Ik raak gestrest van mijn nieuwe chef

Sinds vijf jaar werk ik als caissière in een woonwinkel. We hebben een leuk team van 20 medewerkers. Met de een kan ik het beter vinden dan met de ander, maar er is nooit iemand geweest die ik niet trek. Nu wel. Een halfjaar geleden werd ze aan ons voorgesteld: Ester, de nieuwe filiaalmanager. Ze had een lieve uitstraling, vond ik, maar al snel bleek dat slechts schijn. Ze heeft haar op de tanden en deinst er niet voor terug om af en toe een venijnige opmerking te maken. Zo vroeg ze ooit aan een van de jongens uit het magazijn of hij zijn middelbareschooldiploma soms cadeau had gekregen en kreeg mijn naaste collega een fikse uitbrander over haar kapsel, dat inderdaad een beetje warrig was die dag. Als iemand iets verkeerd doet, kan ze vreselijk uit haar slof schieten. Ik word bloedzenuwachtig van haar en dat heeft gevolgen voor mijn werk. Ik maak fout op fout als Ester in de buurt is. Tik verkeerde bestelnummers in, raak dingen kwijt, kom niet uit mijn woorden… Ester heeft daar nog nooit een opmerking over gemaakt, maar ik zie aan haar blik dat ik de volgende ben die een donderpreek krijgt. Dus word ik steeds nerveuzer als Ester in de buurt is en iets aan me vraagt. Die dominantie is misschien alleen maar een houding van haar, maar ik heb er echt last van. Hoe kan ik leren omgaan met deze spanning? Maria (38)

Maria (38)Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hülya Yeral 14-10-2021 19:51
  Beste Maria, Misschien is het een idee om je mening te geven wat je hebt gezien qua opmerking. Elk leiding gevende heeft als het goed is training gehad hoe ze op een positief manier kunnen communiceren. Je kan vertellen wat het met jou doet en dat je deze manier helemaal niet gewend bent en misschien wil je oooo zo graag terug naar de fijne sfeer gaan, toen werkte alles immers ook nog. Misschien zijn er nog een paar die hier last van hebben? En wil een ander ook zijn zegje doen. Als het niet werkt met haar kun je altijd nog hoger op gaan zoeken natuurlijk. Ik neem aan dat ze is aangenomen om de zaak draaiend te houden en niet om vervelend te gaan doen. Succes met alles!
 • Liesbeth 18-10-2021 06:57
  Zo'n situatie kan nog eens leiden tot een burn-out. Is er niemand met wie je hierover kan praten, een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf bijvoorbeeld, of iemand van de afdeling HR. Of misschien haar baas, al is dat misschien wat moeilijk omdat dat misschien zal voelen als klikken. Je moet er in ieder geval niet zelf mee rond blijven lopen, want als jij je werk niet meer goed kan doen omdat zij in de buurt is, dat kan de bedoeling niet zijn.
 • M. 18-10-2021 08:39
  Je bent vast niet de enige die hier last van heeft. Zijn er collegas met wie je het kunt bespreken? Als je het er even met iemand over hebt kan dat ook wat verlichting geven. Gewoon om te weten dat je de enige niet ben. Daarnaast kun je ook besluiten om met diegene samen het gesprek aan te gaan met je baas als het echt de spuigaten uitloopt. Misschien heeft Esther niet eens in de gaten hoe gemeen ze overkomt en verandert de situatie als ze hoort dat het je werkprestaties niet verbetert maar juist verslechtert.
 • miami 19-10-2021 13:55
  wat vervelend zeg, straks ga je met een knoop in je maag naar je werk, dat is niet de bedoeling. Als ze weer zo'n botte opmerking maakt dan kan je bijv terugzeggen: hebben ze jou niet geleerd hoe je moet communiceren? Of: zo, met het verkeerde been uit bed gestapt? Of zoiets. Ja je moet het wel durven uiteraard. Ik heb het een keertje gedaan en het was gelijk afgelopen met dat gedrag van die persoon. Moet je nagaan ik was nog maar 17. Ik vind het heel erg dat ze wat gezegd heeft over dat diploma. Ik zou ook zeggen, zoek het hogerop, stuur ze een mail of bespreek het een keertje met je collega's en dan kunnen jullie gezamenlijk een klacht indienen, sta je wel sterker. Hier moet gewoon iets aan gedaan worden. Succes ermee
 • Sandra 20-10-2021 14:43
  Waarom het gesprek niet aangaan? Ze bedoelt het waarschijnlijk niet verkeerd allemaal, maar het komt verkeerd haar mond uit. En als niemand er over praat zal ze er mee doorgaan. Dus probeer op een open, eerlijke manier met haar te praten, als dat niets uithaalt kan je altijd hogerop advies vragen. Succes!
 • Beverly 20-10-2021 18:37
  Als je weet dat ze dergelijk gedrag ook vertoont naar je collega's toe, dan is het misschien beter om dit gezamenlijk op te lossen. Vraag gewoon eens aan anderen wat zij denken en zet wat zaken op papier. Dan weet je op welke punten zij aangesproken zou moeten worden. Kijk alleen wel uit met hoe en door wie ze uiteindelijk aangesproken wordt. Als jullie de confrontatie met zijn allen aangaan, wordt het een directe aanval en dat kan vervelende gevolgen hebben. Misschien dat één van jullie, gesteund door de rest, het wel aandurft. Nog één ding: Let er wel op dat je niet alleen maar klaagt, maar ook oplossing bedenkt. En laat haar ook aan het woord. Misschien heeft ze wel een reden dat ze zo extreem reageert. Geef haar de kans om haar versie naar voren te brengen. Ze is ook maar een mens en haar op de knieën krijgen moet niet het hoofddoel zijn.