geluid

Ik hoor te goed, te veel, alle geluiden door elkaar. Veel mensen met een gehoorapparaat zullen zeggen: fijn voor je, misschien zou ik dat ook wel willen. Ik zou met dove mensen niet willen ruilen hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar ik zou graag uit willen leggen hoe één dag uit mijn leven er voor mij uit ziet.
Voor het gemak begin ik met een doorsnee avond. Met moeite houd ik de dag vol tot half negen. Ik woon in een huis met ‘kartonnen’ muren, dus voor mij geeft dat extra problemen. Ik hoor de borden rammelen bij de buren, beide kanten wonen mensen met kinderen. De kinderen van mijn linker buren zijn vrolijk en spelen, wat een fijn geluid geeft. Het kind van de rechter buren huilt veel en krijgt vaak op zijn donder. Als de buren op een beschaafd volume muziek aanzetten, klinkt dat voor mij alsof het in mijn huis is. Voor mijn gevoel ben ik nergens veilig voor hun geluid. Maar helaas, als de muziek aangaat, moet dat hard en met de bas voluit, dit is voor mij de hel. Mijn buren vinden dat ik alleen geen huis bezet zou mogen houden, tenslotte hoort hier een gezin te wonen, dus proberen ze mij ook nog weg te pesten. Iedere avond zit ik te hopen, dat ze de muziek niet aan zullen zetten.
Doe oordopjes in, zou je zeggen. Welke dopjes ik ook geprobeerd heb, ze doen pijn, mijn gehoorgangen hebben een bochtje en niets past, zelfs aangemeten dopjes doen pijn. Mijn oren kunnen ook geen koptelefoon verdragen, heb geen idee hoe ik geluiden tegen kan houden, ben ten einde raad.
Mijzelf vasthoudend aan mijn stoel, rechtop zittend, zit ik te wachten tot de kinderen naar bed zijn (nu met corona is dat later dan normaal). Ik wacht tot ze klaar zijn met stoelen schuiven, praten, gillen, tot hun tekenfilms afgelopen zijn. Tv aanzetten heeft geen nut, ook dat geeft geluid. Soms lukt dat, maar door mijn zware constante hoofdpijn kan dat ook teveel zijn. Eindelijk half negen, als ik vroeger naar bed ga, ben ik midden in de nacht klaar wakker. Voorzichtig sluip ik naar boven, ik sleep mezelf in bed, hopend dat het stil blijft. Een buurvrouw heeft nogal een harde stem, ik hoor haar eigenlijk de hele dag krijsen, ze krijst door. Negeren. Ik ben zo moe. Hun muziek gaat aan: het moet. Trillend op de muziek lig ik in bed, wachtend tot ik in slaap val. Half tien, kwart voor tien, de muziek gaat uit, eindelijk stil en ik val in slaap. Half elf, ik schrik wakker van de seks spelletjes van mijn linker buren. Hier moeten hun kinderen toch ook wakker van worden? Het gaat er niet bepaald zacht aan toe. Heb ondertussen in alle drie de slaapkamers geprobeerd te slapen, maar achter kan niet, doordat er een luchtafvoer apparaat van de buren dag en nacht staat te zoemen. In de slaapkamer voor met mijn bed tegen een binnenmuur is de beste oplossing. Na een uurtje is het weer stil en val ik weer in slaap. Half een, de mobiel van de buren moet aan de lader, weer wakker. Twee uur: bzz bzz, buren krijgen een berichtje op hun mobiel. Drie uur, rechter buurman stommelt naar beneden om recht in de pot te plassen. Toch zelf ook maar even gaan. Vier uur, weer een berichtje bij de buren. Buiten hoor ik de vleermuizen en de regen tegen het raam. Ik wil nog niet uit bed, ik ben zo moe. Maar mijn katten horen mij waarschijnlijk niet meer snurken en knarsetanden en beginnen te mauwen en aan mijn deur te krabben. Ze willen eten en ik sleep mezelf weer naar beneden. Dit is wel het favoriete moment van mijn dag: de wereld is nog niet wakker en de geluiden zijn draaglijk. Half zes: krantenjongen met zijn brommer. Zes uur: buurman gaat naar toilet en moet zijn keel schrapen, rochelen en spugen of overgeven. De dag begint en Nederland wordt wakker. Ik ben zo moe. Iedereen staat op en gaat zijn ding doen, maar ik wil vandaag proberen mezelf aan te kleden en naar buiten te gaan. Ik ben te moe, dus probeer om negen uur nog een uurtje te slapen. Meestal lukt dat niet, want de muziek moet natuurlijk aan, of ze moeten stofzuigen. Ik weet dat alles normaal is voor iedereen, maar voor mij is het allemaal teveel. Mijn dochter zegt dat ik mensen een leven moet gunnen, maar dat doe ik ook. Ze zouden alleen een weekje in mijn schoenen moeten lopen. Boven de stad begint een reclame vliegtuigje te cirkelen, hmmmm hmmmm. Constant en uren aan een stuk. Mijn hele dag is totaal verwoest: ik weet niet meer waar ik het moet zoeken. Ik wil niemand lastig vallen, kan nergens naartoe vanwege corona – ik zit ook nog in een risicogroep.
Als ik (voor corona) eens een kroegje in dook, was ik daar een hele week mee bezig. Voorbereiding, angst voor de harde muziek en vooral dat ik niemand versta, omdat alle geluiden even hard binnenkomen. Ik ben eenzaam en had ik al gezegd dat ik moe ben? Weer te moe om naar buiten te gaan. Vroeger zat ik graag in de tuin, maar mijn vorige huis is gesloopt en hier zijn teveel omgevingsgeluiden. Ik kom dus niet eens in de tuin. Ben bang dat ik straks ook nog pleinvrees krijg. Om alle geluiden te overstemmen, probeer ik een film te kijken. Ik kan me niet concentreren en kom er weer niet doorheen. De kinderen komen thuis van school, de muziek gaat harder, de buren maken ruzie. Alles is weer teveel en ik wacht tot ik naar bed mag. Het riedeltje begint opnieuw.

Ga toch verhuizen, zou je zeggen. Ik stond 12 jaar ingeschreven voor dit huis, die jaren ben ik kwijt. Wmo wordt niet toegekend op basis van je gehoor. De woningbouw wil me niet helpen. Ik kon naar een senior plus appartement, maar dan moest ik wel mijn katten wegdoen! Die katten zijn het enige, wat mij nog op de been houdt. Waar zou ik naar toe kunnen? Ik zou bij het bos kunnen wonen, daar zijn de geluiden fijn. Dat kan ik helaas niet betalen. Heeft er nog iemand een idee? Ik zit er doorheen en: ik verga van de hoofdpijn en ben moe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Beverly 11-06-2020 09:52
  Phoe, wat een verhaal! Ik zou niet met je willen ruilen. Maar je vroeg om advies. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar ik zou als het kan beginnen met fatsoenlijke isolatie. Er moet anno 2020 een oplossing zijn voor je kartonnen muren en aangezien dat ook weer een hoop kan schelen in energiekosten, is het misschien de moeite waard om dat alvast met de woningbouw te bespreken, of anders na te gaan wat je zonder hun toestemming alvast kunt doen. En neem eens contact op met je KNO-arts. Als ze zo knap zijn op het gebied van beter horen, is er misschien ook een oplossing voor teveel horen. Hoe dan ook, ik wens je sterkte.
 • Loes 11-06-2020 10:37
  Zorg dat je bij een KNO arts terecht komt en die kan je verder helpen.Als er medisch niks aan te doen is dan wel op medisch advies naar een rustigere betaalbare woning d.m.v subsidie
 • Karin 12-06-2020 02:21
  Hoe kan het dat je zo'n groot huis toegewezen hebt gekregen van de woningbouwvereniging? Als alleenstaande krijg je volgens mijn nergens een 4 kamerwoning en je woont er nog niet lang klopt dat? Je hebt een oplossing gekregen: die andere flat, jammer dat je dat geweigerd hebt voor je katten. Vervelend om ze weg te moeten doen maar ze hadden je dan niet meer 'op de been' hoeven houden, had je rust gehad. Nu kan de wbv zeggen: je hébt een andere woning aangeboden gekregen en afgewezen, dan houdt het op.. Ik woon ook in een gehorige in de jaren '50 gebouwd huis; gelukkig in een hoek; ook ik hoor veel van de buren en isoleren binnen is onbegonnen werk: dit huis is gerenoveerd maar aan de gehorigheid binnen is niets te doen of je zou het moeten laten isoleren als een muziekstudio: kost echt teveel. Ken een paar geluidstechnici die echt schrokken toen ik ze vroeg om eens te komen luisteren, ook ik dacht nou, dan isoleer ik de wand naar het huis van de buren naast me daar hoorde ik het meeste van. Ze zeiden allen dat ik dan een zgn zwevende vloer en muren moest laten maken: kosten voor een slaapkamer ong. 50.000,- Probeer het met woningruil, er zullen vast gezinnen zijn die te klein wonen maar wel rustig en graag de herrie op de koop toenemen. Daar zal de wbv geen bezwaar tegen maken. Kan je ook gewoon je katten houden ;-) is ook niet leuk om ze weg te doen. Nog één tip: ik gebruik nu omdat ik vaak overdag moet slapen (ben nu ook aan het werk, even pauze) gewone Ohropax wasbolletjes in mijn oren. Dempen verreweg het best en vormen zich helemaal naar je oren en kosten iets van 2, 3 euro voor een doosje met 12 stuks. Koop er altijd een stel tegelijk met korting. Even wennen maar ik slaap niet zo goed, toch slaap ik door de geluiden die jij noemt heen. Sterkte en bedenk: beter een 2-kamerwoning waar je rust vindt dan dit, toch? Ik zou echt voor woningruil gaan.
 • irma 13-06-2020 17:05
  Lieve dames, dank je voor jullie advies. Helaas heb ik niet voldoende geld om een heel huis te isoleren, dat is dus geen optie. De flat die ik afgewezen heb, was een senior plus appartement. Ik hoop dat jullie begrijpen, dat ik me daar nog te jong voor voel aangezien de andere bewoners een gemiddelde leeftijd hebben van 80+. Mijn katten zijn 13 jaar, wie wil ze nog en het zijn toch een beetje mijn kindjes. Ik kreeg dit huis ongeveer een maand voordat de wet veranderde. Watjes in mijn oren kan ik ook niet verdragen, KNO arts is de beste oplossing. Een medische indicatie krijg je niet voor je gehoor, alleen voor lichamelijke problemen. Volgende week krijg ik bericht of ik daarvoor in aanmerking kom, want mijn gezondheid is binnen een jaartje flink achteruit gegaan. Misschien komt het dan wel goed. Dank jullie wel voor het meedenken.
 • Raymond 24-09-2022 09:59
  Een horrorscenario. Ik vind dit heel erg voor jou. Ook ik ben gevoelig voor geluiden. Zelfs met oordoppen in word ik nog wakker van burengeluiden. Jarenlang woonde ze er alleen en kon ik om 21.00 uur gaan slapen, maar nu zijn ze met z'n tweëen. De angst om weer wakker te worden van hun geluiden is er soms de hele dag. Ik lees dat jij het nog wel vele malen erger hebt dan ik wat dat betreft. Zo kun jij niet leven. Verhuizen lijkt mij dan de enige optie, waar dan ook naar toe. Overal in laten schrijven en flink reageren op aanbiedingen. Anders zou ik het niet weten. Of je moet de buren wakker maken als zij aan 't slapen zijn met een briefje door de deur waarin staat dat als zij doorgaan met geluidsoverlast, jij dat elke dag gaat doen, maar ik denk dat dat met jouw vermoeidheid niet wat wordt. Ik hoop dat je snel wat anders vindt.