Zorgen om vriendin

Een goede vriendin van mij heeft nog nooit een relatie gehad, maar zou graag iemand vinden met wie ze samen kan zijn. Ze had/heeft ook een geweldig leven zonder relatie, maar zoekt een aanvulling. Ik heb een relatie en een kind van 5 jaar en ik ben zwanger van de tweede. De goede vriendin stuurt regelmatig berichtjes over haar leven en wat haar dwarszit. Als ik vraag om af te spreken, zegt ze vaak ja, maar later zegt ze af. Daardoor spreek ik haar vaker via WhatsApp dan dat ik haar zie. Ze zegt veel dingen af, niet alleen bij mij, waardoor ik bang ben dat het niet goed gaat met haar en ze eenzaam wordt.

Ze zegt iedereen af en later klaagt ze dan dat ze niemand heeft gezien omdat iedereen om haar heen degelijk is geworden en zij niet. Zij is echter degene die thuis zit. Ze lijkt in de problemen te komen met zichzelf. Dit met haar bespreken is bijna onmogelijk omdat ze zichzelf hierin niet herkent. Dan vermeldt ze alles wat ze doet, maar lijkt dan vergeten wat er een week eerder besproken werd. Ze vertoont dan precies hetzelfde gedrag. Ze klaagt ook veel over andere mensen om haar heen en wat iedereen verkeerd doet. Ze vergelijkt zichzelf voortdurend met anderen en vermeldt waarom ze betere keuzes maakt in haar leven, maar lijkt jaloers op wat de ander heeft en zij niet. Ik vind het zo moeilijk omdat ze het verdient om gelukkig te zijn en ik mis de persoon die ze ooit was. Ze was vol leven en nu zegt ze dat ze volop leeft, maar ik zie het niet. Ik heb haar vaak hulp aangeboden of gezegd dat ik er altijd zal zijn. Een tijdje terug stuurde ze dat het echt niet goed met haar ging en dat ze hele slechte gedachten had. Ze lag op de bank en lag daar, volgens haar eigen woorden, twee dagen lang. Ik ging naar haar toe, maar ze antwoordde niet. Het raam stond open en ik zag haar niet op de bank liggen. Dus ik sms’te haar waar ze was. Ze stuurde dat ze nog op de bank lag, maar dat was niet zo. Toen ik zei dat ik voor haar raam stond en Haar wilde komen helpen, reageerde ze niet meer. Ik heb gewacht, gewacht, maar kreeg geen gehoor meer. Eindelijk kwam ze thuis, tas vol spullen; ik was winkelen,” zei ze. Ik had wat tijd voor mezelf nodig.” Ik vroeg waarom ze zei dat ze op de bank lag terwijl ze in de stad was. Ik heb daar nooit een duidelijk antwoord op gehad. Daarna zei ze dat ze zich gewoon goed voelde.

De ene dag klaagt ze, de andere dag zegt ze vol in het leven te staan terwijl ze bijna niemand ziet. Ze verzint verhalen. Ik weet niet meer wat ik moet doen om haar te helpen. Daarnaast vraagt ze bijna nooit hoe het met mij gaat. Soms vraagt ze er wel na, maar lijkt niet te luisteren wat ik zeg. Lijkt af te dwalen. Alsof de buitenwereld niet binnenkomt. Ik maak me zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • wijsneus 19-04-2022 16:51
  Als ze zegt dat ze op de bank ligt, niet meer antwoord omdat ze het te druk met shoppen heeft; 0 interesse in jou heeft heb ik maar 1 antwoord: neem geen contact meer met haar op, wacht tot ze jou contact. Waarom de ene keer appjes en de andere keer sms'en viel me op? Zeg dat je dat geapp zat bent. En laat haar weten dat je boos bent vanwege dat gelieg over haar lamlendig op de bank liggen en jou gewoon laten staan! Daar mag ze echt antwoord op geven, je bent veel te lief voor haar, heb het idee dat ze je gebruikt als iemand om lekker tegen te zeuren. Jij bent ws de enige die nog vriendelijk antwoord geeft en luistert. Waarom eigenlijk, is dit je beste vriendin??? Je hebt genoeg omhanden; weer energy-vampires als de pest. Ze zuigt je leeg en moet zichzelf redden. Ze gaat maar daten (als iemand daar zin in heeft haha)
 • Jeannie 20-04-2022 20:48
  Jammer dat je vriendin je zoveel kopzorgen geeft, maar ik vrees dat je niet veel voor haar kunt doen. In ieder geval niet zonder dat dat ten koste gaat van jouw eigen (mentale) gezondheid. Dit klinkt niet als zomaar eenzaamheid of eenvoudige probleempjes. Dit klinkt eerder als een behoorlijke (angst)stoornis. Mijn zus heeft dat ook gehad, jaren geleden. Zij is uiteindelijk in therapie gegaan en dat heeft behoorlijk goed geholpen. Ik zou als ik jou was dit verhaal voorleggen aan een therapeut. En dan hopen dat je haar over kunt halen om hulp aan te nemen. Want jij alleen moet hier niet aan willen beginnen, zeker niet nu je je beter zou kunnen richten op een gezonde zwangerschap en de zorg voor straks twee kinderen. Wil ze geen hulp, neem dan voorlopig wat afstand. Dit soort vriendinnen vreet energie die je nu wel beter kunt gebruiken. Ik wens je veel sterkte en wijsheid. En alvast gefeliciteerd met je baby!
 • Vriendin 21-04-2022 05:48
  Ik heb het gevoel dat dit over mij gaat.... Sorry lieve vriendin... Ik bel je vanmiddag!
 • Wijsneus 21-04-2022 10:32
  Hoe toevallig!! Vriendin wel zich. Moet er wel om lachen Sorry maar het idee dat jij naar een therapeut zou moeten om haar te helpen is natuurlijk belachelijk .de vriendin die zich plots meldt helemaal zit me tranen te lachen! Ik dacht het al de appjes en sms'je door elkaar vond ik al heel bijzonder. Iemand die niet gewend is te appen. Gekke oude mensen ook hahaha
 • Jeannie 21-04-2022 21:44
  Hé hallo Wijsneus, je doet je nickname geen eer aan. Ik bedoel uiteraard niet dat TS zelf in therapie zou moeten. Ik bedoel dat ze eens aan een therapeut zou moeten vragen of deze denkt haar vriendin te kunnen helpen. Of in ieder geval TS tips geven om beter met vriendin om te gaan zonder daar zelf aan onderdoor te gaan. Je mag jezelf wijsneus noemen wat je wil, maar begrijpend lezen heb je in al je wijsheid nog niet geleerd hè?
 • Bruin 23-04-2022 05:00
  Bedankt voor de tips! Heb er echt iets aan! Het is inderdaad best wel vermoeiend, vooral nu ik zwanger ben maar wil er wel voor haar zijn. Ik ga haar uitleggen wat ik voel en waarom ik denk dat ze meer hulp nodig heeft. En ook advies inwinnen bij therapeut/specialist. Ps: er is niemand die mij gebeld heeft en mijn vriendin heeft hier sowieso niet gereageerd. Gewoon een flauwe meelezer.
 • Wijsneus 24-04-2022 15:03
  '@Jeannie en Bruin: Ik bedoel ermee te zeggen dat dit egoïstisch gedrag is en erger nog: ze liegt en laat je gewoon uren wachten terwijl jij ziet dat ze helemaal niet zielig op de bank ligt. Wat zeg je dan? Helemaal niks en dat snap ik dus niet. IK zou boos worden en eisen dat ze me verteld waarom ze liegt. En ook zeggen: jij bent echt rijp voor een therapeut, je jaagt mensen weg op deze manier. Ook ben ik het zat dat mijn kind en zwangerschap zo'n beetje genegeerd worden door jou. Je staat glashard te liegen dat je zielig op de bank ligt terwijl ik ZEG dat ik voor je raam sta, dan kom je vrolijk thuis van het shoppen en ik ben niet van plan dat langer te accepteren, wegwezen nu en hulp zoeken. Dán praten we verder en niet in mijn kraamtijd, ik ga eens aan mezelf denken. Vriendschap moet van 2 kanten komen. Dat Bruin op zoek moet naar een therapeut is te gek voor woorden; ten eerste heeft ze een kleine en IS IN VERWACHTING mocht je het niet gelezen hebben. Beter leuke dingen gaan doen. Ik kan je ook alvast vertellen wat een psych zegt als je belt voor een ander: 'Dan moet mw. zélf contact opnemen, we werken alleen met gemotiveerde mensen. Als ze niet wil kunnen we niks voor haar doen. Ook gaan we onze tijd niet besteden aan mensen die hier komen om van het gezeur van anderen af te zijn'. Probeer het maar als je me niet gelooft: bel een psych, arts of afkickkliniek en zeg dat je voor een ander belt die daar zelf geen behoefte aan heeft!! Je zult horen: "dan gaan we haar ook niet lastig vallen, zolang ze geen gevaar is voor een ander of zichzelf mag ze net zoveel liegen en gek doen, verslaafd zijn of wat dan ook. U bent.. een vriendin?? Mss beter even afkappen, mensen gaan door met zulk gedrag tot ze merken dat het ze niets oplevert. Dán pas willen ze veranderen, niet omdat vriendin die toch nooit boos wordt zich zorgen maakt. Wat wilt u dat we doen, haar thuis ophalen en in de boeien slaan? Ze hoeft helemaal niet open te doen, betuttel haar niet zo of zeg -istie weer: ik wil pas contact met je als je inziet dat je hulp nodig hebt. Professionele hulp, niet mijn hulp". Is niet gemeen bedoeld, zo GAAN die zaken gewoon. Je kan niemand helpen die geen hulp wil en je moet ook je eigen leven niet aan de kant zetten voor zo'n nepvriendin. Een echte vriendin zou zich anders gedragen. Zeker weten.
 • Tante Sjaan 24-04-2022 19:39
  Tja, wijsneus heeft een punt
 • Simone 29-04-2022 08:31
  Vriendschap moet wel van 2 kanten komen hè? Vriendschap is gebasseerd op eerlijkheid en interesse in de ander. Omdat zij dat niet naar jou toont ga jij voor haar de dingen invullen wat ze denkt en voelt.