Ik leefde in een leugen

Vorige maand ben ik erachter gekomen dat ik 25 jaar getrouwd ben met een man die narcistische trekken heeft. Ik noem het maar trekken want ik ben geen psycholoog.

Mijn man bleek vreemd te gaan. En niet voor de eerste keer.
Een jaar of 6 geleden werd ik door de minnares van mijn man opgebeld met de mededeling dat hij al meer dan een jaar een verhouding met haar had. Zij werd door hem gemanipuleerd. Hij liet haar geloven dat ons huwelijk op was, dat er geen seks meer was, dat we als broer en zus leefden. In werkelijkheid was hier niets van waar. Terwijl ik aan het werk was, zat hij bij haar. Of hij zei dat hij moest werken maar had in werkelijkheid vrij. Ook dan zat hij hij haar.

Ik heb hem dit vergeven en we zijn met elkaar verder gegaan. Naar mijn idee ging het goed tussen ons. Totdat ik er dus vorige maand achter kwam dat mijn man weer een affaire had. Deze affaire is begonnen net nadat de vorige is gestopt. Hij is dus eigenlijk nooit gestopt met vreemdgaan. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat er meerdere vrouwen zijn geweest. Met de een had hij een complete relatie, met de ander had hij om de paar weken een afspraak.
Hij ontkent dit overigens.

Ik ben in mijn verdriet gaan lezen op internet en kwam uit op een stuk over narcisme. De wereld sloeg nog verder onder me vandaan. Mijn man heeft heel veel aandacht en bevestiging nodig. Werpt zich altijd als held op in situaties. Is continu op zoek naar waardering en als hij die niet krijgt wordt hij woedend. Zijn ex vriendinnen uit het verleden dumpte hij zodra ze niet meer aan zijn ideaalbeeld voldeden. Hij had daar nooit last van. Hij toont geen emotie en ik heb hem zelden zien huilen.

Hij wilt nu aan ons huwelijk en aan zichzelf werken. Ik ben zijn alles…. Hij wil me niet kwijt…
Maar ik weet het eigenlijk niet meer zo goed. Narcisten schijnen voor niemand iets te voelen.. behalve zichzelf. Ik ben zo bang dat als ik hem nu geloof, ik weer bedrogen uitkom. Wat als ik het me allemaal verbeeld en hij echt niet zo slecht is als ik nu denk? Wat als hij het serieus meent deze keer? Dan gooi ik ons hele leven samen, ons huis, onze vriendenkring, alles weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jeannie 08-11-2022 10:28
  Dus eerst laat je je meerdsre keren door hem belazeren en dan nóg vraag je je af wat je moet doen? Man, hij heeft echt met je brein gerommeld. Hij mag dan wel een narcist zijn, jij bent een masochist als je dit atomweg laat gebeuren. Loop weg, kruip weg, ren weg! Natuurlijk, je laat heel wat achter, maar als je nu blijft, heb je hem ook niets meer kwalijk te nemen. Dan heb je jezelf tot voetveeg gemaakt. Hij gaat echt niet veranderen. Hij kan je hooguit nog jarenlang voorliegen. En dat heb je dan helemaal aan jezelf te danken.
 • ELLEN 08-11-2022 10:42
  Narcisme is een stoornis, geen ziekte die te genezen is. Dat betekent dat hij er nooit vanaf zal komen. Een intensieve langdurige behandeling kan positieve resultaten geven zodat hij leert om met de stoornis om te gaan.Verwacht niet een compleet ander mens want de stoornis blijft. Wat jij omschrijft klinkt i.d.d. dat hij een narcist is . Behandelen is een zeer moeilijke zaak want narcisten zullen zichzelf nooit voor aanmelden en staan er niet serieus voor open. Ik ben geen specialist daarvoor zou je een psychiatrisch instelling voor moeten benaderen. Maar hoe verdrietig het ook is en zwaar zou zijn ik denk dat je in dit geval echt voor jezelf moet gaan kiezen.Heb geen hoop. Ik snap het is zwaar en zoek daarbij hulp. Onthoud dat je vast na eennaantal jaren denkt "waarom ben ik nooit eerder bij hem weggegaan" Ik hoop dat je nog eens een keer wat van je laat horen want leven en scheiden van een narcist is een zwaar proces.Sterkte!
 • Roos 08-11-2022 22:15
  Ik ben er niet trots op, maar ik was ooit de minnares van zo’n man. Thuis was het een en al ellende als ik hem moest geloven. Hij had geen seks meer, kreeg geen liefde, werd continu afgewezen door zijn vrouw. Heel zielig allemaal. Ook vertelde hij me dat hij eerder affaires had gehad. Van eentje was zijn vrouw op de hoogte, de rest is nooit uitgekomen. Zijn vrouw had vaker vermoedens, maar ontkennen was zijn strategie zei hij. En zolang hij ermee weg kwam was er niets aan de hand. Zodra ze weer een vermoeden had hield hij zich een weekje rustig, en dan kwam hij weer. Toen m’n ogen eindelijk open gingen en ik erachter kwam dat hij naast mij nog seks had met andere vrouwen, die ik ook nog eens bleek te kennen, heb ik meneer aan de kant gezet. De vrouw des huizes kwam hier achter, en hij vertelde haar dat ik een lastige vrouw was die hem niet met rust liet. Ik was psychisch niet in orde. Ze zijn nog altijd samen. En hij heeft nog altijd affaires. Pick your battles;)!
 • Richard 28-12-2022 08:03
  Hallo Loes, Wat rot voor je dat je man buitenechtelijke relaties heeft gehad, of nog steeds heeft... Je hebt een aantal keuzes in deze, of je blijft bij je man en gedoogd zijn vreemdgaan of je gaat bij hem weg. Een narcist zal nooit veranderen helaas. Wat je wel zou kunnen doen is: Hou je man een spiegel voor en geef aan dat ook jij een minnaar gaat zoeken zoals hij ook doet. Kijk maar eens hoe hij reageert? Groetjes en sterkte, Richard