Een klasgenootje van Mettes dochter heeft online contact met een oudere man

Om een oogje in het zeil te houden, kijkt Mette (43) regelmatig mee in de telefoon van haar dochter Nienke (10). Op een dag komt ze een zorgwekkend berichtje tegen: een klasgenootje van Nienke beweert dat ze online contact heeft met een oudere man en dat ze met hem over seks praat. Mette wil eigenlijk de ouders van dat meisje inlichten, maar Nienke smeekt haar om dat niet te doen. Wat nu?

“Onze dochter Nienke wilde zo graag een smartphone, dat we haar uiteindelijk een mooie Samsung cadeau deden. We vonden haar met haar tien jaar eigenlijk nog wat jong, maar heel veel klasgenoten hadden al een telefoon en we wilden niet dat ze zou achterblijven. Ze was helemaal in de wolken met haar cadeau, we hadden haar niet blijer kunnen maken. Haar oudere broer hielp haar met de installatie van de eerste apps en wat games en toen kon het plezier beginnen.
We stelden wel wat regels op, waaronder een tijdslimiet. En we wilden haar wachtwoorden weten, zodat we af en toe konden kijken of we moesten bijsturen. ‘Je moet nog leren hoe je met een telefoon moet omgaan, dus als wij dingen zien die wij niet zo leuk vinden, dan willen we daar met jou over praten,’ zeiden we. Nienke begreep dat wel, dus dat was geen probleem.
Appen en snappen, dat deed Nienke het liefst. Alle klasgenoten die een telefoon hadden, zaten met elkaar in een groepsapp en ik keek mee. Er gebeurde van alles in die groepsapp: ruzies werden gemaakt en bijgelegd en leraren werden uitgebreid becommentarieerd. ‘Met zo’n telefoon nemen kinderen het schoolplein mee naar huis,’ zei ik hoofdschuddend tegen mijn man.
Regelmatig bespraken we met Nienke wat er in de app gebeurde, en we probeerden haar zo goed mogelijk bij te sturen als we vonden dat zij eens uit de bocht vloog. Dat ging eigenlijk allemaal prima en onze inbreng bleek best heel leerzaam te zijn voor Nienke. We merkten dat ze echt nadacht over hoe je online met elkaar kunt omgaan.

Viezerik
Maar dit was natuurlijk niet de enige reden waarom wij met Nienke wilden meekijken. Er zijn online genoeg figuren te vinden die hun zinnen hebben gezet op contact met jonge meiden. Of idioten die ander kwaad in de zin hebben, je hoort soms van die rare dingen.
Ik was dan ook niet heel erg verbaasd toen ik onlangs in de groepsapp een bekentenis van een klasgenoot van Nienke las. Een vriend van mij zegt dat hij seks heeft gehad, meldde Quinty, op een dag dat er in de app eigenlijk niet zo veel gebeurde. Zoiets moest er een keer van komen, dacht ik.
Natuurlijk werd er meteen flink op gereageerd door een aantal klasgenoten. Ik was alert en volgde de appconversatie met belangstelling. Nienke was op dat moment met haar vader een boodschap aan het doen en kreeg het begin van de consternatie niet mee.
Gedurende de dag vertelde Quinty dat ze contact had met die ‘vriend’ via een spel dat ze online speelde, en dat hij eerlijk had verteld dat hij begin twintig was. Ik ken hem al een hele tijd hoor, schreef ze in de groepsapp. Dus hij vertrouwt mij met alles, daarom heeft hij het mij verteld. Daarna vertelde ze enkele details over wat die jongen met zijn vriendin had gedaan. Het kwam wat kinderlijk over, maar Quinty was dan ook nog maar elf.
Hoewel ik vraagtekens plaatste bij het waarheidsgehalte van haar verhaal – ik had Quinty altijd al een aandachtstrekker gevonden – was ik toch wel ongerust. Hoe zou ik het vinden als mijn eigen dochter op internet met een knul van in de twintig over seks zou praten? Ik werd al misselijk bij het idee.
Ook Quinty’s klasgenoten keurden het af en ze waarschuwden haar voor de gevolgen. Wat een viezerik, zei iemand. En een ander zei: Kijk maar uit dat hij dat niet met jou doet.

Tranen
Die avond bespraken we het met Nienke. Ook zij vond het dom van Quinty en ze beloofde ons dat zij nooit zoiets stoms zou doen. ‘Dat is fijn, schat,’ zei ik. ‘Maar we zitten nu wel met Quinty. Ik denk dat het goed zou zijn als haar ouders zouden weten wat er speelt.’
Nienke vloog meteen op. ‘Nee! Wij zeggen toch allemaal al tegen haar dat ze moet uitkijken hiermee? Als je met haar ouders gaat praten, dan weet iedereen meteen dat jij meekijkt in de app en ben ik de verklikker! Dat wil ik echt niet!’ De tranen sprongen in haar ogen.
Ik schrok van haar heftige reactie. Mijn man legde geruststellend een hand op haar arm. ‘We kijken wel even hoe we dit oplossen.’ En daarmee lieten we het rusten.
Dit is nu een paar dagen geleden en we hebben het er nog een paar keer met elkaar over gehad. Wat moeten we doen? We komen er niet uit. Als we Quinty’s ouders inlichten, beschadigen we het vertrouwen van ons kind. Als we niets doen, en het verhaal van Quinty blijkt waar te zijn en het leidt tot ergere dingen, dan hebben we misschien eeuwig spijt. Wat is wijsheid?”

Mette (43)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 28-08-2019 14:35
  Hoi Mette, even de opmerking van al haar klasgenoten hadden al een telefoon en we wilden niet dat ze zou achterblijven. Vind ik vreemd, dus als 'iedereen' iets heeft/doet moet je maar meedoen? Maar goed dat is niet het probleem(gewoon even een opmerking van mij). Ik heb ook zoiets gehad met een klasgenootje van mijn kind. ik ga er niet te veel op in maar het klopte niet voor iemand van 11 jaar. Ik heb de lerares ingelicht, dat zou je ook kunnen doen. De juf of meester houdt heus wel haar/zijn mond wie het verteld heeft. Gewoon telefonisch. Echt doen hoor.
 • Patricia 29-08-2019 11:00
  Hoi mette Ik heb ook een dochter van 11 en die begint nu ook een beetje met social media Dus snap je wel dat je het die ouders wilt vertellen ik zou het ook graag willen weten maar om het vertrouwen van je dochter niet te schaden zou ik het misschien aan iemand anders vertellen bv mentor en die kan het dan evt aan de ouders vertellen misschien dat je dochter het daar wel mee eens is sterkte ermee
 • Eagle 29-08-2019 18:27
  Doen. Gewoon doen. Zorg dat de ouders van dit kind het te weten komen. En wacht niet te lang. Een meisje van elf trapt overal nog in. Liever het vertrouwen van je dochter tijdelijk kwijt en het haar uitleggen waarom je het hebt gedaan, als één of andere viezerik de kans geven om zijn tengels naar dit kind uit te steken. Als het jouw kind betrof, zou je het óók op tijd willen weten.
 • Pln 31-08-2019 20:50
  Hoi! Ik hoop dat je iets aan mijn advies hebt: het gaat er om te doen wat juist is. Er is blijkbaar/mogelijk iets gaande wat niet in de haak is. De taak van een ouder, volwassene, juf of wie dan ook, is in dit geval ingrijpen. Dat iemand van jonge leeftijd praat over seks is prima, maar onderling, of in vertouwen, niet online met iemand die je niet kan zien en die ook prima een man van 30, 40, 60 kan blijken te zijn. Je hoeft maar één keer naar de film 'Trust' te kijken om te weten dat als het fout gaat, het goed fout kan gaan. Straks wil die "jongen" afspreken! En tot slot nog, draai het eens om, zou jij het niet willen weten als dit gaande was met je dochter? Want stel nou, dat er wel iets gebeurt en dat je dan bovenop die ellende ook nog eens te weten komt dat een andere ouder wél op de hoogte was? Het heeft overigens verder niets met het vertrouwen van je dochter te maken. Het gaat er om dat je doet wat juist is. Of je dochter dat nou leuk vindt of niet. Zij bepaalt dat immers niet. Ze vindt het niet leuk dat anderen weten dat haar ouders meelezen. Dus als dat achterwege kan blijven kom je haar tegemoet. Via de juf spelen kan ook, bijvoorbeeld als je de ouders niet kent. Kan de school daar misschien ook aandacht aan geven. En anders komt je dochter er wel overheen, het gaat er om dat ze niet voor gek staat.
 • Loes 28-09-2019 18:55
  Zie opmerking miami