Negativiteit

Goedenavond allemaal!

Graag zou ik wat advies willen krijgen over het volgende; ik heb twee hele goede vriendinnen, nouja 1 ervan is m’n zus en de ander is een vriendin die ik al meer dan 10 jaar ken ik zou ze voor geen goud willen missen maar er is iets wat mij irriteert en ik weet niet hoe ik dit kan oplossen of hoe ik dit netjes kan aankaarten. Ze staan beide namelijk zeer negatief in het leven, het is vaak geklaag als ik met ze ben, en ik luister er ook naar want daar zijn vriendinnen voor maar het beïnvloed mij ook heel erg, ik voel dat ik in een lekkere flow zit het laatste jaar maar als ik met 1 van hun heb afgesproken ben ik eind van de dag gewoon bekaf. En het erge is nog dat het vaak dezelfde onderwerpen zijn; 1 is niet blij met haar man, en de ander komt maar niet aan de man en word gebruikt door mannen. Geloof mij dat ik geen blad voor de mond heb en ook mijn duidelijke adviezen hierover aan hun geef en het beste met ze voor heb, het lijkt wel of ze niet uit de cirkel komen en ik weet ook niet meer wat ik verder voor ze kan doen. Wat mij ook dwars zit is dat als ik een keer met iets zit ze heel ongeïnteresseerd en kort af erover doen en het al snel over hun eigen sores gaat, ik ben een sterk persoon maar ook ik heb wel eens verdriet of een tegenslag en dan lijkt het wel alsof ze er niet over willen praten omdat ze zo druk met hun eigen zijn of dan krijg ik te horen dat hun situatie vele malen erger is. Het kwetst me enorm en ik voel me daardoor niet gewaardeerd, ik ben van beide gewoon de negatieve houding heel erg zat. Hoe kan ik hier nou een positieve twist aangeven en het netjes naar ze te brengen in plaats van misschien dat het wel op ruzie uitloopt. Ik zal een voorbeeld noemen want ik zat afgelopen week met m’n vriendin op terras want ze wilden afspreken ook voor afleiding want ze had verdriet om een man die haar niet eens waardeert en aan het lijntje houd (dit is al maanden aan de gang). Ik heb haar allerlei adviezen gegeven en gezegd dat hij haar gewoon gebruikt of niet meer wilt zien maar zij zelf wilt dit niet inzien. Vervolgens heeft ze het de hele dag over hem, toen heb ik op een gegeven moment tegen haar gezegd: je wilt toch afleiding? ‘Misschien moeten we het dan niet de hele tijd over hem hebben’ maar op 1 of andere manier komt het toch weer bij hem uit, het begint inmiddels erg vervelend te worden want gezellige momenten samen beleven worden daardoor steeds minder en mijn humeur ook, het lijkt wel of je besmet word met negativiteit. Ik wil me graag omringen met mensen die positief in het leven staan en waar je echt lol mee kan beleven, ik wil m’n vriendinnen niet kwijt maar hoe maak ik dit duidelijk aan ze zonder iets kwetsend te zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Beverly 10-06-2021 12:29
  Ik denk dat iedereen wel minstens één zo'n vriend(in) heeft, die met zijn/haar gemekker je hele energie leegzuigt. Daarom heb ik met mijn vriendinnen één afspraak gemaakt. Als we bij elkaar zijn, dan mag ieder max. 15 minuten zaniken over wat haar bezighoudt, waarbij de ander luistert en na de 15 minuten advies mag geven. Daarna is de ander aan de beurt. Eenmaal uitgepraat, zijn we, inclusief wederzijds advies, hooguit een uurtje verder en daarna hebben we het over iets leuks. Overige sores komen de volgende keer aan de beurt. Tuurlijk gelden de regels niet als het écht serieus niet goed is (ziekte, sterfgeval etc.). Dan moet je er volledig voor elkaar kunnen zijn. Maar zolang het niet zo is, kan je dit proberen, desnoods in het begin met een stopwatch erbij. Het dwingt je vriendinnen tot samenvatten en relativeren. Voor ons werkt het nu goed. Probeer het eens. Ik hoop dat het voor jullie ook werkt.
 • Anomiem 10-06-2021 20:57
  Hi Beverly, bedankt voor je reactie! En voor de tip, wat goed dat jullie dit zo hebben kunnen bespreken en oplossen met elkaar. Natuurlijk als het ernstig is dan is het een ander verhaal maar continue negativiteit is gewoon slopend, ik ga het overwegen ik vind het iniedergeval een goede!
 • miami 11-06-2021 05:21
  ik herken dit, ik had ook zo'n vriendin. Ze was lief hoor maar ze had alleen maar problemen en daar praatte ze constant over. Wat het probleem opgelost dan kwam het volgende probleem. Er zijn mensen die eenmaal kicken op het hebben van problemen. Het klopt, dat negatieve zuigt je leeg. Onze vriendschap is gewoon doodgebloed en ik vind dat niet erg. We hebben geen ruzie maar als we elkaar op straat zien dan praten we wel met elkaar. Ze wilde weer contact met me hebben maar ik heb toen gezegd dat ik dat niet wilde. Dat heeft ze geaccepteerd. Wat jij zou kunnen doen is bijv. als ze er weer over hebben dat je geen adviezen meer geeft en je reageert alleen met 'zozo', 'echt waar, nou zeg'. Dat soort weet je wel. Of kijk op je mobiel, horloge weet ik veel. Gewoon geen interesse tonen want met het geven van adviezen(waar ze niets mee doen)krijgen ze de aandacht die ze willen. En als dat niet helpt dan even geen contact met ze zoeken. mochten ze ernaar vragen dan zeg je gewoon dat je geen zit hebt om altijd maar naar hetzelfde te luisteren. Succes ermee
 • Eva 19-01-2022 07:57
  Negativiteit gaat hand in hand met niet goed eten, niet genoeg bewegen en een lage dunk van jezelf hebben. Probeer dit allereerst te veranderen. Ik was heel negatief over mezelf tot ik begon met mediteren, sporten, gezond eten en zelfs elke dag supplementen nemen, zoals Vitamine B kan helpen hierbij. Ik koop alles hier https://www.flinndal.nl maar zo zijn er genoeg andere website waar je kunt kijken. Ergens beginnen is de eerste stap.