Huiselijk geweld en een Vrolijke Eerlijke Man

Vrolijke Eerlijke Man
Regelmatig probeer ik slachtoffers van huiselijk geweld en partnergeweld te helpen. Met een luisterend oor, door ze moed in te spreken of door mijn ervaring te delen. In 2014 schreven een vriendin en ik samen een boek over deze jaren van mishandeling, manipulaties en vernederingen. We noemden het ‘Vrolijke Eerlijke Man’, zo profileerde hij zich op datingsites.
Destijds durfden we het niet te publiceren.

Huiselijk geweld
Een tijdje geleden las ik een boek van een schrijfster die tijdens haar jeugd zelf slachtoffer was van huiselijk geweld. Zij schreef er een boek over. Niet lang daarna vertelde ik een vriendin in Almere van het boek. Tot mijn grote schrik herkende zij de schrijfster als de nieuwe partner van mijn ex. De ex die veroordeeld is voor huiselijk geweld. Daarop vroeg ik mijn zoon en liet de foto van de schrijfster zien. En beiden waren we er stil van. De schrijfster, zelf slachtoffer van een gewelddadige vader, bleek vol in de val van aandacht getrapt.
Lotgenoot
Hij mag haar graag en stiekem denk ik dat er herkenning van het leed hier een aandeel in heeft.
Mijn zoon kampt nog dagelijks met de gevolgen van zijn jeugd vol geweld.
De relatie met zijn vader, (wij zijn gescheiden) is moeizaam vanwege de mishandelingen vroeger door vader. En toch snakt hij nog altijd naar erkenning van deze man.
De jeugd van mijn kind is als de jeugd van de schrijfster. Hij groeide op in Almere. We waren 3 jaren eerder verhuisd naar een mooie woning pal aan het water. Ons zeilschip lag destijds aan de steiger in de tuin. Kortom, van de buitenkant was het een geweldig leven, we leken een succesvol carrière-koppel. Maar er was ook een donkere kant.
En achter onze voordeur ging een groot duister monster schuil. De mishandelingen en het geweld begonnen niet lang na onze verhuizing. De eerste keer werd hij agressief omdat ik hem confronteerde met een profiel op een datingsite. Bij toeval zag ik een mail hiervan voorbijkomen. “Vreemdgaan was toch logisch,” meende hij, immers hij was zo goed uitziend en ik was te dik en te lelijk. Ik moest blij zijn dat hij me nog wilde hebben. Ik beantwoorde niet meer zijn “romantisch ideaal.”

Het hield nooit meer op!
Na die eerste confrontatie kwam het geweld vaker en altijd uit het niets.
Het fysieke geweld hield pas tien jaar later op toen ik aangifte deed. En mijn ex, de vader van mijn kind, werd daarna veroordeeld voor stelselmatige mishandelingen en huiselijk geweld. Al die jaren zag ons kind hoe mijn ex mij door het huis sloeg. Hoe mijn ex in het huis spullen kapotsloeg. Hoe ik op onze boot, uit het niets en om niets, een vuist in mijn gezicht kreeg.
En hoe ik voor de spiegel mijn kapotgeslagen wenkbrauw bij elkaar plakte met zwaluwstaartjes. Soms sprong het kind er zelf tussen. Dan gilde hij “Hou op pappa” en verstopte hij zich, om al het geweld niet te zien. Een van de ergste keren was op de boot, toen dreigde hij mij en dat “jong” overboord te gooien. Midden op de Waddenzee. Ineengedoken hielden we elkaar huilend vast terwijl zijn vader met het schuim rond zijn mond stond te schreeuwen. Er was niemand in de buurt.
Soms droom ik nog van die dag.
Elke dag eerst peilen hoe de stemming van pappa was. Een foutje van ons kindje op school, kon al uit de hand lopen. En elke dag kon het ook zo maar misgaan. We bepaalden samen wat we wel en niet konden vertellen. Dan kwam pappa thuis, soms was het eten niet goed en dan tilde hij de zware glastafel op aan één kant en gooide daarmee al het eten over mij en ons kind. En het ging steeds vaker mis. Hij gooide de borden vanaf de eettafel vloekend en tierend richting de keuken. Het eten lag vaker op de vloer dan op ons bord. Zodra ons kind veilig was ruimde ik eerst alle scherven en daarna keek ik naar mijn eigen wonden.
Na 10 jaar extreme mishandelingen kon ik niet meer. Ik was compleet op.
Toch duurde het nog een tijd voordat ik met hulp van vrienden, een fijne vriendin, mijn huisarts en de politie de moed vond om aangifte te doen. Mijn zoon en ik hadden intussen een mooi plekje voor onszelf gevonden in Almere.

Juridische Wraak
Een hulpverlener had me al gewaarschuwd…let op, als je gaat scheiden dan…..
Daarna volgden er jaren van rechtszaken, als een soort ultieme wraak. Toen ik uiteindelijk in 2019 verder weg verhuisde, hoopte ik dat het klaar zou zijn. Maar ook toen had ik het mis. Ook na die verhuizing liet mijn ex me niet los. Niet lang geleden, ergens in de coronaperiode logde ik in op mijn werk. Ik voelde het, een stemmetje, een onrustig gevoel. Ik keek intuïtief op het interne netwerk en ontdekte dat mijn ex als zelfstandige een opdracht deed voor mijn werkgever. Achteraf bleek het nog maar een week te zijn. Maar ik voelde de grond onder mij wegslaan. Het was opnieuw een bedreiging. Alle alarmbellen gingen af en ik werd letterlijk ziek van angst. In blinde paniek stelde ik mijn werkgever op de hoogte. Het werd snel opgelost maar ik kampte maandenlang met oplevingen van PTSS. Ook ons kind heeft nog vaak nachtmerries en heeft het bij tijden erg zwaar.

Afhankelijk van de liefde
Tegenwoordig probeer ik slachtoffers van huiselijk geweld te helpen en hen ervan te overtuigen dat het belangrijk is om eruit te stappen. Het heeft mij jaren gekost om mezelf te ontworstelen uit deze zieke vorm van gaslighting. Maar het kan! De ontdekking die we deden heeft ons gesteund in de gedachte dat we het boek uit moeten geven. We hebben het publiceren van weer opgepakt en het boek verschijnt na de zomer. Het beschrijft vooral hoe ik met hulp van een vriendin en veel vrienden los kan komen van deze macabere relatie. En het laat zien dat huiselijk geweld overal voorkomt. Iedere vrouw kan in de ban raken in een toxische relatie. Wat ik vooral mee wil geven is: “Zoek hulp vooral voor je kinderen, spreek je uit en aanvaard ook de hulp die op je pad komt!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wijsneus 14-07-2023 19:53
  Ik snap helemaal niks van dit verhaal. Eerst begin je over een vriendin die je wil helpen dan begin je een boek te promoten. Je bent zelf niet echt een school voorbeeld voor hoe het zou moeten gezien de tijd dat je dit hebt laten gebeuren meer dan 10 jaar??? Je kind moest dat allemaal maar ondergaan: Ik denk dat je er beter aan doet te zorgen dat je kind goede steun en hulp krijgt. Ook al is hij inmiddels volwassen, hij heeft er veel meer last van waarschijnlijk, jij kon immers opstappen; hij zat met een moeder die het allemaal maar liet gebeuren jaar in jaar uit. Bemoei je niet met zijn nieuwe relaties maar ruim de rotzooi op ipv boekjes te schrijven met een vriendin. En nogmaals zorg voor je kind ook al is hij geen klein kind meer. Het valt me op dat je geen geintje empathie of schuldgevoel naar je kind hebt. Zeer kwalijk allemaal. Ook nu gaat het over jou en je boek. Het begin is alleen geschreven om de aandacht te trekken lijkt wel want opeens hou je op over zijn nieuwe partner die ook schrijfster is. Alsof dat er iets mee te maken heeft. Maar dat terzijde, heel vreemd verhaal dit het mankeert er nog aan dat je vertelt waar je het kan kopen of ga je dat nog vragen aan jezelf in een reactie? Doe maar niet..
 • Nina 15-07-2023 10:08
  Ik vind mijn eigen verhaal ook warrig. Sorry daarvoor
 • Lilian Arissen 16-07-2023 13:36
  Beste ‘Nina’, Ook hiermee adviseer ik je te stoppen. Ik weet wie je bent en waar je mee bezig bent is laster en smaad. Dat is strafbaar in Nederland. En als jij jouw zoon echt wilt helpen, dan zorg je voor rust voor hem. Stop hier mee! En ik…. Ik heb totaal geen behoefte aan jouw zogenaamde zorg.
 • Lilian Arissen 16-07-2023 13:38
  Beste ‘Nina’, Ook hiermee adviseer ik je te stoppen. Ik weet wie je bent en waar je mee bezig bent is laster en smaad. Dat is strafbaar in Nederland. Gun jouw zoon rust en laat mij met rust. Ik heb geen behoefte aan jouw zogenaamde zorg.
 • Caro 28-07-2023 11:59
  Hallo Nina, Je hoeft je niet te verontschuldigen over het "warrige". Je legt een lastig dilemma neer. Een van de levenslessen die ik mocht leren, is dat wanneer je pogingen doet om mensen te redden, je gelijke tijd een stukje van hun persoonlijke groei ontneemt. Mensen hebben een weg te gaan, lessen te leren en doen dat in hun eigen tempo. Bij mij duurde dat jaren. Het is wat het is.
 • Caro 29-07-2023 09:43
  Nog een opmerking op de reactie: ik zie verschillende verhalen op dit forum die uiteindelijk ook een boek aanprijzen. Ik vind het moedig dat mensen hier dit durven te doen. Iedere situatie is natuurlijk anders, er is niet een recept om dit goed te doen voor iedereen. Ik deelde zelf afgelopen week ook een stukje van mijn verhaal en ik denk dat alle mensen die dit doen, hopen dat men hier respectvol mee omgaat.
 • Anita 09-10-2023 17:35
  Wat heftig jouw verhaal. Zat zelf ook ooit in bijna eenzelfde situatie. En niet voor de eerste keer. Het overkwam me gewoon zelfs een tweede keer, terwijl ik dacht dat het goed zat. En die tweede keer was ook een nette man. Ik blijf nu echt op mijn hoede. IK woon ook in Almere. Ik las vorige week een artikel hierover en dat het dus vaker gebeurt dat vrouwen een prooi vormen voor dit soort mannen. https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/algemeen/57695/almere-is-hoofdstad-van-huiselijk-geweld Sterkte! En blijf vooral je verhaal vertellen hoor Nina!