Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Anne droomt van verre reizen maken, maar haar vriend wil niet mee

Anne (27) wil eindelijk eens wat meer van de wereld zien en heeft haar zinnen gezet op een mooie rondreis door Brazilië. Haar vriend Edward (30) is echter niet bepaald avontuurlijk aangelegd en ziet dat plan absoluut niet zitten. Na een ruzie overweegt Anne om dan maar alleen op reis te gaan…

“Als klein meisje droomde ik er al van om de wereld rond te reizen en als puber kon ik heerlijk wegdromen bij reisprogramma’s op tv. Ik zag mezelf ook echt weleens hiken in Scandinavië, varen tussen de krokodillen of in een jeep op zoek gaan naar the big five. Maar zoiets kost geld en dat had ik in die tijd niet. Het kwam er dus nooit van.
Rond mijn achttiende ging ik voor het eerst alleen op vakantie, met drie vriendinnen naar een camping aan de Zeeuwse kust. Niet zo heel avontuurlijk dus. Het jaar daarop zat ik voor mijn studie in het buitenland en op mijn twintigste had ik net verkering met Edward. Onze eerste vakantie samen brachten we door in een luxe resort aan de kust van Turkije. Nu ben ik ook niet vies van zonnebaden en luieren, dus die vakantie beviel me best.
Omdat Edward en ik het jaar daarop gingen samenwonen en de verbouwing best een tijdje duurde, sloegen we twee jaar de vakantie over. En daarna werd het gewoon in de nazomer weer twee weken luieren aan de Turkse Rivièra, jaar in, jaar uit. Af en toe kreeg ik Edward nog mee op een stedentrip, maar verder wilde hij alleen maar naar Turkije.

Enorme ruzie
Vorig jaar probeerde ik Edward al over te halen om eens iets anders te doen. ‘Zullen we een rondreis maken op Cuba? Of de westkust van Amerika gaan ontdekken? En het lijkt me ook heel gaaf om in Afrika op safari te gaan.’
Edward keek me aan alsof ik hem een oneerbaar voorstel had gedaan. ‘Ik word al moe als ik eraan denk.’
‘Waarom?’
‘Ik ga echt niet zo lang in een vliegtuig zitten. Ik vind die paar uur naar Turkije al lang genoeg.’
Ik besloot wat lager in te zetten. ‘Eilandhoppen in Griekenland dan? Of het noorderlicht zien in Scandinavië?’
Edward keek me alleen maar zwijgend aan en zijn blik zei genoeg. Dus werd het weer dat resort in Turkije. Ik merkte dat ik me daar begon te vervelen, ik wilde nu echt weleens iets nieuws.
Dus toen ik pasgeleden een leuk artikel las over een mooie groepsrondreis in Brazilië, begon mijn hart sneller te kloppen. Ik droomde weg bij de plaatjes van prachtige rivierdorpjes en fel gekleurde tropische vogels. Ik kon de muziek al bijna horen en de broeierige warmte al bijna voelen. Daar wilde ik heen!
Meteen diezelfde avond bracht ik het plan ter sprake.
‘O, nee,’ zei Edward meteen. ‘Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt! Veel te ver vliegen en je kunt daar allemaal enge ziektes oplopen. Het wemelt in die landen van de oplichters en ze spreken er ook geen Engels. En ik spreek geen Spaans.’
‘Portugees, ze spreken er Portugees,’ verbeterde ik hem. ‘In Turkije heb je ook een keer met buikkrampen op bed gelegen en daar lopen ook oplichters rond. Ik wil graag eens iets anders, ik wil wat van de wereld zien. Duizenden mensen maken reizen zoals deze en genieten daarvan. Van het nieuwe, van het onbekende. Dat wil ik ook! Dus ga je alsjeblieft mee?’
Hij was heel stellig in zijn antwoord: ‘Nee.’
‘Jammer. Dan ga ik alleen.’ Ik zat al klaar om de reis online te boeken, maar Edward was het daar niet mee eens. Het draaide uit op een enorme ruzie.

Burgerlijk
Het idee om mij alleen te laten gaan, vindt Edward verschrikkelijk. Hij vindt dat niet kunnen en ziet daarnaast allemaal beren op de weg. Als ik alleen ga, is volgens hem de kans op verkrachting en ontvoering heel groot. Op zijn minst zal ik het aanleggen met een reisgenoot, doodziek worden, gewond raken of verdwalen. En hij bedacht nog veel meer vervelende dingen die me zouden kunnen overkomen. Ik vond het op een bepaald moment gewoon een beetje zielig voor hem, zo erg deed hij zijn best om mij van die reis af te houden. Uiteindelijk dacht ik: laat maar. Als hij het zo erg vindt, dan doe ik het gewoon niet.
Edward is nu eenmaal veel minder avontuurlijk dan ik. Eigenlijk is hij gewoon burgerlijk, maar in het dagelijks leven heb ik daar alleen maar profijt van. Hij is betrouwbaar, punctueel en ontzettend charmant, lief en beschermend naar mij toe. Ik vind dat ik in mijn handjes mag knijpen, dus daarom vond ik dat ik dit stukje van hem dan maar moest accepteren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Onze ruzie is alweer eventjes geleden, maar de gedachte aan die mooie reis laat me niet los. Ik wil zo ontzettend graag! Moet ik het toch doorzetten, al weet ik dat Edward dat echt niet leuk vindt? Of moet ik accepteren dat je in een relatie nu eenmaal offers moet brengen en dat zo’n avontuur er dus nooit in zal zitten voor mij zolang ik met hem ben?”

Anne (27)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • M.
  (27)
  16/02/2019
  12:36

  Ik vind dat niet alleen jij offers hoeft te brengen, maar hij ook wat flexibeler mag zijn. Dat staat los van wat hij in het dagelijkse leven voor je betekend vind ik. Wanneer hij niets wil, zou ik hem een voorstel laten doen, anders dan Turkije.

  Wanneer je eventueel kinderen krijgt, kan je altijd nog terug naar de rustige vakanties. De eerste 10 jaar zit een avontuurlijke reis er met jonge kids niet in.

  Wanneer hij niet mee wil is dat zijn keuze, maar in een goede relatie moet je elkaar niet belemmeren maar juist de ruimte geven de ander dan wel te laten doen wat hem of haar gelukkig maakt. Je kunt een ander niet iets ontnemen omdat je zelf niet wilt. Althans, zo zie ik het.


 • Karin
  (30)
  16/02/2019
  15:49

  Heb je geen leuke vriendin die je kunt mee vragen? Dan is het hele idee van alleen op reis gaan een beetje weg.

  En inderdaad laat hem dan een voorstel doen wat hij wel zou willen? Of zoek naar een andere bestemming die net zover vliegen is en leg dat voor.

  Succes!


 • miami
  (55)
  17/02/2019
  07:27

  hoeveel jij ook van hem houdt, hij mag jou niet belemmeren om je dromen waar te maken. Nu kan het nog, je bent jong, je hebt het geld(ga ik vanuit)en je hebt geen kinderen. Hij ziet echt overal beren op de weg en alleen maar Turkije, de wereld is groter hoor. Is hij ook zo in zijn leven? Nooit iets anders doen ofzo? Iets om over na te denken lijkt me want jij gaat je snel beperkt voelen. Mocht hij alsnog niet iets anders willen doen dan ga je maar gewoon of met een vriendin. Je zult er later echt spijt van krijgen als jij je dromen niet waar kan maken terwijl je wel de mogelijkheden hebt gehad. Ik weet waarover ik het heb, ik heb nl ook heel veel van de wereld gezien voordat de kinderen kwamen, absoluut geen spijt van gehad.


 • Eagle
  (42)
  18/02/2019
  11:34

  Eerlijk gezegd vind ik dat Edward je veel te veel onder druk zet. Ik denk dat hij bang is dat jij je teveel ontwikkelt en hem straks achter laat. Dat jij na je thuiskomst van zo’n reis van geen ophouden weet en dat je die saaie pief die hij is dan maar al te graag aan de kant zet. En helemaal denkbeeldig is dat misschien niet.

  Dus moet je jezelf afvragen hoe graag je dit wil. Als je echt gaat, dan bestaat de kans dat je hem vroeg of laat kwijt raakt. Aan de andere kant, als je niet gaat, dan zal er altijd dat ‘had ik maar’ gevoel blijven en is dat dan iets wat je hem kwalijk gaat nemen?

  Misschien kan je een compromis sluiten. Ga bijvoorbeeld met een vriendin iets avontuurlijks doen in een land iets dichterbij (Ierland is een aanrader) en ga dan later op een gemakkelijke korte vakantie naar een locatie die je vriend kiest.


 • Bonny
  (37)
  13/04/2019
  20:35

  Je moet je door niemand laten tegenhouden om je dromen waar te maken. En je partner zou je moeten stimuleren. Ga met een vriendin of mee met een groepsreis. Als je het niet doet, neem je het je vriend straks nog kwalijk ook. Dat doet je relatie sowieso geen goed. Goede reis!


 • Mike
  (31)
  15/06/2019
  08:39

  Misschien een beetje een late reactie maar ik ben een soort van Edward. Mijn vriendin heeft precies het zelfde idee als jij en ik zie precies dezelfde beren op de weg als Edward. Zij is nu net weg geweest. Terug gekeerd, veilig en wel. Het was even moeilijk om haar te laten gaan. Maar mijn vriendin haar droom of wens ontnemen? Wat zij wil in haar leven en er misschien wel jaren mee rond blijft lopen? Dan zet ik mijn eigen gevoel aan de kant en laat ik haar gaan. Het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. Zij heeft de wereld een beetje meer kunnen zien en haar “drang” om alleen op reis te gaan naar een ver land is compleet weg. Onze relatie is veel sterker geworden en door alle foto’s en verhalen is mijn drang om te gaan opeens toegenomen. We gaan volgend jaar samen 😉

  Gewoon gaan, je zal alleen spijt hebben als je niet bent geweest.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail