Ben ik verslaafd geraakt aan alcohol?

Tijdens de coronaperiode dronken mijn man en ik steeds vaker thuis alcohol. Wat begon als ‘af en toe een wijntje bij het eten’, groeide uit tot een dagelijkse gewoonte, die bij bijzondere gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea en tijdens het weekend steeds vaker uit de hand liep. Maar ook minder bijzondere momenten waren een excuus om een flesje open te trekken, weekend of geen weekend. De eerste keer weer op kantoor na de lockdown bijvoorbeeld was aanleiding om telkens ‘nog een allerlaatste’ te nemen. Soms constateerde ik dat ik al anderhalve fles leeg had, maar daar niets van merkte. Ook de volgende dag niet. Dat moet minder, dacht ik op een dag, ergens half november. Ik besloot om niet te wachten tot januari en nam me voor om op doordeweekse avonden de alcohol te laten staan. Maar dat valt me zwaarder dan ik dacht. Veel te vaak vind ik een reden om toch een paar glazen wijn te nemen, samen met manlief: een verjaardag, de geslaagde operatie van de kat, Sinterklaasavond… De glaasjes smaken dubbel zo lekker, en dat is meteen ook weer een reden om er toch nog maar een te nemen, en nog een. In mijn achterhoofd hoor ik een stemmetje: je bent verslaafd, Janine. Je hebt hulp nodig. Is dat zo? Of moet ik niet zo streng zijn voor mezelf en er na de kerstvakantie gewoon volop voor gaan? Janine (51)

Janine (51)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hippo 09-12-2021 09:30
  Denk dat je het antwoord zelf al weet, maar het nog niet aan jezelf toe wil geven.
 • Jo 12-12-2021 17:32
  Ik zou niet zo streng voor mezelf als ik jou was want iedereen heeft wel een zwakke plek. De een eet teveel en de ander beweegt te weinig of kan niet stoppen met roken. Jij vind het moeilijk om je glaasje drank te laten staan. Als je verder s ochtends gewoon je bed uit kan komen en je werk gaat gewoon goed, is er toch niks aan de hand. Probeer het in het nieuwe jaar gewoon weer zou ik zeggen. Lukt het dan weer niet en maak je je zorgen, ga dan eens naar je huisarts om erover te praten
 • Simone 13-12-2021 08:25
  Precies dat! Ik drink ook meer sinds de eerste coronamaatregelen, maar ik merkte dat het minder werd toen er weer meer mocht en ik ’s avonds vaker afspraken had. Dus ik drink uit verveling niet omdat ik verslaafd ben, dat is bij jou misschien ook zo. Wat ik ook merk, is dat ik het moeilijk vind om niet te drinken als iemand anders drinkt. ik krijg trek als ik iemand anders een drankje zie nemen.Ook als iemand me een drankje aanbied zeg ik eigenlijk geen nee. Dus als je weer een poging waagt: vraag of je man ook mee doet
 • Wijsneus 14-12-2021 01:53
  Luister naar je onderbuikgevoel. Niet uitstellen. Als je niks merkt van anderhalve fles wijn zit je dieper dan je denkt. Het lukt niet om doordeweeks niet te drinken, een probleemdrinkster ben je zeker. Laat het niet uit de hand lopen. Alle alcoholisten zijn zo begonnen, drank maakt echt meer kapot dan je lief is.
 • Simone 15-12-2021 12:59
  Of je verslaafd bent dat kan ik niet beoordelen maar je zelf. Ik functioneer na 1 glaasje wijn al niet meer goed terwijl mijn man er niks van merkt. Zolang je het onder cotnrole hebt dus gewoon normaal kan functioneren, gewoon nog kookt, werkt, niet je huis laat verslonsen etc is er denk ik toch niks aan de hand? Als je smoesjes gaat verzinnen of je gaat verslapen omdat je een kater hebt of de hele dagen op de bank rond hangt dan zou ik.mij i.d.d ernstige zorgen maken en hulp gaan zoeken.Tevens heeft ieder mens een zwakke plek zo vreet ik teveel. Maar ik voel mij daar zelf niet prettig meer bij dus ik denk nieuwe jaar nieuwe kansen. Ik doe het ook niet gelijk te streng zoals een dieet want dat hou ik maar.paar maanden vol. Kleine veranderingen breng ik gelijdelijk aan in mijn leef en eetpatroon.
 • Lisette 15-12-2021 15:10
  Als je de drank door de week niet kan laten staan. En je drinkt al snel meer dan je bedoeling is dan ben je waarschijnlijk wel op weg om een alcoholist te worden. Ik zou zeggen probeer echt 2 weken niet te drinken. En schrijf op wanneer je wilde drinken en wat je excuus was. Als je merkt dat je niet zonder de drank kan maak dan een afspraak met je huisarts.
 • Hulya 17-12-2021 20:28
  Ik zou eerlijk gezegd nu genieten en na de feestdagen wel mijn drank beperken tot alleen in het weekend of speciale gelegenheden. Zoek voor jezelf wat jou echt waard is om een flesje te openen en g niet naar redenen zoeken om juist de fles te openen. Dat zou dan wederom een valkuil kunnen zijn. Succes met alles!
 • Christine 11-01-2022 09:49
  Kan je niet meer zonder? Ja, dan lijkt het erop dat je verslaafd bent. De vraag is dan, is het schadelijk voor mij of mijn omgeving? In deze is het antwoord ook ja. Want teveel alcohol heeft uiteraard consequenties voor je lichaam. Nu zat ik in een zelfde situatie, al had ik voldoende aan een halve fles. Enkel in de avond had ik die behoefte. Maar boodschappen doe ik juist weer overdag. En dan kan ik makkelijker iets weerstaan. M.a.w. heb het gewoon niet meer in huis gehaald. En dan valt er in de avond niks te pakken. Vraag je ook af, waarom je dat zo graag drinkt. Bij mij was het bijvoorbeeld dat is lastig in slaap en doorslaap. En even de spanningen van de dag los kunnen laten. Mooie van iets wat en gewoonte is, dan kan je vaak ook weer makkelijk aan andere gewoontes wennen. Zoals ik nu 's avonds een kop thee. Uiteraard is dit niet het geval bij zware verslavingen, dan blijft professionele hulp het beste advies. In jouw geval zal mijn methode prima werken. Succes!