Mijn verhaal – brief aan de dader

Dat wat ik vroeger was, ben ik niet meer. Door één situatie, één moment en een paar minuten is mijn leven totaal veranderd. En dat alleen maar omdat iemand niet met zijn handen van mij af kon blijven. Ik ben verkracht….

Het moment kan ik mij nog goed herinneren en ook het gevoel dat bij mij naar boven kwam krijg ik niet meer weg. Ik heb het geprobeerd weg te stoppen, er niet over te praten en te doen alsof alles goed gaat met mij. Dat gaat het niet. Het gevoel van machteloos, schaamte, boosheid, verdriet en vooral een combinatie van dit alles hebben mij gemaakt tot datgene wat ik nu ben; een angstig en wantrouwig meisje. Ik noem het een meisje, want van de krachtige vrouw die ik wilde worden is weinig meer over. Alle vastigheid dat ik had opgebouwd en al het vertrouwen dat ik had in het leven is met een klap weggevaagd. Want jij, diegene die zo netjes en sympathiek overkwam, had ook hele andere kanten die mensen zelfs op dit moment nog steeds niet zien.

Jij was notabene bestuurder van de vereniging waar ik iedereen blindelings vertrouwde. En juist dat ik bang ben dat niemand mij geloofd. Dat ik niet heb geschreeuwd, dat ik niet heb geslagen, dat ik niets heb gedaan. Dat ik het uitgelokt heb. Dat ik niet tegen heb gewerkt. Maar dat kon ik niet. Ik was verlamd van angst. Verlamd van angst, ongeloof en pure wanhoop. Ik was de controle kwijt over mijn eigen lichaam en emoties. En dat is nu, bijna twee jaar later, nog steeds een gevoel waar ik niet meer bij in de buurt durf te komen.

De mailtjes met dreigende inhoud die daarna volgden kwamen ook van jou. Ondanks dat mensen denken dat ik ze zelf geschreven heb om aandacht te trekken. Dit doet mij misschien nog wel het meeste pijn. De vriendinnen die mij niet geloofden en mij keihard hebben laten vallen. Juist diegenen die op dat moment dichtbij stonden hebben mijn vertrouwen in de mensheid hard onderuit gehaald. Ik heb die mails niet verstuurd. Ik wilde geen aandacht. Het enige dat ik wilde was rust in mijn hoofd, mijn emoties uiten, met iemand praten en huilen. Heel veel huilen. Maar juist door de reacties van mijn vriendin heb ik gedaan wat ik achteraf niet had moeten doen. Niets. Niet praten. Niet huilen. Geen gevoel meer hebben. Helemaal niets.

Mensen om mij heen weten dat er iets speelt en dat ik mijzelf de laatste tijd niet meer kan zijn. Ik kan niet meer spelen bij de vereniging waar ik zo veel had opgebouwd en zo veel tijd in had gestopt. Mensen begrijpen mij niet. Beschuldigen mij van allerlei zaken waar ik nooit iets mee te maken heb gehad. Ik wil met mensen praten en de situatie uitleggen, maar dat kan ik niet. De angst die om mij heen grijpt is de angst om weer vrienden te verliezen en om weer teleurgesteld of afgewezen te worden. Dat ik weer wordt neergezet als iemand die alleen maar aandacht wil.

Ik ben bang nu. Bang om mijn gevoelens een plek te geven. Bang om ze te uiten terwijl ik dat op dit moment het liefste wil. Bang voor politieauto’s die mij wederom komen ophalen. Bang om weer als leugenaar bestempeld te worden. Bang om weer vrienden te verliezen omdat mensen de waarheid niet onder ogen durven te zien. Want dat is wat er nu gebeurt. Mensen die mij bestempelen als leugenaar. Als aandachtstrekker. Terwijl juist die mensen niet met mijn gevoel kunnen en willen omgaan en de makkelijke weg kiezen door mij overal de schuld van te geven. De dreigmails, de verkrachting, het weggaan bij de vereniging en de geruchten die mijn plaats hebben ingenomen. Het liefste kies ik voor de veilige weg. Het niets doen. Geen gevoelens meer hebben en geen gevoelens meer uiten. Maar die weg wil ik niet meer kiezen omdat deze simpelweg een keer ophoudt met bestaan en er dan geen weg meer is die terug gaat. Nu is er nog wel een weg terug. De weg van de openheid die eens en voor altijd kan afrekenen met de pijn die mij is aangedaan en de geruchten die mijn plaats bij vereniging hebben ingenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sylvana 29-03-2018 13:23
  Beste Muis, Wat een verschrikkelijk verhaal.Ook ik ben verkracht zo'n 18 jaar geleden (door mijn ex) Ook ik werd niet geloofd en was maar een vuil hoertje met een baby van 3 mnd . en ja op de momenten dat je je vrienden nodig hebt leer je je vrienden pas echt kennen. Als ze je niet geloven en niet achter je staan of je helpen zijn het ook geen echte vrienden want waarom zou je hier over liegen. mijn advies zoek hulp ga naar een psycholoog heb ik toen ook gedaan heeft me erg geholpen. want ook ik vertrouwde niemand meer nu sta ik weer volop in het leven en geniet er weer van. het heeft tijd nodig maar meid ga er voor je bent te jong om je te verstoppen voor de buiten wereld. het is moeilijk maar bijt door de zure appel en ga er voor. Succes gr Sylvana
 • Ijsco 29-03-2018 18:27
  Het lijkt mij verschrikkelijk om zoiets mee te maken. Soms kom je door erge dingen pas achter wie wel/niet goede vrienden zijn. Erg dat zo'n dader gewoon nog vrij zijn gang kan gaan en misschien meer slachtoffers maakt. Ik heb GELUKKIG nooit in zo'n situatie gezeten en dus makkelijk te praten heb...maar ik ging er alles aan doen om te bewijzen naar al die mensen die mij niet geloofden gewoon puur voor mijn eigen waarde en vooral zodat zo'n iemand niet meer slachtoffers maakt want je weet als hij zoiets weer bij iemand wat de impact is.
 • Mika 04-04-2018 05:18
  Hallo Muis, Ik hoop dat je in je kracht komt om aangifte te doen bij de politie.Deze man heeft een zeer ernstig delict gepleegd.Mogelijk niet de 1e keer en niet de laatste keer.Hij mag hier niet mee weg komen. Bewaar alle correnspondentie van bedreigingen die je hebt en overhandig deze ook aan de politie. Ook hoop ik dat je begeleiding krijgt bij het verwerken van dit trauma. Heel veel sterkte en kracht wens ik jou toe. Groet,Mika
 • Steef 30-06-2018 15:30
  Hoi muis, Verschrikkelijk verhaal 1 die helaas veel voorkomt. En ook jij neemt het jezelf kwalijk terwijl je dat absoluut niet moet doen, jouw valt niks te beschuldigen op welke manier dan ook. Hopelijk kan je proberen vooruit te kijken en dat hoofdstuk af te sluiten. Er is nog genoeg leuks in de wereld focus daarop want straks ben je oud en heb je spijt ervan dat je daar niet van genoten heb. Nogmaals jij bent niet diegene die iets fouts heeft gedaan. Je zegt dat er e-mails zijn gestuurd naar jou? Je zou een privé detective eens kunnen inhuren of advies vragen die zouden misschien wel mensen hebben die het adress kunnen achterhalen waar vandaan de e-mails gestuurd zijn. Its a long shot maar wie weet.
 • Lisa 10-09-2020 10:11
  Beste Muis, Allereerst wil ik even zeggen dat ik het heel erg vindt voor je dat dit gebeurd is. Je omgeving hoort je te helpen en te steunen en je niet te laten vallen. Ik hoop dat het nu (2 jaar na het schrijven van je brief) wat beter met je gaat. Ik ben zelf masterstudent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en ik doe onderzoek naar verkrachting. Ik vroeg mij af of ik je een paar vragen (anoniem, via de email) kan stellen over je ervaring. Het zijn 12 vragen waar je alleen ja of nee op hoeft te antwoorden. Mocht je hier aan willen meewerken, kun je mailen dat je mee wilt doen naar onderzoek.vanbuuren@gmail.com. Mocht je na het zien van de vragen toch niet meer mee willen doen, kan je dit ten alle tijden zeggen. Je antwoorden zullen enkel voor dit onderzoek worden gebruikt en zal met niemand worden gedeeld. Ook zullen je gegevens met niemand worden gedeeld. Het is dus volledig anoniem. Ik kan mij voorstellen dat het voor jou niet prettig is om vragen over je ervaring te delen. Toch vraag ik uw hulp zodat we meer te weten kunnen komen over verkrachting. Mocht je je hier niet prettig bij voelen, voel je niet bezwaard om niet mee te doen. Met vriendelijke groet, Lisa