Alyda is bang om haar beste vriendin kwijt te raken

  • “Wat Rachel en ik samen hebben, is niet zomaar een vriendschap, het is er een van de allerbeste soort. We leerden elkaar kennen op de middelbare school en waren meteen twee handen op één buik. We hadden aan een half woord genoeg en waren altijd bij elkaar. Sleepovers, samen op vakantie en ‘Best Friends Forever’-kettinkjes: het hoorde er allemaal bij.

Na de middelbare school begonnen we allebei aan een andere studie en kregen we ook heel veel andere vrienden en vriendinnen, maar we verloren elkaar nooit uit het oog. Nog steeds logeerden we regelmatig bij elkaar en in de vakanties gingen we zo veel mogelijk samen op pad. Tot we onze vriendjes leerden kennen, met wie we inmiddels getrouwd zijn. Onze vriendschap veranderde, maar is nog steeds hecht. We weten nog steeds alles van elkaar.

Wilde plannen
Zo wist ik ook heel snel dat Rachel een nieuwe collega had, Esther, met wie ze het erg goed kon vinden. ‘Ze vroeg of ik een keer met haar wilde gaan stappen,’ zei Rachel tegen me aan de telefoon. ‘Leek me leuk, dus ik ga dit weekend met haar mee.’

De week daarna hoorde ik het verslag van het weekend aan. Een geweldig avondje uit, ze hadden vreselijk gelachen. Ik vond het leuk voor Rachel dat ze het zo naar haar zin had gehad.

In de daaropvolgende weken hoorde ik steeds vaker verhalen over die uitbundige, vrolijke Esther, die allerlei wilde plannen maakte met Rachel. Zo wilde ze met Rachel gaan feesten op Ibiza en een lang weekend naar Amsterdam. Aan alles merkte ik dat Rachel het allemaal wel spannend vond, maar ze hield het een beetje af. Zij en ik hadden namelijk al afgesproken om in de zomer een lang weekend naar Lissabon te gaan. ‘En ik heb nu eenmaal geen tonnen op mijn bankrekening staan,’ zei Rachel.

Ik dacht: als het nu een beetje klikt tussen Esther en mij, wil ik de plannen best wijzigen. Dan maken we er toch een paar dagen Ibiza van met z’n drietjes? Gelukkig heb ik dat niet hardop gezegd, want het klikt voor geen meter…

Verbijsterd
Omdat Sven jarig was, gaf Rachel een feestje, waar ik Esther voor het eerst ontmoette. Wij waren wat laat vanwege een andere verjaardag, de kamer was al vol. Esther stond in een hoekje met een wijntje in haar hand.

‘Aha, dus jij bent Alyssa?’ vroeg Esther, toen ze mijn hand schudde. Ze trok haar neus op, alsof ze iets vies rook.

‘Alyda,’ verbeterde ik haar. ‘Leuk om kennis te maken, ik heb veel over je gehoord.’

‘O,’ was het enige wat ze zei. En toen… draaide ze zich om en liep ze weg. Ze liet me gewoon staan! Verbijsterd bleef ik achter. Was dit echt de Esther over wie Rachel zo lyrisch deed?

Later die avond waagde ik nog een poging om een gesprek met haar aan te knopen, maar toen ze net deed alsof ze me niet hoorde vanwege de harde muziek, wist ik hoe laat het was. Ze moest me niet. Ik wist niet zo goed wat ik daarmee aan moest. Dus deed ik er maar niets mee.

Ik hoopte dat het een volgende keer beter zou lopen, maar helaas. Het contact tussen haar en mij komt niet van de grond. Ze wil niet en dat laat ze duidelijk merken, maar natuurlijk alleen als Rachel het niet ziet.

Jaloers
Voor mij is inmiddels duidelijk dat ze Rachel voor zichzelf wil. Ze doet ontzettend haar best om Rachel helemaal in te pakken. Zo hebben Rachel en ik samen de eerste twee Fifty shades-films gezien, maar op de eerste dag dat het derde deel draaide, gaf Esther al een kaartje cadeau aan Rachel. ‘Ik kon het niet weigeren, Alyda,’ zei Rachel tegen mij. ‘Ze stond met tranen in haar ogen toen ik het kaartje wilde teruggeven omdat ik met jou zou gaan. Toen heb ik maar toegegeven.’

De nieuwe voorjaarscollectie in de winkel? Esther heeft Rachel al ingepland om te gaan shoppen met z’n tweetjes! En ik moet nog maar zien of dat weekendje Lissabon nog doorgaat. ‘Esther heeft niemand om mee op vakantie te gaan,’ zei Rachel pasgeleden. ‘Sneu toch. Misschien moet ik toch maar kijken of ik een paar dagen mee kan naar Ibiza.’ Ik voel hem al aankomen: Rachel gaat me vandaag of morgen vertellen dat ze Lissabon opschuift. En wat dan? Ik zou duidelijk kunnen zeggen wat ik ervan vind, maar ik wil eigenlijk niet eens weg met iemand die liever op Ibiza had willen zitten, om wat voor reden dan ook.

Ik wil het bespreken met Rachel, maar ergens aarzel ik nog. Remko zegt namelijk dat ik misschien gewoon jaloers ben en ik ben me ervan bewust dat het inderdaad zo klinkt. Toch denk ik te zien dat Esther Rachel manipuleert en probeert in te pikken. Hoe kan ik het best vechten voor onze vriendschap? Zal ik er met Rachel over praten, met het gevaar dat ik klink als een jaloerse vriendin? Zijn er wel andere manieren om haar de ogen te openen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eagle 14-03-2018 14:09
  Waarom is het zo erg om toe te geven dat je jaloers bent? Dat kun je best gewoon zeggen, alleen dan uiteraard wel op een manier waarop je niet Esther de schuld geef. Als je dat gaat doen, vrees ik dat Rachel haar nog meer voor gaat trekken. Zeg gewoon tegen Rachel dat je haar mist en dat je het idee hebt dat jullie haast nooit meer samen met jullie tweetjes zijn. Laat de oorzaak (Esther) even voor wat het is en probeer Rachel over te halen om weer wat meer met jou op te trekken. Doet ze dat nog steeds niet, dan vrees ik dat ook jij eens om je heen moet gaan kijken of je niet wat meer met een andere vriendin op kunt trekken.
 • Angelique 14-03-2018 14:26
  Jij bent zeker niet jaloers!! Er is een rotte appel in je vriendschap met Rachel en dat moet je snel bespreekbaar maken.... ook de bejegening naar jou toe van haar is verre van sympathiek. Weet je....échte vrienden blijven vrienden. Als deze vriendschap kapot gaat hierdoor is dat mede de fout van jouw vriendin. Hoe moeilijk ook....zoek hier een weg in en focus op andere mensen die jij leuk vind.
 • miami 15-03-2018 15:49
  nee, je bent niet jaloers, je voelt je gepasseerd, dat is heel wat anders. En Esther kan het niet hebben dat jij en Rachel een hele goede band hebben. Helaas laat Rachel zich door die Esther overrompelen. Het is toch raar dat ze altijd maar aan Rachel denkt met leuke dingen doen? Het lijkt wel of ze zelf geen vrienden heeft. Stel dat het niet Lissabon wordt maar Ibiza, dan kan je best tegen Rachel zeggen dat jullie die plannen nu eenmaal gemaakt hebben en alleen maar omdat het zielig is voor Esther omdat ze niemand heeft die mee wilt. Ja en? Niet Rachels probleem. Mocht Rachel daar moeilijk over doen dan zou ik toch maar een stapje terug doen. De tijd zal het leren dat Rachel de ogen opent want die Esther eist haar helemaal op en dat zal ze op den duur ook wel zat worden.
 • ijsco 19-03-2018 20:25
  Zeggen tegen je vriendin dat je het jammer vindt dat die collega zo kinderachtig doet. Geef de voorbeelden. Zeg ook "ik snap dat jij haast niet kan geloven dat ze zoiets doet maar ooit zou ik het je bewijzen" Zeg ook tegen je vriendin "ik vind het vervelend en ben blij dat jij er leuk contact aan hebt maar ik wou dit niet langer opkroppen" Koop daarna spionage camera en verzamel stiekem geluids en filmfragmenten van hoe die collega tegen jou.doet. Zorg dus dat je met dat mens af en toe in contact komt. Heb je genoeg bewijsmaterialen geef het dan aan je vriendin. Zeg "ik vind het rot dat ik dit heb gedaan maar ik dacht anders geloof je het en ik had je belooft om te bewijzen hoe ze werkelijk is"
 • Karin 24-03-2018 13:52
  Esther's afhankelijkheid van Rachel klinkt niet helemaal gezond. Dit is echter iets waar Rachel zelf achter moet komen. Alleen als het direct jou aangaat (zoals bij de filmkaartjes, of de vakantie) zou je Rachel er voorzichtig op kunnen wijzen dat dit niet helemaal ok is en of ze wel een beetje op haarzelf let. Probeer Esther niet als boeman af te schilderen: voor je het weet word je inderdaad (onterecht) als jaloers beschouwt en ben JIJ ineens de boeman. Benadruk vooral wat het met jou doet als jullie afspraak door Esther's toedoen niet doorgaat.
 • Yorda 28-03-2018 09:17
  Ik zou het gesprek wel aangaan, dan maar "de jaloerse vriendin", wat heb je te verliezen? Nu voel je je alleen maar rot, omdat je regelmatig gepasseerd wordt. Als Rachel zelf al zegt "sorry, maar...." geeft eigenlijk al aan dat ze zelf ook best wel ziet dat dit een beetje raar is. In een gesprek hoef je niet aanvallend naar Esther uit te halen, maar je mag best aangeven dat je je gepasseerd voelt. Dat je bang bent om je eeuwenlange vriendschap te verliezen. Ondertussen zou ik ook proberen zelf een leven náást Rachel op te gaan bouwen. Laat zien dat jij ook gelukkig kan zijn met andere vrienden, hoe pijnlijk dat ook is. Als je zelf niet vanaf de zijlijn hoeft aan te zien hoe Rachel zich laat meeslepen, voel je je misschien wat beter, zekerder.
 • Saskia 03-04-2018 22:36
  Jammer dat het zo loopt. Duidelijk is dat Rachel Esther (ook) hoog heeft staan. Meerdere goede vriendinnen hebben, is mogelijk en het hoeft niet het einde van jullie vriendschap te betekenen. Bekijk het stap voor stap, is mijn advies. Komt ze inderdaad met een uitstel voor Lissabon, zeg dan dat je het haar en Esther gunt, maar dat je het jammer vindt dat jullie vriendschap op de achtergrond lijkt te schuiven. Wie weet draait ze wat bij. Zo niet: koester de leuke tijd uit het verleden en accepteer dat vriendschappen helaas kunnen veranderen of uitdoven. Je kunt haar niet dwingen.
 • Marleen 10-04-2018 18:21
  Vriendschappen veranderen, maar het verleden blijft. Jij en Rachel hebben een historie waar Esther niet in voor komt en ik weet zeker dat je daarom altijd veel voor Rachel zal betekenen, ook al lijkt het er even wat minder op. Maar als je haar gaat confronteren met Esthers gedrag kan ze zich aangevallen voelen. Houd het daarom bij jezelf. Zeg haar hou jij je voelt over jullie vriendschap maar geef Esther niet de schuld. Zeg tegen haar dat je haar mist en graag weer eens wat meer samen zou doen. Zie hoe ze daarop reageert.
 • Louise 06-05-2018 18:25
  Kwam het artikel tegen en wil even reageren. De vraag is hoe goed jij Rachel kent en wat je met haar deelt. Zijn dit alleen de leuke dingen zoals shoppen, uitgaan en vakantie of gaat het ook om bij voorbeeld de zorgen die je hebt om je zieke ouders, je baan verliezen door reorganisatie en niet meer aan de slag komen om maar eens wat te noemen. Het is rot voor je en zo zou een vriendschap in elkaar moeten zitten. Toch wil ik je vragen om het van afstand te bekijken. En wat ik hier neerschijf zijn mijn invullingen, dat houdt in dat het niet de waarheid behoeft te zijn. Het kan namelijk zijn dat Esther in Rachels behoefte voorziet wat jij niet kunt invullen en dat is waarschijnlijk jong zijn, ongebonden en volledige vrijheid. Ik zou willen adviseren om eens met je vriendin een dagje te gaan welnessen of iets in die trant. Door het relaxen, massages et cetera is het eenvoudiger om jullie vriendschap ter sprake te brengen en hoe jij je vriendin mist. Laat duidelijk merken dat jij je vriendin ook andere vriendschappen gunt maar dat je het niet prettig vindt gepasseerd te voelen ten gunste van een ander. Dat dit jou echt wel pijn doet. Je behoeft Esther niet bij name te noemen, maar een goede luisteraar heeft aan een half woord genoeg. Zou het zijn dat je vriendin vraagt om het weekendje Lissabon op te schuiven omdat zij dan graag liever naar Ibiza gaat. Wat let jou om dan een andere vriendin te vragen? Je bent toch niet afhankelijk van Rachel? Mocht Rachel daar dan een opmerking over maken, dan kun je aangeven 'jij hebt toch geen tijd (meer) voor mij? Je doet alles met X en mij laat je links liggen. Ik heb daar geen zin (meer) in'. Steek je tijd en energie in je andere vriendinnen / vrienden. Laat de vriendschap met Rachel verwateren hoe moeilijk dat is. Ik vindt niet dat je jaloers bent, wel gekwetst.
 • linda 17-05-2018 17:28
  Lieve Alyda, jammer dat er zo een draak tussen jullie vriendschap terecht is gekomen. Vaak zijn deze 'draken' (uit ervaring) van die losse fladders die komen en gaan. Ze heeft tenslotte niet voor niets niemand die mee kan/wil op vakantie met haar. Ik denk dat deze vriendschap tussen jou vriendin en Esther niet voor lange duur zal zijn. Rachel zal vanzelf het licht weer zien en jou gaan missen. maar dit moet je niet afdwingen. het is voor jou even afzien, focus je op leuke dingen, andere vrienden of wat je ook leuk vind en laat Rachel en Esther voor wat het is. ik denk oprecht dat ze terug komt krabbelen met een excuses, maar zoiets heeft tijd nodig. Misschien loopt hun vriendschap kapot op een fixe ruzie doordat Rachel uiteindelijk zal inzien dat ze word 'geïnd', aan jou dan de taak om haar als vriendin op te vangen en te vergeven. Mensen kunnen onbewust goed worden gemanipuleerd door draken zoals Esther, helaas maar sta daarboven.