Moeder liegt over mishandeling

Vervelende situatie, Mijn ouders zijn al erg wat jaren uit elkaar. (Gescheiden toen ik 18 was) Ik heb een heel erg goede band met alletwee en ook een erg mooie jeugd gehad waarvoor ik hen erg dankbaar ben. Maar er zit me toch echt iets dwars.

Toen ik een jaar of 10 was zijn mijn ouders voor de eerste keer uit elkaar gegaan. Er waren toen wat problemen met voogdij over mij (ik herinner me dit zelf niet echt omdat ik zo jong was) maar ik weet wel dat op een bepaald moment men moeder aan mijn bed stond om te vragen of mijn vader soms aan mij zat als ik daar ging slapen, want dat ik dat dan zeker moest zeggen tegen de rechter. Ik was erg naief en wist niet eens over wat ze het had dus ze liet het varen. Achteraf terugkijkend kreeg ik het idee dat ze me probeerde te laten zeggen dat mijn vader me misbruikte om voogdij te krijgen over mij.

Ik heb haar hier jaren later naar gevraagd en ze beweert dat ze echte vermoedens had en gewoon haar plicht als moeder wou doen door het op zen minst te vragen. (Er is echt absoluut nooit iets ongepast gebeurd, ik kan niet genoeg zeggen dat mijn vader zo iets NOOIT zou doen)

Anyways, ze zijn dan een jaar later toch samen gebleven en dat was dan dat.

Hun huwelijk zat toch echt wel niet goed, en rond mijn 18de zijn ze dan toch weer uit elkaar gegaan en dit keer permanent. Aangzien ik 18 was was er dus over voogdij geen sprake meer en ik koos ervoor om bij mijn vader te blijven wonen tot ik afstudeerde omdat het dichter was bij mijn school en mijn vriendinnen en mijn moeder er voor koos om aan de andere kant van het land te gaan wonen. Ik weet dat dit haar erg pijn heeft gedaan, maar ik wou gewoon echt niet in mijn laatste jaar naar een franse school overschakelen en ik ging wel in het weekend naar haar.

Toen zijn opnieuw de verhalen begonnen. Ze begon tegen iedereen aan haar kant van de familie te vertellen dat mijn vader haar sloeg. Eerst ging ik er niet op in omdat ik dacht, ze is gekwetst door haar scheiding. Maar ondertussen zijn we tien jaar later en ze blijft het volhouden. De verhalen worden ook des te groter en ongelooflijker. Tot op het punt dat nu heel die kant van de familie ook elke kans grijpt om in mijn bijzijn mijn vader slecht te maken en een mishandelaar te noemen.

Ik ben een volwassen vrouw ondertussen en ik sta best wel stevig in mijn schoenen dus een paar jaar geleden heb ik haar onder ons twee hier op aangesproken dat ik dit echt niet fijn vind. Ondanks wat er tussen hen gebeurd is blijft hij wel mijn vader en dat ik het erg kwetsend vind dat ze zo liegt over zo iets vreselijk. Daarbij heb ik haar zelfs gezegd dat ik het erg onrespectvol vind tegenover andere vrouwen die zo iets echt meemaken dat ze er over liegt.

Ze zei me dat ze niet liegt en dat ik dat gewoon nooit gezien heb dat hij haar zou slaan. Ik vind dat nogal ver gezocht. Ik ken mijn vader, hij zou geen vlieg wat aandoen, en dan zou ik toch IETS moeten gemerkt hebben, zeker op latere leeftijd….

Nu vandaag weer, gezellig kerstdineetje en ja hoor ze begint weer over hoe mijn vader haar geregeld bont en blauw sloeg. Ik was dit zo ongelooflijk beu, dat ik aan een volle tafel heb gezegd dat daar niets van waar is. Dat mijn vader absoluut fouten heeft gemaakt in hun huwelijk maar mishandeling niet. Helaas zijn tien jaar van leugens nu al zo bij iedereen ingebakken dat ik natuurlijk de wind van voor kreeg omdat ik mijn arme getraumatiseerde moeder een leugenaar noemde om mijn rotzak van een vader te beschermen.

Het is op een punt aan het komen dat ik die grote familiefeesten vermijd enkel en alleen omdat ik hier geen zin meer in heb….

Op elk ander punt heb ik een fantastische band met men moeder, en ze helpt me ook heel vaak als ik een probleem heb. Maar hoe hard ik ook probeer dit kan ik niet los laten. Het maakt me gewoon nog steeds boos en ik heb geen idee meer hoe hier mee om te gaan….

Iemand een idee of advies?

Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eagle 26-12-2019 15:35
  Bah, wat een vervelende situatie, zeker zo rond de feestdagen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je die sterke verhalen inmiddels goed beu bent. Het enige wat ik kan verzinnen is tegen te moeder zeggen dat je, als ze er weer over begint, meteen naar huis gaat. En dat dan ook doet. Gewoon opstaan en weggaan. En als je haar bij jou uitnodigt, mag je ook tegen haar zeggen dat de onderwerpen "vader/ex en mishandeling" verboden zijn en dat ze anders kan vertrekken. Net zolang totdat ze begrijpt dat het je menens is. En maak je vooral geen zorgen dat je de sfeer verpest, want die is blijkbaar toch al niet geweldig. Maar dan iets anders; waarom ga je met de feestdagen nog naar je moeder? Als je een betere band hebt met je vader en zó zeker weet dat hij onschuldig is, ga je toch naar hem toe? Je moeder zal het niet fijn vinden, maar jij bent dan in ieder geval van het gezanik af!
 • Lola 26-12-2019 22:18
  Pff heel vervelend verhaal.. ik zou voor jezelf gaan kiezen en dit soort feest momenten niet meer met haar samen zijn. Maar goed, snap ook dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Misschien kun je samen iets van therapie zoeken? Zodat jullie belevingswerelden duidelijk worden en of mogelijk nieuwe inzichten voor je moeder. Succes!
 • Henk 27-12-2019 08:14
  Je moeder moet leren of het nu wel of niet waar is, dat haar verhalen belastend zijn voor haar kinderen. Ik zou aandringen dat zij hulp zoekt voor haar verhalen. Dit kan jou moeder jou niet aan doen. Het is haar ex, maar het blijft jou vader! Ik zou je moeder graag willen toespreken... Maak keuzes die voor jou goed voelen. Zoals geen contact wanneer je moeder te ver gaat. Vertel je moeder dat je een band met haar hebt en vertel haar ook dat deze verslechterd als zij zo doorgaat. Vertel dat je pijn hebt. Succes
 • miami 27-12-2019 15:31
  als je moeder zo blijft dan niet meer naar haar familie gaan en ook even geen contact meer met je moeder zoeken. Je zegt dat je een goede band hebt met haar maar zij houdt geen rekening met het feit dat haar ex jouw vader is! Mocht ze vragen waarom ze niets meer van je hoort, dan kan je zeggen dat die onzinverhalen jou je neus uitkomt. Laat haar maar eens nadenken over haar gedrag.
 • Eva 29-12-2019 22:39
  Hey Iedereen, Ik wou maar even zeggen enorm bedankt voor de reacties. Het heeft me inzicht gegeven en ik denk dat het inderdaad het beste is dat ik een statement maak elke keer als het weer begint en gewoon moet rechtstaan en vertrekken tot ze het begrepen heeft. Bedankt iedereen!