Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

De man van Jessica neemt weleens een pilletje

Jessica (34) dacht haar man door en door te kennen, maar onlangs ontdekte ze tot haar grote schrik dat Eelco (38) weleens xtc gebruikt als hij met zijn vrienden op stap is. Moet ze daar een punt van maken of kan ze hem beter zijn gang laten gaan?

“Eelco leerde ik kennen via mijn werk. Hij was een klant van een collega van me, die ik een keer moest vervangen. Eelco ontving me in zijn kantoor en meteen toen hij de deur opendeed, sloeg de vlam bij mij in de pan. Voor hem gold blijkbaar hetzelfde, want niet lang na onze ontmoeting kreeg ik een berichtje van hem: Ik denk dat er toch nog wat bespreekpunten zijn. Vanavond uit eten? De rest is geschiedenis.
Eelco had alles wat ik zocht in een man. Hij was doortastend, wist me aan het lachen te brengen én maakte serieus iets van zijn leven. Dat we heel andere interesses bleken te hebben, nam ik voor lief. Vol passie kon hij vertellen over zijn belevenissen met zijn voetbalmaten. Hij stond niet alleen met ze op het veld, ook daarnaast trok hij met ze op. Zes, zeven keer per jaar gingen ze een heel weekend met elkaar op stap. Soms naar een leuke stad voor een kroegentocht of anders naar een dancefestival. Ik ben weleens mee geweest naar zo’n festival, maar vond het niks. Het is gewoon niet mijn muziek.
Zelf vind ik het leuk om naar het theater te gaan. Of lekker rondstruinen op rommelmarkten, op zoek naar bijzondere meubels of accessoires. Soms knap ik iets op, en dat verkoop ik dan. Eelco heeft daar weer niks mee. ‘Jij ziet een bijzonder meubelstuk, ik zie gewoon het zoveelste bijzettafeltje dat je mee naar huis sleept,’ zei hij, nadat hij een keertje was meegegaan. Dat snap ik ook wel.
We zijn dus niet zo’n stelletje dat alles samen doet. In heel veel dingen laten we elkaar lekker vrij. Tegelijkertijd bouwen we wel aan onze toekomst samen en dat gaat goed, want hoewel we op veel vlakken verschillen, denken we over veel belangrijke zaken hetzelfde. We zijn nu zes jaar bij elkaar en drie jaar geleden zijn we getrouwd. Inmiddels ken ik Eelco als mijn broekzak. Tenminste, dat dácht ik…

Gevaarlijk spul
We waren op de verjaardag van een van zijn voetbalmaten, toen het gesprek ging over hun aanstaande uitje. Ze zouden binnenkort weer naar een festival gaan. ‘Voor jou ook weer een pilletje, Eelco?’ vroeg een van zijn vrienden met een knipoog. ‘Vorige keer ging je er lekker op!’ Er werd hard gelachen.
‘Nou, misschien moet Eelco deze keer iets minder nemen,’ hoorde ik iemand anders zeggen. Ik zag niet wie, want ik had mijn blik inmiddels op Eelco gericht. Die keek me geschrokken aan. Het was duidelijk niet de bedoeling geweest dat ik dit allemaal te horen zou krijgen. Maar ik had het gehoord. Luid en duidelijk, en ik kon het ook niet zomaar vergeten of negeren.
Op de terugweg in de auto kwam ik er dan ook meteen op terug. ‘Pillen? Serieus? En veel ook nog, zo begrijp ik?’
Ontkennen had geen zin, dat begreep Eelco wel, dus koos hij ervoor om alles eerlijk op te biechten. Twee jaar eerder had een teamgenoot van hem een voorraadje xtc meegenomen naar een feest. Eelco had het ook eens geprobeerd en het was goed bevallen. Sindsdien slikte hij tijdens elk uitje wel in meer of mindere mate. Ze hadden ook weleens cocaïne gebruikt. ‘Maar dat is echt gevaarlijk spul, hoor,’ zei hij met een serieus gezicht. ‘En duur ook nog eens, dus daar pas ik wel mee op.’
Ik wist niet wat ik erger vond: dat hij gebruikte of dat hij dat voor me verzwegen had. Ik vond het nogal wat, pillen en soms ook nog eens cocaïne. ‘Eelco, waar gaat dit heen? Je weet toch dat je altijd meer drugs nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen? Kun je nog wel genieten van uitgaan zónder pilletje?’
‘Ik vond het wel steeds lastiger worden om hele nachten door te halen,’ gaf hij toe. ‘Dit maakt het allemaal makkelijker. En leuker. Ik heb het je niet verteld omdat ik niet wilde dat je je zorgen zou maken. Jij kunt soms zo ontzettend anti-drugs zijn. Je doet net alsof iedereen die weleens een pilletje neemt vroeg of laat in de goot belandt. Dat is niet zo. Er zijn genoeg mensen die af en toe eens wat nemen, net zoals jij soms een cocktail drinkt. Het gebeurt toch niet elke week? Alleen als we een weekend weg zijn, en hoe vaak gebeurt dat nou? En dan ook nog niet elke avond…’

Te star?
Misschien heeft Eelco gelijk en ben ik te star in mijn denkbeelden over drugs. We laten elkaar in bijna alles vrij, dus eigenlijk zou ik hem hier ook vrij in moeten laten. Maar ik baal er toch van. Alleen al het idee dat hij die pillen neemt, en soms dus ook nog zwaarder spul…
Het liefst zou ik hem verbieden om nog langer op stap te gaan met de mannen die hem van die drugs voorzien. Maar ook al ben ik zijn echtgenote, ik kan hem natuurlijk niet verbieden om met zijn vrienden om te gaan. Zo zit onze relatie niet in elkaar. Moet ik mijn zorgen dan maar opzijzetten en hem gewoon zijn gang laten gaan?”

Tekst: Jet Hoogerwaard – Uit privacy-overwegingen zijn de namen in dit verhaal gewijzigd

Jessica (34)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Angel
  (52)
  11/03/2020
  01:48

  Beste Jessica.
  Het verzwijgen is zeker een punt. Daarnaast zou je afspraken kunnen maken over het gebruik. De middelen en de frequentie. Helemaal in de weerstand verhoogt de drempel voor je man om open te zijn over zijn middelengebruik.
  Het zal tijdelijk zijn omdat straks de leeftijd een rol zal spelen.
  Laat folders op tafel liggen met de risico’s van drugsgebruik en misschien eens een verkeerde pil. I.c.m alcohol is drugs zéker een extra risico. Dus;
  Dring aan op transparantie en bewustwording van de gevaren van drugsgebruik.
  Succes!


 • me
  (50)
  11/03/2020
  15:33

  Het gaat er over hoe je omgaat met verschillen van inzicht. Jij overweegt om het verschil van inzicht op te lossen door te verbieden. Hiermee zal het verschil van inzicht alleen maar escaleren. Ik adviseer je om te onderzoeken hoe je constructiever om kunt gaan met verschillen van inzicht.


 • Loes
  (41)
  18/03/2020
  22:29

  Dat verzwijgen zou ik nog het ergst vinden. Wie weet heeft hij wel meer verzwegen en is hij zo lekker op los gegaan met het pilletje op andere meisje(s).
  Als hij nu al geen verantwoordelijkheid neemt om.geen drugs te gebruiken hoe onverantwoordelijk zou hij dan wel niet met andere dingen zijn zoals vreemdgaan en al helemaal met drugs waar je op los gaat. Tja, ik zou mijn partner niet meer vertrouwen. Ik vind het al sowieso raar want als je echt on je partner geeft dan wil je graag bij die gene zijn en heb je geen behoefte aan om zo vaak nog zo flink op stap te gaan. Deze man is nog niet volwassen en geniet nog van feest, bier en tieten!


 • Gwen
  (35)
  22/03/2020
  11:53

  Dat hij er niet eerlijk over is geweest is het ergste. Hij zal zijn best moeten doen om je vertrouwen weer terug te winnen. Het gebruiken van drugs zou ik niet zo’n punt van maken, af en toe en alleen met gelegenheden vind ik zelf nog wel kunnen, het is anders als hij het wekelijks zou doen en verder zijn leven niet op orde zou hebben. Over vreemdgaan zoals iemand anders hier zegt, zou ik niet nadenken, met een pilletje op ben je alleen maar met jezelf bezig. Als hij nu weer op stap gaat, lig jij de hele nacht wakker en je vertrouwd hem niet meer, dus daar moeten jullie heel goed over praten! Als hij van je houdt, begrijpt hij hoe moeilijk dit voor je is.


 • Karin
  (53)
  04/04/2020
  01:58

  Sorry maar het klinkt als een gesprek tussen moeder en kind. Dat hij in 2020 moet liegen over alcohol, pilletje of wat voor drugs dan ook omdat je niet weet wat het is en doet is jammer, info genoeg op internet. Of bel eens met de drugs-infolijn als je meer wil weten.

  Verdiep je er eerst een beetje in, een veilige tijd om je lichaam te laten herstellen voor je weer een pilletje neemt is ong. 2 maanden, dat doet hij dus goed. Dan is er geen sprake van gewenning.
  Hij zegt toch waarom hij het neemt? Het is wel apart dat hij XTC neemt en geen MDMA of speed om door te halen, XTC is vooral goed om remmingen weg te nemen zodat je fantastische seks hebt en ook heel graag seks wilt hebben.
  Waar ben je eigenlijk bang voor en wat was er zo leuk aan volgens zijn vrienden dat hij teveel had genomen, dat had je beter kunnen vragen.
  Lijkt me nogal een verschil of hij naar de EHBO is gebracht vanwege zijn gebruik of dat ze hem betrapt hebben op de wc met een andere vrouw en zijn broek op zijn enkels.

  Hoe zou je het vinden als hij zich vol laat lopen met de meest ernstige harddrug die te koop is: alcohol? Dat zou voor mij einde verhaal zijn zeker als hij agressief wordt van drank. Dan nog cocaïne en hij valt niet om van de drank, een gevaarlijke combi.
  Van XTC ga je iedereen lief en mooi vinden, er is zelden ruzie op zulke feesten. Dronken mensen zorgen bijna altijd voor ellende en ruzie. Je hebt er al die tijd niets van gemerkt dus daar heeft hij al een punt, verslaafd is hij ook nog steeds niet: valt wel mee allemaal toch?


 • miami
  (55)
  06/04/2020
  16:17

  is je man echt 38? Zou je niet zeggen. Dat hij het heeft verzwegen betekent wel dat hij beseft dat jij er absoluut niet mee eens bent. Heeft niets te maken met verschil van inzicht, jij weet gewoon dat een pilletje nemen niet echt ongevaarlijk is. Stel het is een fout pilletje? Als hij het lastiger vindt om hele nachten door te halen dan is het een teken van zijn lichaam dat hij dat niet meer moet doen. Lijkt mij logisch. Kan ook zijn dat hij niet tegen zijn vrienden op kan, nou lekkere vrienden dan. Ik weet niet of jullie een gezin willen, zou hij dat willen blijven doen? Zou toch maar eens goed met hem praten en laat je niet van de wijs brengen dat jij anti-drugs bent, iedereen doet het wel eens etc. Overigens, als hij en zijn vrienden wat hebben ingenomen, kruipen ze dan ook nog eens achter het stuur?


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail