Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Janneke vindt dat haar beste vriendin veel te dik is geworden

Janneke (43) maakt zich zorgen om haar beste vriendin Lisa (43). Waar Lisa vroeger echt een ijdeltuit was, heeft ze haar uiterlijk de afgelopen tijd behoorlijk verwaarloosd. Ze loopt er tegenwoordig een beetje slonzig bij en is bovendien heel veel aangekomen. Janneke wil haar vriendin graag helpen, maar hoe kan ze dat het best brengen?

“De vriendschap tussen Lisa en mij begon in onze studententijd. We ontmoetten elkaar op de campus en het klikte meteen tussen ons. Al snel waren we onafscheidelijk. Omdat we ook nog eens op elkaar leken, werden we door onze vrienden gekscherend ‘de Siamese tweeling’ genoemd. We waren trots op die titel en deden na een tijdje zelfs ons uiterste best om nóg meer op elkaar te lijken. We knipten onze blonde haren tot dezelfde lengte, gebruikten dezelfde make-up en stemden onze kledingstijl zorgvuldig op elkaar af. Als slanke blondines hadden we aan mannelijke aandacht geen gebrek. Ik koester vele mooie herinneringen aan die eerste jaren van onze vriendschap.
Ook na onze studietijd bleef onze vriendschap hecht, al veranderde er heel wat in onze levens. Ik had inmiddels een vriend, Max, de man die later mijn echtgenoot zou worden. Ook vond ik al snel na mijn afstuderen een drukke baan bij een advocatenkantoor. Lisa deed iets langer over haar studie en besloot daarna nog even van haar vrijheid te genieten door te gaan backpacken. Na vijf maanden kwam ze terug en omdat ze toen nog geen eigen onderkomen had, logeerde ze een paar weken bij Max en mij. Ik was dus serieus bezig met settelen, en Lisa leefde het leven van een vrijbuiter, maar het was heerlijk om te merken dat de chemie tussen ons er nog steeds was. We hebben toen plechtig gezworen dat we elkaar nooit uit het oog zouden verliezen en er altijd voor elkaar zouden zijn. Vriendschap voor het leven, dat wisten we toen zeker.

Tuttig
Jarenlang werden Lisa en ik door onbekenden aangezien voor zussen. Blond haar, blauwe ogen, dezelfde kledingsmaak en hetzelfde postuur. Ik ben best ijdel en heb altijd veel aandacht besteed aan mijn uiterlijk. Lisa was zo mogelijk nóg meer op haar uiterlijk gericht. Een kilo te veel moest er meteen weer af door extra hard te sporten en gezond te eten. Haar haren liet ze knippen bij de beste kapper, ze gebruikte de duurste crèmes en ze volgde de laatste mode op de voet.
Toen we tegen de dertig liepen, raakte ik zwanger en trouwde ik met Max. Lisa leerde in die periode tijdens een reis de Duitse Dieter kennen. Toen ze weer terug in Nederland was, bleek ze zwanger te zijn van hem. Ze gingen samenwonen in het oosten van het land, op ruim een uur rijden van onze woonplaats. Ook daardoor veranderde onze vriendschap weer. Maar hoewel we elkaar minder vaak zagen, bleven we close en konden we nog steeds doorgaan voor zussen.
Een jaar of vijf geleden zag ik echter een verandering bij Lisa toen ik bij haar op bezoek was. Ze droeg een outfit die ik totaal niet bij haar vond passen, een beetje slonzig voor haar doen. En tot mijn verbazing had ze haar haar laten knippen in een bob die ik nogal tuttig vond. Zelf was ze er heel tevreden mee. ‘Ik was dat gedoe met die krultang en föhn zat,’ zei ze. ‘Hier heb ik veel minder werk aan. Bovendien ben ik geen twintig meer, dit past beter bij mijn leeftijd. Het staat ook wat chiquer.’
Een paar maanden later zag ik haar weer en toen viel me op dat ze wat kilootjes was aangekomen. Daar haalde ze haar schouders over op. ‘Ik heb het wel gehad met diëten en sporten,’ zei ze. ‘Dieter houdt toch wel van me.’ Zelf vond - en vind - ik het nog steeds even belangrijk om op gewicht te blijven en daar doe ik nog alle moeite voor. Maar blijkbaar vond Lisa het wel best zo. Dat verbaasde me, maar wie was ik om er iets van te zeggen? Dat deed ik dus ook niet.

Honderd kilo
Na al die jaren ben ik nog steeds even dol op Lisa. Ook al lijkt ze inmiddels wel een heel andere persoon te zijn geworden. Dat ligt niet alleen aan haar kapsel en aan haar kleding, maar vooral ook aan haar gewicht. Nadat ze anderhalf jaar geleden was gestopt met roken, vlogen de kilo’s er in sneltreinvaart aan. Het zou zomaar kunnen dat ze inmiddels over de honderd kilo weegt en dat had ik echt nooit kunnen denken… Het past gewoon niet bij haar.
Daarnaast merk ik dat het ook invloed heeft op haar gezondheid. Ze hijgt vreselijk snel en laatst klaagde ze over pijn in haar benen. Ze doet haar best om mij te laten denken dat ze zich prima voelt, maar aan haar gezicht en haar ogen zie ik dat dat niet zo is. Lisa is Lisa niet meer.
Ik zou dolgraag willen dat Lisa zichzelf weer terugvindt. Dat ze weer de oude Lisa wordt, mijn mooie, verzorgde, slanke vriendin, die lekker in haar vel zit. Ik denk dat het begint met het kwijtraken van al die kilo’s. Daar zou ik haar heel graag mee willen helpen, al is het maar door haar te motiveren. Maar hoe maak ik dit bespreekbaar, zónder haar te kwetsen?”

Tekst: Jet Hoogerwaard – Uit privacy-overwegingen zijn de namen in dit verhaal gewijzigd

Janneke (43)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Loes
  (41)
  05/10/2020
  19:40

  Bah, ik kotst van je verhaal. Richt je aandacht ook op andere dingen dan jezelf zo geweldig te vinden. Je wilt gewoon je vriendin slank hebben omdat ze jullie zien als evenbeelden en jij niet als met een volslank iemand wilt worden geasocieerd. Poeh, je zou maar eens wat kilo’s teveel wegen….Mooie verpakking ben je waarschijnlijk maar verrot van binnen. Wees eens volwassen.
  Zoek actieve bezigheden. Geef meer aandacht aan onderwerpen die niks met jezelf of met het gewicht van je vriendin te maken hebben – bijvoorbeeld wat er om je heen gebeurt of welke boek je mooi vindt.
  Tevens hoop ik dat je vriendin gauw ziet dat jij inhouderlijk verrot bent en een vriendin ontmoet die zich niet drukt maakt om zulke dingen. Arme zij met zo’n vriendin die zo over zichzelf en haar denkt. Ze moest eens weten!


 • Mag het een onsje meer zijn?
  (51)
  05/10/2020
  19:48

  Vermoeiend leven moet jij hebben met de constante gedachte om een slank lichaam te moeten hebben.. niet alleen bij jezelf maar ook naar jouw vriendin. Bijzonder oppervlakkig ook.

  Desalniettemin zal jouw vriendin toch echt wat aan haar conditie kunnen doen zonder dat de nadruk moet liggen op een slank lichaam. Een gezond lichaam hebben betekent niet automatisch dat dat een slank lichaam moet zijn.
  Heel goed dat zij gestopt is met roken, maar het is niet normaal dat ze uiteindelijk als een oude vrouw staat te hijgen als ze een trap oploopt. Het stoppen met roken zou juist een boost aan energie moeten geven, maar het is ook wat je ermee gaat doen. Elke dag intensief minimaal n half uur bewegen is natuurlijk beter dan de hele dag op de kont blijven zitten.

  Met het ouder worden worden komt vaak ook een soort berusting. In dit geval is het niet meer hele dagen met het uiterlijk bezig te moeten zijn, en dat is haar goed recht.
  Maar er kan ook een medisch probleem waarom zij voller is geworden. De [beginnende?] overgang, dat samen met het stoppen met roken qua figuur niet gunstig uitpakt.
  Of ze heeft veel stress aan haar hoofd. Niemand die het weet, jij blijkbaar ook niet….want het enige waar jij op gefocust bent zijn de extra kilo’s en ga er maar van uit dat jouw vriendin dit feilloos doorheeft.

  Tsja, wat te doen? Erachter komen of ze geestelijk niet goed in haar vel zit en of je daarin kunt helpen zou een optie kunnen zijn.
  Andere optie is dat je je met je eigen lijf en leden bemoeit en haar haar eigen leven laat leiden. Op een bepaalde leeftijd ga je nu eenmaal het leven anders bekijken en worden andere dingen belangrijk[er].
  Gelukkig maar….

  MVG,


 • miami
  (55)
  06/10/2020
  16:29

  vreselijk ben jij zeg, je bent zo gefixeerd op het uiterlijk. Jij wilt zelf met alle moeite slank blijven. En je vriendin heeft dat uiterlijke vertoon niet meer nodig. Lees zelf eens goed: een outfit welke je niet bij haar vond passen, een kapsel die jij nogal tuttig vond. Hallo!!!! Als zij zich er maar goed bij voelt. Je zegt dat ze dik is, wij moeten dat maar aannemen maar ik geloof ook dat als jij ‘dik’ zegt dat het misschien wel meevalt. Kortom, ik geloof niet dat je vriendin op jouw commentaar zit te wachten. Je kunt ook aan haar vragen ‘ben je gelukkig’? Misschien is jouw vriendin tevreden zo. En misschien heeft ze ook geen behoefte meer aan jouw vriendschap. Zij is trouwens geen evenbeeld van jou, jullie zijn geen twintig meer en daar heeft je vriendin helemaal gelijk in.


 • Karin
  (54)
  07/10/2020
  05:25

  Wat mij opvalt is dat je haar nog geeneen keer gevraagd hebt of ze écht gelukkig is. Wel:

  ‘Ze doet haar best om mij te laten denken dat ze zich prima voelt, maar aan haar gezicht en haar ogen zie ik dat dat niet zo is. Lisa is Lisa niet meer.
  Ik zou dolgraag willen dat Lisa zichzelf weer terugvindt. Dat ze weer de oude Lisa wordt, mijn mooie, verzorgde, slanke vriendin’.

  Waarom zeg je niet gewoon: ik meen te zien dat je je ongelukkig voelt, is dat zo? Je weet toch dat ik er altijd voor je zal zijn? (als dat zo is..).

  En dan niet ‘om haar te motiveren af te vallen’ want dat is jouw pakkie an niet. Maakt ze zelf wel uit en ze heeft ook een man die van haar houdt. Zoals ze is. En die haar vast ook zou steunen als ze af wil vallen. Mss heeft ze geen zin meer in jouw ‘vriendschap’ omdat alles om uiterlijk draait bij jou.
  Mss zie je in haar ogen dat ze eigenlijk denkt: ‘wat zijn we uit elkaar gegroeid.. ik ben dat oppervlakkige gedoe zó zat, nog even volhouden -uit beleefdheid- dan vertrekt ze weer’.

  Toen ik 20 was deed ik ook elke dag make-up op, leuke kleren voor zover ik dat kon betalen maar na de geboorte van mijn zoon had ik domweg geen tijd om met een kop koffie op mijn gemakkie voor de spiegel te tutten. Radio aan, heerlijk wakker worden vond ik dat toen ik nog alleen woonde. Eerst douchen, haren wassen: ik had er echt geen tijd meer voor. Ben ooit dik geweest en afgevallen, echt heel veel. Weet hoe het beiden voelt en weet ook dat je zélf moet willen afvallen anders lukt het niet. Ze kan stoppen met roken, dan kan ze ook afvallen ALS ZE DAT WIL.
  Laat haar met rust, jullie hebben niets meer gemeen vrees ik. Als ze echt last krijgt van haar gewicht is ze oud en wijs genoeg om daar iets aan te doen.

  Het is verdrietig als je een vriendin van lang geleden kwijtraakt, dat gevoel ken ik maar mijn beste vriendin drinkt teveel, ik bedoel echt alcoholist en gebruikt drugs sinds ze haar vriend heeft leren kennen. Dat heeft haar karakter veranderd; ze liegt, is chagrijnig of iets té vrolijk. Onbetrouwbaar en onverschillig geworden.. 🙁

  Ook rijdt ze vrolijk met een slok op in de auto. Kinderen achterin. Dát trek ik niet, ze is weer welkom als ze inziet dat ze ANDEREN in gevaar brengt. Ook al probeert ze de sporen van dat leventje te verbergen met make-up en veel kappersbezoek. Deed ze vroeger nooit.. en ze wil er niet over praten. Ik zou willen dat ze als jouw vriendin was.. ik mis haar gezelschap.
  En zou willen dat ze haar vriend nooit had leren kennen: ze is met hem mee gaan doen, ik vind dat erg en weet na 1000x vragen niet wat de reden is. Ik moet niet zeuren.. deed dat ook niet meer en hoor niets meer van haar. Na tig pogingen heb ik het opgegeven: ze is in de ban van haar vriend. Triest en voor zover ik weet en gevraagd heb zonder echte aanleiding.
  Dat hoor ik nergens bij jou: oprechte belangstelling.

  Nog wat: heb je haar complimenten gemaakt over het stoppen met roken? Is heel prijzenswaardig, een vriendin vertel je keer op keer hoe knap je dat van haar vindt. Goed voor haar gezondheid ook. Rook jij?


 • Beverly
  (42)
  07/10/2020
  13:10

  Hoezo, je wil haar helpen? Zeg nou maar gewoon dat je je kapot schaamt voor haar, want dat is het. Ze leeft niet zoals jij wil dat ze leeft en dat pik je niet. Want ze moet en ze zal leven zoals jij dat voor je ziet. Word eens wakker uit die droom van je. Jullie zijn geen zussen, geen twintigers en Lisa zelf is tevreden met hoe het met haar gaat. Dus hou je mond, richt je op je eigen leven en laat haar met rust.


 • Mo
  (49)
  09/10/2020
  15:54

  Wat een achterlijke commentaren hier weer. De vrouw maakt zich zorgen om haar vriendin en jullie moeten hier zo nodig weer de ene na de andere beledigende opmerking van maken. Bah bah …. Janneke goed bezig, ga zo door.

  De rest …. typisch vrouw dan maar, alhoewel ik graag heel wat andere omschrijvingen zou willen benoemen maar we houden het netjes


 • miami
  (55)
  12/10/2020
  16:14

  nou Mo, ik heb ook wel een omschrijving voor jou. Je bent dus net zo oppervlakkig als Janneke of zijn jullie een en al dezelfde persoon? Heb jij ook zo’n zusjes vriendin? Vreselijk lijkt mij dat zeg. En altijd maar met het uiterlijk bezig zijn. Oké als vriendin iets te zwaarlijvig is dan kan Janneke haar steunen maar haar niet afkraken als ze iets aan heeft wat haar niet bevalt net als dat kapsel. Janneke, je mist die goede oude tijd toen jullie voor zussen werd aangezien. Opmerking: die tijd is voorbij! En dat zusjes gedoe is zoooo onvolwassen. Ze is je vriendin(als het goed is)en niet je evenbeeld. Punt


 • Danielle
  (30)
  14/10/2020
  18:35

  Hoi, ik denk dat je haar goed genoeg kent om te weten dat het niet goed met haar gaat. Zelfzorg is een belangrijk ding waaraan je kan zien hoe iemand in zijn vel zit. Maar vooral ook hoe belangrijk iemand zichzelf vind. Het klinkt of Lisa op dit moment niet goed in haar vel zit en steeds dieper in de put komt.
  Ik snap dat je je zorgen maakt. En ik vind het zeer jammer En teleurstellend dat je kritiek Krijgt op dat je bezorgd om haar bent. Door onderstaande persoon.

  Ik denk namelijk niet dat je egoïstisch of wat dan ook bezig bent. Ik denk dat je je terecht zorgen maakt en dat is lief. Dat doe je als vriendin. Dus nu is het de vraag hoe je het gaat aanpakken.

  Zeg dat je ziet dat ze niet goed in haar vel zit. Dat het je opvalt dat ze minder vrolijk is bijv en dat je je zorgen maakt. Gooi het niet teveel op uiterlijk want tot nu toe werkt dat niet lijkt zo.
  Zeg wat je ziet. Ik zie dat je ogen dof staan of dat je vlakker bent of wat dan ook.
  En laat dan een stilte vallen en wacht wat ze zegt.

  Heel veel succes❤️❤️


 • Yora
  (41)
  02/11/2020
  11:31

  Het is vervelend om te zien dat je vriendin letterlijk en figuurlijk niet lekker in haar vel zit. Maar heb je het al eens rechtstreeks aan haar gevraagd of ze gelukkig is/ zich fijn voelt/ whatever. Of zijn het alleen aannames?
  Je zal een keuze moeten maken. Als je wil dat ze aan zichzelf gaat werken, zal je er over moeten praten. En dat kan ook averechts werken, misschien vindt zij wel dat je je er niet mee moet bemoeien? Een andere keuze is: laat haar zijn wie ze wil zijn. En accepteer dat.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail