Joke vindt haar 12-jarige kleindochter te uitdagend

Joke (56) vindt dat haar twaalfjarige kleindochter Joandy zich al veel te volwassen – en vooral veel te uitdagend – kleedt. Ze had zich voorgenomen om zich nooit met de opvoeding van haar kleindochter te bemoeien, maar dat valt haar nu erg zwaar. Mag ze er iets van zeggen of moet ze de komende jaren op haar tong blijven bijten?

“Mijn kleindochter Joandy is mijn oogappel. Ze is mijn eerste kleinkind en omdat ze vlakbij woont, zie ik haar best vaak. Twaalf is ze nu. Mijn dochter Mirella was erg jong toen ze zwanger raakte, negentien, en nog niet klaar met leren. Dus toen Joandy klein was, paste ik heel vaak op. Ik vond het heerlijk om met haar in de wagen en later in de buggy te wandelen door de stad. Ik genoot er ook van om kleding voor haar te kopen. Bij een paar leuke kinderkledingwinkels in de stad liep ik graag naar binnen en vaak kwam ik weer naar buiten met een compleet nieuwe outfit. Natuurlijk zag ik wel dat ik een andere smaak had dan mijn dochter, maar Mirella was altijd dankbaar. Vaak als ik kwam oppassen, had ze Joandy kleding aangetrokken die ik voor haar gekocht had.
Dat ging op een bepaald moment natuurlijk allemaal voorbij. Toen Joandy naar school ging, ging ik nog maar zelden met haar naar de stad, en áls we eens een keertje gingen, dan had ik weinig te vertellen over haar kleding. Wat ik als oma uitkoos, was uiteraard niet wat zij wilde dragen. Veel te tuttig. Ik kocht nog weleens iets voor haar, maar dat had ze dan wel zelf uitgezocht.
Ik ben nog wel heel intens betrokken bij het leven van Mirella en Joandy. Joandy’s vader is niet meer in beeld, dus Mirella staat er alleen voor. Ik help haar waar en wanneer ik maar kan. Ik probeer er echter wel heel erg op te letten dat ik niet in de rol van opvoeder schiet. Mirella bepaalt, ik ondersteun waar nodig.
Ik ben trots op mijn dochter. Ze heeft toch maar haar diploma gehaald terwijl ze voor de kleine Joandy zorgde en is nu assistent-bedrijfsleider van een parfumerie in de stad. Ze draait wekelijks een paar lange dagen. Joandy gaat dan naar de bso en ik ben twee dagen per week bij hen thuis om Joandy na school op te vangen.

Nagefloten
Joandy zit nu in groep acht en ik zie dat ze snel verandert. Het echte kinderlijke gaat ervanaf. Haar lichaam begint te veranderen en haar manieren ook. Sinds een halfjaar heeft ze eindelijk een eigen telefoon en ook dat brengt veranderingen met zich mee. Maar waar ik me de laatste tijd het allermeest over verbaas, is haar kledingkeuze. Wat ze zelf uitkoos, was al nooit echt mijn smaak – te schreeuwerig, te glimmend – maar de laatste maanden vind ik de kleding waarin ze loopt ronduit vreselijk. Te sexy en totaal niet bij haar passend.
Ze draagt laag uitgesneden truitjes en rokjes met panterprint. Soms loopt ze zelfs op hakken en draagt ze te zware make-up. Ik heb een keer meegemaakt dat ik met haar naar de supermarkt ging en dat ze op straat werd nagefloten door een volwassen man. Ik wilde schreeuwen: ‘Ze is twaalf, hoor!’ Maar toen keek ik nog eens goed naar Joandy, met haar hoge laarzen en haar nepwimpers, en ik moest toegeven: ze leek niet op een basisschoolkind.
‘Kleine meisjes worden groot!’ zei Mirella achteloos, toen ik er een opmerking over maakte. ‘Van mij mag ze zelf weten wat ze aantrekt.’ Dat is het standpunt van mijn dochter en dat moet ik respecteren, dus ik ging er niet verder op in. Maar ik moet me de laatste tijd enorm inhouden. Ik vind het namelijk niet normaal hoe ze zich kleedt. Laat haar gerust nog even basisschoolkind zijn!

Ouderwetse oma
Een tijdje terug liet Joandy haar selfies zien, omdat we op zoek waren naar een geschikte foto om te gebruiken voor een cadeautje voor haar moeder. Ik schrok me rot! In die uitdagende kleding stond ze met getuite lippen te poseren, alsof ze op zoek was naar een sugar daddy. Uiteindelijk heb ik zelf nog maar een extra foto gemaakt, ik wist het anders ook niet.
Niet lang daarna heb ik het onderwerp weer aangekaart bij Mirella. Die ging meer in op de foto’s dan op de kledingkeuze van haar dochter. ‘Ik zal eens goed met haar praten over sociale media en over wat er met zo’n foto kan gebeuren,’ zei ze.
‘Maar de kleding die ze draagt kan ook wel anders, hoor,’ zei ik. ‘Moeten haar rokjes zo kort en haar truitjes zo strak?’
Mirella zuchtte. ‘Mam, al die meiden doen dat. Dat hoort bij het opgroeien, hoor. Als ik foto’s van vroeger bekijk, vraag ik me ook af wat me bezielde. Het komt echt wel weer goed.’
Misschien heeft Mirella daar gelijk in, maar ik merk toch dat het me heel erg bezighoudt. Ondanks mijn voornemen om me nooit met de opvoeding te bemoeien, kan ik bijna de verleiding niet weerstaan om het gesprek eens aan te gaan met Joandy. Het kan zijn dat ze me gaat wegzetten als een bemoeizuchtige, ouderwetse oma die er niets van begrijpt, maar dat moet ik dan maar op de koop toe nemen. Dan heb ik in ieder geval wel gedaan wat ik kon. Of zijn er andere manieren waarop ik invloed zou kunnen uitoefenen op mijn kleindochter?”

Joke (56)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 28-04-2019 13:46
  nee je bent niet bemoeizuchtig, je bent bezorgd. En die opmerking 'al die meiden doen dat' is een echte dooddoener. Ik ken veel meisjes van groep 8 en echt hoor, die zijn echt niet allemaal hetzelfde gekleed. En ook niet omdat iedereen dat doet. Wat een onzin.Ik denk eerder dat je dochter het wel best vindt want net zoals je zegt, ze maakt lange dagen en heeft misschien niet zo veel tijd om daar op te letten en misschien ook wel omdat Joandy anders zo begint te zeuren dat ze maar toegeeft. Over die selfies daar mag jij ook wat tegen je kleindochter zeggen. Je dochter zal het met haar over hebben maar wanneer en doet ze het ook? Joandy beseft nog niet wat dat allemaal inhoudt. Als het zo doorgaat dan zal ze op den duur ook naaktfoto's naar anderen sturen nou dan weet je het wel. Dus praat ook maar met je kleindochter. succes ermee
 • Louise 28-04-2019 20:11
  Normaal gezien hoor je als oma niet met de opvoeding van je kleinkind te bemoeien. Dat ze te uitdagend / sexy gekleed is, als haar moeder het goed vindt dan heb je er niets over te zeggen. Echter, als je kleindochter bij jou over de vloer komt, dan kun je wel eisen dat zij zich netjes kleed want het is jouw huis en jouw regels. Je kleindochter zit in groep 8 en gaat straks naar de middelbare school. Je zou haar eens mee kunnen nemen, de stad in en gekleed zoals zij gewend is. Dat ze wordt nagefloten, er (rot)opmerkingen worden gemaakt........... laat haar onder jouw supervisie ervaren hoe ze overkomt bij anderen. Bespreek met haar dat ze problemen kan krijgen, niet alleen nu maar ook later. Persoonlijk vindt ik dat moeder moet zorgen dat dochter fatsoenlijk gekleed dient te gaan. Niet alles wat ze wil moet kunnen omdat ze tegen zichzelf beschermd moet worden.
 • Bloemetje 30-04-2019 09:34
  Als je een moeder en /of oma bent van een opgroeiende meid, dan ga je door het vuur voor haar en wilt dat haar niets overkomt en je gunt haar het allerbeste...tenminste zo ervaar ik het moeder zijn van een tienerdochter! In dit geval is het de zorgen om de kledingkeuze van jouw kleindochter. Het is vaak bij opgroeiende kinderen zo, dat hoe méér commentaar je hierop gaat geven hoe méér ze tegen spartelen. Tuurlijk mag jij zeggen dat het niet jouw smaak is hoe ze er bij loopt maar het is háár keuze! Als zij zich er goed bij voelt in de kleding die zij draagt dan is het toch goed? Het bewijst wel dat ze lef heeft en niet bang is voor reacties van anderen! Een flinke meid dus die bezig is zich te ontwikkelen! Uiteraard mag je haar wijzen op de gevaren van social media en de foute reacties die ze uit kan lokken. Maar blijf er niet in hangen en geniet als oma gewoon van je leuke kleindochter! Het is een fase waarin ze zit, ze gaat zich afzetten tegen de grote mensenwereld dat hoort er bij en geloof me...het komt goed! Ik ken mensen die er jaren terug ook bruut en anders dan anders bijliepen ( de zogeheten metalheads) en stuk voor stuk zijn het schatten van mensen! Ruwe bolster blanke pit! Blijf leuke dingen doen met je schat en geniet volop als oma! Vóór je het weet zijn ze groot en vliegen ze uit! Dikke knuf!
 • Kirsten 22-05-2019 11:06
  Gekke kleding, lelijke kleding, tuttige kleding en sexy kleding; dat zijn fases. Toen ik naar de middelbare school ging droeg ik ook wel eens truitjes zonder rug of broeken met strategische gaten. Dat hoort bij opgroeien; je zoekt je eigen stijl. Je wil anders en uniek zijn maar je wil niet opvallen in de groep. Dat is wat je kleindochter nu ook doet. Het is confronterend en ongemakkelijk, zeker als oude mannen daar opmerkingen over maken (wat overigens niet haar schuld is). Lekker laten gaan, ik kleed me nu ook fatsoenlijk. Die foto's zou ik wel in de gaten houden.
 • Martine 24-05-2019 11:33
  Mijn dochter zit ook in groep 8 maar ze mag van mij echt niet van die uitdagende kleding aan. Zij kiest wel zelf haar kleding in de winkel,maar als ik het echt niet mooi vind gebeurt het echt niet. Ik wil gewoon graag dat mijn dochter er netjes bij loopt en als een griet van 18 terwijl ze nog maar 12 is. Dus ik vind dat je het gesprek nogma als aan moet gaan met uw dochter,want vaak is het kopieer gedrag van kinderen. Succes!!!
 • Maria 30-05-2019 20:18
  Misschien kan je er eens met haar over praten waaróm ze zich zo kleedt en wat voor reacties ze bij jongens of mannen los kan maken. Wellicht is ze zich er niet van bewust wat voor mooie meid ze aan het worden is. Is ze klaar voor alle aandacht van het mannelijke geslacht? Iedere puber wil er graag ouder uitzien, maar kan ze daar echt mee omgaan? Succes!