Te snel, niet over ex heen, schuldgevoel

Ik vraag mijzelf de laatste tijd en zeker met deze dagen af of ik in bepaalde dingen te snel ben gegaan.

Ik had een relatie van 8 jaar ongeveer, maar daar kwam een eind aan. Redelijk snel kreeg hij een andere vriendin en mijn reactie daarop was ook snel een nieuwe vriend zoeken. Ik vond deze vriend snel en werd heel erg verliefd op hem. Ik had al jaren een kinderwens en was de jongste niet meer dus kreeg ik redelijk snel een kindje met mijn vriend. Toen we vierde dat we twee jaar samen waren, was ons kindje al 6 maanden oud. Ik vond het geweldig een kindje te hebben. Met mijn vriend ging het ook goed, ik was ook blij om te zeggen dat mensen die mij te snel vonden gaan, ongelijk hadden. Alles ging perfect.

Inmiddels is ons kind alweer 6 jaar oud. Ze vroeg mij gisteren tijdens de kerst hoe papa en mama elkaar ontmoet hadden (na het kijken van een kerstfilm) en ik vertelde haar hoe dat gegaan was. Toen vroeg ze waar onze eerste vakantie was geweest, ook dat vertelde ik haar. Mijn dochter was tevreden met de antwoorden, maar ik kreeg een heel vervelend gevoel. Dat wat mijn dochter mij vroeg is eigenlijk het enige dat mijn vriend en ik samen gedaan hebben, voordat mijn dochter er was. We hebben bijna geen verhalen samen, voordat mijn dochter er was. Als ik spreek over verre reizen, de oude tijd, gekkigheid, dan heb ik het nooit over mijn vriend. Dan spreek ik over mijn verleden met mijn ex. Ik had dit graag met mijn vriend ook gehad. Dat we samen konden terug praten over ‘toen’ en ‘weet je nog’. Dat delen wij niet samen. We delen wel het geluk van onze dochter en dat we beide enorm veel van haar houden, maar samen hebben we niet veel opgebouwd.

Ik weet ook de laatste tijd niet of ik van mijn vriend houd omdat hij de vader van mijn dochter is, of omdat ik echt van hem houd. Toen mijn ex en ik (jaren terug) uit elkaar zijn gegaan weet ik dat mijn hele lijf ziek was van verdriet. Ik kon er niet eens over na denken een leven zonder hem te leven. Bij mijn vriend voel ik dit niet. Ik denk dat ik mijzelf prima kan redden zonder hem, en dat we met een omgangsregeling prima voor onze dochter kunnen zorgen. Ik denk dat als wij uit elkaar zouden zijn, ons leven niet eens zou veranderen, omdat het enige wat wij nu doen het zorgen voor onze dochter betreft. Als we samen een avondje gaan uiteten heb ik geen idee wat ik tegen hem moet zeggen. Een aantal stille momenten kan prima zijn, juist als het dan alsnog niet ongemakkelijk is. Maar bij ons is het zo dat we geen gespreksonderwerpen hebben samen, behalve onze dochter. Ik heb het idee geopperd om met onze dochter een reis te gaan maken zodat we het een en ander kunnen beleven samen. Mijn vriend vindt onze dochter hier te jong voor, hij wil dat dat zij zich het goed kan herinneren. Ik denk dat onze dochter dit zou herinneren, ze is immers alweer 6 jaar. Hiernaast denk ik dat onze relatie het nodig heeft om iets te gaan beleven omdat we dan iets hebben om over te praten samen. En aan de andere kant denk ik dat een relatie ook in Nederland goed moet zijn en dat vakanties enkel zorgen dat he eventjes denkt dat het goed zit. Maar in feite, zet je dan een andere sfeer en omgeving in om je relatie te redden. Dat is mogelijk enkel uitstel van executie. Ik weet echt even niet wat ik moet doen.

Wat ook belangrijk is, en daar schaam ik mijzelf echt heel erg voor.. mijn ex mis ik nog steeds. Alleen hij is al heel wat jaren gelukkig met iemand anders en hij laat mij nooit meer wat weten. Ik heb wel eens gedacht dat we toch samen oud horen te worden. Als ik mijn relatie zou verbreken zou ik graag contact hebben met mijn ex. Hij weet hoe ik echt ben en zou mij kunnen steunen. Ik weet alleen niet of ik dat kan maken, gezien het verdringen feit hij net een kindje heeft met zijn vrouw. Hij is inmiddels getrouwd.

Ik denk dat ik te snel ben gegaan des tijds met mijn vriend. Ik houd heel veel van mijn dochter, en probeer oplossingen te bedenken voor mijn vriend en mijzelf. Ik weet alleen niet, of het helpt om samen dingen te gaan ondernemen en ook dat ik nog steeds aan mijn ex denkt is niet geheel eerlijk naar mijn vriend toe. Toen mijn ex ging trouwen heb ik het daar zeer moeilijk mee gehad. Ik ben natuurlijk niet bij het huwelijksfeest geweest, maar van horen zeggen was het zo geweldig om te zien hoe mijn ex en zijn vrouw elkaar beminnen. Ik werd daar erg jaloers van en schrok van mijzelf dat ik zo “down” was daardoor. Ik voel me ook schuldig tegenover mijn vriend dat ik mijzelf zo voel. En gelijktijdig ook schuldig naar mijn dochter dat ik zo snel ben gegaan omdat ik alleen maar aan een kindje kon denken en dat ik haar misschien geen toekomst ga bieden met een papa en mama die samen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • engel 26-12-2019 13:58
  Ja je bent wel snel gegaan, maar het verleden kan je niet meer veranderen, maar je kan je lessen er wel in leren. Probeer in het nu te leven, wat heb je nu op dit moment nodig? wat heeft jou gezin op dit moment nodig? Jou dochter houdt van jou en van jou vriend, en lijkt zich prima te voelen over de antwoorden die je gegeven heb. Eigenlijk best een positief iets. Het hoeft niet zo te gaan zoals het bij sommige andere is gegaan, dat je eerst een geschiedenis met iemand op heb gebouwd. Bij jullie is het eenmaal zo gegaan. Verleden verander je niet, het heden en toekomst wel. Jullie kunnen met jullie drieën geschiedenis gaan schrijven. En deze vriend kan jou ook steeds beter leren kennen. Ik snap dat jij je ex mist, maar het is niet voor niets over gegaan, als het bij 1 van de 2 de vonk er niet meer is, dan kan je ook niet meer doorgaan. Ik denk dat jij vooral het veilige vertrouwde gevoel dat je bij je ex had erg mist. Als jij al 8 jaar een relatie had, dan ken je elkaar door en door. Maar dat wilt niet zeggen dat je dat niet kan met je nieuwe vriend. Het heeft tijd nodig om het te verwerken en het te laten slijten. Maar je ex is nu gelukkig met zijn nieuwe vriendin. En als dat jaloerse gevoelens bij jou naar boven brengt, verwijder dan alles wat je aan hem herrinderd. Probeer niet meer op hem te focussen, en vergelijk je relatie niet met zoals je het toen had en hoe je het nu hebt. Praat met je vriend over dingen die jou dwars zitten, dat helpt. En bovendien als jij en je vriend uit elkaar gaan, dat gaat jou dochter pijn doen, aangezien ze van jullie allebei houdt, en graag wilt dat papa en mama bij elkaar blijven. Dus geef deze situatie wel de kans. Sterkte!
 • Karin 26-12-2019 19:49
  Wat een verhaal.. het valt mij vooral op hoe vaak je het woord 'ik' gebruikt. Je ex laat je met rust, je kan -ook alleen desnoods- prima voor jezelf zorgen schrijf je, doe dat dan alleen of met je man. Maar denk eerst en vooral eens even aan je kindje, het arme schaap heeft niets met jouw onverwerkte liefdesverdriet van nu zo'n tien jaar geleden te maken: je moet voor haar zorgen. Samen met je man dingen ondernemen is een goed idee. Zo bouw je herinneringen op en je hoeft niet naar de Carribean op vakantie. Gewoon een weekje eruit af en toe kan maken dat je bij thuiskomst de scheiding aanvraagt óf denkt: het is eigenlijk wel een lieve man ook al is de verliefdheid over. Ik hoor je niet klagen over hem, als hij je slecht zou behandelen snap ik je wel maar nu verwijt je hem dat je in een sleur zit en blijft hangen aan je ex van tig jaar geleden. Die je hoogstwaarschijnlijk van de deur stuurt als je aanklopt met zijn baby op zijn arm en zijn vrouw van wie hij écht houdt op de achtergrond.. hij weet hoe je bent toch? ;)
 • Lola 26-12-2019 22:08
  Je bent inderdaad veel te snel gegaan. Vooral als ik een rekensommetje maak, had je nog best wel wat langer de tijd gehad om je vriend eerst te leren kennen voordat je aan een kindje begon. Echter heb je die keuze wel gemaakt en zul je daar nu mee moeten dealen. Verder; laat je ex met rust. Hij wil jou duidelijk niet meer in zijn leven en ik vermoed dat hij de relatie verbroken heeft, dat heeft hij niet voor niets gedaan. En dan nog je vriend; als je niet van hem houdt ben ik niet van mening dat een vakantie O.i.d dat gaat oplossen. Misschien hou je wel van hem, maar meer als een broer of vriend. Houden van alleen is niet genoeg er moet ook echte liefde zijn, sensualiteit, diepgang ect. Er zijn nog meer aspecten maar dat is te veel om te benoemen. Wil toch ook nog als laatste zin benadrukken, dat je jou ex met rust moet laten. Als hij jou in zijn leven had willen hebben, had hij wel contact gezocht ;). Hiernaast heeft jou dochter niks met je ex te maken en zou het mooi zijn als je haar op de eerste plek gaat zetten. Zoals Karin ook schreef, schrijf je nogal veel ‘ik’.
 • Henk 27-12-2019 08:12
  Aan wie dacht jij toen jij besloot om je dochter te verwekken? Aan jezelf! Want.... mevrouw wilde een kind. Je hebt geen basis neergelegd met je vriend. Onnozel gedrag noem ik dat. Het lijkt of jij je vriend gebruikt hebt als zaadschieter. Ik begrijp totaal niet waarom jou ex ook in dit verhaal staat. Hij heeft zo te lezen wel een basis neergelegd met zijn vrouw. Je hebt niets met hun leven te maken. Dus blijf er ook uit weg. Je bent niets voor je ex. Hij is gelukkiger met zijn vrouw. Jou ex heeft wel van alles met zijn vrouw meegemaakt en beleefd. En jij bent niks anders als een vaag verleden. Het werkt vaak zo dat als mensen veel gelukkiger zijn met iemand anders dat zij totaal vergeten hoe hun andere relaties waren. Je ex zal waarschijnlijk helemaal nooit over jou nadenken en herinneringen over jou zullen vaag zijn. En ja hij zal veel meer van haar houden dan dat hij ooit van jou gedaan heeft. Dus laat hem en zijn vrouw gelukkig zijn en bemoei je met je eigen leven. Bekommer jezelf liever om je dochter -en je vriend?- i.p.v. om je ex. Je moet gaan nadenken hoe je jou dochter het beste kunt gaan bieden. Dit lijkt mij niet samen met je vriend. Een vakantie.... kom op zeg, je snapt toch zelf ook wel dat dat de oplossing niet kan en mag zijn. Je schrijft het zelf al. ''In Nederland moet het ook goed zitten.'' Je weet best dat je een hele hoop domme keuzes gemaakt hebt. Beloof alsjeblieft aan jezelf dat je vanaf nu zorgt dat je juiste keuzes maakt. En die zijn; het beste voor je dochter, eerlijkheid naar je vriend. En verder vooral iedereen met rust laten (je ex). Zoek hulp desnoods van goede vrienden of een onafhankelijk iemand die jou weg wijs kan maken.
 • Eagle 27-12-2019 11:38
  Je kunt er hier zo onderhand een eigen categorie van maken: "mensen die de betekenis van het woordje ex niet begrijpen". Laat je ex met rust! Dat predikaat heeft hij niet voor niets én hij is getrouwd. Die man heeft er echt geen behoefte aan om therapeut te spelen voor een vrouw met wie hij in een ver verleden een tijd een relatie heeft gehad. Zet dat maar gerust uit je hoofd. Gaat niet gebeuren. Voor wat betreft de verwekker van je dochter; als je totaal geen gevoelens voor hem kunt opbrengen, doe iedereen, maar vooral hem een lol en laat hem gaan. Ook hij verdient het om in een relatie te zitten waarbij beide partners oprecht gelukkig met elkaar zijn. Het is tenslotte niet zijn schuld dat hij geen exacte kopie van je ex is. En voor wat jouzelf betreft; zoek hulp, professionele hulp welteverstaan. Je zit muurvast in een verleden dat heus niet terugkomt en je hebt je ex daarbij zó ver boven alle anderen verheven dat niemand anders meer goed genoeg is. Dat lijkt me echt niet gezond. Ik wens je heel veel sterkte. Je hebt hoe dan ook een aantal heel moeilijke keuzes te maken.
 • miami 27-12-2019 15:27
  ben jij echt wel 40? Jeetje zeg. Lees vooral dat zinnetje, hij kreeg een nieuwe relatie en jouw reactie was om ook snel een nieuwe vriend te hebben. Pardon???? Net wat Henk zegt, je wilde een zaaddonor want je wilde een kind. Leuk voor je partner zeg. Kom op zeg, je hebt toch wel dingen samen gedaan met je huidige partner? Dat hoeft toch echt geen verre reizen te zijn, het gaat om de kleine dingen.En een ex is een ex. Je hemelt hem helemaal op maar hij is niet voor niets je ex. Ja hij weet hoe jij echt ben, daarom is hij ook je ex. Trouwens jouw huidige partner kent jou toch ook al 'echt'? Zoek hulp als je er zelf niet kan uitkomen maar laat je ex met rust!
 • Demi 31-12-2019 12:30
  Tegen jullie adviezen in gisteren de stoute schoenen aangetrokken en mijn ex wat berichten gestuurd. Er kwam geen reactie. 12 uur later had hij blijkbaar nog steeds geen tijd om te reageren en heb ik hem een appje verstuurd met daarin dat hij geen antwoorden hoeft te geven. En daarna heb ik een appje verstuurd waarom ik niks van hem hoor. Hij heeft nog nooit gevraagd hoe het met mijn dochter en met mij gaat bijvoorbeeld ook niet toen ik net bevallen was. Niets.. mijn ex reageerde heel koel dat hij niet aan mij denkt. Ik stuurde nog een bericht over dat we lang van elkaar gehouden hebben dus ik het gewoon niet begrijp. Dan verwacht je toch wel dat hij nog ooit iets laat weten. Die opmerking negeerde hij. Hij zei nogmaals er niet aan te denken om mij te appen. Ik heb niets meer gestuurd daarna. Toen onze relatie over ging, zouden we vrienden blijven. In praktijk heeft hij daar lak aan. -loze woorden waren dat. Ben er erg verdrietig over. Mijn vriend zegt dat mijn ex gewoon een eikel is. Mijn vriend en ik zijn het er over eens dat mijn ex een eikel is. Mijn dochter weet niet eens wie hij is! Wat kunnen mensen tegen vallen. Jullie vonden allemaal dat ik hem met rust moest laten en besef nu ook dat ik dat beter had kunnen doen. Hij is mij totaal vergeten. Hij heeft het geluk gevonden. Mijn vriend en ik dachten ook het geluk gevonden te hebben, maar ik mis dingen in deze relatie. Gisteren met mijn vriend gesprek gehad daarover. Ineens werd hij heel boos omdat hij vond dat ik de slechtheid van mijn ex projecteerde op hem. -omdat we het die dag over mijn ex gehad hadden-. Ik projecteer niets op hem. Ik hou -denk ik- niet voldoende van hem. Anders zou ik mogelijk ook niet over mijn ex nadenken? En de behoefte hebben om mijn ex berichten te sturen? Mijn vriend vindt mijn ex ook een eikel, maar hij lijkt een beetje met mij mee te praten. Alsof hij niet wil dat ik nog meer verdrietig ben en mij op die manier denkt te troosten. Mijn dochter hebben we gisteren nacht naar haar oma gebracht omdat de ruzie nogal op liep en ze dit niet mag horen. We hebben veel geschreeuwd (komt normaal niet voor) en we hebben besloten uiteindelijk om het nog een poos te proberen. Vriend heeft wel gevraagd of ik dan kan stoppen met mijn ex benaderen over het feit dat hij niets meer laat weten. Ik weet dat ik dat moet doen, weet ook dat het lastig zal worden want ik vind het gewoon een enorme naai streek van mijn ex dat hij mij zo laat zitten.soms een appje hoe het met ons gaat zou ik prettig vinden maar blijkbaar heb ik niet veel voorgesteld.
 • Henk 31-12-2019 12:55
  JOU EX HEEFT NIKS FOUT GEDAAN EN IS GEEN EIKEL. HIJ HOEFT NIET AAN JOU TE DENKEN, TE VRAGEN HOE HET MET JE JOU EN JE KIND IS. HET BOEIT HEM HELEMAAL NIETS EN DAT IS HEM GOEDRECHT! JULLIE ZIJN UIT ELKAAR! JE HEBT HET WEL HOOG IN JE BOL DAT JIJ VINDT DAT HIJ JOU MOET APPEN. LAAT DIE MENSEN MET RUST. EN STOP MET STEEDS DEZELFDE SOORT BERICHTEN PLAATSEN OP DIT FORUM. JIJ MAG DIT ALLEMAAL NIET VERWACHTEN VAN JE EX EN JE ZULT OOK NIET DOOR HIER MEERDERE BERICHTEN TE PLAATSEN TOCH JE GELIJK GAAN HALEN! WAT DENK JE WEL NIET?! DAT JE ZO BELANGRIJK BENT DAT JIJ BEPAALD DAT JE EX CONTACT MET JE HEEFT? DEMI: JE BENT EEN NIEMAND VOOR JE EX. EEN VAAG VERLEDEN, DAT BEN JE. ZIJN VROUW ZOU JOU OOK EEN STANDJE MOGEN GEVEB, MAAR WAARSCHIJNLIJK HEEFT ZIJ VEEL ZELF RESPECT EN LACHT ZE JOU KEI HARD UIT SAMEN MET HAAR MAN. WAT ZULLEN ZIJ SAMEN EEN LOL HEBBEN ALS “THE CRAZY EX GIRLFRIEND” ( JIJ DUS ) WEER BERICHTEN STUURT. EN DAN NOG IETS; JOU VRIEND VERDIEND EEN LEUKE VROUW, DIE VAN HEM HOUDT. STOP MET IEDEREEN OM JOU HEEN VOOR DE GEK HOUDEN OMDAT JIJ JE EIGEN GEVOELENS NIET OP EEN RIJ HEBT. JE DOCHTER, GA IN GODSNAAM VOOR JE DOCHTER! EN VERDER WIL IK JE ZEGGEN DAT IK JE EEN GESTOORD MENS VINDT (OOK OMDAT DIT SOWIESO NIET JE EERSTE EX VERHAAL OP DIT FORUM IS) STEEDS IN EEN NIEUW JASJE. Dit bericht is in hoofdletters geschreven omdat ik hoop dat je een keer gaat snappen dat je gestoord gedrag vertoond en ik je onwijs irritant vind. Ik vind je overkomen als een asociaal persoon die denk dat de wereld om haar draait. En dat is dus niet zo. De wereld van jou ex, daar zit jij helemaal niet in. En dat is ook totaal logisch, want je bent NIETS voor hem. EN NU GA JE VOOR JE DOCHTER EN LAAT JE DIT FORUM MET RUST. Groeten een zwaar geïrriteerde Henk, na het leven van jou zoveelste -gestoorde- bericht. Ps: zoek hulp
 • miami 31-12-2019 15:21
  inderdaad Henk, het gaat om haar EX! EX! EX! Nee Demi, jouw EX is GEEN eikel, hij wil niets maar dan ook niets met je te maken hebben. Dring dat nog steeds niet tot je door ook niet na al dat soort verhalen op dit forum? Jouw ex is een kei, hij heeft voor zijn nieuwe liefde gekozen en omdat jij toch wel labiel overkomt(hij kent jou veel te goed)heeft hij jou uit zijn leven verbannen. Fantastisch van hem, hij wil met rust worden gelaten. Hij vraagt nooit naar je kind? Is toch niet van hem? Nou dan. Jouw nieuwe partner verdient zoveel beter, wat moet je met iemand die constant aan de EX denkt en gaat vergelijken. Mis je iets in je relatie? Nou jouw ex ook want daarom is hij jouw EX! Je kunt beter je energie steken in je huidige relatie, zoekt iets waardoor je relatie weer leuk wordt en doe precies wat Henk zegt, zoek hulp!
 • Lola 01-01-2020 16:29
  Eens met Henk en Miami.
 • nikky 05-01-2020 13:33
  ik ga er niet om heen draaien , laat je vriend los laat hem iemand vinden die 10000000000 procent van hem houd , die er ziek van wordt als die er niet is enz enz , dan ben je pas eerlijk nu hou je iemand aan het lijntje straks is je dochter oud genoeg , en dan denk jij misschien nu kan ik leuke dingen gaan doen , en dan staat je vriend op aan de kant , ook contact met je ex zoeken is een no go hij is gelukkig en ik denk niet dat die , op jou zit te wachten , je kan beter allen met je dochter zijn , en iemand vinden waar je hart van in vuur en vlam staat dan zo te leven