Vergeten

Beste lezers,
Ik heb de laatste tijd er steeds meer last van dat alle fouten die ik in het verleden heb begaan.
Me maar blijven achtervolgen en als ik dan wil gaan slapen komen steeds al die gedachten naar bovendrijven van hoe ik het had kunnen voorkomen. Heeft iemand tips hoe ik dit kan voorkomen. Heb al een aantal dingen geprobeerd zoals muziek of afleiding met bijvoorbeeld Netflix maar het werkt niet echt fijn.

Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 11-02-2018 07:51
  je bent nog wel heel erg jong dus wat voor fouten heb je begaan in je verleden? Het kan zijn dat jij 'die fouten' groter maakt dan ze eigenlijk zijn. Je piekert er te veel over. Och toen ik die leeftijd had, maakte ik ook fouten en ik piekerde er ook zo over maar weet je, na een tijdje ebt het weg want wat je ook 'fout'gedaan zou kunnen hebben, je leert er wel van. Probeer je te ontspannen, muziek luisteren bijv., wandelen, denk aan leuke dingen, aan je dromen, mediteren etc. Of praat er met iemand over en je zult zien dat die persoon die 'fout'helemaal niet ziet. Sterkte ermee
 • tjah 24-02-2018 18:24
  Ja, ik herken het wel hoor, En dat gaat over ;-) Mocht je nou echt erin blijven hangen, zoek dan hulp, neem iemand in vertrouwen, misschien je ouders? vrienden zou ik niet doen, je weet nooit hoe iets loopt, en dan kun je daar misschien onzeker van worden, of maakt de vriendschap complexer, dus daar zou ik niet voor kiezen. ik heb uiteindelijk ook hulp gezocht, (via een psycholoog, maar ik had meer issues, maar dit werd daar ook bij aangepakt) Je hoeft niet eens je fouten te vertellen, je krijgt dan aanwijzingen hoe je dingen kunt verwerken en hoe je je beter gaat voelen over jezelf, en hoe je het verleden een plekje kunt geven. Geloof me, iedereen maakt fouten, alles is al een keer gedaan, hoe gek, of raar of erg het ook is, alles is al eens gebeurd, en de wereld draait nog steeds, de zon komt nog steeds op. miljarden mensen op deze wereld, en stuk voor stuk maken ze fouten, en dat is prima. Het enige aan piekeren, dat je eraan hebt is dat je de fout niet herhaalt, en dat is een goed ding, je leert ervan, en beseft, dat sommige dingen niet jouw ding zijn, en dat je zo niet wil zijn, je groeit daarin, en leert jezelf kennen, en daar horen ook fouten bij. Dat is heel normaal, en is een teken dat je je in kunt leven, in jezelf en in anderen. voor de rest is terugdenken, en je schuldig voelen, of schamen, een nutteloze emotie, en pure zelf-afbraak, daarmee moet je dus stoppen, je hebt geleerd, dat bepaalde dingen niet voor jou zijn, en dat je je daar rot over voelt, dan is het klaar, want les geleerd, en terugdraaien gaat niet, dus stop met zelf-veroordelen. Het gaat erom dat je accepteert wat je ooit hebt gedaan, en dat je stopt met jezelf te veroordelen, dat hoort bij het volwassen worden, wees zelf je beste vriendin, en wees lief voor jezelf, want dat verdien je. En nog een tip: Probeer eens een klein meisje voor je te zien in je gedachten, die zo'n fout als jij heeft gemaakt, daar heel erg mee zit, en kijk dan hoe je over haar denkt, ik durf te wedden dat je dat kleine meisje een knuffel zou geven, en haar niet zou veroordelen. Keer de rollen dan eens om, en stel je voor dat jij dat kleine meisje bent, wat zou je tegen haar zeggen? geef haar een knuffel, en zeg haar dat alles goedkomt. Wees niet zo streng voor jezelf, Succes!
 • guanita 14-10-2018 07:28
  Hoi, wat naar dat je zo piekert over je fouten en jezelf dit niet kunt vergeven, want fouten maken doen we toch allemaal. Wat goed kan helpen hierbij is EMDR. Vraag ernaar bij je huisarts en die kan je uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.
 • Crisp 12-05-2022 14:39
  Het vraagt een klein verzetje om je loopschoenen aan te trekken en je lichaam in beweging te brengen. Al bij één keer doen is de kans groot dat je je afvraagt waarom je er niet eerder mee begonnen bent. We weten allemaal dat beweging het beste medicijn is tegen neerslachtig- en somberheid. Maar het is die stap zetten om het te gaan doen die ons vaak weerhoudt.