‘Ga ik mijn vriendin geld lenen?’

Al sinds de middelbare school zijn Petra en ik vriendinnen. Ook toen we daarna ieder een andere weg insloegen. Petra ging werken in een kledingwinkel en ik ging studeren. Ze werkte zich al snel op tot regiomanager, terwijl ik met mijn diploma psychologie de grootste moeite had om aan de bak te komen. Maar Petra was nooit te beroerd om financieel even bij te springen als dat nodig was. Later vond ik gelukkig wel een fijne baan als psycholoog en dat werk doe ik nu nog steeds. Petra heeft echter de afgelopen jaren veel pech gehad. De kledingketen moest inkrimpen en zij kreeg ontslag. Maar met alleen werkervaring en geen diploma’s op zak valt het niet mee om iets anders te vinden. En nu komt mijn dilemma: onlangs vroeg ze me om een lening, zodat ze een 2-jarige opleiding kan gaan volgen. Ze weet dat ik na de dood van mijn moeder wat geld heb geërfd, daarom durfde ze het me te vragen. Het gaat om 5000 euro. Ik moest er even van slikken. Ik wil haar graag helpen, maar toevallig heeft mijn man net een nare ervaring achter de rug met geld lenen aan een bekende. Die erfenis van mama is bedoeld voor de studie van mijn dochter straks. Wat als ik de lening niet terugkrijg? Als Petra haar studie niet afmaakt of geen werk vindt en mij niet kán afbetalen? Moet ik haar toch dat geld lenen, omdat ze mij ook vaak heeft geholpen? Of kan ik met goed fatsoen nee zeggen?

Linda (48)

Linda (48)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mieke 10-12-2020 12:01
  Ik zou het niet doen tenzij je het officieel laat vastzetten op papier. Of een andere oplossing zoeken met haar. Ik heb ooit een vriendschap verloren door geld te lenen. Nooit meer voor mij!
 • Beverly 10-12-2020 13:29
  Je bent psycholoog, zeg je. Heb jij dan zelf niet de mensenkennis om te beoordelen of je vriendin (je weet wel, die er wel voor jou was al die tijd) betrouwbaar genoeg is om je terug te betalen? Als je besluit haar uit de brand te helpen (zoals zij dat blijkbaar voor jou wel heeft gedaan), laat het dan vastleggen en spreek af of en hoeveel ze je terugbetaalt in termijnen. Desnoods met getuigen. Handtekening eronder, dan is het gewoon rechtsgeldig.
 • Hippo 10-12-2020 16:03
  Niet doen. Ook al ben je nog zulke goede vrienden. Als je dat wil blijven, echt nee zeggen. Gaat zoveel kapot door geld.
 • Angel 10-12-2020 16:09
  Het is heel veel geld dus niet beetje bijspringen wat zij voor jou deed. Ik acht het risico dermate groot dat ik zoveel geld nooit zou uitlenen. Als er íets mis gaat ben je vriendin en studiegeld voor je dochter kwijt. Hoe leg je dat uit aan haar?
 • Suzanne 10-12-2020 16:37
  Ik zou een soort van contractje samenstellen met haar omdat het om zo’n groot bedrag gaat. Dat zal ze zelf ook vast wel snappen. Én ik zou haar vragen binnen welke termijn ze dit aan je terug kan/gaat betalen
 • Rose 10-12-2020 18:16
  5000 euro is geen kattenpis. Ik zou het niet doen. Ook al heeft zij jou in het verleden geholpen in financiele nood, dat wil niet zeggen dat je haar verplicht bent een hoog bedrag uit te lenen. Het is namelijk geen noodsituatie om een ontzettend dure studie te willen gaan volgen. En het is nog maar de vraag of ze inderdaad die studie afmaakt en werk vindt. Niks is zeker in het leven behalve de dood. Mocht je toch iets willen en kunnen betekenen zou je altijd nog kunnen voorstellen een kleiner gedeelte uit te lenen, maar zeker niet het hele bedrag. Hoe ze dan verder aan het geld moet komen is niet jouw probleem en je moet het ook niet jouw probleem laten maken. Je hebt het goed voor elkaar, hou dat vooral zo!
 • Anna 10-12-2020 19:06
  De uitdrukking is : Met vrienden en familie moet je wandelen en niet handelen . En dat is volgens mij maar al te waar.
 • Karin 11-12-2020 05:11
  Jammer dat je niet verteld om wat voor bedrag(en) het gaat, hoeveel ze jou geleend heeft door de tijd. Als dat ook flinke bedragen waren, bij elkaar tegen de 5000,- aan tsja.. Dan sluit ik me aan bij wat Beverly zegt. Maar het is ook zo dat de kans bestaat dat ze het niet terug kan betalen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, ze kan ziek worden en toch moeten betalen. Betaald ze trouwens niet per jaar? 2,500,- voor het eerste jaar lijkt me dan logischer, je betaald lesgeld toch niet 2 jaar vooruit maar goed dat weet jij beter neem ik aan, je zou dan voorlopig het 1e jaar voor kunnen schieten; dat scheelt nogal. Ben ook wel benieuwd wat ze gaat doen, wel een hele dure school! Mijn idee over lenen: je geeft iemand het geld, spreekt af dat het terugbetaald wordt en wanneer MAAR ik ga ervanuit dat het een gift is aan iemand die ik het gun. Krijg ik het terug: fijn. Zo niet: geeft niet. Toch kan het dan tussen jullie in komen te staan, besef dat wel! Als je zelf in de knoei kan komen als het niet terugkomt: niet doen, dus. Mocht je het echt nodig hebben en ze heeft het gewoon niet moet je haar voor de rechter slepen.. en van een kale kip valt niets te plukken. In zo'n geval zou ik nee zeggen, of lenen wat ik kan en wil missen, meedenken hoe ze aan de rest kan komen. Bijbaantje? Bij pakketbezorgdiensten schreeuwen ze om bezorgers; kan ook 's avonds of in het weekend om maar iets te noemen. Moeilijk, veel wijsheid toegewenst.
 • Bonny 11-12-2020 11:57
  Het is natuurlijk echt een eigen inschatting of je het geld aan deze vriendin kan lenen. Ik ken haar niet. Ik heb zelf ook weleens n groot bedrag geleend van een vriend: hij boodt het toen zelf aan en ik stond er zelf op dat we alles op papier zouden hebben. Paar punten die jou kunnen helpen: * iemand stipte het al aan en als het goed is, kun je inderdaad per jaar betalen, scheelt een grote investering * laat alles vastleggen, ook hoe ze gaat terugbetalen. Tip: als zij een opleiding volgt, mag ze deze kosten aan de belastingdienst doorgeven. Zij krijgt dan het jaar erop een deel terug: dit zou ze dan aan jou kunnen geven * ze zou kunnen kijken of ze bij DUO voor het levenlangleren krediet in aanmerking komt. Hier mag ze qua terugbetaling 15 jaar over mogen doen tegen lage rente. * hoop ook wel dat ze het begrijpt als je het niet doet, want je kan de mening van je partner ook niet zomaar opzij schuiven. Succes!
 • Loes 12-12-2020 12:48
  Ik heb geregeld vrienden geld geleend en er zijn twee op dit moment die een lening bij mij hebben. Ik ben blij als ik mensen kan helpen maar ik let wel goed op waar het geld aan uit wordt gegeven want ik heb tot op heden van ongeveer de 25 leningen die ik heb verstrekt één negatief geval gehad. Hij had geld nodig en ik stond erachter want zonder zijn toe doen stond hij op straat met 4 jonge kinderen. Geld heb ik nooit terug gekregen en hij had het geld besteed aan een piering, mountainbike voor zichzelf en een nieuwe sport outfit i.p.v. aan de kinderen. Ik stel zelf altijd sindsdien een onderhands contractje op wat ik van het internet heb afgeplukt. Laatste keer moest iemand om zijn vak te kunnen uitoefenen als zelfstandig iemand apparaten hebben. Dit heb ik voor hem gekocht en geen contractje laten ondertekenen. Afgesproken dat hij voor 1 maart alles terug zou betalen want nu kon hij zijn beroep uitoefenen en we hebben berekend dat hij dan genoeg geld over zou houden om alles terug te betalen. De apparten staan op mijn naam geregistreerd en hij krijgt en verkoop de apparaten via factuur aan hem als hij via de factuur mij terug kan betalen.Ik denk dat dit ook wel goed komt want hij belde laatst dat hij nog eind dit jaar mij met gemak alles kan terug betalen en of het goed was of hij nog voor het einde van het jaar alles terug betaalde.Ik wist dat een hardwerkende man was.De dankbaarheid van de mensen doet mij goed.Ook heb ik totaal op ander gebied al wel eens beroep terug gedaan en het is zo fijn dat je elkaar zo op ieder zijn eigen manier kan helpen.
 • Yora 10-01-2021 19:58
  Nooit geld lenen aan familie en vrienden, is mij altijd verteld. Zelf heb ik ooit veel geld verloren aan een -ik dacht- goede vriendin. Als je echt graag wil helpen, zou ik een contract opstellen en een (liefst onafhankelijke) 3e persoon erbij betrekken.
 • melissa 19-08-2022 13:27
  doen!!! je geeft zelf aan dat ze je vroeger ook geholpen heeft gun haar dıe opleıdıng zodat zeı ook een betere baan kan vınden. daar heb je vrıenden voor spreek wel een datum af wanneer je het terugkrıjgt