Verandering vriendschap

Goedenavond lieve lezers van MG,

Na toch wel wat twijfel of ik mijn ‘issue’ hier zou neerleggen en daarmee voor mijn gevoel ook daadwerkelijk erken (en ‘openlijk’) dat ik het zie als een voor mijn negatieve verandering, sta ik zeer open voor jullie visie, eventuele tips en adviezen.

Een zeer lang verhaal kort. Zoals ik velen hier zie schrijven, heb ook ik helaas absoluut geen fijne jeugd gehad. Vertrouwen hebben in anderen vond ik daardoor erg lastig. Toen ik een jaar of 8 was, heb ik mijn beste vriendin leren kennen op de basisschool, waar ik nieuw kwam. We hebben ontzettend veel samen gedaan, van bij elkaar logeren, samen boyband-muziek luisteren tot aan girls-night organiseren met gezichtsmaskers en nagels lakken, tripjes in eigen land met een hotelovernachting, tot winkelen en getuigen zijn bij elkaars bruiloft een aantal jaar geleden. Ik ben haar dan ook ontzettend dankbaar, voor al deze momenten van liefde en gezelligheid. Ook na de middelbare school en tijdens onze studies hielden we bijna dagelijks contact. Ofwel, we wisten niet alleen oppervlakkig van elkaar hoe het ging, maar deelden ook onze angsten, onze blijdschap, onze wensen en dromen. Het was meer dan een vriendin, het was haast als een zus.

Enige tijd geleden heeft mijn beste vriendin haar huidige partner ontmoet, en is daarmee getrouwd. Het is haar zo ontzettend gegund en ik ben blij dat ze met hem is. Echter, woonde hij een behoorlijk eind weg, en heeft zij door druk van familie besloten om bij hem in te trekken. Ik vind het fijn om te zien dat ze daar desondanks toch goed aan heeft gedaan, ze is gelukkig en heeft een fijne woning.

Ik merk dat ik mijn beste vriendin mis, en de relatie die wij vroeger hadden nu ook veranderd is. Dat vind ik ook begrijpelijk, we leiden meer ons eigen leven en inmiddels ben ik zelf ook moeder van een schoolgaand kind. Dus ook ik heb mijn handen vol, aan mijn gezinnetje. Echter, van afspreken komt niets meer. Ik heb haar meermaals gevraagd om af te spreken, dat lijkt haar leuk. Ze belt me, en we kletsen uren. We spreken een datum af en het is nu al meermaals voorgekomen dat ze dan afzegt. Te druk, geen tijd, verplichtingen met partner. Ik heb een aantal keer een nieuwe afspraak geprobeerd te maken, of in elk geval het voornemen om te komen tot een nieuwe datum. (Van ons twee ben ik altijd al wat meer degene geweest die dingen organiseerde en plande). Ik rijd met alle liefde op een vrije dag haar kant op. Inmiddels merk ik dat dit voor mij de eerste stap is, dat ik het begin los te laten. Ik merk dat ik ondanks alles wel van mening ben dat als zij graag wil afspreken, dat dat ook van haar kant af mag komen. Ik voel me onzeker, en verward. Wil ze nog wel afspreken? Of is dit mijn behoefte? Wat is er veranderd? Ondertussen volgen op social media allerlei foto’s en video’s met anderen. Begrijp mij niet verkeerd, ik gun het haar. Alleen, het geeft mij een dubbel gevoel als ik weer een kaartje krijg voor mijn kind (zij wordt tante genoemd door mijn kind), of als ze vraagt hoe het met ons gaat. Om daarna weer niks te horen, als ik haar een uitgebreide reactie heb gegeven. Dit voelt voor mij toch als een soort tweede stap in het loslaten. Ik reageer tegenwoordig wat meer kortaf, beperkt.

In het verleden heb ik het weleens bespreekbaar gemaakt. Het antwoord was haast ‘boos’. ‘Doe is niet zo gek?’ en ‘Nee, er is echt niks. Ik ben gewoon druk’.

Ik zit vol tegenstrijdigheden, dat ik niet meer goed weet wat ik hiermee kan doen. Onlangs uitnodigingen verstuurd voor een feest van ons tig-jaar trouwen, ook dan krijg ik de reactie dat ze het niet kan combineren qua tijdstip en dat ze dan liever met eigen familie is die dag.

Zouden jullie mij kunnen voorzien van advies en jullie visie? Bedankt alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marion 27-06-2021 20:03
  Mijn advies...... Je hebt haar duidelijk te kennen gegeven af te willen spreken, meerdere keren uitgenodigd, maar zei is degene die het af laat weten. Ik zou haar nog eens bellen/appen en zeggen dat je het jammer vindt dat het zo loopt maar dat je de bal nu bij haar gaat leggen of er nog eens wat afgesproken gaat worden of niet. Ik zou er niet als een hond achteraan blijven lopen, jammer van al die leuke jaren, maar het moet wel van 2 kanten komen.
 • Jade 27-06-2021 20:12
  Dankjewel Marion, voor je snelle advies! Het klinkt hard maar je hebt wel degelijk gelijk over het er achter aan lopen.
 • Karin 27-06-2021 20:54
  Vraag me af wat je hier niet verteld, je begint met 'een zeer lang verhaal kort' terwijl ik denk: wat doet het ertoe dat ze volgens jouw zeggen onder druk van haar familie is verhuisd? Jullie hangen nog steeds uren aan de telefoon en ze zegt toch dat ze het druk heeft? Toch maakt ze uren voor je vrij, ze stuurt kaartjes, vraagt hoe het met je gaat.. Ik denk dat je teveel van haar tijd eist. Een buurvrouw van me is een klein halfjaar geleden ook verhuisd naar ver weg, met het OV al 2 uur reizen. Ik had bijna niets meer van me laten horen, stuurde een mailtje met excuses. Ze belde meteen: maak je niet druk; dit is nu even de manier waarop we met elkaar omgaan, allebei druk. Komt wel weer, echte vriendschap blijft. Ook als je de ander een tijdje minder ziet. Die zin over foto's volgen en filmpjes van anderen begrijp ik niet eerlijk gezegd, wat bedoel je? Facebook of zoiets? Je mag net zoveel mensen aardig vinden en vriendschappen sluiten als je zelf wil lijkt mij, ben je niet stiekem een beetje jaloers? Probeer zelf ook eens wat nieuwe vrienden te maken in je eigen omgeving, zo mis je haar minder en echt, je kan net zoveel kennissen en vrienden hebben als je zelf wil :-) En ja, soms valt er iemand af, er komt weer iemand bij; zo gaat dat. Niet te persoonlijk opvatten. Wees blij met de uren die jullie wel samen doorbrengen al is het aan de telefoon voor nu. Ook vraag ik me toch nog af wat je allemaal weggelaten hebt, er is dus meer gebeurd want je hebt het kort gehouden.. zouden de dingen die je NIET verteld de oorzaak kunnen zijn? Dat weet jij alleen, hier lees ik niets geks, ze heeft al gezegd 'niks aan de hand'. Accepteer dat je niet meer op nr.1 staat zoals in jullie puberteit. Spreek je nooit andere ouders als je je kind naar school brengt bv? Daar heb ik toen wel vriendinnen opgeduikeld, maak eens een praatje her en der. Succes!
 • Beverly 27-06-2021 22:49
  Moeilijke kwestie, maar niet onherkenbaar. Karin heeft wek een punt, je kunt voor iemand te hard trekken. Als je om iemand geeft, moet je los kunnen laten. Dat jullie als pubers alles met elkaar deelden, wil nog niet zeggen dat zij dat als volwassen vrouw ook nog zo makkelijk doet. Niet vervelend bedoeld, maar als jij altijd van jullie tweeën degene was die het hardste liep, dan kan de ander daar weleens moe van worden en het niet durven zeggen. Mijn advies: blijf op een afstandje in haar geïnteresseerd, maar dring er even niet langer op aan dat jullie elkaar zien. Het geeft haar misschien net de ruimte die ze nu nodig heeft. Ze weet heus wel dat je, als het écht nodig zou zijn, jij er meteen voor haar bent. Ik wens jullie nog een fijne vriendschap.
 • Jade 28-06-2021 04:22
  Bedankt Karin en Beverly voor jullie eerlijke reacties!
 • miami 28-06-2021 14:13
  vraagje: heb je nog meer vriendinnen? Kijk dat ze ver van je vandaan is gaan wonen is niet leuk en ja de vriendschap is daardoor wel veranderd maar dat had ook kunnen gebeuren als ze bij jou om de hoek woont. Je legt te veel nadruk op 'ik gun het haar wel' en dan komt het woordje maar. Waarom kijk je op haar Facebookpagina? Zo van 'met hun brengt ze wel tijd door en met mij niet?' Ze heft haar leven daar opgebouwd. Ik zou zeggen koester die herinneringen en houd contact door te bellen, whatsappen etc. Zoveel mogelijkheden en ja wie weet bloedt het dood. Dan is het maar zo, moeilijk maar zo is het leven. Richt je op je andere vriendinnen en als je die niet hebt, ga dan maar aan de slag maar let wel, ga niet te veel hangen aan 1 persoon. Succes
 • Jade 28-06-2021 21:17
  Dank Miami voor je reactie. Om even te reageren op jullie vragen. Ja, ik heb een fijne vriendengroep. Gebrek aan vriendschappen absoluut niet. Daar ging het voor mij ook niet om. Er is ook geen sprake van Facebookberichten. En de contacten waar ik het over had zijn niet uit de buurt waar zij nu woont. Dat is verder inderdaad ook niet relevant. Ik waardeer jullie insteek, nogmaals dank.