‘Mijn zoon wil een feest geven zonder ons’

Het was geen verrassing, toen mijn zoon Thijs op tafel gooide dat hij een feest wil geven voor zijn verjaardag. Hij gaat al een tijdje van het ene feest naar het andere en ik wist dat de dag zou komen dat ook hij iets wil organiseren.  Over twee maanden wordt hij 17 en dat vindt hij de perfecte gelegenheid. ‘En dan gaan jullie lekker samen een nachtje weg, mams,’ knipoogde hij. Mijn man Tobias vond dat wel wat, maar ik niet. Ik weet namelijk hoe het eraan toegaat op die feestjes. Soms vang ik flarden van gesprekken op tussen Thijs en zijn vrienden en ik weet dat ze het op die feestavondjes niet bij een colaatje houden. Er zal dus gedronken gaan worden en het zal weinig uithalen als wij van tevoren zeggen dat we dat niet willen hebben. Ik zie het al voor me: kotsende pubers in mijn badkamer, feestende pubers in mijn slaapkamer, dronken pubers in mijn woonkamer, keuken en tuin… Thijs zegt dat ik overdrijf en me nergens zorgen over hoef te maken. Hij zal ervoor zorgen dat de volgende dag alles blinkend schoon is en dat iedereen zich gedraagt. Als hij dat zegt, knikt Tobias vol vertrouwen. Hoezeer ik Thijs zijn feest ook gun, ik vertrouw het niet. Moet ik me daar overheen zetten, ook al weet ik dat ik geen seconde zal genieten van mijn nachtje weg? Of moet ik naar mijn voorgevoel luisteren en het feest niet toestaan? Elzemarie (45)

Elzemarie (45)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hülya 16-02-2023 18:03
  Beste Elzemarie, Ik zou duidelijke afspraken maken met hem. Zodat wat absoluut niet mag en wel mag duidelijk is voor jullie allebei. Ook mag je hun best verbieden in je eigen slaapkamer te komen. Dat is echt jullie domein. Maak hem duidelijk dat er consequenties vast zitten aan de niet nagekomen afspraken. Laat hem alles zelf regelen ook het doorgeven van het feestje aan de eventuele buren. Ik vind wel dat hij ook zijn kans moet krijgen voor een feestje. Hij is immers nog jong. Succes met je keuze.
 • Jeannie 16-02-2023 23:35
  Uiteraard weet ik niet waar jullie wonen en hoe groot, maar is het geen optie om eens na te gaan of dat feest niet ergens anders dan in jullie huis gegeven kan worden? Ik weet nog dat mijn zus haar verjaardag samen met die van een vriend heeft gevierd in de kantine van de voetbalclub van die vriend. Als je zoon zoiets zou kunnen regelen, kunnen ze de kostsn voor een zaaltje delen en helemaal als jullie bereid zijn mee te betalen. Goed, dat kost dan wel wat, maar zij hebben toezicht en jij en je man kunnen gerust weg of gewoon thuisblijven in de wetenschap dat je huis intact blijft, alhoewel je hetzelfde misschien niet kunt zeggen voor je zoon. Ik hoop dat jullie er samen uit weten te komen en dat je zoon een geweldige verjaardag heeft.
 • wijsneus 20-02-2023 03:38
  17 jaar en hij wil dat vieren zonder zijn moeder op schoot... je verwacht het niet!! Nou ja grapje maar ik vraag me serieus af hoe jij je verjaardag vierde, ben je toen zwanger van hem geraakt of zo? Op de EHBO met een overdosis drank/drugs? Heb wat vertrouwen zeg, 17 is bijna volwassen. Als je hem gaat verbieden te drinken of een blowtje te roken is de kans op verslaving groter. Niets zo vernederend voor een jongeman om zo aan de lijn gehouden te worden door mams; dat je zelf niet gaat genieten is jouw voornemen... niet zijn bedoeling. Leuk voor je man ook, hij heeft kennelijk wel vertrouwen in zijn opvoeding, jij echt helemaal niet? Ook al heb je alles fout gedaan: te laat, het opvoeden is nu voorbij. Probeer eens nieuwsgierig te zijn wat hij doet ipv wantrouwend. Of ben je bang dat iedereen een leuk weekend heeft? Grapje hoor, je maakt je ws druk om niets. Als je hem bewusteloos vind met een naald in zijn arm kan je 112 bellen en uit je dak gaan. Veel plezier en gefeliciteerd met je zoon, luister naar je man!
 • Hülya 21-02-2023 20:00
  Ik zou zeker mijn zoon de kans geven om een feestje te geven. Maak wel duidelijke afspraken. Dus niet houdt het netjes, want wat bedoel je precies met netjes. Ik zou verbieden in mijn slaapkamer te komen, ik neem aan dat als jullie een feestje hebben jullie gasten ook niet in de kamer van Thijs komen? Naar je voorgevoel luisteren? Of is het een angst? Eerste keer is altijd spannend voor beide partijen. Daarom adviseer ik niet al te streng te zijn als er iets kleins mis gaat en zeker niet als het vooraf niet besproken is. Succes met je keuze
 • Simone 22-02-2023 09:47
  Hij wil een feest, jij wil het eigenljik niet. Op basis van alle verhalen die je hebt gehoord heb je er weinig vertrouwen in dat je zoon dit in goede banen kan leiden. Vat ik dat zo goed samen? Ik heb geleerd dat je als moeder vooral je intuitie moet volgen. Als jij je er niet prettig bij voelt moet je het niet doen. Het is jouw huis. Ik vind het nogal wat om een nacht weg te gaan. Je kunt ook gewoon zeggen dat je om een uur of zo thuis bent. Zo heeft hij toch een leuk feest en ben je weer thuis voordat de gasten de kans hebben om helemaal straalbezopen te worden. De gulden middenweg!
 • Cora 23-02-2023 16:41
  Geef hem de ruimte. Tuurlijk is 17 net te jong om te drinken Maar aan de andere kant ze moeten gaan ontdekken. Niet leuk, maar wel nodig in het proces om volwassen te worden. Wij gingen avondje uit en daarna naar boven En of alles helemaal goed is gegaan vast niet. Maar stiekem hielden we alles in het oog. Geen alcohol vergiftigingen. Ze doen Het toch wel.
 • Chaya 24-02-2023 20:23
  Lastig, maar ik zou hem wel het voordeel van de twijfel geven. Mits je precies weet wie er komen (en het zou leuk zijn als je die andere pubers ook een beetje kent) en dat het niet zo'n Project X dingetje gaat worden. Alleen genodigden en verder niemand! Duidelijke afspraken. Wat tolereer je wel (biertje, wijntje) en absoluut niet (drugs, binnen roken). Als hij er een puinhoop van maakt en je komt thuis in een zwijnenstal, dan weet je dat ook. Zelf opruimen (piept ie maar een vriendje op die kan helpen) en je gaat er bij staan en geeft alleen aanwijzingen. Ik ben nu dus gewoon het feestje aan het beschrijven dat ik samen met mijn broer gaf toen pa en ma op vakantie gingen. Door ziekte kwamen ze een week eerder thuis: de woonkamer was echt een ravage (zelfs de gordijnen lagen op de grond, zo'n beetje alle glazen waren kapot en er waren zelfs peuken uitgedrukt op de bank). Ik geloof dat we nét klaar zijn met afbetalen
 • ELLEN 27-02-2023 20:24
  Ik weet niet hoe jullie wonen maar als hij het viert in een zonnige periode is een tuinfeest dan geen optie? Regelen jullie als cadeau de huur partytent en de mobiele WC. Doe de deuren van je huis op slot. Hij slaapt maar in een tentje. Laat hem zelf de buren inlichten en alles regelen. Of geef als verjaardagscadeau een ruimte die je kunt afhuren. Zie je dat allemaal niet zitten dan kan je altijd nog dierbare en waardevolle spullen op je kamer zetten en een goede slot op je slaapkamer deur doen.
 • lisette 12-03-2023 13:08
  Gewoon ter info. Je wil een berg minderjarigen achterlaten in je huis, mogelijk met alcohol. Als er 1 op de eerste hulp beland ben je verantwoordelijk....
 • Bob Lombouwers 25-03-2023 07:43
  Ik zou het doen, laat die jongen zijn autie vriendjes uitnodigen. Waarschijnlijk heeft hij toch al nooit geleerd dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen en wordt hij boos bij “nee” Jullie dachten natuurlijk dat het door zijn adhd kwam? Feestje zal toch niet verder gaan dan een paar chipsjes en het draaien van Masters of Clownscore 3 terwijl iedereen op zijn telefoontje zit. Als jullie er wel bij waren zaten jullie waarschijnlijk zelf ook alleen maar op de telefoon. Laat de autie zijn feestje houden en ga lekker uiteten en dan kun je in het restaurant op de telefoon zitten.