Eindelijk erkenning

Als kind heb ik in een katholiek tehuis gezeten. Een gevangene heeft meer rechten. Recht op onderwijs bijvoorbeeld, dat recht had ik niet al was ik 12 toen ik binnenkwam.
Afgelopen zomer heb ik een aanvraag gedaan bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zie commissie de Winter die het mogelijk maakte om alsnog erkenning, excuses en een schadevergoeding aan te vragen voor het leed wat je daar werd aangedaan. 1 juli ging mijn aanvraag met alle vreselijke details die geen mens ooit geloofde als ik erover wilde vertellen de deur uit. Vandaag een mail: er was een beslissing genomen. Alles wat ik vertelde werd geloofd. Eindelijk erkenning, een opsomming van wat er gebeurt was en excuses van de overheid. Janken, huilen het greep me enorm aan. Jaren voor gevochten en nu eindelijk geven ze het toe: het IS gebeurd, het spijt ons en hier 5000,- als symbolische schadevergoeding.
Kan het bijna nergens kwijt daarom schrijf ik het hier op. Het geld kan me niet schelen, geld heb ik wel al is het welkom natuurlijk. Ga ik er iets leuks van doen, ik zie nog wel.

Wil alleen iedereen die ooit in een tehuis heeft gezeten, of een pleeggezin, een klooster of wat dan ook aanraden ook die erkenning op te eisen en excuses. Nooit gedacht dat dat zo’n impact zou hebben na zoveel jaar maar het is wel zo.
Hoop van harte dat al mijn lotgenoten dit weten, ik hoorde er bij toeval over. Ze waren nu al geschrokken van het aantal aanvragen daarom lees je er bijna nergens wat over.
Daarom schrijf ik het hier op, dat men toegeeft dat dit nooit had mogen gebeuren doet me veel meer dan ik had gedacht van te voren. Een grote last is van mijn schouders gevallen: ik ben niet gek en geen leugenares die schromelijk overdrijft. Wat ik vertel is waar en dat is nu bevestigd: als ik onzin had opgeschreven zou ik gebeld zijn om uitleg. Was mijn aanvraag afgewezen.
Herken je jezelf hierin doe een aanvraag, kan nog tot eind 2022. Ik zou graag mijn hele verhaal een keer doen maar doe dat niet. Geen geklets meer over hoe gek ik ben, hoe ik dingen verzin, erger maak dan ze waren.
Wel erkenning, en dat symbolische bedrag. Jammer dat er corona heerst anders ging ik nu een vakantie naar de tropen boeken van het smartegeld. Komt nog wel, ik moet het eerst even laten bezinken en omdat het geen bespreekbaar onderwerp is bijna vertel ik het hier.
En al is er maar 1 man of vrouw die als kind in die horror heeft moeten leven en niet weet dat die commissie de Winter bestaat en door dit te lezen ook een aanvraag doet en krijgt is het de moeite waard.
Dank voor het lezen en denk niet te snel bij verhalen over vroeger: dat kan niet waar zijn. Het is nog erger om niet geloofd te worden dan de mishandelingen zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *