Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Mirjam vertrouwt Vanessa’s vriendje niet
Page Title

Mirjam (29) heeft ontdekt dat haar vijftienjarige nichtje Vanessa een behoorlijk fout vriendje heeft. Ze probeert haar zus Katrien (35) ervan te overtuigen dat ze wat scherper op haar dochter moet letten, maar die neemt haar waarschuwingen niet serieus…

“Mijn zus Katrien was negentien toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Niet gepland, wel gewenst. Ze trok zich er niets van aan dat de vader niets met het kindje te maken wilde hebben. In één klap veranderde ze in een verantwoordelijke vrouw en alles in haar leven stond vanaf dat moment in het teken van de komst van de baby. Mijn nichtje Vanessa kwam ter wereld in een kleine, maar liefdevolle familie.

Onze moeder is een paar maanden na mijn geboorte overleden, Katrien was toen zes. Mijn vader heeft tijdens onze jeugd geen andere vrouw ontmoet, dus groeiden wij op met alleen onze vader, talloze nanny’s en de zus van mijn vader als de belangrijkste vrouw in ons leven. Zij was een voorbeeld voor ons, maar ze woonde niet naast de deur, dus we zagen haar niet dagelijks. Katrien en ik kijken ondanks alles allebei met warme gevoelens terug op onze jeugd.

‘Ik wil dat Vanessa ook een fijne jeugd heeft, ook al is haar vader niet in de buurt,’ zei Katrien stellig nadat Vanessa was geboren. Ze hield woord: het heeft Vanessa nooit aan iets ontbroken. Ik heb bewondering voor hoe mijn zus het allemaal heeft gedaan. Nu ik zelf kinderen heb - een tweeling van drie - weet ik hoe zwaar het kan zijn. 

Ik ben altijd enorm betrokken geweest bij Katrien en Vanessa. Ik heb dus een goede band opgebouwd met mijn nichtje, al verwatert het contact wel een beetje naarmate ze ouder wordt. Ze heeft haar eigen bezigheden en ik heb het inmiddels druk met mijn eigen kinderen.

Puber

Twee weken terug ging ik weer eens eten bij mijn zus. Katrien had een ovenschotel gemaakt en riep Vanessa, die op haar kamer zat. Uiteindelijk, na drie keer roepen, verscheen Vanessa aan tafel. Ze gaf me een kus en met veel pijn en moeite voerde ze een gesprekje met me. Meteen na het eten pakte ze haar jas en haar telefoon en vertrok ze. 

‘Dat gaat steeds vaker zo,’ zei Katrien schouderophalend. ‘Puber, hè. Het hoort erbij. Voordeel is wel dat ik zelf ook wat vaker weg kan.’ Katrien vertelde dat ze lid was geworden van een vrouwenkookclub en steeds vaker afsprak met deze vrouwen. ‘Vanessa is ook vaak weg, dus waarom zou ik thuisblijven? Om te wachten tot zij met haar neus in haar telefoon tegenover me gaat zitten?’

‘Dan krijg je misschien wel te horen wat er in haar leven speelt,’ antwoordde ik.

Katrien lachte. ‘Ze vertelt mij niets, hoor. Het lijkt wel alsof we op verschillende planeten wonen. Het is lastig om contact te krijgen met haar.’

Dat zullen we nog weleens zien, dacht ik. Ik besloot me eens wat meer in het leven van mijn nichtje te gaan mengen. Gewoon om te kijken wat haar zoal bezighield.

Drugs

Wat ik inmiddels heb ontdekt, is niet mis. Een paar dagen later viel ik onverwacht - ik heb de sleutel - hun huis binnen, zogenaamd om iets te halen. Ik trof Vanessa aan op de bank, met een jongen, die me vanonder zijn pet uitdagend aankeek. ‘Dit is Paco,’ stamelde Vanessa, nadat ze haar kleding snel had gefatsoeneerd. ‘Mijn vriendje.’ Haar lippen waren nog rood van het zoenen, dus dat hij haar vriendje was, was wel duidelijk. Ik knikte en maakte me snel uit de voeten. Die jongen had me aangekeken alsof hij mijn bloed wel kon drinken en zijn blik had me kippenvel bezorgd.

Op internet zocht ik op wie die Paco was en ook informeerde ik bij een vriendin, die werkt op de scholengemeenschap waar Vanessa op zit. Wat ik hoorde, beviel me voor geen meter en ik besloot mijn zus meteen het weekend daarna op de hoogte te stellen. Katrien bleek al te weten dat Vanessa een vriendje had dat Paco heette. ‘Maar ik neem het niet zo serieus, hoor. Op die leeftijd fladderde ik er ook op los.’

‘Toch denk ik dat je het in de gaten moet houden, hoor,’ zei ik dringend. ‘Hij is zeventien en van school gestuurd. Hij heeft gezeten voor het dealen van drugs! Hij schijnt met een paar andere jongens regelmatig rond te hangen bij scholen. En heb je gezien hoe hij eruitziet? Misschien is het wel een loverboy. Ze zondert zich toch steeds meer van je af? Daar begint het mee, hè…’

‘Het zal allemaal wel meevallen,’ antwoordde ze. ‘Dat afzonderen hoort bij de puberteit. En wij hebben ook foute vriendjes gehad. Het komt allemaal wel goed.’ Niet als jij zo weinig thuis bent bij haar, dacht ik, maar ik hield mijn mond. Katrien is altijd een betrokken moeder geweest en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar terecht te wijzen.

Toch vind ik echt dat ze Vanessa nu te vrij laat en dat ze haar beter in de gaten moet houden. Die Paco zou best een loverboy kunnen zijn! Mister Charming is het in ieder geval niet… Hoe kan ik mijn zus de ogen openen? Wat kan ik doen om mijn nichtje te beschermen? Of… maak ik me misschien zorgen om niets?”


Mirjam (29)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Eagle
  (41)
  08/06/2018
  13:27

  Mirjam,
  Om maar meteen met de enigszins lompe deur in huis te vallen: waar bemoei je je mee? Dit is je nichtje, niet je dochter. Het is niet jouw taak, jouw verantwoording om haar op te voeden, dat moet je zus doen. Naar je eigen zeggen heeft ze dat altijd behoorlijk goed gedaan. Dus waarom nu haar gezag (en het vertrouwen van haar en je nichtje) ondermijnen door opeens de politieagente uit te hangen? Echt, je gaat je boekje ver te buiten door achter ieders rug om navraag naar deze jongen te doen, hoezeer hij ook niet lijkt te deugen. En dat geldt ook voor de vriendin van je, die haar mond dicht had moeten houden over het leven van één van haar leerlingen.

  Als ik je zus was, zou ik je vriendelijk de deur wijzen. Je hebt je eigen kinderen. Zie die eerst maar eens op te voeden voordat je je ongevraagd mengt in de opvoeding van andermans kind, ook al is het je nicht.


 • Bernadette
  (41)
  08/06/2018
  16:15

  Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt om je nichtje en ik vind het goed van je dat daar wat me doet. Echter, meer dan tegen je zus zeggen dat je je zorgen maakt en het van een afstand in de gaten houden kun je helaas niet doen. Ik zou afwachten hoe het verder loopt, misschien gaat die verliefdheid snel weer over. Wees alert aan de zijlijn zodat je in kunt grijpen als dat nodig mocht zijn. Je zus en nichtje hebben maar mooi geluk met iemand die zich om hun bekommerd.


 • Denise
  (22)
  08/06/2018
  20:10

  Hoi Mirjam,
  Ik begrijp je zorgen. Hoe lief en goed bedoeld ook, je kunt hier niets mee. Je zus en zeker je nichtje willen helemaal niet horen dat Paco een foute jongen is. Als je dit tegen hen blijft zeggen, gaat dit irriteren en verslechterd jullie band. Doe gewoon wat je nu doet: regelmatig op bezoek en het gezellig houden. Mensen doen soms domme dingen, maken soms fouten en als dit mensen zijn waar je van houdt, doet het pijn bij je en had je dit willen voorkomen. Op de een of andere manier zul je je vast ook verantwoordelijk voelen voor een goede afloop. Maar dit zul je uit je hoofd moeten zetten. Sterkte ermee!


 • miami
  (55)
  09/06/2018
  10:06

  wat vervelend zeg, ik snap jou volkomen maar toch kan en mag je er niets van zeggen. Je zus is blij voor haar dochter en je dochter met die Paco. Je kunt wel vanaf de zijlijn aankijken. Stel je vermoedt dat het toch echt absoluut de verkeerde kant opgaat(zelf constateren, niet van via via)dan zou ik een gesprek met je zus aangaan. En dan geen verwijten of ‘joh die Paco deugt niet’. Maar iets in de trend van ‘hoe gaat het zo tussen je dochter en Paco?’ Ga gewoon regelmatig langs, zoals je altijd hebt gedaan en probeer toch Paco te leren kennen. En vraag je nicht ook hoe het gaat, wat ze doen in het weekend of zoiets. Meer kun je niet doen. Sterkte ermee


 • Anna
  (63)
  16/06/2018
  15:37

  Een doodgewone huidige puber dus.
  Jouw kinderen komen ook nog in de pubertijd en dan zul je ontdekken dat je ze niet 24/7 in de gaten kunt houden.
  Je kunt dan alleen maar hopen dat alles blijft gaan zoals jij dat graag zou zien. Zeker weten doe je dat dan echt niet.
  En ik vind het niet kunnen dat een vriendin die op die school werkt informatie geeft. Mag toch hopen dat ze niet over meerdere kinderen haar snavel opentrekt.


 • linda
  (31)
  21/06/2018
  14:00

  Beste Mirjam, ik snap je zorgen maar het is niet aan jou om je hiermee te bemoeien. daar komt bij, hoe meer jij je ermee gaat bemoeien hoe groter de kans is dat je straks niet meer welkom bent bij je zus en nichtje. Het enige wat je kan doen is hopen dat het goed komt en deze ‘puber’ periode voorbij is. en mocht het dan toch niet helemaal goed afgelopen zijn dan moet je zorgen dat je klaar staat om je zus en nichtje op te vangen. Sommige dingen kan je niet tegen gaan, wat mij vroeger wel beschermd heeft is dat mijn ouders altijd foto’s maakte van mijn vriendjes 🙂 zelfs van de kentekens en dat schrikt af want het is voorgekomen dat ik gelijk gedumpt werd bij een vriendje. succes


 • Martink
  (45)
  27/06/2018
  15:35

  Nou, ik begrijp heel goed dat Paco keek alsof hij je bloed kon drinken.. hoe goed bedoeld ook, er komt een tante zonder enige aankondiging binnenvallen en die blijkt nog behoorlijk bemoeizuchtig ook. Hoe goed je het bedoelt: het is niet aan jou om hier wat mee te doen. en hoe vaker je tegen je nichtje zal zeggen dat die Paco volgens jou ‘fout’ is, hoe meer ze naar hem toe zal trekken. het zal niet helpen. Je kunt gerust aangeven dat je je ongerust maakt, maar laat het bij één keer zeggen, en kom er niet telkens op terug.


 • merly
  (google.com)
  19/11/2019
  16:10

  ben hier om te getuigen van wat deze geweldige spreukgieter voor mij heeft gedaan. Ik geloof nooit in spreuken, totdat ik in de verleiding kwam om het te proberen. Ik en mijn man hebben veel problemen gehad om samen te leven, hij zal me niet altijd gelukkig maken omdat hij verliefd is geworden op een andere dame buiten ons huwelijk. Ik heb mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn man deze vrouw verlaat, maar hoe meer ik met hem praat hoe meer hij me verdrietig maakt, dus mijn huwelijk viel in een scheiding omdat hij me geen aandacht gaf. Dus met al deze pijn en angst, besloot ik contact op te nemen met deze spell castler om te zien of dingen weer kunnen trainen tussen mij en mijn man. deze spreuk DR PEACE vertelde me dat mijn man echt in een grote puinhoop zit, dat hij een charmante magie is geweest, dus hij vertelde me dat hij alles weer normaal zou doen. hij ging verder en gooide de betovering voor mij, na 3 dagen spreidde hij de betovering van mijn man hij veranderde volledig hij kwam zich bij mij verontschuldigen en zei hoe hij me behandelde dat hij niet wist wat hij deed, ik en mijn man zijn weer bij elkaar Ik dank DR PEACE echt voor het terughalen van mijn man. Ik wil dat iedereen contact met hem opneemt voor diegenen die problemen hebben met het huwelijk en relatieproblemen, hij zal het voor je oplossen. Het e-mailadres is hier: doctorpeacetemple@gmail.comWhatsApp: + 2348059073851Viber: +2348059073851


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail