Barbara’s dochter wil dolgraag een huisdier

Barbara (37) heeft niks met dieren en hoeft ze al helemaal niet in huis. Haar dochter Floortje (8) kon dan ook fluiten naar een hond of een kat. Maar nu heeft Floortje haar zinnen gezet op een hamster. Kan Barbara haar dochter dat met goed fatsoen weigeren, of moet ze een keer over haar hart strijken?

“Al toen ze een kleuter was, begon Floortje te vragen om een huisdier. Eerst wilde ze dolgraag een hond. Ze kreeg daarbij bijval van haar acht jaar oudere halfzus Annika. Ze was op het idee gekomen omdat een ander kindje uit haar klas regelmatig werd opgehaald door haar oma die een puppy had.
‘Nee, meiden,’ zei ik meteen. ‘Er komt hier geen hond in huis. We zijn allemaal veel te vaak en veel te lang weg.’ Dat leek mij een goede reden om het niet te doen. Zielig toch, voor een hond, om zo vaak alleen thuis te zijn wanneer wij aan het werk of naar school waren? We zouden niet genoeg tijd hebben om een hond op te voeden en elke dag meerdere keren uit te laten, en dat legde ik Floortje uit. Maar Floortje vond dat, klein als ze was, geen goed argument: ‘De buren kunnen de hond toch uitlaten als wij er niet zijn?’
‘Floortje, dat ga ik niet vragen aan de buren, dat is veel te veel werk,’ antwoordde ik.
‘Geen tijd’ was dus ons belangrijkste argument, maar diep vanbinnen wilde ik gewoon geen dier in huis. Helemaal niet, nooit. Nog geen goudvis. Ik ben gewoon niet zo’n dierenmens en heb het nooit leuk gevonden om voor dieren te zorgen. En ik weet: als je een dier aanschaft voor je kinderen, dan vinden ze dat de eerste maanden nog leuk, maar daarna draait mama ervoor op. Dan ben jij degene die met de hond in de regen buiten loopt, de kat voor de honderdste keer eten geeft, of met de caviakooi loopt te sjouwen omdat de stank van pies in huis niet meer te harden is.

Nestje kittens
Floortjes vader Martijn was het gelukkig met me eens. Hij kon zelfs putten uit eigen ervaring. Zijn ouders hadden voor hem en zijn broer een herder uit het asiel gehaald toen ze negen en elf waren. ‘In het begin vonden we het geweldig en namen we hem overal mee naartoe. Maar we werden ouder, en de hond ook, en toen werd het ineens lastig. Mijn broer en ik gingen er het liefst met de brommer op uit. We wilden indruk maken op de meisjes en daar hielp een bejaarde hond niet bij. Mijn moeder heeft zich de laatste jaren over het beestje ontfermd, terwijl ze er eigenlijk niets mee had.’
‘Precies, zo zal het gaan,’ knikte ik. ‘En hoeveel ik mijn kinderen ook gun, ik wil voorkomen dat ik vast kom te zitten aan iets wat ik zelf helemaal niet wilde.’
Toen de meisjes doorhadden dat een hond er echt niet in zat, probeerden ze ons over te halen om dan maar een kat aan te schaffen. Ze ‘ontvoerden’ me zelfs een keer naar de moeder van een vriendinnetje die een nestje kittens had. Maar ik hield mijn poot stijf. Hoe schattig ook, ik wilde mijn interieur niet aan gort laten trekken door een kat. Ik was te sterk gehecht aan mijn vitrage. Na die dag leken de meiden te begrijpen dat ook een kat er nooit zou komen.

Opvoeding
Onlangs kwam Floortje echter met een nieuw idee. Ze gooide het op tafel toen we op vrijdagavond met zijn vieren een spelletje zaten te doen. ‘Mag ik een hamster?’
‘Ja, een hamster, goed plan!’ zei Annika meteen.
‘Ik ben bijna jarig,’ zei Floortje. ‘Ik wil hem voor mijn verjaardag.’
‘Leuk,’ zei haar zus glunderend. ‘Krijg je hem van mij cadeau!’
‘Ho ho!’ kwam ik tussenbeide. ‘Niet zo snel. Met alleen een hamster ben je er niet, hè? Er moet dan ook een kooi komen en wie gaat dat betalen?’
‘Jullie, voor mijn verjaardag,’ antwoordde Floortje. ‘Of anders opa en oma. Ik ga er echt zelf voor zorgen.’
‘Het zal wel,’ zei ik. ‘Geen dieren hier in huis, Floortje. Dat weet je.’ Het leverde me boze blikken op van allebei mijn dochters, maar ik gaf niet toe.
Martijn hield zich tijdens deze discussie opvallend op de achtergrond, maar hij begon er later tegen mij alsnog over. ‘Ik vind een hamster echt niet zo’n gek idee,’ zei hij. ‘Het zijn vriendelijke diertjes en ze worden niet zo oud, dus je zit er niet voor jaren aan vast. En Floor kan dan wel ervaren hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor een huisdier.’
‘Wat als zij erop uitgekeken is?’ wierp ik tegen. ‘Dan draai ik ervoor op. Ik heb echt geen zin om zo’n hamsterkooi schoon te gaan maken, hoor.’
‘Ik ben er ook nog,’ suste Martijn. ‘En het zal hoe dan ook dus geen jaren duren. Denk eens aan hoe waardevol het kan zijn in de opvoeding van een kind. Zeker in deze coronatijd, nu Floor zo weinig met vriendinnetjes heeft kunnen optrekken. Het is voor een kind een heel fijn gevoel om een maatje te hebben, al is het maar een hamster.’
Ik voelde mijn weerstand bijna smelten, maar toch wil ik eigenlijk voet bij stuk houden. Of ontzeg ik mijn dochter dan een waardevolle en positieve ervaring? Zijn er moeders die me advies kunnen geven?”

Tekst: Jet Hoogerwaard – Uit privacy-overwegingen zijn de namen in dit verhaal gewijzigd

Barbara (37)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Karin 07-05-2020 18:57
  Om kort te zijn: doe niet zo moeilijk en geef dat kind een hamsterkooi. Spreek gewoon af dat ze er zelf voor moet zorgen, zo niet doe jij het: voor een tientje ;) Mijn zoon had vroeger eerst een cavia waar hij trouw voor zorgde, nooit vergat hij hem te voeren of zijn hok schoon te maken. Wel knuffelde hij het diertje dagelijks en kocht van zijn zakgeld zelfs worteltjes voor hem. Toen hij 9 was mocht hij dan ook een hond; hij zorgde er prima voor, weer of geen weer en heeft hem meegenomen toen hij op zichzelf ging wonen. Tussen de middag keihard naar huis fietsen om hem even uit te laten. Maar wij zijn ook dierenvrienden en gek op knuffelen, op dit moment ligt er een schat van een hond naast me te slapen op de bank. Op zijn eigen kleedje, kan je gewoon leren. Ook zorgt hij ervoor dat ik het hele jaar rond 3x daags een wandeling maak: geen sportschool nodig en van sport krijg je geen liefde. Van een dier wel. Doe niet zo moeilijk.. hamsters zijn wel nachtdieren hou daar rekening mee. Mss moet je eens op zoek naar een geschikt huisdier, een dwergkonijntje met hangoren is wellicht veel leuker. Laat een mannetje castreren dan stinkt hij niet of zorg dat het een vrouwtje is. Ik hoop voor je kinderen dat je je hand over je hart strijkt. Het is bewezen goed voor kinderen om dieren te verzorgen.
 • Beverly 08-05-2020 12:51
  Waarom is een hamster zo'n vreselijk idee? Je kunt met een kind van acht echt wel afspraken maken omtrent de verzorging. Stel gewoon wat leefregels op. Maak haar duidelijk dat zij zelf verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de kooi, het eten en drinken kan ze kopen van haar zakgeld, enz. En als ze zich daar niet aan houdt of ze geeft er ineens niet meer om, dan zet je het hele zwikkie op marktplaats of zo. Gratis af te halen. Ze leert er misschien ook nog wat van.
 • Kim 09-05-2020 12:49
  Ik ben vroeger toen ik acht was ook gestart met smeken om een huisdiertje bij mijn ouders. Op mijn 12e was het eindelijk zo ver en kreeg ik twee caviaatjes. Ik heb nooit een dag overgeslagen en was gek op mijn huisdiertjes. Ik denk dat het voor een kind van groot belang is om met dieren om te leren gaan en te leren verantwoording te dragen.
 • Bonny 15-05-2020 14:53
  Wij staan er hetzelfde in als jij, geen dieren in huis. Uiteindelijk ook overstag gegaan voor een hamster, maar wat jij vreest gebeurde ook: het begon allemaal prachtig, maar na een tijdje was de nieuwigheid eraf en zorgde ik voor het beestje. Ik ben, ondanks dit, wel blij dat we het gedaan hebben, want voor hun werd het wel duidelijk dat het best een verantwoordelijkheid is. Ik heb haar ook nooit meer gehoord over een hond ;) Maar, t kan ook heel goed gaan en ze zijn super met t beestje. Fijn om te weten als ouders. Alleen dan wel kans dat ze dat als argument gaan gebruiken voor een kat of hond. Wees voorbereid, haha. Succes!
 • Loes 18-05-2020 06:03
  Wat mij opvalt zijn mensen die geen huisdier(en) hebben lang niet zulke sociale en prettige mensen zijn als mensen met huisdieren. Diverse studies bevestigen dat ook net als dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Onderzoek heeft onder andere aangetoond dat tieners die een huisdier bezitten hoger scoren op het gebied van zelfvertrouwen. Een huisdier kan ook helpen psychische klachten te voorkomen. Er worden zelfs honden ingezet bij therapie zoals autisme bij kinderen. Ik vind het heel erg om te lezen hoe jij je kinderen opvoed m.b.t een huisdier. Denk eens niet aan jezelf maar ook om het welzijn van je kind en geef toch een hamster.
 • miami 18-05-2020 14:51
  nou Loes, dat is wel heel erg kort door de bocht. Wat een onzin. Een onderzoek zegt niets. Ik heb mijn kinderen geen hond gegeven want ik kon dat er niet bij hebben en ondanks dat onderzoek zijn ze allemaal goed terecht gekomen(weerbaar)en zeer sociaal. Ik ben nl ook zeer sociaal, dat heb ik ze in de opvoeding meegegeven. Ik ken meer mensen die geen huisdieren hebben en sorry maar daar is ook niets mee. Het belangrijkste is toch echt wel 'is een huisdier welkom'. En niet omdat een onderzoek dat zegt. Overigens ken ik ook mensen met huisdieren die toch niet zo sociaal zijn, pestkoppen zijn etc. Eigen ervaring op school meegemaakt. Een huisdier brengt veel vrolijkheid maar ook veel zorg en kosten. Je moet als gezin er allemaal acher staan.