Mieke ergert zich dood aan haar rokende collega

Mieke (48) heeft het enorm naar haar zin op haar werk en kan het ook prima vinden met haar naaste collega Mandy. Enige probleem is dat Mandy elke dag wel een uur werktijd besteedt aan haar nicotineverslaving. En de geur die ze dan mee terug naar binnen brengt, is ook niet bepaald aangenaam. Hoe kan Mieke dit het best aankaarten?

“Ik kan het nog zo terughalen, het moment waarop mijn nieuwe collega Mandy aan me werd voorgesteld. Mijn baas, Hans, klopte op de deur en stapte het tweepersoonskantoortje binnen, met Mandy in zijn kielzog.
‘Mieke, mag ik je even voorstellen: Mandy, je nieuwe collega hier op de afdeling. Ze heeft heel wat ervaring op het gebied van communicatie en ze heeft er zin in.’
Een vrolijk ogende brunette stapte met uitgestoken hand naar voren. Een vleug nicotine prikte in mijn neus. ‘Hoi, ik ben Mandy. Leuk kennis te maken!’ zei ze enthousiast.
Hans knikte tevreden en keek me aan. ‘Ik denk dat jullie het heel goed met elkaar zullen kunnen vinden en dat Mandy je heel goed kan helpen bij de lopende projecten.’ Hij liep weer naar de deur, maar voordat hij vertrok, zei hij nog met een knipoog: ‘Het enige minpuntje is… dat ze rookt.’
Dat had ik zelf dus al opgemerkt. De geur die om haar heen hing, was wat dat betreft onmiskenbaar. Ik haalde mijn schouders op, het kon me niet veel schelen. Tenminste, ik dácht dat het me niets kon schelen. Inmiddels kijk ik er anders tegenaan.

Ex-roker
Ik was zelf ooit een roker. In die tijd mochten de asbakken nog gewoon op de bureaus staan. Niet lang nadat mijn moeder was overleden aan longkanker, heb ik mijn laatste sigaretten onder de kraan gehouden en weggegooid. Ik nam me voor om nooit meer een sigaret aan te raken. Ik kan me die strijd nog heel goed herinneren: wat vond ik het moeilijk om ervan af te blijven! Toen pas besefte ik hoe die verslaving me jarenlang in zijn greep had gehad.
In mijn rokersleven had ik er nooit echt bij stilgestaan dat anderen misschien wel een probleem konden hebben met mijn verslaving. Ik had ook nooit gedacht dat ik me zelf aan rokers zou gaan storen. Toch is dat wel gebeurd: ik erger me inmiddels dood aan Mandy’s verslaving. Ik heb er last van. En ik weet niet wat ik ertegen kan doen.
Mandy bleek inderdaad een fantastische hulp. Ze is pienter, heeft goede ideeën, en heel belangrijk: ze weet hoe ze moet omgaan met kritiek. ‘Verbeterpunten, zo zie ik dat,’ zei ze monter, nadat de directeur een lijstje kritiekpuntjes met haar had doorgesproken toen ze een maand in dienst was. Het waren details, niets ernstigs, en ze nam het allemaal ter harte.
‘Dan heb ik nóg een verbeterpuntje voor je,’ zei ik gekscherend. ‘Je rookpauzes, misschien kun je daar ook wat aan doen.’
Ze sprong zowat op van haar stoel. ‘Het is nu eenmaal mijn zwakke plek, daar kan ik niets aan doen,’ zei ze vinnig, helemaal niet zoals ze normaal gesproken is. ‘Zo veel tijd kost het nu ook weer niet, hoor, af en toe een sigaretje. En trouwens: als het nodig is, blijf ik ook langer op kantoor. Ik stuif niet om vijf uur meteen naar buiten.’
‘Dat is waar,’ zei ik sussend. Blijkbaar had ik een gevoelige plek geraakt, haar verslaving. Ik besloot er niets meer over te zeggen, ook omdat ik uit eigen ervaring weet hoe lastig het is. Ik hoopte echter wel dat ze mijn opmerking niet zou vergeten en dat er iets zou veranderen.

Raam open
We zijn nu drie maanden verder, maar er is niets veranderd en het stoort me steeds meer. ’s Ochtends zegt ze al na een uur: ‘Zo, nu eerst een bak koffie met een peuk.’ En weg is ze dan, naar buiten. Na tien minuten tot een kwartier komt ze terug. Als het mooi weer is en ze komt collega’s tegen, dan duurt het heel soms zelfs twintig minuten. In de tussentijd neem ik haar telefoon op, of sta ik mensen te woord die binnenkomen. Soms rookt ze er nog eentje voor de lunch en ’s middags is ze ook vaak twee keer van haar werkplek weg. Zeg dat het gemiddeld elke keer een kwartier is, en dat vier keer per dag: dat maakt dat ze per dag een uur minder werkt dan ik! Best veel, toch? Ik denk dat heel wat mensen gek zouden opkijken als ik elke dag een uur eerder naar huis zou gaan. Dat doe je niet, maar dit is blijkbaar wel geaccepteerd.
Het gaat niet alleen om de tijd die ze eraan spendeert, ook de geur die om haar heen hangt, gaat me steeds meer tegenstaan. Ze rookt shag, en dat ruik je heel goed. Soms probeert ze de geur te maskeren met goedkope parfum en dat is zo mogelijk nog erger. Het is meer dan eens gebeurd dat ik een hoestbui kreeg door de geuren die om haar heen hangen. Ik wil niet overkomen als een aansteller, dus ik zeg er niets van, maar het raam gaat wel open.
Kortom: ik vind het niet eerlijk dat ze zo veel tijd spendeert aan haar verslaving, en ik heb last van de geur. Moet ik nog een poging doen om dit met haar te bespreken? Of moet ik het aankaarten bij mijn baas? Of ben ik gewoon een zeurpiet en moet ik wat meer begrip tonen voor mijn collega en haar verslaving?”

Mieke (48)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bloemetje 26-10-2019 07:52
  Lastig....maar toch zou ik dit op een rustig moment wel met haar bespreken, niet haar aanvallen maar zeg dat jij er heel veel moeite mee hebt en dat jij er last van hebt en niet prettig meer kunt werken zo. De "rookpauzes" moeten beperkt worden, ieder heeft recht op 2x een kwartier en 1x een half uur pauze...ook zij moet zich daar aan houden. Misschien is "klokken" een idee? Komen jullie er samen niet uit, vraag je baas eens naar de situatie te kijken, misschien kan Mandy een eigen kantoortje of werkruimte krijgen? Een verslaving is moeilijk te stoppen en een ander dwingen om er mee te stoppen werkt niet. Of er moet een algeheel rookverbod op je werk ingevoerd worden maar of je dáár vrienden mee maakt?
 • Pieta 04-11-2019 15:28
  Ik vind dit echt niet meer van deze tijd. Waarom moet jij last hebben van haar verslaving? Natuuriljk doet zij zo chagrijnig als jij erover begint, dan kijk je een volgende keer wel twee keer uit is haar idee. Ik zou het aankaarten bij de baas, die moet er regels op zetten. En misschien dat hij haar iets kan aanbieden waarmee hij het stoppen met roken makkelijker kan maken.
 • Anna 04-11-2019 17:33
  Er is een aantal jaren geleden berekend dat de uren die een roker aan rookpauzes besteed, buiten de vaste pauzes om , ongeveer gelijk staan aan 3 weken extra vakantie per jaar. Wel op full time basis. Persoonlijk vind ik dat roken alleen in de vaste pauzes is toegestaan. Ik zou er zeker iets van zeggen. En als dat niet het gewenste resultaat heeft , ga dan elke keer met haar mee pauzeren. Ik zou zeker haar telefoon niet beantwoorden. En anders toch in gesprek met de werkgever.
 • Loes 13-11-2019 07:24
  Zeg dat je met je baas wilt praten en bespreek de bovengenoemde situatie met hem. Geef aan dat je dit in vertrouwen met hen bespreekt omdat het verder niet persoonlijk bedoelt is. Kasrt goed de argumenten aan zoals 1 uur per dag aan roken besteed en dat niet redelijk vindt tegenover jezelf omdat jij nooot een uur eerder naar huis zal gaan. Vraag op hint manier aan je baas "misschien moet je haar als kerstcadeau geven een hypnose sessie waar ze mee van roken kan afkomen" Geef duidelijk aan dat jij dit niet nog tijden zo trekt. Het is aan je baas om het verder op te lossen.Gebeurt dat niet of nauwelijks geef dan nogmaals aan "ik ga dit zo niet trekken" en ga dan solliciteren naar een andere baan en meld je vaak ziek met als reden " rokende collega"
 • Catharine 17-11-2019 18:22
  Oei.. mss vlucht ze wel voor jouw deo of parfum ;) Onzin, ik heb zelf ook gerookt en ben een paar jaar gestopt nu; ik begrijp beide kanten. Kort gezegd: jij kan niet op de stoel van je baas gaan zitten, als hij het ok vindt heb je je daar bij neer te leggen. Je kan nooit zoveel last hebben van die geur en hoeveel tijd ze besteedt aan roken is wellicht besproken met de baas, weet jij veel.. rare opmerking ook: 'helaas een minpuntje: ze rookt'. Heel vreemd... dat is niet erg professioneel. Maar het is dus besproken anders wist hij dat niet. Mss hebben ze afgesproken max 2 rookpauzes per dagdeel. Wie weet ergert zij zich omdat je teveel op je telefoon zit te kijken of te appen de hele dag: kost ook tijd. Of je eet onder je werk, sommige vrouwen hebben laden vol met snoep en eten. Smerig!! Toch zou je dan denken: het is haar lijf, irritant en vies maar goed, ze is mijn collega laten we het leuk houden. Dat laatste zou ik je adviseren: hou het gezellig, nobody's perfect tenslotte. Ik niet, zij niet en jij niet!! :)
 • Sandra 26-11-2019 07:16
  Ik zou 't met de baas overleggen wat je hiermee moet. Een uur per dag is veel dat zou hij van haar loon kunnen trekken bijvoorbeeld. Werk is werk. Roken kan ze doen in de pauze, die voor jouw ook gelden en verder hoort ze gewoon haar werk te doen. Misschien kan de baas er een regel van maken. Niet binnen roken Alleen in de pauze en alles wat meer tijd kost van loon trekken