Mijn collega laat het vaak afweten

Twee jaar geleden kreeg ik een nieuwe collega, Daniëlle, op het advocatenkantoor waar ik op de administratie werk. Daar was ik blij mee, want mijn oud-collega was al een paar maanden met pensioen. Ik heb haar met open armen ontvangen, ondanks dat het niet makkelijk was in die tijd. Corona had invloed op alles. Voor ons een extra uitdaging. Veel dossiers bevatten gevoelige gegevens en mogen het kantoorpand niet verlaten. Ik baalde dan ook, toen Daniëlle zich na vier weken ziekmeldde. Haar zus had corona, ze moest in quarantaine. Veel vragen over dossiers die zij in beheer had, kwamen bij mij terecht en dat bracht onrust met zich mee. Kan gebeuren, dacht ik, en was blij toen ze weer terug was. Maar na die eerste keer is het zeker nog acht keer gebeurd! Vorige week nog, haar dochtertje had corona en zij had last van een snotneus. ‘Niet zo handig als ik nu kom,’ zei ze. Ik had liever dat ze wél zou komen, maar ze hield voet bij stuk. Ze bleef thuis. Ik denk dat ze het wel makkelijk vindt zo. Als ze thuis is, kan ze lekker voor haar kinderen zorgen en pakt ze de makkelijkere klusjes mee. Ik draai op voor de moeilijke vragen en de dikke dossiers. Ik vind het werk oneerlijk verdeeld zo en niet normaal dat ze het zo vaak laat afweten. Wat kan ik doen om de situatie te verbeteren zonder meteen de relatie met haar te verpesten? Fatima (43)

Fatima (43)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ellen 21-07-2022 12:20
    Ga op je werk naar een vertrouwen persoon. Maak bijvoorbeeld een afspraak met de bedrijfsarts en leg de gehele situatie uit en geef aan als dit structueel zo door gaat dat jij door de werkdruk er straks ook aan onder doorgaat. Blijft dit zo door gaan dan meld jij je ook gewoon ziek zodat je bij de bedrijfsarts beland en dan geef je het weer aan.
  • Baukje 22-07-2022 20:03
    Beste Fatima, Ik kan me in de eerste plaats jouw gevoel goed voorstellen. Je klinkt als een verantwoordelijke medewerker die zich verplicht voelt alles draaiende te houden. Het zou mooi zijn als zij thuis ook de zwaardere klussen zou kunnen doen, maar in dit geval mogen dossiers de deur niet uit. Als ik jou was zou ik een gesprek aanvragen bij je leidinggevende. Daarbij zou ik het feitelijk houden. Je collega moet vaak thuisblijven wegens corona van haarzelf of haar gezin. Hierdoor komen de zwaardere dossiers op jou terecht, want die mogen niet het kantoorpand verlaten. Dit betekent dat jouw baan hierdoor veel zwaarder is. Geef aan dat je merkt dat dit je teveel begint te worden en vraag hoe dit opgelost kan worden. Het is namelijk niet jouw probleem, jij bent collega, geen leidinggevende. Wel kan je voorstellen doen om jouw werklast te verlichten. Denk mee met je leidinggevende hoe jij ontlast kan worden: een uitzendkracht inschakelen? Bepaalde werkzaamheden die toch aan je thuiszittende collega uitbesteed kunnen worden? Via Teams/Zooms haar taken opgeven? Doe in ieder geval niet de aanname dat je collega bewust thuiszit omdat haar dat wel goed uitkomt. Misschien is dat wel zo, maar aangezien je dat niet weet, laat je dat buiten beschouwing. Geef dus vooral aan waar jij last van hebt en dat je daar graag een oplossing voor wilt. Hoe je het ook aan gaat pakken: veel sterkte, want dit kan best aan je knagen.
  • Jeannie 28-07-2022 17:07
    Bespreek dit gewoon eerlijk met je baas, maar probeer in eerste instantie je vermoedens dat ze misbruik maakt van de situatie (en van jou) erbuiten te laten. Zeg gewoon eerlijk dat je door haar langdurige afwezigheid gewoon tijd tekort komt en dat je haar deel van het werk er echt niet bij kunt hebben. Ze kunnen geen wonderen van je blijven verwachten, ook niet als je collega wél echt een goede reden voor verzuim zou hebben. Even doorbijten en voor jezelf opkomen, voordat ze straks met twee zieken thuis zitten.
  • lisette 29-07-2022 04:34
    Gaat het om verzuim of om thuis werken. Want rondom verzuim zijn er veel regels. Bij de meeste bedrijven moet je na 3 keer verzuim in 1 jaar op het matje komen. Voor een frequent verzuim gesprek. Op het moment dat ze thuis werkt, zal ze met haar leidinggevende moeten overleggen welke taken ze thuis kan doen. Als blijft dat dit niet haalbaar is dan zal ze toch gewoon naar het werk moeten komen. zijn er ook moeilijke taken die ze thuis ook kan doen, die jouw werk misschien makkelijker maken. Zodat de verhouding eerlijker is ? Zo niet, dan zou ik met je leidinggevende overleggen.
  • Hülya 29-07-2022 19:33
    Als ze thuis in quarantaine zit kan ze dan misschien vanuit huis werken? Zo niet, zou ik een gesprek aangaan en haar vertellen wat haar ‘ziek zijn’ met jou doet. En misschien afhankelijk van de situatie ook hulp vragen van de leidinggevende. Want straks ben jij ook ziek door al het overwerk en dan? Laat ze er zelf over nadenken en komen ze wel met een oplossing. Succes met alles!