Zo boos en verdrietig

Als eerste: ik hoop dat de redactie het mij één keer kan vergeven dat ik niet mijn gebruikelijke alias gebruik. De persoon over wie ik schrijf, weet dat ik vaker op dit forum kom en ik wil niet dat ze gaat “graven” op zoek naar onderwerpen met mijn nickname.

Ik denk stiekem wel dat mijn schrijfstijl me hier bij sommigen alsnog verraadt…

Maar goed, even het onderwerp: Ik ben zo ontzettend kwaad op en teleurgesteld in mijn zus! Onze moeder is ernstig ziek. Ze heeft uitgezaaide kanker en wordt niet meer beter. Op dit moment wordt ze nog behandeld om haar leven te rekken en ze vecht dapper om nog een tijd bij ons te kunnen blijven.

Maar de bijwerkingen van de vele medicijnen en de chemo die te krijgt, eisen wel hun tol. Ze is moe, beweegt zich moeilijk, heeft weinig eetlust, heeft altijd wel ergens pijn en vergeet nogal wat woorden voor hele normale, alledaagse voorwerpen en gebeurtenissen. Dat laatste is een normaal symptoom van wat men ‘chemobrein’ noemt.

Mijn vader en ik helpen waar en wanneer we kunnen. Dat valt niet mee naast mijn werk en eigen huishouden. Ik heb al huishoudelijke hulp aangevraagd bij de gemeente waar we wonen (en als dat niet lukt, regel ik het wel op een andere manier) en ik heb ook al voor diverse hulpmiddelen in en om het huis gezorgd. De buurvrouw is ook altijd bereid om in te springen. Al met al ploegen we er ons doorheen. Soms wat minder gestructureerd, maar over het algemeen redelijk.

Wie niet redelijk is, is mijn zus. Omdat ze de oudste is, denkt ze de baas te kunnen spelen en “de situatie thuis” (ze noemt het kanker-beestje nooit bij zijn naam) naar haar hand te zetten, maar omdat ze enkele dorpen verderop woont, heeft ze eigenlijk geen idee wat “de situatie thuis” eigenlijk precies is. Ze komt iedere week (nou ja, zolang het haar uitkomt dan) langs om met papa de wekelijkse boodschappen te doen, zegt even snel iets tegen mama en maakt binnen een half uur weer dat ze weg is. De boodschappen opruimen laat ze aan papa over. Dat die dat misschien ook niet meer aankan, daar denkt ze niet over na. Dat ziet ze niet eens in haar haast om weer op haar eigen belangetjes of die van haar vriend te richten.

In de tussentijd trekt ze de meest voorbarige en belachelijke conclusies. Trekt mama een beetje met haar been omdat haar voeten zo zeer doen? Mama moet verplicht in een rolstoel (de dokter vindt dat ze moet proberen in beweging te blijven). Mama heeft geen eetlust? Hup, sondevoeding. Oh, en dan ook maar meteen een stoma (de dokter wil voorlopig geen onnodige operaties en een sonde en stoma zijn niet aan de orde).
En als klap op de idiote vuurpijl: mama vergeet wat woorden, dus nu heeft zuslief besloten dat mama dement aan het worden is. En dat dat betekent dat zij en ik samen, achter de rug van onze beide ouders om (omdat ze weet dat papa vierkant achter de nog steeds ijzeren wil van mijn moeder staat) over “de situatie thuis” moeten praten.

Mensen, wat voelt dit verkeerd! Mijn moeder is zeer zeker niet dement, ze gooit alleen haar kont tege de krib als mijn zus met haar volgende opdringerige eisenpakket aankomt. Alleen als papa en/of ik haar hetzelfde vriendelijk voorleggen (en dus haar het idee geven dat de beslissing nog bij haarzelf ligt), dan gaat ze zondermeer akkoord.

Maar dit stiekeme gedoe, dit gekonkel, dit onmachtig proberen te maken van onze kwetsbare, maar nog lange niet wilsonbekwame moeder maakt me woedend en verdrietig. Het voelt als verraad als ik achter de rug van mijn ouders om, met mijn zus in discussie ga. Ik kan haar er ook niet van overtuigen dat ze het mis heeft en dat ze dat wel zou begrijpen als ze de moeite nam om eens wat vaker dan eens in de week contact opnam. Met onze ouders dan welteverstaan. Of als ze een keer meeging op controle en eens praatte met de artsen. Maar dat doet ze niet, want daar moet ze weer vrij voor vragen van haar werk (ik ook, maar dat doet er blijkbaar niet toe). Ze heeft overal commentaar op, maar voert geen moer uit om het makkelijker te maken.

Dit wordt gegarandeerd een keer ruzie, ook al wil mijn moeder dat niet. Wat moet ik doen? Wat zouden jullie doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Tina 02-01-2018 09:56
    Allereerst wens ik jullie veel sterkte in deze moeilijke strijd . Mijn ervaring is dat als een van de ouders ernstig ziek wordt het ene kind meer begaan is dan het andere kind . Misschien onbegrijpelijk voor jou ,maar het valt veel voor . Mijn advies is om te stoppen met energie te steken in het veranderen van je zus . Verspilde moeite . Gebruik die energie voor je ouders . Als ze langs komt haar laten wauwelen en als ze vertrekt denk je “ oef ,we zijn er weer even vanaf.” Zodra je dit kan zal er meer rust in jouw en je ouders hun leven komen . Het is moeilijk , maar het is de enige manier . Ik spreek uit ervaring . Iemand die het karakter van jouw zus heeft kan je niet veranderen . Je kan alleen veranderen hoe jij ermee omgaat .
  • Meisje 04-01-2018 04:37
    Beste verdrietige ik, Aller eerst heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ik zelf zit ook in deze situatie en het zijn wijze woorden die Tina zegt ik ben nu zover dat als mijn zusje of broertje op belt en ze spreken weer “onzin” uit en vooral over dingen die ik al heb uitgelegd maar ze dus niet goed geluisterd hebben zeg ik gewoon sorry maar ik heb geen tijd en energie om het je nogmaals allemaal uit te leggen wil je iets weten bel maar met de arts zelf het ergste van alles bij mij is dat zowel mijn zusje en broertje niet binnen komen bij mijn moeder ze hebben alleen telefonisch contact al jaren. En zij wonen in de buurt van mijn moeder en ik woon 35 kilometer van haar af en ik ga er elke dag heen. Dus mijn tip is doe hetzelfde als mij en laat het dan achter je liggen want anders breekt het je echt op. Succes en sterkte ermee. En vergeet niet dat jij en ik niet de enige zijn die dit mee maken.