Vriendin depressief

Hallo, ik heet Hendrica en ik wil jullie iets voorleggen waar ik nogal mee zit. Het zit zo: jaren geleden leerde ik op mijn werk Koosje kennen; een leuke vrouw van ongeveer mijn leeftijd. We hadden dezelfde interesses en vonden het leuk om met elkaar op te trekken. En dat doen we nog steeds, ook al werken we niet meer bij dezelfde zaak.
Ik heb echter wel een probleem. Koosje is namelijk best vaak depressief. Zelf zegt ze dat ze dat als kind al was. Reken daarbij een verantwoordelijke baan, een gehandicapt kind, een dementerende moeder en een man met wie ze niet door een deur kan en er is inderdaad genoeg reden om depressief te worden, zeker voor iemand die daar al een lang verleden mee heeft.
En echt, ik probeer haar bij te staan, haar te steunen, zo goed en kwaad als dat kan. Maar inmiddels wordt mijn vader (mijn moeder is er allang niet meer) ook ouder en vergeetachtiger en heb ik na een zwaar ongeluk vorig jaar ook geen bergen energie meer. Ik vind het steeds zwaarder worden om naar haar te luisteren, terwijl de spanning bij mij ook oploopt. Daarbij is ze over alles, maar dan ook echt alles wat ik zeg, negatief. Mijn nieuwe trui is lelijk (en ik moest eens niet zoveel kopen), mijn verjaardagsfeest te druk, dat boek wat me interessant leek was niks, de baan die ik graag wil, krijg ik toch niet (ben niet goed/snel/flexibel genoeg), de verhalen die ik schrijf zijn niet interessant en wat moet ik in Godsnaam op mijn leeftijd nog in de Efteling? Dan ben ik weer te jong, dan weer te oud, dan weer te klein, dan weer te groot…het houdt niet op. Nooit eens een “Ja, gezellig” of een ” Leuk voor je” of zelfs maar “Ik sta achter je”. Vraag je haar waarom ze zo reageert dan is het standaard antwoord “omdat alle mensen slecht zijn en liegen”.
Ik begin me serieus af te vragen waarom ik nog in deze vriendschap wel wil blijven zitten en of ik er niet beter een einde aan kan breien, maar ja, ze is wel depressief en kan daar zelf toch niks aan doen? Laat ik haar dan niet in de steek op het moment dat ze me het hardst nodig heeft?

Aan de andere kant, wie helpt mij als ik door haar toedoen ook een depressie tegemoet ga?

Help me, ik weet het echt niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Nina 12-08-2023 14:20
    Kies voor je eigen geluk. Vriendschappen die je laten twijfelen zijn het niet waard. Er zijn vriendschappen genoeg te vinden. Steek je tijd en energie in mooie positieve zaken.