat moet ik nu toch in godsnaam met mezelf aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • lucia 19-09-2016 22:08
  Quote: Maar goed, deze klaagzang heeft wel ergens een doel. Want ik ben het beu. Het dik zijn ben ik beu, de reacties ben ik beu. Ik voel me buitengesloten. Ik wil ook meedoen aan de wereld van slanke dennen. Maar als allerbelangrijkst wil ik mezelf leren accepteren. Als Esther. *** Als zwaargewicht van 85 kilo bij een lengte van 1,60 mag ik mijzelf tot dezelfde categorie dikkerds rekenen. Alleen heb ik er de maling aan wat anderen van mij vinden. Respect en waardering krijg ik om wie ik als persoon ben en waar ik voor sta. Daarnaast ben ik trots op mijn (dikke) buik want het mag gezien worden dat zwangerschappen haar sporen hebben nagelaten. Laat Esther eens naar zichzelf kijken door de ogen van een ander. Wat maakt Esther uniek en bijzonder? Esther is meer dan alleen x-aantal kilo en maatje zoveel. Wat maakt Esther waardevol en waar mag zij trots op zijn? Esther is meer dan x-aantal kilo en maatje zoveel. Ik snap dat je het 'dik zijn' beu bent, de opmerkingen zat en het gevoel niet buitengesloten te worden. Maar dat zegt niets over jou als persoon, wie jij bent. Wie niet verder wenst te kijken dan jouw 'buitenkant', jou niet wilt kennen als persoon zoals je bent zal dat ook niet doen als je een slanke den bent. Esther zou tegen zichzelf moeten zeggen, ik ga op zoek naar mijn sterke kanten en laat daarmee zien wie ik ben. Ik zorg goed voor mijzelf en zie er goed uit ook al ben ik te dik. (Een collega van mij is veel te dik, zij heeft het accent van dik zijn weten te verleggen naar haar accent door zich altijd mooi opgemaakt en goed gekapt voor de dag te komen.). Esther zou tegen zichzelf moeten zeggen, ik ben meer dan die gezette stevige (of dikke) dame en dat zal ik de buitenwereld laten zien. Wie mij niet wilt kennen om wie ik als persoon ben is zelf het kennen niet waard. Als je wilt afslanken, doe het dan omdat jij het zelf wilt en niet omdat de omgeving dat van jou verwacht.
 • Piesje 21-09-2016 11:55
  Mooi verwoord Lucia. Zo hoort het, dik of dun we horen er allemaal bij.
 • Jo 05-10-2016 12:13
  Wat een heerlijk geschreven verhaal, heb genoten! Je verwoord precies hoe ik mij voel!! bedankt !
 • closer 28-10-2016 14:49
  Als je het beu bent , ik ga het toch zeggen ...Ga dan van die bank af , ga lopen en die vetjes lopen wel echt wel mee...Laat een denken wat hij/zij wil...Jij mag er zijn, etend/rokend ...Dat moet je allemaal zelf weten maar als je het echt zat bent dan doe je er wat aan.....Ik weet waar ik over praat , ik was bijna 160 kilo en moeder van 4 kinderen , mijn wereld werd kleiner , eten en roken ja dat deed ik ook...Maar ik wilde het niet meer ,ik wilde ook mee met de kids op de trampoline , van de glijbaan en een normaal bommetje doen in het zwembad....Nu hier 75 kilo , 1,70 , sporten 3 a 4 x per week , eet gezond en voor mij geen sigaretten meer .....Ben ik veranderd , ja ...Meer zelfvertrouwen , wil graag kleding passen ,doe van alles met de kids , zwem veel en ja ik doe bommetjes met mijn kinderen.....Ik zeg niet dat je leuker bent als je afvalt , maar voor je eigen is het allemaal een stuk makkelijker .... Meid als je het wil ,kun je het ...en nee ik ben geen jojo want ik zit al 4 jaar op hetzelfde gewicht...En als ik het kan , kan iedereen het.
 • Liefhebber 10-06-2017 16:02
  Je zou moeten weten dat op elk potje een dekseltje past, probeer eens van je onzekerheid af te komen, dat is het eerste waar je aan moet werken. Ook dikke vrouwen hebben hun aantrekkelijkheid, ik zie liever een verzorgde dikke vrouw dan een onverzorgde slanke vrouw. Dikke vrouwen hebben veel te geven, letterlijk en figuurlijk, en er zijn voldoende liefhebbers voor, kijk maar eens om je heen. Het enige waar ik me bij dikke mensen zorgen om maak is de gezondheid, je wil yoch zo lang mogelijk fan je leven genieten, niet?Uiteindelijk is het je karakter waar je als mens op afgerekend wordt, noet?