Vriendin is ongelukkig single, maar ik niet

Hoi! Ik heb advies nodig over mijn vriendin. Ze is al heel lang single (ik niet, zit in een fijne relatie) en daar heeft ze veel moeite mee. Ze is iemand die niet alleen kan zijn. Dat uit zich ook in haar vrije tijd – iedere avond heeft ze wel met iemand afgesproken en in het weekend soms met 3 mensen op een dag (samen sporten, met iemand anders lunchen en met weer iemand anders dineren/borrelen). Nu maakt ze de laatste tijd veel opmerkingen over het alleen zijn (ook al ben je er want het gaat erom dat ze dan alleen naar bed moet ‘s avonds) en ik weet gewoon absoluut niet wat ik moet zeggen. Appjes als met “ik mis nu iemand om mee te knuffelen..”, “vanavond niks te doen en voel me eigenlijk alleen..”. En opmerkingen als, “pff die kutvakanties ook, iedereen heeft een relatie dus ik kan niet op vakantie.. niemand wil dat met mij.. en nee ik ga niet alleen.. pff..” (en nee, een lang weekend met haar weg telt natuurlijk niet want ze heeft ook een lange vakantie nodig).

Ik voel me steeds heel erg aangesproken en ik sta soms op het punt om het op te lossen en een vakantie te plannen of de hele tijd bij haar langs te gaan of te blijven slapen want ja, het is mijn vriendin en ik wil er voor haar zijn. Maar nee, ik wil juist met mijn vriend op vakantie, ik wil soms even een avondje of een dagje niks omdat ik dat nodig heb en fijn vindt. Maar vervolgens voel ik me kneiter schuldig en opgelaten als ik dan weer zo’n opmerking krijg. Ben ik egoïstisch? En hoe reageer ik in hemelsblauw op die opmerkingen? Stel je niet aan?

Help!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anne 29-01-2023 19:21
    Beste Sandra, volgens mij ben je niet egoïstisch. Je bent je juist heel bewust van je vriendin en probeert rekening met haar te houden. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je niet aangesproken te voelen. Probeer niet haar problemen op te lossen door jezelf weg te cijferen. Mijn advies: Probeer meedenkend te blijven. Wil je vriendin bijvoorbeeld afspreken, maar komt dat jou niet uit. Geef dat dan aan en zoek een moment dat jullie beiden schikt. Ik hoop dat je hier is mee kunt.
  • Jeannie 30-01-2023 19:08
    Lastige situatie. Ik begrijp de eenzaamheid van je vriendin. Zo heb ik er ook een tijd bij gezeten en de angst om alleen te zijn (en te blijven) vreet aan je. Maar ik snap jou ook wel. Je bent een goede vriendin die probeert er te zijn voor haar, maar ze trekt wel heel hard aan je en het is niet gek dat je daarvan de balen hebt. Punt is; je kunt haar niet meer helpen dan je nu al doet. Ze zal zichzelf hier weer uit moeten vechten. En dat duurt gewoon even. Wat ik je aanraad is één vaste dag(deel) in de week naar haar toe te gaan. Hoeft niks bijzonders te zijn. Leg haar daarbij wel één regel op: 10 minuten max. zaniken over haar eenzaamheid en dan is het klaar en hebben jullie het over iets anders. Kan ze dat niet, dan ga je weg. Totdat ze het niet meer over haar lastige situatie heeft. En wanneer ze weer heeft geleerd om het weer over leukere dingen te hebben, wordt ze ook vanzelf weer aantrekkelijker voor anderen om met haar om te gaan. Wat jou dan weer tijd en moeite gaat schelen.
  • wijsneus 04-02-2023 02:07
    Sandra, je hebt al goede adviezen gehad maar toch wil ik er nog iets aan toevoegen: de appjes. Die klinken me niet goed in de oren. Dat ze alleen is en een knuffel nodig heeft.. wat kan JIJ daar nou mee. Ik vind het heel manipulatief klinken. Je hoeft daar niet op te reageren, negeren is vooruitzien soms. Flauwe woordgrap maar ik meen het wel. Je kan best eens zeggen dat je daar niks aan kan doen, vragen waarom ze zo klaagt tegen jou. Dat je haar niet kan helpen. Niet dezelfde dag reageren; jij hebt meer te doen! Ik herken dat gedrag van een vriendin. Niet alleen kunnen zijn. Nu heeft ze een getrouwde 'vriend' want: alles beter dan niets. Ik hoor nooit meer wat van haar. Ook geen goed nieuws. Ze noemde me altijd (manipulatie!) haar grote zus. Vind het niet zo erg, ik voelde net als jij dat er iets niet klopte; je bent tijdvulling zoals ik het lees. Vraagt ze vaak naar jou, hoe het met jouw leven gaat helemaal los van haar? Zo nee: een rode vlag. Google anders eens op manipuleren en hoe daar mee om te gaan. Sterkte met je grenzen aangeven! Je bent NIET egoïstisch, je hebt een eigen leven en dat mag!