Elles, ik weet het niet meer.

Een vriendin van mij verteld leugens over mensen. Ik noem haar in dit verhaal: Elles.

Een collega van haar zou een andere functie op het werk hebben gekregen. Elles zei dat deze collega de ideeën van Elles had gepikt. En Elles zei ook over deze collega dat ze niet goed functioneerde, onverzocht was. Elles zei dat zij de functie die op haar werk vrij kwam had bedacht en dat haar collega er mee van door ging, door op een slinkse wijze aan de slag te zijn gegaan. Ik vond het vervelend voor Elles.

Drie maanden later heeft Elles haar verjaardag gevierd. Elles had haar collega’s ook uitgenodigd. Ik kwam in gesprek met deze collega. Een hele mooie vrouw. Deze collega vertelde dat ze borstkanker had gehad en dat haar borsten waren verwijderd, ze had hierdoor een enorme dip gekregen en kreeg burn out klachten. Ze had die avond voorvul beha aan, maar ze miste haar echte borsten. Ze was kapot van dat zij geen borsten meer had en ze was heel bang om opnieuw kanker te krijgen. ook op haar werk kon ze alleen nog maar denken aan kanker ect. Via die weg zat ze in een re-integratie project. Ze mocht ander werk doen, om bij te komen van alle gebeurtenissen en ze wist niet of het werk nog bij haar paste. Ik vroeg zonder er over na te denken, of dat haar nieuwe functie te zwaar was omdat zij gelijktijdig verdriet moest verwerken. De collega van Elles keek mij vragend aan… ”Ik voer geen nieuwe functie uit, ik voer een kleiner deel van mijn werk uit.” Enkele weken later vroeg ik aan Elles waarom ze zei dat haar collega die functie had ingepikt, terwijl ze die functie helemaal niet uitvoerde. Elles zei; heeft ze tegen jou ook al dat zielige verhaal verteld, over dat ze door borstkanker niet meer kan werken? en ze voegde er aan toe; ” dat traject dat zij nu doet, dat zou iedereen wel willen, dat is gewoon lekker niksen op kantoor!”. Ik zei tegen Elles; dus jou bedachte functie was: ”niets doen op kantoor?” Elles zei dat ze niets kon herinneren wat ik zei. Wel zei Elles; ”Die collega heeft gewoon altijd aandacht nodig en ondertussen doet ze alleen de leuke klussen en krijgt ze alles voor elkaar, ze slijmt bij de baas.”

Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb gevraagd of er iets aan de hand is omdat ze veel leugens verteld en veel leugens uitkomen. Elles zegt dat er helemaal niets aan de hand is. Met een andere vriendin besprak ik dat ik de laatste tijd merk dat er iets met Elles aan de hand is omdat ze zoveel leugens verteld. Deze vriendin zei; Elles is altijd al zo geweest, jij prikt er gewoon nu pas doorheen. Dat Elles er altijd veel aan doet om andere mensen zwart te maken en zichzelf heel hoog neer zet. Ik zei tegen die vriendin dat Elles dan erg onzeker moet zijn. Ook dit heb ik met Elles besproken.

Elles zegt dat zij niet onzeker is en dat zij nooit liegt omdat ze daar heel slecht in is. Ik benoemde bovenstaand voorbeeld en dat haar hele verhaal aan alle kanten rammelt. Ze deed er een schepje bovenop door te zeggen dat haar collega geen borstkanker heeft gehad en dat ze dat op het werk hadden gecontroleerd via het ziekenhuis en dat bleek dat haar collega gelogen had. Expres liet ik Elles even doorratelen. Elles zei; toen we naar het ziekenhuis belde en hoorde dat het niet kloppend kon zijn hebben we echt wel even raar opgekeken met de collega’s. Elles zou met die collega in gesprek zijn gegaan en Elles had alles opgelost. Elles had gezorgd dat die collega zich weer prettig voelde op het werk, want deze collega was gewoon zo overwerkt dat ze dit verzonnen had. Elles had veel medelijden met deze collega. Ik zei tegen Elles, dat ze een paar weken terug nog helemaal geen medelijden met die collega had. Elles zei dat ze altijd al voor deze collega er geweest was en dat ze zelfs samenwerkte aan projecten en dat Elles een mentor voor die collega geworden was. Toen ik Elles plotseling onderbrak en zei; jou collega heeft mij haar littekens laten zien werd Elles helemaal rood. ”Gatverdamme, waarom laat zij jou haar tieten zien?! ”Zij spoort echt niet he!” Riep Elles.” Ik vroeg; ”hoe komt een vrouw zonder borstkanker aan littekens?”. Elles zei; ze heeft zelfs haar borsten open gesneden om het echt te laten lijken en ze heeft ook een chemokuur verzonnen. Ik zei: Elles stop!… je liegt alles aan elkaar! Waarom doe je dit? ”Ik lieg niet.” zei Elles. Ik heb de littekens van haar collega nooit gezien, maar ik zei dit om te ontdekken hoe ik Elles kon laten stoppen met deze waanzin. Toen Elles erachter kwam dat ik geen littekens gezien had, heeft ze mij voor leugenaar uitgescholden. Ze zij dat ik gek ben dat ik verzin dat haar collega borstkanker heeft, omdat ik boos zou zijn dat Elles meer verdiend dan ik met mijn baan. Ze draaide letterlijk alles om. Ik zei dat zij moest stoppen om zoveel te verzinnen over mensen en dat het lijkt alsof ze alles en iedereen zwart maakt om er zelf beter van te worden. Het verhaal over haar collega is niet het eerste verhaal dat ze verzint. Ik ken de collega van Elles niet zo goed, maar ik weet zeker dat die collega de waarheid sprak.

Ik denk dat Elles hulp nodig heeft en ook dit heb ik haar verteld. Elles lacht het weg en zegt dat ik hier de gene ben die verzonnen heeft littekens van haar collega te hebben gezien.
Na dit voorval heeft Elles nog wat streken uitgehaald. Twee vriendinnen van mij, niet van Elles, waren naar een feest geweest en hadden daar een hele leuke tijd. Elles heeft hen daar gezien en heeft vreselijke dingen over hen verteld.
Nu zijn die vriendinnen niet gevoelig voor dat soort onzin, maar het is zo onnodig. Die twee vriendinnen van mij zijn erg mooi en ook nog eens heel leuk in de omgang. Op mij komt Elles dan gewoon jaloers over (omdat ze bepaalde aandacht lijkt te missen op zo’n avond). Die vriendinnen van mij zeiden; waarom ga jij nog met haar om? Dat is precies wat ik mijzelf afvraag. Als Elles geen hulp zoekt en ook nog eens keer op keer mensen zwart maakt en het over dingen heeft die niet gebeurd zijn.. is het eigenlijk gewoon erg vervelend om met haar om te gaan. Waarom zou ik 5 uur lang naar onzin luisteren? Ik ben er klaar mee. Het verhaal van haar collega heb ik zo uitgebreid beschreven omdat dat is wat zij vaak doet over mensen en ze alles een andere draai geeft. Dit voorbeeld was voor mij het meest vers om per stap te kunnen vertellen. Wie dit leest moet weten dat elke leugen van Elles in details verteld wordt en zelfs ook met voorbeelden met andere mensen erin betrokken enzovoort. Nu hebben we over enkele dagen afgesproken omdat Elles wil praten over het feit dat ik gelogen heb over de littekens van haar collega. Ze wil weten waarom ik dat gedaan heb. Ik ben bijna in staat om haar collega op instagram een berichtje te sturen en haar uit te nodigen voor die dag, zodat Elles geconfronteerd wordt met haar eigen onzin. Ik ben echter bang dat Elles haar baan dan kwijt raakt. Maar het is te bizar voor woorden, dat ik mijzelf moet verantwoorden, over een leugen (omdat ik achter de waarheid wilde komen) terwijl zij alles aan elkaar verzint en ik haar eigenlijk wilde helpen. Ik kan ook zeggen tegen Elles dat ik haar collega ga benaderen als zij niet toegeeft dat ze leugens verteld. En dat als Elles de waarheid wel verteld; we kunnen bouwen aan een vriendschap, waarin ik haar ondersteun om te zorgen dat Elles stopt met leugens vertellen. Maar dat als Elles weer liegt, ik de vriendschap stopzet, omdat Elles dan niet wil werken aan haarzelf om te stoppen met liegen en ik niet meer mijn energie wil steken in het aanhoren van leugens over onschuldige mensen.

Wat denken jullie?
Ik begrijp, dat het allemaal kinderlijk klinkt. Echter, is het voor mij echt een probleem op dit moment omdat het heel erg vervelend is om met iemand om te gaan die steeds dingen verzint en mensen in een kwaad daglicht neerzet. Ik word letterlijk moe van haar verhalen en ze trekt al de positieve energie uit mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 19-12-2019 15:36
  verspilde energie, kappen met die 'vriendschap'.
 • Eagle 19-12-2019 23:37
  Als tweemalig ex-borstkankerpatient kan ik alleen maar zeggen dat ik jullie beiden walgelijke personen vind! Hoe haal je het in je idiote harses (ja, jij net zo goed!) om andermans leed zó uit te melken! Ze heeft me haar littekens laten zien?! Ben je helemaal achterlijk geworden?! Jij en die geweldige vriendin van je verdienen elkaar. Om van te kotsen, jullie allebei!
 • Karin 20-12-2019 02:45
  '@Eagle: wat vreselijk dat je dat mee hebt moeten maken en wat pijnlijk moet het zijn om dat ge-Elles hier en Elles daar overal te moeten lezen van iemand met het denkvermogen van een 6-jarige. Hoewel ik geen kind van 6 ken die zulke zieke verhalen opschrijft en zichzelf heel wat lijkt te vinden. Of zo vol van zichzelf is. Zieke leugens ophangen 'om te helpen'. Dan ben je echt niet helemaal goed hoor, rijp voor een psych. Trek het je alsjeblieft niet aan al kan ik goed begrijpen dat je helemaal naar wordt van Evi's geneuzel in de ruimte. Kwam er niet echt doorheen, schrijven is nog moeilijk voor Evi. Ik denk dat het een sociale werkplaats is en Evi net zo'n hoog IQ als haar schoenmaat heeft. Als ze kleine voeten heeft ;) @Evi: Ik word letterlijk moe van je verhalen en je trekt alle positieve energie uit mij. Ga aub ander werk zoeken, er zijn vast meer sociale werkplaatsen waar je kan schoonmaken: een bezem vasthouden moet lukken. Uit de buurt van andere mensen blijven, niemand wil een halve gare roddeltante die uit de goedheid van haar hart (toch??) liegt over....... pfff laat maar, ga geen woord meer aan je vuilmaken Elles, en dat je problemen met je uiterlijk hebt is duidelijk: jammer dat je achteraan stond bij het uitdelen van schoonheid; niet alleen van buiten maar ook en vooral van binnen. Doe normaal, met een glimlach naar je collega's zie je er meteen al beter uit dan met dat jaloerse, altijd verongelijkte verbitterde smoelwerk van je. Weet ik zeker, hoef ik je niet voor te zien. Liever niet zelfs, je lijkt me een bijzonder eng mens.
 • Evi 20-12-2019 07:36
  Ja dat is zeker van uit de goedheid geweest, omdat ik het verschrikkelijk vindt wat elles over die collega zegt. Ik vond het juist heel erg dat Elles doet alsof ze geen borstkanker heeft. Ik weet zeker van wel. Wat een nare reacties van jullie hier. Ik kan gewoon typen hoor Karin. Er is niets mis met mijn schrijfwerk en ik werk absoluut niet bij een sociale werkplaats. Wat ben jij een walgelijk stuk verdriet. Blijkbaar wil je zo graag een wit voetje bij eagle halen dat je hier helemaal los gaat op mij. Walgelijk persoon ben je. Je lijkt een beetje op Elles hoe jij jezelf uit. En eagle, dat jij borstkanker hebt gehad, gun ik je natuurlijk niet. Dat maakt mij geen verschrikkelijk mens, want ik probeerde juist de collega van Elles te beschermen. Ik heb haar gisteren nog een berichtje gestuurd en ze is mij hartstikke dankbaar. Ik vroeg jullie hulp, maar blijkbaar vinden jullie het leuk om mensen uit te schelden, die toch echt het beste met de wereld voor hebben.
 • Eagle 20-12-2019 07:50
  '@Karin: Dankjewel! Je reactie is helemaal top!
 • Eagle 20-12-2019 08:01
  Je snapt het echt niet hè? Je wilde die collega beschermen??? Geloof me, wat jij doet, is geen bescherming, dat is een grove schending van het hele kleine beetje privacy wat een borstkankerpatiënt nog heeft! Geen enkele vrouw die haar borsten heeft laten amputeren, zou het in haar botte hoofd halen om aan een willekeurige vrouw haar littekens te laten zien en het idiote feit dat jij daarover liegt om zogenaamd een ander op een leugen te kunnen betrappen, is gewoon van de gekke! Wat jij doet, is gewoon een kwestie van pot verwijt de ketel. Je bent geen haar beter dan zij. En in vredesnaam, doe me een lol en blijf ver, heel erg ver bij de patiënt in je verhaal vandaan. Ze heeft jouw bescherming niet nodig. Ze heeft bescherming tegen jou nodig!
 • Energie 20-12-2019 11:06
  Nee hoor, die bescherming heb ik niet nodig. ‘Evi’ heeft mij het verhaal laten lezen. Ben haar erg dankbaar. Eindelijk komt aan het licht wat ‘Elles’ mij allemaal aandoet. Karin en Eagle, misschien is de kleuterklas iets voor jullie. Daar projecteren kinderen ook hun pijntjes op een ander. Groetjes, een vrouw met Borstkanker.
 • Eagle 20-12-2019 16:08
  Oh, dus nou moet ik geloven dat toevallig deze "Energie" de vrouw is met de borstkanker die door "Evi" is gewaarschuwd over "Elles". Waar zie je me voor aan zeg? Neem deze soap mee naar Hilversum, dit wordt vast een kaskraker waar GTST nog niet aan tippen kan! Nee, echt ontzettend bedankt! Deze ontknoping zag ik niet aankomen. Grandioos gespeeld Evi/Elles/Energie of hoe je ook mag heten! Ik heb echt genoten!
 • Karin 20-12-2019 19:26
  '@Eagle, ik was eigenlijk niet van plan om nog te reageren maar schoot ook keihard in de lach toen deze soap een ongekende draai kreeg, geweldig bijna als het niet zo triest was. Doet me goed dat je er ook om kunt lachen! Dat zegt heel veel over jouw karakter in positieve zin :) Elles: neem jezelf en je alter ego's eens onder de loep.. Serieus, doen hoor!!
 • miami 21-12-2019 06:07
  ook ik moest lachen om die draai in het verhaal, natuurlijk Energie kreeg dat verhaal te lezen, Leuk om dat zo over jezelf te lezen zeg, dat gelooft iedereen meteen. Evi/Elles/energie, de 3 E's zijn heel erg kinderachtig en niet de moeite waard. Evi heeft geen idee hoe pijnlijk het is om zo over patiënten met borstkanker te schrijven, Eagle heeft hier 100% gelijk in.
 • Evi 21-12-2019 20:53
  Wel bijzonder dat jullie berichten plaatsen over de kwaliteit van dit forum en praten over kwetsende woorden van tieners. Jullie zijn zelf zeer kwetsend bezig. Ook ik (Evi) heb te maken gehad met dit onderwerp, dus doe aub niet of ik er niets van af weet. Dit verhaal ging alleen niet over mij, maar over een collega van Elles, die ik wilde beschermen voor het onrecht wat haar wordt aangedaan. Dat jullie als een stel tiener meiden doen alsof ik nergens iets van snap, zegt meer over jullie sociale denkvermogen dan dat van mij. Hier allemaal berichten plaatsen dat ik een twist maak ect, zegt ook alleen maar dat jullie het niet kunnen accepteren dat er reacties geplaatst worden, waar jullie het niet mee eens zijn. Ik kwam trouwens op deze site om een probleem te delen, te kijken of iemand een oplossing had. Jullie woordkeuze en kinderachtige benadering maakt dat de kwaliteit van dit forum inderdaad beneden alle pijl is.
 • Eagle 22-12-2019 00:50
  Tuurlijk, Evi/Elles/Energie. Ik ben niet van gisteren.
 • miami 22-12-2019 07:00
  Evi/Elles/Energie, lees het laatste stukje van je lange verhaal nog eens goed, vooral het woord 'kinderlijk'. Net als Eagle ben ik niet van gisteren
 • Henk 22-12-2019 08:09
  Dag Evi, Mensen die veel liegen zijn energievreters. Laat gaan, laat gaan zulke ‘vrienden’. Succes!
 • engel 22-12-2019 10:03
  mensen, jullie kunnen beter die types als evi/energie/medi gewoon negeren. plaats gewoon geen reactie meer, ze zijn uit op de reacties die jullie geven en daar weer op in te gaan om vervolgens jullie de schuld te geven.