Jojannekes vriendin vergeet haar zoontje op te voeden

Jojanneke (34) heeft twee kinderen van vier en zes en spreekt graag af met haar vriendinnen, die ook allemaal kinderen hebben. Maar als haar vriendin Chantal (34) en haar zoontje Marnix (6) voor de deur staan, verstopt ze zich het liefst achter de bank. Chantal heeft namelijk geen kaas gegeten van opvoeden en dat is te merken aan het vervelende gedrag van haar zoontje… 

“De voordeurbel ging. Toen ik de gang in liep, hoorde ik al wie er voor de deur stonden: mijn goede vriendin Chantal, met haar zesjarige herrieschopper Marnix. Even overwoog ik me om te draaien en net te doen alsof ik niet thuis was, maar Chantal had mijn auto waarschijnlijk al zien staan. Bovendien wist ze dat ik op donderdagmiddag altijd thuis was met de kinderen. Dus haalde ik diep adem en deed ik de deur open. ‘Hé, Chantal!’ riep ik zogenaamd verrast uit.
Chantal groette uitbundig terug en stapte meteen naar binnen, met een dreinende Marnix in haar kielzog. ‘Ik heb net boodschappen gedaan en moest nog wat spulletjes halen bij de bouwmarkt en dat heeft me toch bakken met energie gekost!’ ratelde ze. ‘Marnix had daar namelijk helemaal geen zin in, dus ik heb me in allerlei bochten moeten wringen om hem toch een beetje rustig te houden. Toen dacht ik: ik ben toch in de buurt, ik bel even aan bij Jojanneke voor een kop koffie. Dan kan Marnix hier even zijn energie kwijt.’
Ze deed de tussendeur open en Marnix stoof de woonkamer binnen, waar mijn twee kinderen rustig aan het spelen waren. Mijn vierjarige dochtertje Veerle keek verschrikt op van haar Duplo-bouwwerk en trok het meteen naar zich toe. Dat weerhield Marnix er niet van om een greep naar het speelgoed te doen.
‘Marnix!’ waarschuwde ik meteen met strenge stem. ‘Er ligt nog meer Duplo in die doos daar. Veerle mag haar eigen blokjes houden.’ Marnix keek me aan met een mengeling van boosheid en verbazing. Alsof hij eigenlijk niet kon geloven dat hij zojuist een standje had gekregen.
‘Ach ja,’ verzuchtte Chantal tegen haar zoon. ‘Je vindt Veerles blokjes natuurlijk zo mooi! Dat snap ik wel, jongen. Maar pak zelf maar wat nieuwe blokjes als je met Duplo wil spelen. Of vraag aan Veerle of ze jou misschien wat blokken wil geven? Wel zo netjes om samen te delen, toch?’
Verbijsterd keek ik naar Chantal, die met een zuinige glimlach naar Veerle keek. Waarom deed ze dit? Er waren genoeg Duplo-blokken, Veerle hoefde van mij helemaal niet te delen! Het werd tijd dat Marnix eens op zijn plek werd gezet, vond ik. Maar dat zei ik niet. In plaats daarvan haalde ik diep adem en ging ik maar koffiezetten. Daar was ze immers voor gekomen.

Geen excuses
Ze bleef maar een klein uurtje, maar in die tijd viel er nog iets voor. Marnix en mijn zoon Rik, ook zes, waren samen buiten gaan spelen, maar al snel kwam Rik snikkend weer binnen. Marnix had een rubberen bal, een gloednieuwe nota bene, stukgemaakt door erop te gaan staan en erop te springen. ‘Ik zei dat hij eraf moest, maar hij ging niet,’ snikte Rik.
‘Tja, soms gaat speelgoed stuk als je ermee speelt,’ zei Chantal, en ze wierp een korte blik op Marnix, die in de tuin karatebewegingen stond te maken naar onze poes. Die was gelukkig niet onder de indruk en leek er geen last van te hebben.
Goed, het was een goedkope bal van de kermis, maar toch ergerde ik me aan Chantals reactie. Ik vind namelijk dat, als je kind iets stukmaakt, hoe goedkoop ook, je dan op zijn minst namens je kind, maar beter nog mét je kind, excuses moet aanbieden. ‘Ik vind sorry zeggen tegen Rik eigenlijk wel op zijn plaats,’ zei ik daarom zo rustig mogelijk.
Chantal haalde met een stoïcijnse glimlach haar schouders op. ‘Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal met kinderen, toch?’ Excuses kwamen er niet. Ik had ook geen tijd om er verder op in te gaan omdat Veerle op de wc zat en hulp nodig had.

Pittige tante
Ik was blij toen Chantal en Marnix vertrokken waren. Maar ik voelde me ook een beetje rot. Ik vind het gewoon niet leuk meer met Chantal, dacht ik verdrietig. Ik heb heel veel vriendinnen met kinderen met wie ik regelmatig afspreek, maar nooit is het zo intens als met Marnix. Ik snap best dat ieder kind anders is. Marnix is nu eenmaal druk en onstuimig, daar kan het kind ook niet zo veel aan doen. Maar Chantal kan er wél anders mee omgaan. Maar dat vertikt ze, hoeveel hints ik ook geef. En daarom is Marnix een vervelend mannetje geworden dat met niemand rekening houdt. Dat heeft hij namelijk nooit geleerd.
Vroeger was Chantal van ons tweeën de pittige tante. Als we uitgingen, was zij degene die jongens lik op stuk gaf en engerds uit de buurt hield. Maar tegenover Marnix is ze een zachtgekookt ei en vindt ze alles maar best. Maar ik niet! Ik wil geen kind in huis dat zomaar dingen stukmaakt en tegen wie mijn kinderen zich moeten wapenen. Moet ik dit met Chantal bespreken? En zo ja, hóé dan? Of zal ik haar bezoekjes gewoon zo veel mogelijk proberen af te houden tot Marnix wat groter is en zich misschien wat beter gedraagt?”

Jojanneke (34)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hippo 12-10-2019 13:55
  Marnix zal zich op deze manier echt niet beter gaan gedragen hoor, ook al wordt ie ouder. Hou eerlijk gezegd m'n hart vast. Probeer een gesprek met Chantal aan te gaan . Niet makkelijk, maar zeg in ieder geval dat in jou huis, jou regels gelden. En dat bezoek zich daaraan te houden heeft. Wordt ze boos( wat er goed inzit), is het jammer. Dan komt ze maar niet meer over de vloer.
 • Eagle 13-10-2019 13:48
  Door de manier waarop je vriendin haar zoon laat begaan, kan je wachten tot Sint Juttemis voordat hij zich beter gaat gedragen. Dus ik zou het open en eerlijk bespreken met haar. En natuurlijk is de kans groot dat ze boos wordt of doet alsof haar neus bloedt, maar ik denk dat je dat risico moet nemen, voordat dit joch nog meer schade aanricht. Ik bedoel, nu gaat het nog om legoblokjes en een bal, maar daar houdt het niet mee op, tenzijn jij in jouw huis heel duidelijk je grenzen aangeeft.
 • Bloemetje 26-10-2019 10:22
  Gewoon met haar in gesprek gaan zonder de kinderen erbij tijdens een avondje uit met zijn tweetjes onder het genot van een bakje koffie of wijntje. Vertel haar eerlijk waar je mee zit en dat je het best moeilijk vindt om dit bespreekbaar te maken maar dat het zo niet langer kan. En zeg gewoon dat je donderdags/op je vrije dag druk bent en niet altijd tijd hebt maar dat je liever s avonds met haar afspreekt als de kids op bed liggen. In jouw huis gelden jouw regels en daar horen andermans kinderen zich naar te gedragen. Dingen stukmaken of afpakken van een ander kind...no way...en tja misschien wordt ze boos en voelt ze zich aangevallen...nou dan is het maar zo..probleem opgelost....
 • Loes 13-11-2019 07:12
  Een moeder weet zelf het beste hoe ze een eigen kind moet opvoeden. Ik spreek uit ervaring. Had ook zo'n soort geval met mijn kind. Voor ouders is het al erg genoeg en doet zeer pijn als je min of meer te horen krijgt op indirecte manier dat het aan de opvoeding ligt. Wat ben ik blij dat ik altijd mijn gevoel heb gevolgd en hem op zo'n wijze (net als je vriendin) hebt opgevoed anders was het helemaal fout afgelopen met hem. Nu pas dat we de oorzaak weten en het uitleg waarom mijn kind zo doet en waarom we zo luchtig op reageren snappen ze het een beetje. Het is niet leuk om steeds het uit te moeten leggen en je verhaal te moeten doen. Mijn tip: wees niet zo zwaar op de hand en bescherm je kinderen niet zoveel en laat haar genieten met kind als ze komen. Voor jouw kinderen ook een goede leer want komen later ook in een harde maatschappij waar ze voorzichzelf op moeten komen en niet alles zo harmonisch gaat.
 • Sandra 26-11-2019 07:28
  Als ze weer komen dan zou ik dat jochie zelf aanpakken. Jouw huis jouw regels en als moeder maar alles goed vind wat haar zoon doet. Dan grijp zelf in. Dus ga naar dat jochie toe en laat hem weten dat je geen speelgoed kapot maakt en laat hem dan sorry zeggen tegen je zoon. Vergeet hierbij je vriendin gewoon. Maar pak hem zelf aan. Krijg je commentaar van je vrienden dan vertel je gelijk dat jij zulk gedrag hier in huis niet dulden van niemand. Kinderen hebben eenmaal duidelijke regels nodig en blijkbaar krijgt hij dit bij moeder niet. Zal nog een vervelender kind worden naarmate hij ouder wordt. Vind je 't moeilijk. Dan lekker deur dicht laten. Al staat je auto voor de deur dat zegd nog niet dat je thuis bent
 • Karin 09-12-2019 14:41
  Soms groeien mensen uit elkaar naarmate ze ouder worden, zo te lezen is dat bij jullie ook het geval. Je kan natuurlijk ook afspreken dat ze eerst moet bellen of het gelegen komt; werkt hier prima! Iets teveel mensen die even langs willen komen omdat ik vlak bij een winkelcentrum woon. Hoe ze haar kind opvoedt doet er niet zoveel toe, ik vind het erger dat je net doet of je het leuk vind als ze komt en dan hier je beklag doet, eerlijk duurt het langst. De kinderen voelen aan dat jij loopt te doen alsof je het leuk vindt, geloof dat maar! Waarom mag hij trouwens niet meespelen met die Duplo bijvoorbeeld? Op school moet ze toch ook samen doen met andere kinderen, leren delen? Wie weet klaagt je vriendin nu over jouw kinderen; meisje begint al bijna te huilen als ze haar Duplo moet delen, jongens maken samen die bal stuk (je weet niet of je eigen zoon ook zijn aandeel verteld heeft..) en hij zet het meteen op een brullen, ik ben maar weggegaan. Wat is ze veranderd, vroeger deed ze nooit zo moeilijk. Kan hè? Eerlijk zijn, het is toch een vriendin? Een druk kind kan lastig zijn, dan spreek je af dat jullie alleen nog afspreken zonder kinderen. Of helemaal niet meer, mensen veranderen nou eenmaal door de tijd en haar kind loopt niet met glazen te gooien of planten uit te graven in de woonkamer: hij wil met Duplo en je dochte spelen: mag niet. Dan buiten met zoon: ook geen succes. Niet alle kinderen gaan stil zitten wachten met een paar blokjes Duplo tot het tijd is om te gaan. Sterkte met het gesprek!
 • Rainbow 23-12-2019 22:43
  Ik zou een gesprek met mijn vriendin aangaan hier over, misschien zit ze er zelf wel mee maar laat ze het niet blijken omdat ze al vaker wat te horen heeft gekregen. Misschien begrijpt Marnix wel niet dat kinderen en andere mensen boos worden van zijn gedrag en Wordt hij er wel vaker op afgerekend en beschermd ze hem omdat ze dit weet. Als jij je vriendschap wil behouden moet je echt in gesprek en eerlijk zijn. Vriendschappen dood laten bloeden vind ik niet eerlijk. Wees eerlijk.