Marits dochter heeft wel heel veel dates

Nadat haar relatie is stukgelopen, komt de volwassen dochter van Marit (54) weer thuis wonen. Best gezellig, maar Melanie (29) geniet inmiddels wel érg van haar vrijgezellenstatus. De afgelopen maanden heeft Marit zeker tien verschillende mannen de revue zien passeren. Mag ze haar dochter daarop aanspreken?

“Op een dag belde mijn dochter Melanie me in tranen op: haar vriend had het uitgemaakt en hij eiste dat zij zou vertrekken. ‘Kind, natuurlijk ben je hier welkom,’ zei ik meteen. We hadden een kamer op de bovenverdieping waar ze in kon trekken, maar mijn man Henry – Melanies stiefvader en de vader van mijn tweede dochter Chantal – was niet gecharmeerd van dat plan. Chantal, die nu achttien is, heeft deze verdieping altijd voor zichzelf gehad en Henry voorzag problemen als de twee halfzussen samen de ruimte moesten delen.
Er was nog een andere oplossing: ons huis heeft namelijk ook een achterhuis. Een plek met een eigen toegangsdeur, die wij voornamelijk als opslag gebruikten, maar die best omgetoverd kon worden tot woonruimte. Een klein keukenblokje en een doucheruimte waren zo geïnstalleerd. We hadden er eerder al eens aan gedacht om die ruimte om te toveren tot een leuke, kleine woonplek, voor een student of zo, maar Melanies komst bracht deze plannen in een stroomversnelling.
Met ons in de buurt kon Melanie haar wonden likken en bijkomen van het liefdesverdriet. Dat was heftig, want ze was al vanaf haar zestiende samen geweest met haar vriend. Een echte jeugdliefde dus. De eerste paar weken zat ze voornamelijk met dikke, rode ogen op de bank naar slechte liefdesfilms op Netflix te kijken. Maar stukje bij beetje zagen we haar gelukkig opknappen. En nadat een vriendin haar op een zaterdagavond mee de kroeg in had genomen, straalde ze zowaar weer een beetje en zagen we eindelijk weer een glimlach op haar gezicht verschijnen. We waren blij voor haar.
Melanie liet vallen dat ze in de kroeg best wel wat aandacht van mannen had gehad en dat ze daarvan genoten had. ‘Ik ga eerst maar eens een beetje genieten van mijn vrijgezellenleven,’ besloot ze. ‘Eens goed onderzoeken wat voor type man bij me past.’ En dat doet ze volop, zo zien we de laatste maanden. De ene na de andere man komt voorbij…

Blozende wangen
Het was nog vroeg in de ochtend toen ik voor het eerst een man voorbij ons raam zag schuifelen. Ondanks de gure wind had hij blozende wangen. Melanie ook, zo zagen we toen ze later binnenstapte voor een kop koffie. ‘Het is niks bijzonders hoor, met die man,’ haastte ze zich te zeggen. ‘Gewoon een scharrel.’
Nog diezelfde week zagen we weer iemand langs ons raam komen, een andere man deze keer, een kleinere, met een baard.
‘Ook niks,’ zei Melanie, toen ik ernaar vroeg. ‘Via Tinder ontmoet. En toen een leuke avond mee gehad, that’s all.’ Ze knipoogde erbij.
‘Je bent gewoon aan het slettenbakken,’ zei Chantal een paar weken later pesterig tegen haar, nadat we man nummer vijf het achterhuis hadden zien verlaten.
Melanie haalde daarop vinnig uit: ‘Zo ouderwets! Als mannen dit doen, dan is het stoer, maar over een vrouw heeft iedereen meteen zijn oordeel klaar. Ik ben volwassen en heb gezonde seksuele verlangens. Dat mag jij noemen zoals je wilt, maar het zegt meer over jouw ouderwetse instelling dan over mij!’
Die kleine terechtwijzing van haar jongere zus was bij Melanie duidelijk niet in goede aarde gevallen. Ik besloot dus maar even wijselijk mijn mond te houden en mijn mening over haar mannenbezoekjes voor me te houden. Dit was gewoon een fase, het zou vast wel overgaan.

Geslachtsziekte
Maar na nóg eens vijf mannen binnen korte tijd begon ik me toch wat zorgen te maken. Ik besprak het met Henry, die het allemaal geamuseerd gadesloeg. Hij had er geen mening over, zei hij. ‘Waar ben je precies bang voor?’ vroeg hij.
Daar moest ik even over nadenken. ‘Dat ze een slechte naam krijgt misschien,’ zei ik.
‘Melanie is een volwassen vrouw, daar weet ze heus wel mee om te gaan,’ was Henry’s antwoord.
‘Dat ze iets oploopt dan, een geslachtsziekte of zo,’ zei ik daarna.
Henry schudde zijn hoofd. ‘Schat, het is een volwassen vrouw,’ zei hij opnieuw. ‘Ze maakt haar eigen keuzes. Daar mag je een mening over hebben, maar meer ook niet.’
Heeft Henry daar gelijk in? Ik denk van niet. Ook al is Melanie inmiddels negenentwintig, ik heb toch nog steeds wel wat te zeggen over mijn kind? Zeker ook omdat ze onder ons dak woont.
Tot nu toe heb ik mijn mond gehouden, in de hoop dat ze haar wilde haren wel zou verliezen. Maar ze lijkt er maar geen genoeg van te krijgen. Het lijkt wel alsof ze met haar mannenverslaving iets wil compenseren, vergeten of verbergen. Ik wil daar dolgraag met haar over praten. En eigenlijk wil ik ook gewoon dat ze ermee stopt. Elke keer een ander over de vloer en in je bed is toch niet gezond? Ik vind het in ieder geval niet normaal.
Henry denkt dat ze dit gewoon even nodig heeft en dat haar leven vanzelf wel weer in balans raakt, maar ik ben het wachten daarop eigenlijk wel zat. Tijd voor een goed en corrigerend gesprek? Of moet ik op mijn tong blijven bijten en het nog maar even aanzien?”

Marit (54)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Natasja 28-01-2020 15:43
  Ja wat kan je hier opzeggen, niet zoveel, ze is volwassen. Maar ik zou toch eens een woordje met haar praten, dat dit toch niet normaal is. 29 mannen, sorry maar in mijn ogen is dit toch ook een h... Ik hoop dat ze het zelf in ziet, dat ze op deze manier niet aan een serieuze relatie gaat geraken Mvg
 • miami 28-01-2020 15:57
  mijn God, Natasja, weet je wel wat een hoer is? Sorry hoor maar stel dat ze een man was geweest, wat voor een naam had je dan aan die persoon gegeven? Het is sowieso stom om een naam te geven. Hallo het is 2020!!! En Marit, jouw jongste dochter heeft dat ouderwetse wel van jou. Hoezo ze krijgt de naam? Van wie? De buren? Weet je, mensen kunnen zeggen en denken wat ze willen maar dat betekent nog niet dat ze gelijk hebben. Jij vindt het niet normaal maar daarmee is het nog niet gezegd dat dat het juiste is. Melanie kende haar vriend al vanaf de puberteit, ze heeft een hoop gemist. Ze is aan het inhalen en dat is heel normaal. Je kunt er wel wat van zeggen dat je het niet zo leuk vindt om iedere keer een vreemde man over je tuin te zien lopen. Daar heb je wel gelijk in. Bespreek het met haar maar niet met die bewoordingen en jouw jongste moet er niet bijkomen zitten.
 • Natasja 28-01-2020 16:08
  Beste Miami, ik zou eens willen weten hoe jij zou reageren als uw dochter met 29 mannen naar bed is gegaan op een korte tijd.... Iedereen mag zijn mening geven. Awel ik heb dat ook gedaan lijk jij hebt gedaan Maar ik zou niet willen dat mijn stiefdochter dit doet. Ik zou het er mee moeilijk hebben, en het uw niet omdat het haar eerste vriendje was, dat ze nu voor Jan en alleman met haar benen moet open liggen Want jij vind 29 lijk niet veel
 • Andrea 28-01-2020 18:37
  Haar dochter is 29, er staat nergens 29 mannen. En dan nog, het is haar leven. Als ze elders had gewoond had moeder het niet geweten. Gewoon lekker laten leven is mijn mening, ze is een volwassen vrouw!
 • Angelique 28-01-2020 22:06
  Beste Marit. En óf het tijd wordt voor een goed gesprek!! Ze kan 29 zijn maar ze leeft onder jouw dak en dat is geen bordeel!! Ouderwets? Nou nee!! Ze moet zich doodschamen om dit puberale gedrag en ik vind het ook smerig! Als ze mijn dochter was kreeg ze een ultimatum; ze past zich aan, aan jouw huisregels of ze zoekt razendsnel een eigen woning waar ze alles binnen kan laten wat en wanneer ze wil. Ik besef dat ik best hard overkom maar het kan niet zo zijn dat jij met lede ogen moet zien dat er allerlei manvolk onder je raam door schuifelt.
 • miami 29-01-2020 14:06
  nou Natasja, ik zal mijn dochter in ieder geval niet uitmaken voor een hoer of wat dan ook. Ook niet bij andere vrouwen. Er zijn helaas nog steeds een hoop mensen die vrouwen met meer dan 3 partners gehad te hebben ook al een hoer en weet ik veel wat noemen. Mannen worden zo ech tniet genoemd. Snap je hem? En net wat Andrea zegt, het waren geen 29 mannen. Hoe ik wel zou reageren mocht mijn dochter dat ook doen? Of ze wel gelukkig is. En dat zou Marit ook kunnen doen. Misschien kan ze haar dochter ook stimuleren om naar een ander woonruimte te kijken, heeft ze ook geen last van schaamte over haar dochter. Dat ze geen vreemde mannen in haar tuin wilt, daar heeft ze wel gelijk in.
 • Mieke 30-01-2020 15:05
  Nee je hebt niets te zeggen over je allang volwassen kind van 29. Valt me op dat haar vader niet in het verhaal voorkomt waarom bespreek je dit niet met hem? Ik zou me eerder zorgen maken over de jongste en haar uitleggen wat een hoer nou precies is. Betaalde seks is wat anders dan daten. Weet je wat je jongste uitspookt of zit ze altijd thuis zonder date? Dat is pas ongezond. Vreemde mannen die even door de tuin lopen wat een flauw excuus. Hoe had je dat gedaan met die student als je daar het achterhuis aan verhuurd had. Dan lopen er nog veel meer vreemden rond het huis. Vrienden van de huurder of huurster en hun scharrels.
 • Bernadette 04-02-2020 10:02
  Je dochter is volwassen en mag zelf bepalen wat ze doet, ik vind het alleen nogal onvoorzichtig van haar om vreemde mannen meteen al mee naar huis te nemen...In dat geval is het misschien juist wel fijn dat het onder je dak gebeurd :).
 • Karin Wissenburg 15-02-2020 19:12
  Jammer als zelfs je moeder dit afkeurt. Ik vind ongevraagd advies van een moeder niet prettig. En de dochter heeft groot gelijk als ze zegt dat mannen dit wel mogen en vrouwen niet. Het gebeurt heel veel dat vrouwen na een scheiding veel en vaak willen vrijen.