Wat doe je als invalide vriend hulp weigert?

Zojuist ben ik erg geschrokken door een telefoongesprek met een al wat oudere vriend van me (bijna 70 jaar), hij kwam nauwelijks uit zijn woorden, raakte steeds de draad kwijt als hij iets wilde vertellen; zo ken ik hem niet. Ken hem al heel lang, hij heeft geen familie of kinderen dus moet het van zijn vrienden hebben.

Hij heeft al 4x een hersenbloeding gehad en de restverschijnselen zijn niet mis. Hij loopt heel moeilijk, is o.a. snel duizelig en moe.
Hij zei dat hij moe was en last van de warmte had, daardoor een beetje wazig zojuist. Kan, maar ik schrok ervan, zo ken ik hem niet en vorige zomer was het ook warm tenslotte.

Met heel veel moeite heb ik hem na 2 jaar(!) geduldig praten zover gekregen dat er om de week een hulp komt om zijn huis een beetje schoon te houden. Hij is nu, binnen een jaar al aan de derde hulp toe: ze bemoeien zich teveel met hem naar zijn zin..
Voorbeeld:
Hij was zojuist woedend omdat de hulp had gevraagd of hij het bomvolle aanrecht leeg wilde halen zodat ze erbij kon volgende keer, dat aanrecht moet écht schoongemaakt worden. Wil hij niet, hij weet precies waar alles staat en het is goed zo. Ik zei nog: koop een rekje, heb je ook alles bij de hand én een leeg aanrecht.
Nee. Geen sprake van, alles moet blijven zoals het is.

Waar ik echt bang voor ben is dat hij valt en iets breekt; hij moet eigenlijk een scootmobiel en absoluut een looprek maar zijn trots zit in de weg.
“Ik ben geen ouwe vent” is zijn stopwoordje..

Hij woont in een afbetaald koophuis uit 1900 met lange, steile trappen. Toen ik voorzichtig begon over een traplift weigerde hij dat pertinent; wel zei hij even later: het is niet de vraag óf ik van die trap val maar wanneer. Daar ben ik ook bang voor en denk: man neem dan zo’n lift, geld zát!

En nog banger dat hij daar dan heel lang ligt te wachten op hulp want ook mobieltjes wil hij niet. Vertikt het om hem thuis in zijn zak te stoppen zodat hij evt. kan bellen om hulp als hij valt en niet meer overeind kan komen… Hij heeft een mobieltje voor als hij naar buiten gaat maar zet hem als hij thuiskomt meteen uit. Waarom? Geen idee, alles wat nieuw is is stom en vroeger was alles beter, dus bellen doe je met een vaste telefoon.

Het begint me als ik heel eerlijk ben te irriteren, waarom altijd dat moeilijke gedoe. Een telefoontje in je zak is toch niet zo erg? En een looprek binnen, geen mens die het ziet tenslotte, hij slingert volgens eigen zeggen door het huis alsof hij dronken is.

Ik ken zijn huis, het staat vol troep, pardon mooie spullen die vast nog wel eens van pas komen ;-), één ongelukje en hij zit in een verpleeghuis, zijn grootste nachtmerrie.
Verhuizen wil hij op zich wel maar is bang financieel tekort te komen op de verkoop van zijn huis.
Onderhoud plegen kan hij allang niet meer, het huis heeft echt een grondige renovatie nodig om over de tuin maar te zwijgen.
Ik zou er ook niet veel voor betalen eerlijk gezegd.. al is het een fijne, rustige buurt.

Dus blijft alles zoals het is, ik spreek hem een paar keer p.w. door de telefoon voor een praatje; hij zei net dat hij nog maar zelden andere mensen spreekt. Als ik opper dat hij zelf ook eens kan bellen is hij bang dat ze hem een zielige oude man vinden. Zucht..

Het is een hele intelligente man, vroeger een beer van een vent ik snap heel goed dat het moeilijk voor hem is maar toen hij net vertelde dat hij eigenlijk nooit meer onder de douche gaat want wat als hij valt.. en afdrogen lukt niet.
Steunen in de douche? Krukje? Nee, nee en nog eens nee want: hij is geen ouwe vent.

Hij moet het zelf weten, het is zijn leven en dat respecteer ik heus wel, maar juist omdat het een goede vriend is wil ik gewoon niet dat hem iets overkomt. Zeker niet als het met een looprek/traplift in huis te voorkomen is.

Het zit me niet lekker, bel hem steeds vaker om te kijken of hij wel opneemt (lees: niet van de trap gevallen is). Vandaar dit verhaal, ben echt benieuwd wat een ander zou doen in zo’n geval.
Hulp nr.1 van het WMO wilde van alles voor hem regelen, traplift, looprek, alles. Zijn reactie: meteen bellen naar het WMO dat hij en de hulp niet samengingen, iemand anders graag.

Je zou zeggen laat lekker in z’n soppie gaarkoken maar dat kan ik niet; hij is gewoon boos op zijn lichaam dat niet meer meewerkt, ouder wordt.
Iemand een idee wat ik nog zou kunnen doen? Dit kan toch niet maar hij doet geen vlieg kwaad en hulp weigeren mag. Tenzij je ruiten ingooit of op het dak staat te schreeuwen maar hij is absoluut niet gek.

Wat ik wel al doe: luchtig vertellen dat mijn buurvrouw dolgelukkig is met haar scootmobiel want ze kan weer lekker de stad in, boodschapje doen, kortom ze heeft veel vrijheid terug. Zo probeer ik hem in te laten zien dat hij zichzelf tekort doet en het veel leuker zou kunnen hebben.

Als iemand een tip voor me heeft, ook hoe hem te vertellen dat er iemand moet komen om te helpen met douchen want dat is onbespreekbaar: vertel het me want ik weet het niet meer..
Voor mijn gevoel is het mijn oudste broer ik laat hem niet barsten. Hij woont veel te ver weg om even langs te gaan. Ik heb geen auto, met het OV ben je 2,5 uur onderweg. Als alles meezit.

ps: hij heeft net nieuwe buren, de vorige hielpen weleens, boodschapje doen bv maar de nieuwe buren houdt hij op afstand, bang dat ze zich met hem gaan ‘bemoeien’..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 04-06-2021 05:02
  heel lief van je dat je je zorgen maakt en dat je om hem bekommert maar ja als hij zó eigenwijs is. Misschien kan je je zorgen uiten bij een instelling, volgens mij de gemeente en zij kunnen misschien wat voor je doen. Geen idee hoe het heet maar volgens mij is dat er wel. En als het zo doorgaat is het misschien beter om niet meer zoveel contact te houden. ik weet het, je kent hem al heel lang maar jij maakt je je erover druk. Succes ermee hoor
 • Karin 04-06-2021 11:53
  Miami: dankjewel, ik heb er goed over na kunnen denken, gisteren belde hij weer en nu was het me duidelijk. Het gaat echt niet goed. Hij vroeg aan het begin iets en aan het einde van het gesprek vroeg hij het weer.. Ik besloot antwoord gegeven alsof ik vraag voor het eerst hoorde en hij zei niet: Oh dat had ik al gevraagd. Opeens deed hij me aan mijn moeder denken die Alzheimer had voor ze overleed. Ik heb inmiddels naar de gemeente gebeld, hij krijgt de hulp via het WMO en heb mijn zorgen geuit. Toch wel blij om meer kan ik niet doen tenslotte. Maar gisteravond was het weer een en al klagen, zeuren over alles wat hij op tv ziet. Ik ga inderdaad afstand nemen heb vannacht vreselijk naar over mijn moeder gedroomd Ik trek het niet om in mijn eentje zijn uitlaatklep te zijn leuk is het allang niet meer.. Ik voelde me vreselijk schuldig omdat ik zo dacht, hij is ziek tenslotte.. maar bijna elke dag aan de telefoon wil ik niet meer! Ik ga het drastisch minderen dan moet hij wel hulp accepteren! De dame van de gemeente die over WMO hulp gaat in zijn stad zei hetzelfde: we kunnen hem niet dwingen en zulke eigenwijze mensen zie ik dagelijks. Heel vriendelijk zei ze ook: laat hem toch maar in zijn sop gaar koken. Er komt een dag dat hij wel moet accepteren hoe het ervoor staat. Sorry voor het lange verhaal maar ik moest het kwijt en het heeft wel geholpen het voor mezelf helder te krijgen. Als hij weer belt neem ik niet op, als het ernstig is zal hij toch echt de voicemail in moeten spreken. Fijn weekend!
 • miami 04-06-2021 14:05
  goede beslissing Karin en alsjeblieft voel je je niet schuldig. Je kan niet alle zorgen van mensen op je nemen, trek duidelijk een grens en dat doe je nu bij hem. Het klinkt hard maar zo is het nu eenmaal zo en voor hem op den duur beter. Je hebt er melding van gemaakt, zij weten wel wat ze moeten doen. Fijn weekend!
 • Beverly 04-06-2021 14:09
  Hoi Karin Knap van je dat je nog een serieuze vraag durft te stellen op dit forum! Het is een lastige kwestie die je aankaart. Ik herken het wel. Hersenbloedingen gaan gepaard met karakterveranderingen en kan de liefste mens in een monster doen veranderen. Mijn moeder was ook zo recalcitrant na haar TIA. Ook zij wilde geen hulp (behalve van papa en mij) en ook van haar mochten we niets opbergen of verplaatsen. Dus ik ken je frustratie. Maar wat te doen? Nogmaals, het is zo lastig, zeker ook omdat je geen naaste familie bent. Maar het valt je zwaar, dat merk ik wel. Je geeft veel om hem en wil hem niet zien aftakelen. Ken je zijn huisarts niet? De onze heeft ons zó goed geholpen. Misschien kan hij (hoe lullig dat ook voor hemzelf is) handelingsonbekwaam laten verklaren? Het is vernederend misschien, maar sommige mensen moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Een bewindvoerder (of jij dat dan moet/wil zijn, is niet aan mij) kan een stuk makkelijker knopen doorhakken in een soortgelijke situatie. Sorry, het is zo gauw het enige wat ik verzonnen kan krijgen. Heel veel sterkte gewenst in ieder geval en vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen.
 • Karin 05-06-2021 13:09
  '@Miami & @Beverly: Bedankt voor het meedenken! Beverly, hij wil niet zeggen wie zijn huisarts is.. goed om te weten dat mensen zo kunnen veranderen, hij is echt een ander mens geworden, klopt. Gevoel voor humor is verdwenen, overal op mopperen: zo ken ik hem niet. Maar ben blij met jullie reacties; ik had wel ingeschat dat er gekkies zouden reageren maar hoopte dat jullie ook iets zouden zeggen en kijk aan! :-) Hier heb ik wat aan, ik dacht eigenlijk ook al zoiets maar twijfelde gewoon heel erg omdat hij verder echt niemand heeft. Nu denk ik er anders over, je kan iemand die niet geholpen WIL worden niet helpen. Heb m'n best gedaan, nu ligt de bal bij hem. Gisteren de telefoon laten gaan, 10 min. later een mailtje met een vreemd verhaal waar ik normaal gesproken op zou reageren maar nu dacht ik: wat ben je toch een aandachttrekker... Beverly, bedankt voor het delen van je verhaal, doet me ook aan mijn moeder denken. Vreselijk verdrietig om mee te maken, ik vond het zo erg toen bleek dat mijn moeder vroege Alzheimer had. Wat meer afstand houden dus, en als hij ergens over klaagt zeg ik voortaan: bel je huisarts, ik kan je niet helpen. Of ik kap hem af als hij weer steen en been klaagt. Denk dat ik gewoon zeg: ja hou nou maar op, als ik ellende wil horen zet ik de tv wel aan. Maar fijn om te horen dat ik geen vreselijk mens ben omdat ik er kriegel van wordt, heb nu het gevoel dat ik mijn best gedaan heb, meer kan je niet doen tenslotte..
 • Beverly 05-06-2021 16:27
  Nee hoor, je bent geen vreselijk mens, je bent ook maar gewoon een mens, die uit zorg voor een ander, haar grenzen is vergeten aan te geven. En of hij zich er nu van bewust is of niet, hij walst op dit moment over je heen alsof je een deurmat bent. En dat breekt je ooit op, zoals nu dus. Het is niet egoïstisch om zo nu en dan niet thuis te geven. Ook jij hebt gewoon rust nodig om je batterij weer op te kunnen laden. Neem die rust, want als jij straks omvalt van ellende, kan je tenslotte helemaal niemand meer helpen. Dat heb ik als mantelzorger wel meegekregen. Kop op meid, hou je rug recht en denk ook eens aan jezelf!
 • Karin 06-06-2021 10:15
  '@Beverly: Heel erg bedankt voor je lieve woorden!!