Celina’s nieuwe vriend is 12 jaar ouder dan zij

Pas als ze al smoorverliefd op elkaar zijn, ontdekken Celina (22) en Sander (34) dat het leeftijdsverschil tussen hen best groot is. Zelf vinden ze dat geen probleem, maar Celina’s familie en vrienden denken daar heel anders over. Moet Celina zich daar iets van aantrekken?

“Als ik terugdenk aan mijn eerste nacht met Sander, kan ik het nog warm krijgen. De vonken vlogen ervanaf. We kwamen elkaar tegen tijdens afgelopen carnaval. Hoewel ik niet helemaal goed kon zien hoe hij er in het echt uitzag – hij had zich verkleed als mislukte rapper – bezorgde hij me meteen al knikkende knieën. Liefde op het eerste gezicht, zo zou je het kunnen noemen.

Het liep tegen het einde van de laatste carnavalsdag. Allebei moesten we de dag erop werken en om die reden deden we het rustig aan met alcohol. Terwijl iedereen om ons heen zich tegoed deed aan het zoveelste shotje, deden wij het met een colaatje. Zo goed en zo kwaad als het ging voerden we in de drukke kroeg een gesprek. Een vriendin van mij heeft een appartement nabij het centrum en zij gaf me uiteindelijk de sleutel, zodat we daar in alle rust verder konden kletsen. Zo hebben Sander en ik van de laatste carnavalsavond bitter weinig meegemaakt, want het bleef niet bij praten alleen. Een fantastische avond, die voor altijd in mijn geheugen gegrift staat.

Onweerstaanbaar

In de twee weken die daarop volgden, hebben we alleen geappt, pas daarna kwam het weer tot een ontmoeting. We spraken af in het centrum van een grote stad, bij een café dat we allebei kenden. Ik zie hem nog zo staan, nonchalant tegen de pui van de kroeg geleund. Ik voelde tot in mijn tenen: hij is het voor mij.

We hadden een geweldige middag en avond en ik voelde spijt toen ik afscheid moest nemen om de trein te pakken. ‘Je kunt ook met mij meegaan,’ zei hij met een knipoog. Ik hoefde niet lang na te denken. Hij is onweerstaanbaar, ik kon er gewoon niet tegen ingaan.

Die nacht bleef ik bij hem en tussen het vrijen door praatten we heel veel met elkaar. Zo leerden we elkaar in sneltreinvaart kennen en met elk woord dat hij zei, vond ik hem leuker worden. Toen hij vertelde dat hij al een kind had uit een vorige relatie, schrok me dat niet af. Integendeel. Ik werk op een kinderdagverblijf, dus ik ben dol op kinderen. En dat hij al vader was, maakte hem des te aantrekkelijker voor me. Zo wist ik dat een gezinnetje er wat hem betreft wel in zou zitten.

Dit alles bracht me er wel toe om eindelijk te vragen hoe oud hij was. ‘Vierendertig,’ antwoordde hij toen. Dat antwoord verraste me. Ik was zelf namelijk nog maar tweeëntwintig – hoe konden we nou zo goed bij elkaar passen, terwijl hij zoveel ouder was?

Tegelijkertijd haalde ik mijn schouders erover op. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en ben daardoor vroeg zelfstandig geworden. Sander mocht dan wel een kind hebben, maar tegelijkertijd was hij nog erg jong van geest, een echte kwajongen eigenlijk. Ik gedroeg me wat ouder, hij gedroeg zich wat jonger. Bovendien, zo vonden we allebei: wat doet leeftijd ertoe als de rest zo vreselijk goed past? Niks!

Goedkope nanny?

Helaas zijn er genoeg mensen die het niet met ons eens zijn. Sander en ik hebben eerst even de tijd genomen om elkaar wat beter te leren kennen, maar daarna was het tijd om kennis te maken met elkaars familie en vrienden. Ik had wel gedacht dat het iets zou losmaken, maar dat het zó heftig zou zijn? Nee, dat had ik niet verwacht! Twee van mijn vriendinnen vinden het ‘walgelijk’, zeggen ze. ‘Als hij met pensioen gaat, moet jij nog twaalf jaar werken!’ En: ‘Hij wil gewoon een goedkope nanny.’

Mijn familie reageerde niet veel beter. ‘Twaalf jaar is wel veel, hoor,’ zei mijn tante. ‘Laat je jeugd niet verpesten door iemand die in een heel andere fase zit dan jij.’ Ook mijn ouders bleken niet zo ruimdenkend te zijn als ik altijd had gedacht. Mijn vader kwam zelfs op een zondagavond speciaal langs om erover te praten. ‘Die jongen is toch veel volwassener en serieuzer dan jij? Je bent nog zo jong, geniet gewoon nog even! Dat lukt nooit met iemand die al zo veel verplichtingen heeft, zoals een huis, een kind en een ex,’ zo luidde de strekking van zijn schier eindeloze monoloog.

Onzeker

Na dat bezoek van mijn vader was ik behoorlijk down en keek ik ineens met heel andere ogen naar mijn relatie met Sander. In eerste instantie dacht ik dat leeftijd er niet toe deed, maar is dat wel zo? Ik heb nog zo veel te ontdekken en er is nog zo veel te doen! Door een relatie te hebben met iemand die zo serieus in het leven staat, of moet staan, ontzeg ik mezelf misschien van alles. Als je er zo naar kijkt, maakt leeftijd wel degelijk uit…

Ik wil me niets aantrekken van al die negatieve opmerkingen die ik te horen heb gekregen, maar merk dat ik dat toch doe. Maar ik kan er toch ook niets aan doen dat ik voor Sander gevallen ben? Het maakt me onzeker en ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Elk advies is welkom…”

Celina (22)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Blauwe Bennie 12-04-2018 11:10
  Je bent voor hem gevallen. Duidelijk. Proficiat daarmee! Draai het eens om. als jij tegen een vriendin zegt dat andere kledij beter bij haar past, doet ze dat dan? als jij zegt dat jouw vader minder moet drinken, doet hij dat dan? Kortom: mijn ervaring is dat mensen die ik spreek zich verder redelijk weinig aantrekken van wat ik zeg en toch wel hun eigen gang gaan, waarom jij/jullie dan niet? In de sociale orde: Primair (beginnend) gezin Secundair, familie Tertiair, vrienden, sommige bijzondere vrienden zijn familie. Dat is voor mij de volgordelijkheid der dingen. Als je nu verder gaat, is het misschien de volgende keer omdat hij niet genoeg verdiend, zijn merk auto niet goed is, niet kinder vriendelijk is, hij van een andere afkomst is.
 • miami 12-04-2018 14:13
  Ik zie er geen probleem in. Hoor eens, je bent volwassen, dat is wat anders als je bijv.18 bent en hij is 34. Je bent allang klaar met school, je werkt, je hebt al wat meegemaakt. En ik vind eerlijk gezegd 12 jaar niet zoveel. Jammer van die reacties want het is nergens voor nodig. Je weet nooit of je altijd bij elkaar blijft maar dat is met elke relatie zo ongeacht het leeftijdsverschil. Geniet er nou maar van en over een tijdje zullen ze wel bijdraaien. Je ouders zullen hem toch moeten accepteren. En je vrienden? Als ze hem als een probleem blijven zien dan is dat hun probleem en ben je hun geen vriendschap waard.
 • Anna 12-04-2018 14:40
  Waar mensen zich al niet druk over maken. Het is jouw / jullie leven en daarmee jouw / jullie keuze. Leeftijd zegt weinig. Ik ken mensen met groot leeftijdsverschil die nog steeds bij elkaar zijn en mensen van gelijke leeftijd of weinig verschil die elkaar de tent uit hebben gevochten. Wie weet wordt het wel wat met jullie of niet. Daar komen jullie vanzelf wel achter. Het leven is maar kort. Geniet van het nu. En laat verder iedereen de rambam krijgen.
 • Eagle 13-04-2018 08:37
  Mijn vriend was elf jaar ouder dan ik. En als hij niet was overleden, was ik misschien nog steeds bij hem geweest. Of niet natuurlijk. En daar zit hem het probleem. Je weet nooit vantevoren of je relatie werkt of niet, en het kan altijd overal op stuklopen. Leeftijdsverschil is daar een voorbeeld van. Maar met een jongen meer van je eigen leeftijd kan het ergens anders weer door fout lopen. Ik weet zeker dat er meerdere van je vrienden ooit een relatie hebben verbroken, waarvan zij ook ooit hebben gedacht dat het voor eeuwig zou zijn. Relaties kunnen op de klippen lopen, maar als je er meteen vanuit moet gaan dát het fout gaat, dan hoef je nooit meer aan een relatie te beginnen. Kortom: Zolang Sander en jij het samen fijn hebben, zolang jullie goed met elkaar kunnen praten, lachen, huilen, enz., is er niemand die dat zou moeten kunnen veranderen. Ik wens jullie veel geluk samen
 • Yorda 13-04-2018 18:59
  Mijn ex en ik scheelden 17 jaar met elkaar. Voelden we niets van en de uiteindelijke breuk tussen ons, had niets met leeftijd te maken. Als jij minderjarig was geweest, had ik het een ander verhaal gevonden, maar op zich vind ik dit wel meevallen. Als jullie happy zijn, je het gevoel hebt dat jullie écht op één lijn zitten, een toekomst samen zien... ga er dan vooral voor. Hoe langer de relatie duurt, hoe normaler het allemaal gaat worden. Ook voor de "buitenwereld". Laat je niet gek maken door de mening van anderen, maar ontdek zelf of deze relatie gaat lukken. Veel geluk!
 • Ijsco 13-04-2018 19:40
  Leeftijd is maar een nummer. Iemands gedrag is ook moeilijk te voorspellen op leeftijd. Het gaat erom dat je wel een beetje op dezelfde golflengte zit. Richt op wat jullie gemeen hebben. Besef wel dat mensen niet altijd hetzelfde blijven en dat door het leeftijdsverschil heel goed kan zijn dat hij later andere dingen in het leven wil dan jou. Let dus goed op dat er genoeg overeenkomsten zijn tussen jullie. Denk aan voorkeuren voor dingen om te doen en hoe jullie leven te leiden. Liefde is zoiets moois en daar moeten jullie lekker van genieten en je dus niet te druk maken om het getal (leeftijdsverschil)
 • Saskia 15-04-2018 04:14
  Volg je hart. Een leeftijdsverschil van 12 jaar ia veel en het kan later zeker onpraktisch zijn met pensioen etc. Nu ben je gelukkig, koester dat en laat de negatieve reactisa voor wat ze zijn. Het is jouw leven! Succes en geniet samen van jullie roze wolk.
 • Denise 16-04-2018 17:03
  Leeftijd maakt niets uit. Je familie en vrienden draaien wel bij als ze Sander leren kennen en zien hoe goed jullie bij elkaar passen. Veel liefde en geluk toegewenst!
 • Amber ly 09-05-2018 13:12
  Lieve Celina ik zou je geluk niet in de weg laten staan soor de mening van andere mensen. leeftijd is een getal. het gaat immers om je innerlijke leeftijd. de een is volwassen met 16 en de ander pas met 40. luister naar je hart maar gebruik ook je verstand en kijk naar hoe jullie levens zijn en of het bij elkaar past voor in de toekomst. het is niet dat je meteen trouwt geniet van elkaar en kijk of er meer groeit
 • linda 17-05-2018 17:07
  hoi selina, ik was 23 toen ik mijn huidige man leerde kennen en gues what :) wij schelen 21 jaar... dus nog veel meer dan jullie! en geloof me we hebben een hoop stront over ons heen gekregen van reacties van omstanders, familie, vrienden allemaal hadden ze hun mening daarover. tuurlijk waren er ook een paar die daar geen moeite mee hadden maar over het algemeen vinden mensen daar gewoon wat van. maar nu 8 jaar verder, getrouwd en een klein meisje van 5 jaar ben ik blij dat ik me niet heb laten beïnvloeden door meningen van buiten af. en tuurlijk kan je jezelf afvragen gaat hij niet eerder dood en dat soort enge gedachtes maar ach, een jonge gozer van 18 kan ook onder te trein belanden. en hoeveel mensen worden tegenwoordig nog oud doordat er zoveel nare ziektes op de aardbol zijn. nee joh niet de man van je leven laten schieten door anders mans ideeën. en ten slot iedere relatie kan om wat voor reden ook kapot lopen daar hoeft leeftijd totaal geen rol in te spelen. echte liefde kent geen grenzen (althans) niet om een paar jaar leeftijdsverschil .
 • Boxma konings 17-05-2018 19:47
  Ik vind dat leeftijd niets uit moet maken als jij je gord bij voelt ik heb man die is ook ouder dan wat ik ben en klikt nog steeds goed
 • Jessica 17-05-2018 22:51
  Je moet doen waar jij je prettig bij voelt en kijk waar het leven jullie brengt ik wordt dit jaar 40 mijn man is 66 dus 26 jr verschil en wij zijn zeer gelukkig met elkaar en mijn kinderen zijn ook blij met hem
 • Elly 24-05-2018 09:26
  Mijn man is 13 jaar ouder dan ik ben. Geen enkel probleem. We zijn nu 16 jaar samen waarvan 15 jaar getrouwd. Heb nog nooit negatieve reactie's gehad op het leeftijdsverschil. Volg je hart en laat andere maar praten, het gaat om jullie geluk.
 • Anoniem 27-05-2018 05:24
  Beste Celina, Het is logisch dat je je de opmerkingen van anderen aantrekt en dat dit je onzeker maakt, je hierdoor miss gaat twijfelen, maar....als jullie van elkaar houden kom je hier wel doorheen. Als jullie vrienden/familie zien dat jullie gelukkig zijn zullen die opmerkingen op den duur ophouden. Zelf heb ik een relatie gehad met iemand die zo'n 25 jaar ouder was. In mijn eigen dorp durfde ik echt niet hand in hand met hem over straat. Mijn familie wist niets van onze relatie. Daarna nog een relatie met iemand die 17 jaar ouder was. Eigenlijk vond niemand dit gek. Nu ben ik natuurlijk weel wat ouder dan jij, dan merk je het niet zo. Maar....kies voor jezelf / jullie en laat andere lekker kletsen! Je zult zien dat het minder wordt. Geniet van jullie relatie. Groetjes.
 • Susan 27-05-2018 14:31
  Beste Celina Als het voor jou goed voelt , gewoon er voor gaan. Mijn vriend is 15 jaar jonger . Of het later problemen geeft als ik oud ben zie ik dan wel . Nu geniet ik gewoon van de tijd die we samen hebben. Je kunt nooit weten wat de toekomst je brengt ook niet met iemand van je eigen leeftijd . Veel geluk samen ....
 • Merel 16-06-2018 20:57
  Lieve Celina, het is JOUW relatie. Niet die van je ouders of je vriendinnen. Als ik dit zo lees voel ik de liefde bijna. Hoe fijn dat jij iemamd gevonden hebt die zo goed bij je past! Dat is heel bijzonder. Uiteindelijk moeten jullie het met elkaar zien te redden en als dat goed zit dan zit het goed. Zeg je familie en vriendinnen dat hij het voor je is en dat je het heel erg zou waarderen als ze je steunen in jouw keuze. Je echte vriendinnen zullen dat accepteren en als je ouders zien hoe blij jij wordt van jouw relatie zullen ook zij achter je gaan staan. Wees duidelijk en laat een ander niet bepalen hoe jouw leven eruit ziet. Succes!
 • Yvette Willemsen 24-06-2018 14:48
  Hallo Celina. Zelf ben ik 29 en heb ik een vriend van 51. Wij zijn al 5 jaar samen. Dus het kan wel. Gelukkig hebben mijn dierbare er goed op gereageerd maar die wat verder van ons af staan niet echt. We hebben veel over ons heen gekregen. Maar naar een tijdje zijn ze het gewend en valt er niks meer over te zeggen. Ga voor je gevoel. Dat is de juiste keus. Veel geluk!
 • Marleen 09-07-2018 15:19
  Hoi Celina, Mijn eerste advies is: als het voor jullie goed voelt, ga er dan voor! Daarna moet ik wel een kanttekening erbij zetten; houd goed in de gaten of jullie op dezelfde lijn zitten qua directe toekomstverwachtingen, want dat is vaak het grootste struikelblok. Mijn man en ik schelen 14 jaar. Ik was 23 toen ik hem leerde kennen, jong dus, net als jij. Wij zaten echter wel in dezelfde levensfase qua werken, wonen en relaties. Hij had geen kinderen of andere verplichtingen. Ik wilde nog redelijk jong moeder worden en hij was ook toe aan een gezin. We zaten op dezelfde tijdaplanning en daarom ging het goed. Bij jullie is dat, zoals je zelf aangeeft, net even anders. Hij heeft inderdaad al verplichtingen die zo serieus zijn dat hij jou niet altijd op de eerste plaats zal kunnen zetten. Zomaar even op last-minute vakantie omdat je daar zin in hebt zal voor hem niet gaan en als hij zijn zoontje heeft kan hij niet zomaar met jou een avondje uit. Misschien vindt hij 40 wel te oud om nog kinderen te krijgen terwijl jij misschien tot je 30e wil wachten. Je zal dus wat sneller serieus over de toekomst moeten praten dan dat je met iemand van je eigen leeftijd had gedaan. Zorg dat je daar reele verwachtingen van hebt en als jullie wensen net zo goed bij elkaar passen als jullie gevoelens, ga er dan voor! De meeste mensen draaien wel bij.
 • Miriam 09-07-2018 21:23
  Eigenlijk is het logisch dat je ouders zo reageren. Ze hebben namelijk het beste met je voor en zij zijn bang dat je hierdoor te snel volwassen ‘moet’ worden en daardoor dingen gaat missen. Maarja, hoort dat niet gewoon bij het leven? Ontdekken wie je bent en bij wie je wilt zijn. Maak het niet te zwaar, neem geen overhaaste beslissingen en geniet er gewoon van. Jij hebt de regie in handen en als julie echt voorbestemd zijn, dan zullen je ouders dat uiteindelijk ook accepteren. Ik hoor alleen een lichte twijfel. Is de reactie van je ouders misschien een excuus om toe te geven wat je hart je ingeeft? Volg je gevoel.
 • Claudia 24-07-2018 14:13
  Beste Celina, Volg je hart! Als jullie zoveel raak vlakken hebben en er zelf geen last van hebben dat er 12 jaar verschil tussen jullie zit, wat is dan het probleem? Geniet ervan en laat iedereen gewoon kletsen. Het zijn maar cijfers joh. En draai alles een om zoals al eerder geschreven. Ik wens je veel geluk en liefde toe met Sander,
 • Lisette 26-07-2018 11:25
  Lekker genieten en je ziet wel waar het schip strand ! Ik ben nu 21 verder met mij man die 19 jaar ouder is! Samen een zoon van 19. Niemand was blij voor ons destijds, maar wij waren zo gek op elkaar dat we door hebben gezet. En nu weet niemand beter dan dat we bij elkaar zijn. Het zal niet altijd makkelijk zijn maar dat is met iemand van je eigen leeftijd ook niet. Ga ervoor ! Ze draaien wel bij .
 • Kirsten 30-07-2018 10:22
  Ik zie dat dit verhaal alweer een tijdje geleden is gepubliceerd maar wil er toch nog even op reageren. Mijn vriend en ik schelen 20 jaar. Hij is 48 en ik ben 28. We hebben allebei 3 kinderen uit een vorige relatie en zijn nu 2 jaar samen. De omgeving stond niet echt te springen maar wij hadden er lak aan. We zijn nou eenmaal gek op elkaar. Het is soms wel eens heel lastig. We leven echt in een andere fase. Gelukkig ben ik, door wat ik heb meegemaakt, een heel stuk volwassener dan mijn leeftijdsgenoten en is hij nog vrij jong van geest. We hebben momenteel een lat-relatie en dit gaat prima. We houden het samen heel erg spannend en tussen de lakens ontdekken we steeds weer iets nieuws. Als jij je goed voelt bij je relatie waarom je laten leiden door een ander? Ik snap het ergens wel, maar je bent volwassen en het leeftijdsverschil valt reuze mee. Je weet nooit hoe het loopt maar als jij er achter staat maak je dan niet druk en geniet van jullie liefde!
 • Bert 10-08-2021 12:43
  Ik ben 31 en mijn vriendin is 19. Wij zijn nu anderhalf jaar samen en wij zijn ontzettend gelukkig samen! Zelf zie ik geen probleem in leeftijd, het leven is al zo kort, moet je dan ook nog geluk uitsluiten als je een goede klik hebt met iemand? Geniet van wie je lief wilt hebben, man / vrouw / beiden / geen.. Zorg dat je zelf gelukkig bent en blijft.
 • Anna 23-03-2022 06:07
  Hei Celina Ik ben heel benieuwd of jullie nog bij elkaar zijn? Als ik zie dat dit allemaal een paar jaar geleden is geschreven. Ik heb zelf ook een vriend met een leeftijdsverschil van 12 jaar. En eigenlijk is het best grappig als mensen hem zien denken ze dat hij jonger is en als mensen mij zien denken ze dat ik ouder ben, maar wat ik weet uit mijn ervaring is dat we op een goede manier heel erg op elkaar lijken. Het is belangrijk dat je allebij de zelfde interesses hebt of je wilt trouwen en kinderen. Mensen denken altijd al ruim van te voren voor uit, dat doe ik ook hoor. Maar ik heb wel geleerd dat wat je nu mee maakt en de struggles die heb je ook later maar als je verliefd op elkaar bent en van elkaar houd ja, in elke relatie heb je struggles maakt echt niet uit wat voor leeftijd je hebt. Het is ook vooral hoe je, je zelf voelt. Ik voel mij geen 23 en met volwassenheid sta ik boven hem, dan is leeftijd echt maar een nummertje. Maar ja dit bericht is al een paar jaar oud ben heel benieuwd of jullie nog samen zijn? Liefs, Anna
 • Nya 18-12-2023 14:56
  Hi, Snap helemaal wat je bedoeld. Ikzelf ben 46 jaar en al 2 x weduwe geworden ongelooflijk genoeg. Toen ik wat ging drinken in de stad 2 maanden geleden zag ik een man staan en onze ogen waren niet van elkaar af te houden. Hij was ook nog een halfbloed Ganees. Terwijl ik niet zozeer op "donkere" mannen val.... Er was een fysieke klik. Ik had geen idee hoe oud hij was. Hij dacht dat ik 38 was terwijl ik 46 ben. Ik dacht dat hij 28 a 30 was..... Blijkt hij 22 te zijn. Ik schrok mij rot.... Pffff, maar we zijn nu verliefd...... Tja.... Schelen maar liefst 24 jaar... Als ik er aan denk voelt dit heel raar... Maar ik ben hem tegen het lijf gelopen en had als ik wist dat hij zo jong was niet eens contact gemaakt... Het lot bepaald schijnbaar. Tegen gevoelens doe je niks en ik kan met hem praten op niveau. Merk geen leeftijdsverschil. Hij lijkt ouder om te zien en ik jonger..... Trek je niks aan van wat anderen zeggen praten doen mensen toch wel. Geniet het is jouw leven. Liefs Nya