Schuldgevoel – vreemd gegaan

Een jaar geleden heb ik in een dronken bui iemand gezoend. Dit kwam niet uit mezelf, omdat ik tegen degene vaak zat had gezegd dat ik een relatie had en een vriend heb waar ik ontzettend veel van houd. Desondanks hebben we gezoend. Ik ben er niet trots op.

Ik heb dit niet aan mijn vriend een jaar geleden verteld, omdat hij in een erge depressieve periode zit. Hij heeft inmiddels twee jaar depressie en zelfmoordgedachten. Daarnaast heeft hij ook borderline, in een lichte vorm. Hier is hij afgelopen maand achter gekomen. In het verleden heeft mijn vriend een vriendin gehad dat vreemd is gegaan met zijn beste vriend. Dit heeft veel bij hem teweeggebracht.

In december heeft hij met mij uitgemaakt omdat het niet meer ging. Hij zat met zichzelf in de knoop en hij wilde mij niet belasten met al zijn klachten. Dit heeft hij geheel onverwachts gedaan op oudejaarsavond. Ik kan begrijpen dat sommige leden hier zullen zeggen: dit heb je verdiend.

Uiteindelijk heb ik met hem gesproken en zijn er enkele weken voorbij gegaan voordat wij weer bij elkaar kwamen.

Laatste tijd komen mijn gedachten over mijn actie steeds naar voren. Het doet me pijn dat iemand, ondanks dat ik het tig keer heb gezegd, mijn relatie stuk wilde maken of heeft gemaakt waar ik zelf het onderdeel van ben geweest. Het doet me pijn dat ik het tegen mijn vriend niet heb verteld. Het doet me pijn dat ik hem pijn doe terwijl hij nu al zoveel pijn heeft zonder mij en dit nog niet weet.

De reden waarom ik de relatie herpakt heb nadat het uit was, is omdat ik in die weken achter ben gekomen dat ik veel van hem houd. Het was inderdaad beter geweest om hem toen te laten gaan want ik verdien hem niet.

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben bang dat ik hem nog verder kapot maakt dan dat hij nu is. Tegelijkertijd voel ik me rot. Ik ben van mezelf geen vreemdganger en als ik dit kon wissen dan had ik het gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Beverly 29-03-2021 16:33
  Ik zou zeggen; hou het voor je. Het is een jaar geleden (even ervanuit gaande dat het bij die ene fout is gebleven), en je weet wat de gevolgen kunnen zijn als je het vertelt. Je kunt het niet ongedaan maken en je kunt ook de schuld niet op die ander afschuiven. Je was er zelf bij, je deed er zelf aan mee. Niemand heeft er wat aan als je nu erover begint; je vriend al helemaal niet. En dat schuldgevoel? Gebruik dat als stok achter de deur om nooit meer zo'n stommiteit uit te halen.
 • miami 30-03-2021 13:30
  je maakt het jezelf heel moeilijk, kom op zeg, een jaar geleden en alleen maar gezoend. Je schrijft heel veel over pijn, hoe gelukkig ben jij in je leven? Met of zonder hem? Of ben je iemand die kickt op problemen en ze groter maakt dan het eigenlijk is? Iets om over na te denken lijkt mij. En waarom zouden wij kunnen denken dat het je het verdiend hebt dat hij het heeft uitgemaakt? Hij heeft het toen uitgemaakt omdat hij met zichzelf in de knoop zat en jou er niet mee wil lastig vallen. Kortom, dat bedoel ik dus dat je even zelf moet nagaan of je wel gelukkig bent
 • Fleur 31-03-2021 05:56
  Je hebt met een ander gezoend. Hoe jij het beschrijft lijkt het een langdurige affaire te zijn geweest waarbij je keer op keer het bed in dook met een ander. Je heb echter alleen maar gezoend en dit nooit meer gedaan. Fouten maken is menselijk. Als je na die zoen nooit meer bent vreemd gegaan heb je dus 1 klein foutje begaan. Maakt dat ene kleine foutje jou een slecht mens? “Nee”. Maakt dat ene kleine foutje jou geheel onbetrouwbaar? “Nee”. Heb je van dat ene kleine foutje geleerd? “Ja”. Doe het nooit meer en hou het voor je. Het enige wat je bereikt door dit nu nog te vertellen is dat jij je schuldgevoel kwijt raakt en je je vriend onnodig onzeker maakt.
 • Geheim 18-05-2021 19:53
  Voor je houden zou ik zeggen, ik heb 1 ding geleerd toen ik met een andere meid zoende en opbiechte ik kon het huis verlaten. Blijven ontkennen al hebben ze foto's of filmpjes. Sorry mijn advies