Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Marie-Louise wil rustig van haar baby kunnen genieten
Page Title

Marie-Louise (27) is zwanger van haar tweede kindje. Haar vorige kraamtijd was een enorme chaos en drukte, omdat iedereen maar onaangekondigd op bezoek kwam. Deze keer willen zij en haar man William alleen maar kraamvisite op afspraak ontvangen, maar daar kan niet iedereen begrip voor opbrengen…

“Na de geboorte van ons eerste kind kwamen William en ik met de baby aan het begin van de avond thuis uit het ziekenhuis. Hoewel het een vlotte bevalling was geweest, die perfect was verlopen, waren we toch moe. Vince lag te pruttelen in zijn Maxi-Cosi en ik kon niet wachten om samen met hem naar de slaapkamer te gaan en lekker in bed te kruipen. Dat kwam er echter even niet van, want toen we de huiskamer binnenkwamen, werden we enthousiast begroet door de halve familie. Mijn ouders en die van William waren er, maar ook mijn zus was met haar vriendin gekomen. En de buurvrouw, met wie ik een goede band heb, was ook maar even binnengelopen toen ze al die drukte in huis zag. Mijn moeder stond in de keuken koffie te zetten en beschuit met muisjes te maken.

‘Ik kon niet langer wachten hoor, Marie!’ joelde de buurvrouw, terwijl ze zich over de Maxi-Cosi boog. Ik kreeg niet eens de gelegenheid om Vince rustig uit te kleden.

‘We blijven niet te lang,’ zei mijn moeder geruststellend. ‘We wilden hem gewoon heel eventjes zien.’

Iedereen had het zo gezellig, dat ‘niet te lang’ dreigde uit te lopen tot ‘toch best lang’. Na een halfuur, toen iedereen zijn koffie op had, maakte William kordaat een einde aan het bezoek. ‘Wegwezen!’ zei hij streng. ‘We willen nu tot rust komen.’

Open huis

Maar ook in de weken daarna kwamen we amper tot rust. William en ik zijn gezelligheidsdieren en we houden van bezoek. Normaal gesproken staat onze deur altijd open en dus komen mensen vaak onaangekondigd langs. Dat was ook in de kraamtijd zo. De een na de ander kwam op bezoek. Dat we een kraamfeest gepland hadden, maakte niet uit. ‘Ik wilde de baby ook van tevoren nog even zien!’ was het excuus van heel veel mensen. Hoe vaak we dat niet gehoord hebben! Als ik er met anderen over praat, omschrijf ik mijn kraamtijd als een ‘kraamfeest XXL’.

Toen Vince vier weken oud was, vond het kraamfeest plaats in een zaaltje vlak bij ons huis. Het was de bedoeling om hem dan aan iedereen te laten zien, maar meer dan de helft van de tachtig bezoekers was al eerder langsgekomen. Tegen die tijd was ik doodop. Zelfs tijdens mijn zwangerschap was ik niet zo moe geweest. Een paar weken later gingen we op vakantie, in een huisje in het bos, en toen pas kwamen we met zijn drietjes eindelijk echt tot rust. Al die bezoekjes hadden er serieus ingehakt

Onbegrip

Nu ben ik weer zwanger en deze keer willen we het kraambezoek echt anders aanpakken. We willen niet dat iedereen te pas en te onpas binnen komt vallen, we willen dat mensen van tevoren bellen om een afspraak te maken. Een kraamfeest laten we ook achterwege, want veel te veel mensen willen toch apart komen kijken. We stellen mensen nu al op de hoogte van onze wensen, maar dat wordt slecht opgepikt, merken we.

‘Als ik even bij de kleine wil komen spieken, kan dat toch wel even tussendoor?’ zei mijn buurvrouw bijvoorbeeld.

‘Nou, eigenlijk niet,’ zei William daarop.

‘Grapje zeker?’ reageerde de buurvrouw, die er hard om moest lachen.

Een paar dagen later zaten we op een verjaardag bij mijn schoonfamilie, waar het gesprek ook op de kraamtijd kwam. ‘Geen kraamfeest deze keer, gewoon kraambezoek op afspraak,’ zei ik. ‘Vorige keer hadden we een kraamfeest, maar toen kwam iedereen daarvoor toch nog even binnenvallen en dat maakte het onrustig. Nu gaan we één keer per dag een afspraak inplannen, meer niet.’

‘Maar natuurlijk mogen de opa’s en oma’s langskomen wanneer ze willen, hè?’ zei mijn schoonmoeder.

‘Tuurlijk, het is tenslotte ons kleinkind!’ bulderde mijn schoonvader erachteraan.

‘Ik ga ook echt geen afspraak maken, hoor,’ zei mijn schoonzus. ‘Het is toch ook mijn vlees en bloed?’ 

Zo werd er meteen al over onze wensen heen gewalst. Onderweg naar huis sprak ik er met William over. ‘We kunnen wel wat uitzonderingen maken,’ zei hij met een zucht. Ook hij twijfelde dus al aan ons voornemen. En uitzonderingen maken? Waar trek je dan de grens? Als mijn schoonzus geen afspraak hoeft te maken, waarom mijn zussen dan wel? Eigenlijk zie ik mijn twee beste vriendinnen vaker dan mijn zussen, dus dan is het gek als zij wél een afspraak moeten maken. Dan heb ik nog meer vriendinnen, die zich dan misschien gepasseerd zullen voelen. En ga zo maar door…

Het liefst zou ik een briefje aan de deur hangen: Bezoek alleen op afspraak. Maar dat is ook weer zo ongastvrij, helemaal niet zoals William en ik zijn! Hoe kan ik zorgen voor een rustige kraamtijd, zónder mensen tegen de schenen te schoppen? Daar zit ik nu over te piekeren, terwijl ik eigenlijk gewoon onbezorgd van mijn zwangerschap wil genieten…”


Marie-Louise (27)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Angel
  (50)
  06/08/2018
  15:06

  Komt bekend voor zo’n schoonfamilie die zich voor alle anderen plaatst.
  Ik zeg kraamhotel en met weekje pas thuiskomen.
  Moeder en kind rusten wanneer zij er behoefte aan hebben en familie heeft daar niets tegen in te brengen.


 • m. ruth
  (70)
  06/08/2018
  15:23

  Bij ons in de buurt en in de familie was het ook heel normaal dat iedereen te pas en te onpas langskwam. Bij mijn 4e kindje (1985) hebben we de knoop doorgehakt en op het geboortekaartje laten zetten: Kindje kijken tussen 16.30 uur en 17.30 uur.
  Dan kun je tenminste overdag gewoon nog even leven en ook met de andere kind(eren) bezig zijn en aandacht geven.
  Ruim de tijd genomen om de baby te verzorgen en te voeden om 16.00 uur. Ook weer tijd om de avondmaaltijd voor te bereiden en de oudere kinderen bezig te zijn en naar bed te brengen en zelf op tijd in bed te liggen.
  Sommigen keken wel een beetje op ervan maar het is gegaan en we hadden tenminste om tijd om gezin te zijn met elkaar.


 • miami
  (55)
  06/08/2018
  16:33

  raar zeg. Ik heb 4 kinderen gekregen(jaren ’90)en we hadden helemaal geen kraamfeest. 80 mensen? Waar kwamen die allemaal vandaan? Wij hadden geboortekaartjes gemaakt en daarop gezet dat moeder en kind van 13.00-15.00 uur rusten. En de visite belde netjes op wanneer ze naar de kleine konden kijken. Dat was heel normaal. Zet de rusttijden op het geboortekaartje en wie toch onverwachts op de stoep staat, jammer dan. Dat geldt ook voor je schoonfamilie. Het gaat ook om de rust van jou en je kleintje en eigenlijk ook voor de oudste want die zal helemaal gek worden van de visite. Te veel aandacht. Ze moeten jullie wensen respecteren, punt uit. Zeg ook tegen de kraamhulp dat je geen onverwacht bezoek wilt ontvangen. Jij weet zelf wel hoe vervelend het kan zijn als iedereen maar langs komt. Gewoon zoals jullie dat willen.


 • Andrea
  (59)
  06/08/2018
  18:00

  Dan toch op het geboortekaartje een tijd zetten wanneer jij en de baby rust willen… En ook gewoon een zinnetje van op bezoek komen graag even bellen….
  Het is van de zotte dat jullie niet kunnen genieten van de kleine. Opdringerig is dat van de mensen in je omgeving.
  Hopelijk verloopt het dan goed.
  Ik ga voor jullie duimen hoor !!!
  Op naar een rustigere kraamtijd
  Liefs Andrea


 • Ijsco
  (39)
  06/08/2018
  21:05

  Ik vond een kraamfeest te druk en wou gewoon gezellig af en toe wat bezoek maar dan in de periode dat de kraamhulp er was.
  Dit beviel mij erg goed. Op geboortekaartje had ik elke keer bij al mijn drie kinderen aangegeven “graag even bellen als je langs wilt komen met de mobielnr van mijn man”
  Er waren altijd mensen die belde op mijn nummer maar ik nam dan gewoon niet op voor mijn rust.
  Ik kwam er bij mijn eerste erachter dat ik enorm van baalde van onaangekondigde bezoek want ze kwamen s avonds als wij wouden slapen of net als ik mijn kind de borst wou geven en vond het ook onbeleeft om mij af te zonderen.
  De laatste keer heb ik het beste en fijnste aangepakt.
  Ik had van te voren een lijst gemaakt met tijden van half uur.
  Als er mensen belden werden ze gewoon genoteerd en ik zei tegen de kraamhulp langer bezoek wil ik niet en ik baal van onaangekondigde bezoek.
  Zij deed de deur open bij onaangekondigde bezoek (normaal staat deur open maar deden wij nu juist opslot zodat ze wel aan moesten bellen) en stuurde ze gewoon weg en zei u kunt even het beste even bellen voor een afspraak want moeder en kind rusten nu.
  Als ik later dan wel eens verontwaardigd mensen erover hoorde zei ik “oh meen je niet ik had het ook niet door want wij waren aan het rusten”
  Verder omdat kraamhulp duidelijke instructies had gaf zijook duidelijk aan tegen bezoek “sorry jullie moeten gaan want moeder en kind moeten rusten en dan kan ik hier schoonmaken”
  Kortom zei was de boeman hahaha. Ook bediende zij de bezoek zodat ik dat niet hoefde te doen.
  Ook vond zij het fijn om van tevoren te weten wanneer bezoek kwam want dan plande ze het zo dat kind bijvoorbeeld net in bad en voeding had gehad en heerlijk sliep en niet constant in handen hoefde.
  Ik zei dan vaak morgenvroeg wil bezoek komen en ze kunnen alleen tussen 10.00 en 12.00 uur wat is de beste tijdstip?
  Ik vond het vervelendste nog dat ik hoogzwanger was en mensen s avonds uit werk rond etenstijd kwamen en dat ik dan uit fantsoen zei “wil je mee eten en dan bijvoorbeeld mee aten” of dat ik net op punt was om te rusten en bezoek kwam met kinderen die weer de hele huis overhoop haalden.
  Ik zat toen niet op drukte te wachten omdat ik al oertijd was.Dat vond ik nog het ergste.
  Kraamhulp stuurde zelfs mijn moeder bij de deur weg.Als ze zei ja maar haar man is er kan wel en dan wacht ik wel dat ze weer wakker zijn. Ze zei dan “ook de man heeft een zware nacht gehad en heeft even zijn rust nodig”


 • Denise
  (22)
  07/08/2018
  21:18

  Jammer voor alle mensen die het niet begrijpen. Je maakt je keuze niet zomaar. Jij bent net bevallen en hebt rust nodig, de anderen kunnen even wachten, zo niet zijn zij asociaal en jij niet. Een goede zwangerschap en een fijne, rustige kraamtijd toegewenst!


 • Bloemetje
  (50)
  08/08/2018
  00:00

  Ik zou op het geboortekaartje de tekst zetten: moeder en kind rusten van 12.00-15.00 uur en na 21.30 uur papa ook. En /of deze tekst: Wilt u vingertjes en teentjes komen tellen dan graag even bellen. Bezoek vinden wij fijn maar mag het in de kraamtijd zijn? is ook een idee voor op het geboortekaartje. Jullie kunnen in overleg met de kraamhulp regeltjes bespreken voor de gasten. En deur op slot houden en mobiel/telefoon uitschakelen. Punt. Ze moeten jullie wensen gewoon respecteren en accepteren. Geniet van je zwangerschap en succes met de bevalling!


 • Rianne
  (30)
  08/08/2018
  17:26

  Sorry hoor…. maar ‘ik ga geen afspraak maken om mijn eigen vlees en bloed te zien’ ?? Dat bepaalt ‘visite’ toch zeker zelf niet?! Het is jullie kindje en jouw bevalling, willen ze geen afspraak maken? Jammer dan. Ik heb zelf ook een onrustige kraam periode gehad en ik ga het bij een eventuele 2e ook zeker veel gestructureerder doen. Wat mijn familie of vrienden daarvan vinden moeten ze zelf weten maar het gaat om mijn gezin en mijn rust! Je moet er wat meer lak aan hebben wat anderen vinden…. alvast sterkte!


 • Denise
  (49)
  09/08/2018
  14:48

  In België is het de gewoonte dat als je op kraambezoek wil gaan, toch een afspraak maakt met de ouders. En dat vind ik wel gepast, toch liever dan dat iedereen zomaar binnenvalt wanneer het hun uitkomt.


 • annet
  (26)
  13/08/2018
  17:30

  Ik ben hier heel makkelijk in hoor. als ik geen bezoek wil dan wil ik het gewoon niet en dat zeg ik dan ook. bij de geboorte van onze oudste dochter 01:13 zat s avonds de hele woonkamer vol met bezoek ik denk wel 12 man. die gingen om de beurt naar boven om bij mij en de baby te kijken. ik vond het verschrikkelijk! gelukkig duurde dit alles een half uur en heeft mijn man toen iedereen eruit gezet.
  Het voordeel van ons huis is dat iedereen moet aankloppen dus toen de tweede dochter werd geboren zijn we gewoon op bed blijven liggen als we geklop hoorde. en als we wel zin hadden in visite deden we open. en er stond altijd een tekst op de kaart dat ze eerst contact moesten zoeken voordat ze op bezoek kwamen wel zo logisch toch


 • Priscilla
  (27)
  13/08/2018
  23:09

  Wees eerlijk naar familie en vrienden. Het is jullie kraamtijd en de periode om te wennen aan jullie nieuwe kindje. Laat je zeker niet ondersneeuwen door de opmerkingen die nu al op voorhand gemaakt worden. Op afspraak op kraambezoek komen is veel rustiger en ontspannen voor jezelf, maar ook voor diegene die langs komt. Sta op je strepen het is jullie kindje, volg je eigen gevoel.


 • Jo
  (39)
  03/09/2018
  15:56

  Ik heb dit verhaal vorige week in de Mijn Geheim gelezen en ik was echt in shock!

  Ik ben zelf kraamverzorgende en ik kom regelmatig familie tegen die vinden dat zij recht hebben op de baby. Sowieso hanteer ik altijd rusttijden, van 12 tot 15. En of het gezin nou gaat slapen of niet, er is dan gewoon geen visite welkom.
  Het liefst laat ik het ook op het geboortekaartje zetten.

  Soms -bij echte diehards- zeg ik gewoon dat mama en baby een moeilijke start hebben gehad, dat de baby een hersenschudding heeft van de vacuümpomp en dat rust nu echt het allerbelangrijkste is. Dat wordt vaak wel gepikt.

  Maar jeetje zeg… het is jullie kind. Opa’s, oma’s, broers en zussen mogen trots zijn, dat is fijn. Maar verdorie… je hebt toch niets aan een stress mama met meer kans op een postnatale depressie?


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail