Dochter betaalt haar moeder niet terug

Mijn zus Anna is jaren geleden gescheiden en heeft twee volwassen kinderen (Sabina uit haar eerste samenwoonrelatie en Sebastiaan uit haar tweede relatie/huwelijk). Zoonlief is alweer een aantal jaren getrouwd en leidt een goed leven met zijn vrouw. Dochter Sabina, inmiddels 44 jaar, is gescheiden, heeft drie kinderen maar heeft al haar hele leven een geldprobleem; ze kan er gewoon niet mee omgaan. Ze zit eigenlijk al sinds ze (zonder diploma) van school ging, in de schulden. Heeft een studieschuld opgebouwd die ze volgens mij nog steeds niet heeft terugbetaald. Ze is niet dom maar wel ontzettend makkelijk en heeft niet bepaald doorzettingsvermogen, tenzij ze er haar plezier en voordeel van inziet.
Toen Anna ging scheiden, kreeg ze een geldbedrag mee vanwege de overwaarde van het eigen huis met haar ex. Mijn ex-zwager was een heel autoritaire man en omdat Anna praktisch altijd deed wat hij wilde, heeft zij nooit een sociaal leven met werk en vriendinnen kunnen opbouwen. Na de scheiding had ze een spaarcentje en daarvan heeft ze Sabina, haar toenmalige schoonzoon en de kleinkinderen in de loop van de jaren regelmatig verwend met mooie en prijzige cadeaus of betaalde zelfs zaken als de reparatie van hun auto. Ze heeft hen daarbij over de jaren heen in totaal ook nog eens € 7.500,– geleend maar daar is tot op heden praktisch nog geen van cent terugbetaald. De geleende bedragen zijn toentertijd wel op briefjes of in schriftjes genoteerd maar zijn nooit met handtekeningen vastgelegd. Als ze Sabina aan de telefoon heeft en tegen haar zegt dat ze nu toch wel eens wil dat ze begint met terugbetalen, heeft Sabina telkens wel smoezen waarom ze niet kan terugbetalen en doet uiterst laconiek over de leningen. Met de ex-man van Sabina waar ze vanwege de kinderen contact mee moet hebben, is tegenwoordig geen land meer mee te bezeilen. Hij gedraagt zich vaak agressief, drinkt als een tempelier en praat tegen de kinderen uiterst negatief over hun moeder. Sabina beweert dat als hem iets overkomt, zij zijn schulden moet afbetalen. Ik vind het een eigenaardig verhaal. Ze hebben wel toen ze nog getrouwd waren, heel impulsieve en ondoordachte dingen gedaan. Hadden een koopwoning maar omdat ze Nederland zat waren, en hij zogezegd een goede baan kon krijgen in België, zijn ze plotsklaps vertrokken. Ze hebben echter nog lange tijd met dubbele woonlasten gezeten omdat ze hun koophuis met achterstallig onderhoud niet zo snel kwijtraakten en het huis toentertijd met verlies moesten verkopen.
Sabina verzint telkens van alles om maar geen aanstalten te maken om te beginnen met de afbetaling. Anna krijgt soms het idee dat ze het geleende geld inmiddels beschouwt als gegeven. Sabina heeft geen werk, woont bijna 400 km bij Anna vandaan en heeft geen auto. Ze heeft haar dochter, behalve een paar keer videobellen, al een paar jaar niet meer gezien en zal haar voorlopig ook niet zien veronderstel ik. Sabina heeft geen rijbewijs, de nieuwe vriend van Sabina heeft een eigen bedrijf en heeft een bestelbusje maar hij heeft een motorische tic en het is niet verantwoord om hem 400 km te laten rijden. Het zal met drie kinderen niet heel makkelijk zijn om rond te komen maar toen ze nog getrouwd was en haar nu ex-man een goede baan kreeg, bleven ze onverantwoord met geld omgaan. Anna heeft hen menig keer uit de brand geholpen om geld te lenen maar ook toen werd er nooit een cent terugbetaald. Ik heb Anna toentertijd al vaker geadviseerd om te stoppen met geld te lenen want ze bleven het ene gat maar met het andere dichten, maar haar moederhart en medeleven was kennelijk toch te groot. Ik kan en mag daar geen oordeel over hebben vind ik.
Anna heeft na haar scheiding meerdere werkgevers gehad maar dit was altijd op contractbasis met soms een nul-urencontract waar ze nooit iets mee opschoot. Ze is een trouwe en serieuze werkneemster maar contracten werden altijd beëindigd omdat dat goedkoper was dan een vaste kracht in dienst te nemen. Ze heeft talloze sollicitatiebrieven verstuurd, wil dolgraag werken, heeft vrijwilligerswerk gedaan en steekt haar handen uit de mouwen, maar het is helaas niet gelukt. Ik weet zeker dat dat grotendeels komt vanwege haar leeftijd; ze is te oud voor werkgevers. Door al dat harde werken, zit ze nu zelfs al jaren met ontstoken vingers, iets wat nooit meer goedkomt. Zij moet nu rondkomen van een uitkering en dat begroot mij enorm. Ze leef sober, is heel spaarzaam en moet echt de eindjes aan elkaar knopen maar ze klaagt nooit en is tevreden. Ikzelf heb geen sterrensalaris maar wel een redelijk goede baan en stop haar daarom af en toe wat toe. Heb vorig jaar toen haar oude fiets helemaal op was, een nieuwe fiets voor haar gekocht omdat een fiets haar enige vervoermiddel is waar ze echt van afhankelijk is. Ik stop haar met feestdagen wat geld toe. Ze vraagt nooit ergens om en wil dit ook niet want ze heeft ook haar trots, ze voelt zich bezwaard als ik iets betaal of haar geld geef, maar ik sta erop. Ik doe het uit liefde voor mijn zus en hoef er niks voor terug. Het zijn in mijn beleving geen megabedragen maar voor haar wel. Mijn standpunt; het is maar geld en als ik het kan missen, dan geef ik het. Ik wil liever nu iets voor haar doen dan dat ze geld krijgt als ik er niet meer zou zijn en een derde van mijn spaarcentjes naar de belastingdienst gaat. Ze is me altijd enorm dankbaar en ik weet dat ze goed en bedachtzaam met het geld omspringt. Ik heb me al voorgenomen dat als er iets relevants, bijvoorbeeld de wasmachine, kapot gaat en ze heeft op dat moment geen geld voor een nieuwe; dan koop ik die voor haar.
Omdat ze de geldsituatie met Sabina niet eerlijk vindt ten opzichte van Sebastiaan, wil ze proberen om voor hem wat geld te gaan sparen. Ik weet, ik mag me er niet mee bemoeien maar heb wel verschrikkelijk veel moeite met deze situatie. Ze heeft haar zoon ooit verteld over het geleende geld en hij is ontzettend boos geworden, niet op zijn moeder maar wel op zijn halfzus. Hij heeft wel tegen zijn moeder gezegd dat zij niet voor hem hoeft te sparen omdat hij het geld niet nodig heeft, maar Anna voelt zich nu toch rot en schuldig richting hem, dit terwijl zij er helemaal niks aan kan doen.
Ik ben weliswaar de tante van beiden maar heb met zowel Sebastiaan als Sabina al vele jaren geen contact meer. Wel geprobeerd maar de behoefte van hun kant is er simpelweg niet. Ik vind dat jammer maar heb er vrede mee. Ondanks dat onze familie heel klein is, zitten zij duidelijk niet te wachten op een tante. Beiden hebben overigens ook al heel lang geen contact meer met elkaar. Ik heb zelf geen relatie en heb ook geen kinderen. Ik gun Anna, als mij iets overkomt, mijn erfenis (die zij met onze vrijgezelle broer zonder kinderen, moet delen als hij dan nog leeft) maar haar kinderen gun ik het niet want het voelt voor mij inmiddels allang niet meer als familie. Daarbij, ze zijn niet altijd even lief voor hun moeder. Sabina sowieso niet, maar ook Sebastiaan kan af en toe behoorlijk eigenwijs doen tegen zijn moeder. Als ik Anna geld geef, dan is het natuurlijk van haar en zij mag ermee doen wat zij wil, maar het is niet mijn bedoeling om haar geld te geven als zij het gaat sparen voor haar zoon en zichzelf daarmee een extraatje ontzegt. Omdat haar ex altijd de geldzaken regelde en Anna nooit wat leuks gunde, merk ik dat ze het nu heel moeilijk vind om haarzelf iets te gunnen. Ik heb voorgesteld dat ze Sebastiaan tot haar enige erfgenaam maakt en dit laat vastleggen in haar testament maar ze wil Sabina niet onterven want dat voelt voor haar alsof ze haar dochter ontkent. Maar als Anna nu iets overkomt, laat ze in principe alleen spullen achter want spaargeld is er momenteel niet of nauwelijks en een kindsdeel geldt niet voor goederen.
Sabina heeft plannen om over een tijd bij haar vriend in te trekken maar als die relatie op de klippen loopt, zal ze letterlijk op straat komen te staan. Haar vriend betaalt dingen als vakanties en etentjes maar is niet van plan haar schulden te betalen en zijn huis mede op haar naam te zetten en dat lijkt me ook heel logisch. Uit de verhalen van Anna kan ik praktisch opmaken dat Sabina niet gaat samenwonen omdat ze zoveel van haar vriend houdt maar dat ze dit naar alle waarschijnlijkheid doet voor een materieel/financieel beter leven. Het moment van samenwonen zal nog wel een tijdje duren maar Anna houdt nu al haar hart vast of dat dan wel goed blijft gaan.
Anna heeft sinds ze de geldkwestie bij Sabina heeft aangekaart, alweer tijden niks van haar gehoord en als ze Sabina aan de telefoon heeft, klaagt ze altijd dat ze zo moe is en dat doe ze al jaren. De oudste kleindochter is inmiddels net 18 en vindt het leuk om contact te hebben met haar oma maar van de twee jongste kleinkinderen, verneemt Anna nooit iets. Sabina zal nooit de moeite nemen om dat contact een beetje te stimuleren want ze laat zelf al bijna niks meer van zich horen. Maar in perioden dat ze haar moeder financieel kon gebruiken, wist ze haar moeder wel te vinden. Zelfs toen Sabina nog getrouwd was en ze al geld hadden geleend van Anna, gingen ze evengoed doodleuk op vakantie want Sabina had het ‘zo hard nodig’. Anna is na haar scheiding twee keer met Sabina op vakantie geweest naar Griekenland en heeft beide keren alles betaald. Nu heeft Anna zelf praktisch geen geld voor een vakantie, ze beschouwt dat als een luxe, en daarom neem ik haar graag mee voor een week vakantie in Nederland maar heel eerlijk; ook omdat ik het gezellig vind met z’n tweeën. Ik vind dat Sabina misbruik maakt van haar moeders goedheid en vertrouwen. Anna is in mijn optiek veel te lief, maar ze is bang dat het contact van Sabina’s kant helemaal zal verwateren als ze een volgende keer weer over het geld zal beginnen. Het lijkt alsof ze daardoor in een spagaat zit. Toen Anna nog wel relatief goed bij kas zat, nam ze bepakt en bezakt met allerlei cadeautjes, af en toe de trein om na een treinreis van een halve dag het toen nog complete gezin in België te bezoeken. Maar Sabina en haar man waren als ze dan eens kwam logeren, niet altijd even lief en gastvrij voor haar. Anna stuurde zelfs cadeaus op naar de kleinkinderen maar een bedankje, wat Sabina of haar man hadden moeten regelen, bleef uit. Of Sabina toen wel tegen de kinderen heeft verteld dat die cadeaus van oma kwamen, blijft twijfelachtig. Ik kan er niks aan doen maar ik vind haar gewiekst en manipulerend. Ze haalt veel van internet, weet haar moeder dan vaak met mooie praatjes te bespelen. Iedereen heeft de keus gehad om zich wel of niet te laten inenten tegen corona. Ze probeerde haar moeder te overtuigen om zich niet te laten inenten omdat ze zelf fel tegenstander is van inenten en daarbij allerlei argumenten aanhaalde. Het is haar overigens niet gelukt want daarin heeft Anna wel degelijk zelf haar keus gemaakt. Ze zadelde haar moeder vaak op met allerlei problemen die op dat moment in haar leven speelden, en terwijl Anna zich nog steeds ernstig zorgen zat te maken om haar dochter en er verdrietig over was, was Sabina het alweer vergeten en fladderde alweer vrolijk verder. Ze is impulsief, ze heeft katten en op zich is daar niks mis mee maar die kosten wel geld en nu is er ineens een hond bijgekomen. Huisdieren kosten geld, moeten eten, moeten misschien een keer naar de dierenarts. Hoe kun je nog een hond aanschaffen maar consequent weigert je schuld bij je moeder af te betalen? Ik vind het heel egoïstisch gedrag en ik vertrouw mijn nichtje voor geen centimeter. Daarbij; wanneer neemt ze eens verantwoordelijkheid voor de dingen die ze doet in haar leven en komt ze haar afspraak met haar moeder eens na over het geleende geld? Notabene een volwassen vrouw van 44 jaar met drie kinderen. Sabina heeft zodra ze de kans krijgt, nog altijd de neiging om Anna een schuldgevoel aan te praten over dingen die vroeger niet goed zijn gegaan. Ik vind dat ze een keer moet stoppen met ‘oude koeien uit de sloot halen’. Kijk vooruit en hou op met dat gezanik over vroeger en verwijten maken naar je moeder, is mijn standpunt. Anna heeft misschien niet altijd de juiste keuzes gemaakt maar werd door haar dominante ex-man (de stiefvader van Sabina) eigenlijk altijd overruled. Hij bepaalde haar leven, zij had soms gewoon geen keus. Je kunt haar niets kwalijk nemen want niet iedereen heeft immers de kracht om op cruciale momenten voor zichzelf op te komen. Sabina zal in bepaalde opzichten te kort zijn gekomen in haar jeugd en het zal een bepaalde periode niet leuk zijn geweest maar zij was ook niet altijd een makkelijke puber. Om nou de rest van je leven je moeder alsmaar verwijten blijven maken over wat vroeger fout is gegaan, is in mijn optiek wel heel triest en een gemakkelijk excuus voor jouw huidige gedrag. Anna hield en houdt nog steeds van haar dochter maar het lijkt soms of Sabina haar wil straffen door zich afstandelijk en hard op te stellen.
De laatste keer dat Anna haar nu ex-schoonzoon zag, was ‘ie ronduit onbeschoft tegen haar. Op die momenten slaat ze dicht en kan ze even geen woord uitbrengen. Anna is vaak veel te goed voor mensen, zou meer voor zichzelf moeten opkomen, en soms is ze ook veel te goed van vertrouwen. Ze kan assertief zijn maar dat is meestal een poosje na de gebeurtenis. Ze is in zekere zin hoog gevoelig en heeft vaak even tijd nodig om dingen te laten bezinken waarna ze erop kan reageren. Het doet me pijn als ik verneem hoe ze met haar zijn omgegaan en hoe Sabina zich nog steeds opstelt ten opzichte van haar moeder. Ze was goed om cadeaus te geven, rekeningen te betalen en geld te lenen maar nu ze dat geleende geld zelf goed kan gebruiken maar ook echt nodig heeft, laat haar dochter het afweten. Al zou ze maar beginnen met een klein bedrag af te lossen en daarmee haar goede wil te tonen, maar de dame heeft nog geen cent overgemaakt en ik denk dat ze het ook niet van plan is.
Wat kan ik nu het beste voor Anna doen of haar het beste adviseren? Kan ze misschien een gesprek aangaan met een maatschappelijk werker? Iemand die haar met een objectieve bril kan adviseren? Ik weet niet of ze daar voor openstaat. Ik heb echt met haar te doen. Ik ben haar enige klankbord want ze heeft geen vriendin of ander familielid waarmee ze dingen als deze kan delen. Ze heeft het nodig om af en toe haar hart te luchten. Ik probeer niet te oordelen en objectief te blijven maar ik ken mijn lieve zus als geen ander en daarom valt het niet altijd mee om mijn mening voor mijzelf te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jan 05-04-2022 05:03
  Je zus heeft al jaren enkel contact via videobellen, vanwege de afstand. En jij wil wel contact maar er is geen behoefte. Hoe weet je in godsnaam zoveel details te vertellen? Niet zo geloofwaardig dit
 • Els 05-04-2022 12:56
  Dag Jan, Anna heeft uiteraard wel contact met haar dochter en ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan datgene wat Anna mij vertelt. Ook al heb ik mijn nichtje al heel lang niet meer gezien, ik ken haar natuurlijk wel. Dat ik geen contact met Sabina en Sebastiaan heb, wil heus niet zeggen dat ik niet weet wat er gaande is. Mijn behoefte aan contact met hen is er nu overigens niet meer hoor. Dat mijn verhaal niet geloofwaardig op jou overkomt, vind ik niet erg. Ik leg je nu iets uit maar het is niet mijn bedoeling om jou te overtuigen. Wel knap dat je de tijd hebt genomen om mijn verhaal helemaal te lezen ;-).
 • Wijsneus 13-04-2022 12:39
  Is er werkelijk iemand die door die ellenlange verhalen heenkomt????? en wie heeft er behoefte om een half boek te schrijven hier het blijft me verbazen
 • Jeannie 13-04-2022 23:06
  Oké, goed beschouwd komt je hele relaas op het volgende neer: Ik (Els) bemoei me constant en intensief met de zaken van mijn zus, die zonder mijn voortdurende bemoeizucht nog te dom zou zijn om te poepen en eigenlijk volledig onder mijn curatele zou moeten staan, zodat ik kan beslissen wie er wel of niet bij haar geld kunnen komen. Heb ik het zo goed samengevat? Kleine tip: sla jezelf niet zo hoog aan, behandel je zus als de volwassen vrouw die zo is en bemoei je niet met haar (geld)zaken.
 • Els 15-04-2022 17:40
  Dag Jeannie, Nee, je hebt het zo niet goed samengevat want hieruit blijkt dat je werkelijk niets van mijn verhaal hebt begrepen. Jouw reactie is niets meer en niets minder dan bot commentaar zonder inhoud. Jij oordeelt op een heel nare en respectloze manier (zegt waarschijnlijk wel wat over jouw niveau), terwijl ik alleen maar vroeg om een advies. Jij mag hier oordelen, is jouw goed recht, maar ik heb er totaal niets aan. Jouw tip raakt kant noch wal. Ik realiseer mij nu dat ik dit verhaal beter niet op dit forum had moeten plaatsen.
 • Jeannie 15-04-2022 22:07
  Dan heb ik toch nog een vraag voor je, maar eerst een citaat uit je eigen soap script. "Ik kan en mag daar geen oordeel over hebben vind ik." Als je dat vindt, waarom doe je het dan? Je oordeelt, beste Els. Over je zusje, je neef, je nicht, haar man, haar kinderen. En ja, dan oordeel ik hard. Niets heb jij te maken met hun leven. Niets heb jij te maken met Anna's geld. Niets heb jij te maken met hun uitgaven. Inderdaad, misschien had je dit verhaal beter niet op dit forum kunnen zetten. Hier wordt gevraagd om advies. Moet je niet raar opkijken als er iets onder staat wat je niet bevalt.
 • Els 18-04-2022 09:52
  Jeannie, Je had nog een vraag en die wil ik met alle plezier uitgebreid beantwoorden. Mijn opmerking: “Ik kan en mag daar geen oordeel over hebben vind ik.” sloeg alleen op de voorgaande zin: “Ik heb Anna toentertijd al vaker geadviseerd om te stoppen met geld te lenen want ze bleven het ene gat maar met het andere dichten, maar haar moederhart en medeleven was kennelijk toch te groot.” Jij trekt nu een enkele zin uit mijn verhaal uit zijn verband. Ik erken dat mijn verhaal of ‘soap script’ zoals jij het noemt (wellicht grappig bedoeld), te lang en daarmee te gedetailleerd is geworden. Ook deze reactie is alweer een verhaal op zich. Ik ben voormalig verslaggever en schrijf nog steeds graag. Ik ben iets te enthousiast aan het schrijven gegaan. Had zeker een stuk beknopter gekund, maar het verhaal lezen is wel vrijwillig he? En voor alle duidelijkheid: het is geen uit de mouw geschud ‘Goede tijden, slechte tijden-verhaaltje’. Je schrijft: “Je oordeelt, beste Els. Over je zusje, je neef, je nicht, haar man, haar kinderen. En ja, dan oordeel ik hard.” Je verwijt mij dat ik oordeel, hetgeen resulteert in een veroordeling door jou want ik doe dingen niet goed volgens jou. Je plakt een negatief label op mij: niet goed, dus afgekeurd. Typisch gevalletje van de pot verwijt de ketel… Al in jouw eerste reactie haalde je op een respectloze manier uit naar mijn zus en mij. Je kunt het oneens zijn met iemand, maar als je geen kans ziet om evengoed op een redelijke/fatsoenlijke wijze een reactie te geven, dan kun je een reactie maar beter achterwege laten, lijkt mij. Ik heb inmiddels diverse verhalen en reacties gelezen op dit forum. Iedereen zal snappen dat als mensen hier hun verhaal schrijven, zij zich daarmee best wel kwetsbaar opstellen. Is natuurlijk een keuze maar als ik zie hoe veroordelend, schaamteloos en respectloos er soms op wordt gereageerd, dan krijg ik niet het gevoel dat er bij die mensen ook maar een spatje inlevingsvermogen aanwezig is. Het is zo gemakkelijk om anderen op afstand, vanaf je laptopje en vanuit je eigen veilige omgeving op negatieve wijze te bekritiseren en te vertellen wat zij niet goed doen. Kritiek kan ik prima hebben, maar dan moet het wel hout snijden, respectvol en/of opbouwend zijn zodat ik er iets aan heb. Jij stelt je met jouw woorden boven een ander (mij in dit geval) want jij schrijft mij voor hoe het zit en wat ik verkeerd doe: “Niets heb jij te maken met hun leven. Niets heb jij te maken met Anna’s geld. Niets heb jij te maken met hun uitgaven.” Ik weet dat ik dingen soms anders had kunnen zeggen of doen En ja, ik maak nog steeds fouten, ben ook maar een mens. Maar ik denk dat ik wel een redelijk mens ben, eentje die haar zus (die gewoon haar eigen leven leidt) graag wil helpen, die betrokken is en om haar zus geeft. Daar is beste Jeannie, he-le-maal niks mis mee. Ik ben iemand die waar zij kan, probeert te reflecteren op haar eigen gedrag en functioneren. Ik vraag me af wat de reden is om een ander die je totaal niet kent, op basis van een verhaal te veroordelen en verwijten te maken. Als jij de 100% perfecte vrouw bent, dan mag je wat mij betreft weer je commentaar geven. Mijn conclusie van deze (inmiddels) dialoog, is dat jouw reacties waarschijnlijk meer zeggen over jouzelf dan over mij. Gelukkig zie ik ook zinvolle en empathische reacties op andere verhalen, maar een persoonlijk verhaal/dilemma op een online forum delen met mij onbekende mensen en vragen om advies, zal ik (na deze ervaring) niet meer doen. Ik hoef mij tegenover niemand te verantwoorden maar voelde wel de behoefte om een en ander duidelijk te maken aan de mevrouw die hier een poging ondernam om mij met haar woorden onderuit te halen. Het zal vast een reden hebben en misschien moet ik daarom wel compassie hebben met haar. Wat ik je tenslotte nog wil meegeven Jeannie: iemand adviseren is toch echt iets anders dan iemand (op een onbeleefde manier) veroordelen.
 • Jeannie 19-04-2022 02:23
  Je hebt helemaal gelijk Els. Ik ben respectloos geweest. Maar respect is iets wat een mens moet verdienen en al kan ik begrip opbrengen voor het feit dat je geeft om je zus, verdient je methode van omgang met haar nog steeds geen waardering van mijn kant. Laat ik anders brengen. Ik vind dat je je zus (waarschijnlijk onnodig en onbedoeld) neerzet als volkomen incapabel. Misschien geeft ze inderdaad (te)veel geld uit aan haar dochter, maar blijkbaar heeft zij daar bij lange na niet zoveel moeite mee als jij. Mijn zus geeft ook haar geld uit aan andere dingen dan ik, sommigen daarvan compleet absurd in mijn ogen, maar dat is haar eigen keuze, haar leven. Dan kan je waarschuwen wat je wil, maar bij ons zou dat alleen maar wrijving geven. Goed, ik geef ronduit toe dat ik me een stuk netter had kunnen uitdrukken. Mijn excuses als dat teveel van het goede was. Maar ik hoop toch dat je een beetje begrijpt waar ik heen wil. Je zus is geen zwakzinnige. Je kunt echt in deze maar zoveel voor haar doen. Je bent niet bij machte en je hebt ook naar mijn mening het recht niet haar te vertellen wat ze wel of niet moet doen met haar kinderen of haar geld. Adviseren ja, en dan hopen dat ze wil luisteren, maar haar dwingen om de zaken van jouw kant te bekijken...gaat je niet lukken. Els, met al je beste bedoelingen ga je je vervreemden van je zus. Kijk daarvoor uit, alsjeblieft, ze zal je nog weleens hard nodig kunnen hebben. En nogmaals, mijn oordeel was behoorlijk bot. Je verhaal frustreerde me enorm de eerste keer toen ik het las. Misschien volgende keer even wachten met reageren.
 • Els 24-04-2022 12:38
  Dag Jeannie, Hierbij wil ik je toch nog even bedanken voor je reactie. Ik vind het sportief hoe je reageert, kan ik echt waarderen. Mijn verhaal heeft in eerste instantie waarschijnlijk de indruk gewekt dat ik een opdringerig, dominant type ben dat het leven van haar zus wel even zal bepalen, maar dat is echt niet zo. Zij regelt haar zaken zelf en kan prima haar eigen boontjes doppen. Ik heb haar nooit gedwongen tot iets en heb nooit gezegd: “jij doet het niet goed, je moet het zus en zo doen”. Ik heb haar voor zover ik mij kan herinneren nooit bekritiseerd om de keuzes die zij heeft gemaakt. Ik denk wel dat ik met mijn medeleven op bepaalde momenten een beetje ben doorgeschoten. Maar ik denk dat dat ook wel een menselijke eigenschap is als iemand je dierbaar is. Ik weet dat, ook al heb ik oprecht goede bedoelingen richting haar, ik heus weleens wat vaker mijn mond zou kunnen houden en wat vaker op mijn handen zou moeten gaan zitten. Soms doe je dingen met de beste intenties maar ik realiseer mij echt wel dat ik mijn blinde vlekken heb. Ik heb me dan ook voorgenomen om de volgende keer als ik haar weer zie, haar zal vragen wat zij nu zelf van dit alles vindt of heeft gevonden. Misschien zijn mijn attenties (geld, cadeautjes) en is mijn advies weleens iets teveel van het goede geweest. Om daar achter te komen, is het goed om het bespreekbaar te maken. Ik denk wel dat ik goed kan luisteren (voor zover je natuurlijk objectief kunt zijn over jezelf) en realiseer mij dat luisteren vaak al genoeg is om toch iets voor een ander te betekenen. Ook al stonden we in de eerste reacties lijnrecht tegenover elkaar, gelukkig is er door wederzijds begrip toch een positieve ommezwaai gekomen en heb ik hier evengoed een les uit geleerd. Dank nogmaals.
 • Jeannie 24-04-2022 18:53
  Bedankt voor je reactie. Ik zal het kort houden, voordat ik weer de mist in ga ;-). Ik hoop van harte dat je je zus van advies en steun kunt blijven voorzien en dat ze, in ieder geval op financieel gebied leert om een keer aan zichzelf te denken en voor zichzelf op te komen. Hou je goed, beste Els. Dan komt het echt wel goed.