Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Evelines dochter is niet gelukkig met haar lichaam

De dochter van Eveline (51) is doodongelukkig met haar lichaam. Haar linkerborst is namelijk duidelijk groter dan de rechter. Kiki (22) wil daar dolgraag iets aan laten doen, maar een operatie kan ze zelf niet betalen. Eveline begrijpt haar dochter volkomen en wil de kosten graag op zich nemen, maar haar man Evert vindt dat maar onzin…

“Een paar weken geleden ging ik met mijn dochter Kiki een middagje de stad in. Dat doen we eens in de zoveel tijd, lekker shoppen en daarna een hapje eten. Omdat ik een pyjama nodig had, liepen we ook even binnen bij de lingeriewinkel. Daar zag ik Kiki kijken naar een mooi roze lingeriesetje met een kanten biesje.
‘Pas het even,’ spoorde ik haar aan. ‘Dan krijg je het van mij!’
Nadat ze het setje had aangetrokken, riep ze me de paskamer in. Met een pruillip keek ze naar zichzelf in de spiegel. Naar haar buste, om precies te zijn. De linkercup zat strak om haar borst gespannen, het paste maar net. Maar de andere cup had inkijk. Ze drukte er met haar hand op en trok het bandje wat strakker. Het hielp niet, de lege ruimte bij die borst bleef opvallen.
‘Kijk nou, dat ziet er toch niet uit?’ zei ze met overslaande stem. ‘De bikini die ik deze zomer droeg, verhulde het nog wel een klein beetje omdat die bandjes in de nek zaten, maar als ik een gewone bh draag, is het altijd lelijk!’
Een maat kleiner had ook geen zin, het verschil was gewoon te groot. En ik zag in haar ogen hoe ongelukkig Kiki ermee was.

Veel geld
Die avond begon ze er tijdens het eten weer over. ‘Ik wil er wat aan laten doen, mam,’ zei ze. ‘Ik weet dat het kan, ik heb alles al opgezocht op internet. Ik ben tweeëntwintig, mijn borsten groeien niet meer. Dit komt niet meer vanzelf goed en nu ben ik het gewoon zat. Ik wil ook weleens een mooi decolleté of een sexy bikini.’ Ze slikte even. ‘Ik wil mijn borst laten vergroten, maar dat zal wel geld kosten, zeker een paar duizend euro. Kunnen jullie me daar misschien bij helpen? Misschien dat ik een deel voor mijn verjaardag kan krijgen of zo?’
Ik legde mijn hand op de hare en zei: ‘Ik snap je volkomen, mijn zegen heb je. Ik zal eens met je vader praten.’
Ik had er al eerder over nagedacht, want natuurlijk had ik Kiki wel vaker ongelukkig in de spiegel naar haar borsten zien kijken. In de puberteit had ze er ook vaak genoeg over geklaagd. Evert, haar vader, reageerde daar meestal kortaf op. ‘Geen enkel lichaam is perfect, hoor,’ zei hij dan bijvoorbeeld, om Kiki er vervolgens op te wijzen dat haar zus met een bril moest leven.
Als ik er met Kiki over sprak, probeerde ik haar ook zo veel mogelijk het gevoel te geven dat ze goed was zoals ze was en dat iedereen zo zijn minpunten heeft. En heel vaak gaf ik haar de hoop dat het nog wel goed zou komen. Maar daar kan ik nu niet meer mee aankomen. Het verschil is nog steeds erg groot en het lijkt me inderdaad zeer onwaarschijnlijk dat haar rechterborst nu nog een groeispurt zal krijgen.

Laatste twijfels
Ik wil Kiki hierin met alle liefde financieel bijstaan. Evert denkt daar echter anders over. ‘Snijden in een gezond lichaam? Daar werk ik niet aan mee,’ zei hij stellig, toen ik erover begon.
‘Maar Kiki is niet gelukkig met hoe ze eruitziet,’ wierp ik tegen. ‘Dat vind ik een geldige reden om er iets aan te willen doen. En de kosten wil ik dan best vergoeden.’
‘Ik niet,’ zei Evert stellig. ‘Ik vind het niet nodig, ze ziet er prachtig uit. En bovendien zou ik het niet eerlijk vinden tegenover haar zus. Dan zou Lize hetzelfde bedrag moeten krijgen.’
‘Lize draagt al jaren contactlenzen en heeft ook meerdere keren een dure bril gekregen. Dus die komt niets tekort, denk ik.’
‘Dat vind ik anders,’ zei Evert. ‘Dat is medische noodzaak.’
‘Ik zie hier de noodzaak ook van in,’ zei ik.
Evert stond met een zucht op en liep de kamer uit.
Dat gesprek is alweer even geleden en Evert blijft bij zijn standpunt: hij wil niet meebetalen aan de ingreep. Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat ik dat wél wil. Laatst was ik bij Kiki op bezoek en ze lijkt steeds zekerder van haar zaak. Ze had in haar omgeving iemand ontmoet die een borstvergroting had ondergaan en dat had haar laatste twijfels weggenomen. ‘Het zag er prachtig uit, mam!’ zei ze met stralende ogen. Ze had zelfs al contact gelegd met een arts voor een eerste gesprek. ‘Gewoon om informatie in te winnen, hoor, meer niet,’ zei ze. ‘Maar wil jij met me meegaan?’
‘Natuurlijk,’ antwoordde ik. We spraken niet over de kosten, daar begon ze gelukkig nog niet over.
Nu sta ik voor een dilemma. Ik wil heel graag alle kosten voor de operatie vergoeden, maar het voelt niet goed als Evert daar niet achter staat. Pas als hij ook zijn goedkeuring geeft, voelt het echt oké voor mij. Maar hoe krijg ik hem zover? Ik wil dat hij begrijpt hoe belangrijk dit voor Kiki is en dat we haar hierin moeten steunen. Of moet ik het hoe dan ook doorzetten, ook al blijft Evert erop tegen?”

Tekst: Jet Hoogerwaard – Uit privacy-overwegingen zijn de namen in dit verhaal gewijzigd

Eveline (51)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Loes
  (41)
  03/11/2020
  16:42

  Ik denk dat vrouwen onderling anders tegen vrouwen dingetjes aan kijken dan mannen.
  Zij is oud en verstandig genoeg om haar keuze te maken. Ik zie dit meer als medisch. Ga met haar naar de huisarts en laat het verschil zien. Wie weet kan op verwijzing van huisarts het toch medisch worden. Dit is toch een psychisch probleem en een zichtbaar afwijkend iets. Ik ben geen arts maar acht de kans heel erg groot dat dit (gedeeltelijk) vergoed wordt.
  Wil je man niet mee betalen dan geef je toch gewoon onder mom van “met geld zijn kinderen het gelukkigst als cadeau” en geef je geld voor haar verjaardag. Ze kan toch gewoon “geld” aan jullie en mensen vragen voor haar verjaardag? Wat ze ermee doet is dan haar zaak.


 • Beverly
  (42)
  05/11/2020
  13:45

  Het spijt me, maar ik ben het eens met je man. Je dochter is 22, ze is volwassen. Als ze zo nodig onder het mes wil, kan ze er ook zelf voor sparen. Dat zouden op haar leeftijd pappie en mammie toch niet meer hoeven doen?
  Ook je argument dat haar zus al zoveel keer een nieuwe bril heeft gekregen, is onzin. Een bril is een medische noodzaak.
  Als ze geen trek heeft om daarop te wachten, bied haar dan een lening aan.

  En waarom wil ze dan een vergroting? Heeft ze door wat de consequenties zijn? Lichaamsvreemde stof in je lijf, zes weken lang niet bukken (mag jij weer voor haar zorgen), een wonddrain, controles, kans op ontstekingen, geen borstvoeding meer kunnen geven, gevoelloosheid, enz. En op latere leeftijd één borst die gaat verzakken en de ander niet. Maar ach, dan maar weer een nieuwe operatie tegen die tijd, toch? Want als je eenmaal begonnen bent…Kan ze beter een verkleining laten doen, stuk minder ingrijpend, maar ja, grote tieten is zeker mooier…

  Ik snap echt de noodzaak niet.
  p.s. Dit komt van een borstkankerpatiënt die alle soorten ingrepen al heeft gehad en die heel, heel graag zou willen ruilen met je dochter.


 • Karin
  (54)
  07/11/2020
  05:01

  Ben het met Beverly eens, maar ook met Loes.

  Je weet dat zo’n implantaat om de 10 jaar vervangen moet worden? Dat worden nog heel wat operaties..
  Geld zal ze dan hopelijk wel hebben, anders zou ik het ook lenen of geven. Je hebt toch je eigen mening en geld neem ik aan?

  Maar bedenk ook dat kapselvorming en al die ellende een mooi lichaam kapot kunnen maken; kijk een paar afleveringen over zo’n serie waarin je mislukte borstvergrotingen ziet. Confronterend maar dan begrijp je wel dat het heel erg kan zijn.

  Ook ik dacht: waarom die andere borst niet wat kleiner? Minder risico, toch passende bh’s en bikini’s en éénmalig.

  Beverly wat erg dat je borstkanker hebt gehad, daar dacht ik direct aan: de 3 lieve vrouwen (30, 39 en 61 jaar oud geworden) die ik verloren heb aan borstkanker. Te laat, al uitgezaaid: ze hadden geen enkele keus meer.
  Ik hoop dat je helemaal schoon bent Beverly, vreselijk om dat te lezen..

  Laat je dochter dit ook lezen: gezondheid is niet zo vanzelfsprekend als je soms denkt. De mislukte vergrotingen schreeuwt niemand van de daken, daar zwijgen ze over; en liever niet zulke grote borsten die gezond zijn en in 1 keer klaar dan keer op keer risico lopen. Zal er ook niet fraaier op worden als ze laten we zeggen 50 is.

  Ik snap haar wel: heb zelf hele lelijke littekens van brandwonden als kind opgelopen laten verwijderen. Ik durfde NOOIT naar het strand of zwemmen; was echt verminkt. Was ook een grote operatie maar eenmalig en het zou sws gemoeten hebben op latere leeftijd.
  Op mijn 31e laten doen, medische noodzaak. Was ook echt zo, of ongelijke borsten dat zijn betwijfel ik.

  Wens haar veel wijsheid en zij moet beslissen, ze is volwassen. Zeg tegen je man dat jullie er niet uit zullen komen, dan niet: agree to disagree en doe wat je goed lijkt.
  Het is je vader niet.. net zoals jouw dochter het ook zonder jou zou kunnen regelen als ze ervoor wil werken; als het echt zo’n ramp is doet ze dat wel zo duur is het nou ook weer niet. Paar duizend euro.. en laat ook foto’s zien van iemand bij wie ze al 3x gewisseld zijn. Lelijke littekens, alles wat mis kan gaan. Wie weet denkt ze opeens: boeie.. of kiest ze toch voor een verkleining of nog beter: een vulling in haar bh. Kost bijna niks en geen enkel gevaar.


 • Mila
  (38)
  11/12/2020
  13:29

  Ieder zijn of haar mening of in een gezond lichaam snijden wel of niet goed is. Psychologisch aspect telt hierin ook mee. Ik heb op mijn 17de een borstvergroting gehad, want ik voelde mij nooit helemaal vrouw en was ook erg onzeker. Alleen mijn ouders wisten ervan en hebben mij volledig gesteund. Hoe ik mij voelde na de operatie was zo anders, zoveel zekerder en gelukkiger.

  Ik heb ze vorig jaar laten vervangen, want ze zaten na zo’n lange tijd niet heel mooi meer (door mn zwangerschappen). En ik vind mijn borsten nu nog mooier (passen heel goed bij mijn lichaam) en zelfs de littekens zijn beter weggewerkt.

  Natuurlijk hoor je horrorverhalen over borstprotheses, maar is dat niet bij alles? Er zijn ook een heleboel goede uitkomsten: het is wat je het waard vindt. En ik kreeg hele goede informatie over de ‘horrorcijfers’ in het ziekenhuis en dat was heel fijn.

  Sowieso vind ik kan n man niet meepraten over zoiets en wat dit met je doet. En een bril vind ik zelf toch echt iets anders.

  Wat je wel kan doen, is om met je dochter af te spreken dat het in de vorm van een lening is. Zo is het misschien beter te verantwoorden naar je andere dochter toe (kan ook zijn dat het haar helemaal niet interesseert en dat ze het haar zus juist gunt). En ik weet niet hoe groot haar borsten zijn, maar ik dacht ook aan de mogelijkheid om de andere borst te verkleinen.

  Veel succes in ieder geval.


 • Aike
  (29)
  02/02/2021
  23:22

  Nu even vanuit het perspectief vanuit je dochter.

  Ik heb precies hetzelfde gehad. Mijn ouders stonden volledig achter mij en hebben alles uit eigen zak voor mij betaald. Waarvoor ik ze echt onwijs dankbaar ben.

  Zij hebben dit gedaan omdat ze mij steeds ongelukkiger zagen worden.. ze hebben niet eens geopperd om een verkleining te nemen. (Dit wordt wel vergoed, tenminste toendertijd) ik denk namelijk ook dat dit juist het omgekeerde effect gehad zou hebben.

  Ik ben erg blij met hoe het er nu uit ziet. De implantaat die ik toendertijd heb gehad, hoeft niet vervangen te worden. Het ziet er goed uit etc.

  Er zit hieraan nog een enorm psychologisch aspect die niet onderschat moet worden.

  Ik zou met je dochter naar de huisarts gaan. En inderdaad goed laten informeren.

  Wat geld betreft en je kan betreft kan ik niet oordelen.. maar mochten jullie haar op wat voor manier ook kunnen helpen. Ik zou er niet mee wachten.

  Heel veel succes!


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail