Mijn vriendin verwacht dat ik mijn hele planning aanpas na haar zwangerschap…

Lieve lezeressen,

Mijn allerbeste vriendin is laatst moeder geworden. Ik ben ontzettend blij voor haar en vind dat ze het erg goed doet als moeder alleen onze vriendschap heeft er onder te lijden.

Afgelopen week hadden we met z’n vieren afgesproken om gezellig op zondag bij elkaar te komen. Dit keer zouden zij en haar man naar ons komen omdat de vorige afspraakjes telkens bij hun waren i.v.m. de baby.

Nu wil ze om 11.00 uur afspreken op zondagochtend terwijl wij dan niet kunnen en we ‘s middags hadden afgesproken met ze. De reden? De kleine moet om 15.00 uur naar bed. Dus ik bied haar aan dat ze de kleine bij ons ook mocht laten slapen (bv in campingbedje of kinderwagen) maar dat is dus volgens haar geen optie… de kleine moet in zijn eigen bedje thuis.

Ik merk dat ik dit lastig vind. Ik heb veel vriendinnetjes met kinderen en die zijn allemaal onwijs relaxed. Nemen hun baby’s mee, laten ze overal en nergens slapen en zijn super flexibel.

Natuurlijk wil ik mezelf aanpassen maar het kan toch niet zo zijn dat ik continu degene moet zijn die haar hele planning moet aanpassen?

Kan ik dit bespreekbaar maken? Of moet ik het maar accepteren? Ik weet het even niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Beverly 01-07-2021 20:40
    Tja, lastig. Ligt er denk ik een beetje aan wat je bedoelt met "laatst". Als de baby pas een paar weken oud is en dit is haar eerste kind, dan kan ik me voorstellen dat je vriendin nog zoveel mogelijk "volgens het boekje" wil doen en dat ze nog probeert een beetje routine in haar dagelijks leven te brengen met een baby erbij, die nog volkomen afhankelijk is. Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat het best vervelend is om daar iedere keer je plannen voor haar te moeten veranderen. Aan de andere kant; jullie zijn gewoon een stuk vrijer in jullie doen en laten en niet iedere moeder is hetzelfde. Ik zou het gewoon nog even aankijken. Als het kind straks een beetje groter wordt en zij en haar man een beetje gewend zijn aan hun nieuwe rol als ouders, worden ze vast wel wat losser of durven ze bijvoorbeeld hun kind een keer bij de grootouders of een oppas te laten. Denk er wel aan dat de vriendschap van vóór de baby niet meer op dezelfde manier terugkomt. Jullie zullen als vrienden (als je wil) heus nog wel in hun leven zijn, maar de baby zal canaf nu toch echt eerst komen en dat kan je hun moeilijk kwalijk nemen. Dus nogmaals, zeg nog maar even niks, want ze zullen het waarschijnlijk niet eens begrijpen, laat staan dat ze er iets aan zullen doen. Even op je tanded bijten en het nog even op hun manier doen. Dat kind blijft niet eeuwig een nieuwtje, maar wel eeuwig hun eerste prioriteit.
  • Simone 26-08-2021 11:21
    Als jij een baby had dan had je dat overduidelijk anders gedaan, prima. Maar laat de ouders zelf bepalen hoe ze met de baby om willen gaan en waar zij zich prettig bij voelen. De baby is eenmal een onderdeel van je vriendin, die je hoort te accepteren met.voor jou helaas de nadelen erbij. Als de baby ouder is worden ze vanzelf gemakkelijker. Accepteer het zou ik zegen.