Vriend die door een diepe dal gaat

Goedemiddag,

Ik heb een vriend van mij (Sander, 48 jaar en alleenstaand) die door een diepe dal gaat. Sander heeft door de jaren heen financiële en mentale issues gehad en hij is een type persoon die groot wilt spelen.

Echter vergeet hij dat ik een empathische vermogen heb, waardoor ik hem altijd een WhatsApp bericht stuur of als ik eten breng dat ik vraag of alles oké is. Hier komt het volgende.

Vorig jaar (rond deze periode) is er bij zijn vader kanker geconstateerd en zijn stiefmoeder is de type vrouw die alles onder controle wilt houden en Sander wegduwt en zoals eerder aangegeven loopt het financieel niet lekker.

Hij heeft mij vorig jaar (rond deze periode) verteld dat hij zelfmoordgedachten had omdat het hem hoog zat. Ik heb Sander vorige maand 14 dagen niet gesproken, omdat ik druk bezig was met mijn nieuwe baan en de bijhorende cursus.

Opeens ging er een belletje bij mij rinkelen dat ik contact met hem moest opnemen om te kijken hoe het gaat. In de ochtend heb ik hem een WhatsApp bericht verzonden en gebeld maar ik kreeg geen reactie daarop.

Rond een uur of 22:00 maakte ik mij zorgen en heb ik de politie gebeld om te kijken of hij de deur open zou doen (ik kon niet naar zijn werk gaan want hij werkt op een beveiligde gedeelte van Schiphol).

Uiteindelijk zijn ze langs zijn appartement gegaan en heeft een huisgenootje de deur open gedaan en verteld dat hij in de ochtend naar zijn werk is gegaan.

Mijn actie werd mij niet echt in dank afgenomen en kreeg ik een boos bericht terug waarvoor deze handeling nodig was (want hij zou dit bij mij nooit doen) en als hij geen zin in het leven heeft, ik mij er niet druk om moet maken, dat niemand hem kan helpen (ik heb hem afgelopen januari naar een algemeen hulpverleningsinstantie doorverwezen).

Heb hem uitgelegd dat ik zelf ook in een diepe put heb gezeten, maar door de jaren heen mijzelf er uit heb gehaald (financieel, lichamelijk, geestelijk) en dat ik hetzelfde graag voor hem wil zien.

Tevens heb ik hem meerdere malen verteld dat hij zich niet hoef te schamen en bij mij mag uithuilen, want het kan iedereen overkomen, maar dat ik wel de type vriend ben die jou de waarheid gaat vertellen, want ik ben niet van de sugercoaten.

Ik heb alles gedaan om hem te ondersteunen en vind het jammer dat ik dan zo wordt behandeld en op dit moment heb ik Sander bijna 3 weken niet gesproken (hij had mijn laatste Whatsapp bericht een week na ons contact gelezen).

Ik zou graag willen weten wat ik verkeerd heb gedaan, omdat ik alleen een ware vriend wilde zijn

Groet,
Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jeannie 20-04-2024 19:39
    Dag Stefan, Als ik je reactie zo lees, kan ik niet ontdekken wat je fout zou hebben gedaan. Hooguit dat je vriend helaas echt niet gered wil worden. Dat hij het echt niet meer ziet zitten in dit leven. Jij doet oprecht alles wat je kunt en ik bewonder je daadkracht. Toch vrees ik dat je er rekening mee moet houden dat Sander vandaag of morgen toch besluit dat het genoeg is geweest. En mocht dat moment komen, dan hoop ik dat je, dwars door de pijn heen, weet dat je vriend dan de rust heeft die hij nodig had. Je bent hoe dan ook een hele goede vriend.