‘Moet ik mijn beste vriend aan de kant zetten?’Charlotte (33) is al sinds haar studietijd goed bevriend met Ingmar. Hoewel die vriendschap puur platonisch is, heeft haar nieuwe vriend Eric (34) er toch grote problemen mee. Het lijkt erop dat Charlotte zal moeten kiezen tussen haar relatie en haar beste vriend…

“Mijn vriend Eric heb ik zes maanden terug via Tinder leren kennen. Mijn eerste date met hem was een verademing na talloze dates met kansloze types. Deze grote, sterke man was oprecht geïnteresseerd in mij en hij gedroeg zich als een echte heer. Na afloop nam hij met een handkus afscheid en vroeg hij een beetje onzeker of hij me nog eens mee uit mocht nemen. Dat deed het hem. Ik was verkocht.

We wonen een halfuur treinen bij elkaar vandaan. Omdat we elkaar toch zo vaak mogelijk wilden zien, kwamen onze sociale levens even op een laag pitje te staan. Toen we uit onze eerste verliefdheidsroes kwamen, herinnerden we ons dat er ook nog een leven bestond naast onze liefde en vanaf dat moment spraken we weer wat vaker met anderen af. We zitten nu in de fase waarin we elkaars vrienden en familie leren kennen. We gaan met elkaar mee naar afspraken, maar het moet natuurlijk wel bij de gelegenheid passen. Ik ga hem niet meenemen naar de babyshower van mijn buurmeisje, net zoals hij mij niet vraagt om aanwezig te zijn bij de reünie van zijn voetbalclub.

Verontwaardigd

Ik had Eric dus ook niet meegevraagd naar een borrel van een goede vriend van me, Ingmar. Ik ken Ingmar al sinds mijn achttiende. We kwamen bij elkaar in de klas en waren meteen dikke vrienden. Er waren mensen die ons het perfecte stel vonden, maar nadat we ooit na een wild feest per ongeluk met elkaar in bed waren beland, konden Ingmar en ik allebei concluderen dat het altijd alleen maar bij vriendschap zou blijven. De seksuele aantrekkingskracht was er niet. Dat experimentje had dat nog eens extra bevestigd.

Naarmate we ouder werden en allebei een drukke baan kregen, werd het contact minder, maar de vriendschap is er nog. We appen en mailen en soms spreken we met elkaar af, als onze drukke levens het toelaten. Ik had beloofd dat ik Ingmar op een zondag zou helpen bij een borrel die hij georganiseerd had. Achter de schermen zou ik ervoor zorgen dat alles soepel liep, zodat hij zich kon richten op zijn gasten.

De avond ervoor was ik bij Eric blijven slapen en die zondagochtend lagen we loom tegen elkaar aan in bed, tot ik op de wekker zag dat het al tegen twaalven liep. Gehaast sprong ik uit bed. ‘Ik moet opschieten! Over twee uur moet ik bij die borrel zijn. Dat heb ik je verteld, weet je nog?’

Eric knikte. ‘Wat was dat ook alweer? Een diploma-uitreiking of zo?’

‘Niet helemaal, wel ter gelegenheid van een opleiding die hij heeft afgerond,’ zei ik, terwijl ik in mijn spijkerbroek schoot.

Eric trok zijn wenkbrauwen op. ‘Híj?’

‘Ja, het is van Ingmar, mijn vriend.’ Ik lachte om Erics gezicht. Hij snoof verontwaardigd. Ik stopte met lachen. Ik kon niet goed inschatten of zijn verontwaardiging echt of gespeeld was. ‘Ingmar is gewoon een vriend, jij bent mijn boyfriend, dat snap je toch wel?’ zei ik voor de zekerheid.

‘Ja, ja,’ zei Eric en hij begon snel over iets anders. Veel tijd om te praten hadden we niet meer, want ik moest me haasten om de trein te halen.

Eerste ruzie

In de dagen daarna bracht Eric het gesprek steeds weer op Ingmar. Hij wilde alles over hem weten. Hoe ik hem had leren kennen en waarom ik zo goed met hem omging, bijvoorbeeld. Hij vond een vriendschap tussen een man en een vrouw maar gek, zei hij, toen ik het weekend daarna bij hem was. Ik vroeg hem waarom.

‘Seks is altijd een drijfveer, doe niet zo naïef!’ zei hij.

Ik lachte. ‘Maak je geen zorgen, want seksueel klikt het helemaal niet tussen ons. We hebben eens een poging gedaan, maar het was niks.’

Eric schoot meteen overeind. ‘Je bent met hem naar bed geweest?’ Ik schrok van zijn felle reactie, maar vertelde hoe het was gegaan en waarom hij zich geen zorgen hoefde te maken. Het had al geen zin meer: Eric was nu nog sterker overtuigd van het feit dat er altijd seks komt kijken bij een vriendschap tussen man en vrouw. Het werd onze eerste ruzie.

Eric wil niet dat ik nog met Ingmar omga. Hij gaat daar best ver in en blijft er ook op terugkomen. In een dronken bui heeft hij zelfs al eens gezegd dat het tot een breuk zal leiden tussen ons als ik die vriendschap niet opzeg. Hij kent Ingmar niet eens!

Helemaal serieus neem ik het niet, maar toch zit het me niet lekker. Wat als hij het echt door gaat zetten? Ik zie Ingmar niet vaak, dus ik zou het contact best dood kunnen laten bloeden. Maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet. En alleen maar omdat Eric er niet mee om kan gaan dat ik toevallig goed bevriend ben met een andere man? Als hij me voor het blok zou zetten, zou ik niet weten wat ik moest doen… Wat vinden jullie?”


Charlotte (33)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Denise 26-04-2018 12:06
  Laat Eric eerst maar kennis maken met Ingmar. Je partner moet je (beste) vrienden accepteren en je vrienden je partner. Je had Eric wel iets eerder kunnen vertellen dat je vrienden bent met Ingmar, maar daar kun je nu niets aan veranderen. Je wist tenslotte ook niet dat hij zo zou reageren. Hopelijk draait Eric vanzelf bij, maar als je zou moeten kiezen, kies dan voor Ingmar. Eric vertrouwt je waarschijnlijk niet helemaal en dat vertrouwen krijg je misschien ook niet meer. Als het later alsnog misloopt, ben je én Ingmar én Eric kwijt.
 • Mirel 26-04-2018 12:12
  Ik heb ook een beste vriend! Dat moet toch kunnen?! Ik vind dat ie dat niet van je kan vragen... Mijn man en zíjn vriendin moesten ook even wennen. Want we zijn ook best knuffelig, maar zo zijn we gewoon...Laat ze kennismaken met elkaar, wie weet klikt het! Wij doen ook leuke dingen met zn vieren!
 • Eagle 26-04-2018 14:38
  Doe het niet. Laat de vriendschap met Ingmar niet gaan om Eric een lol te doen. Hij komt op mij nogal jaloers, dwingend en controlerend over, en dat al na zes maanden. Als hij je nu al niet vertrouwt, terwijl jij eerlijk bent over je relatie met Ingmar, dan vrees ik dat hij over nog veel meer andere dingen wantrouwig zal zijn. En heb jij dan trek in een relatie waarbij je altijd op je hoede moet zijn als je eens uitgaat? Of een relatie waarbij je de ene na de andere vriendschap moet laten gaan omdat hij je niet vertrouwt? Dan kom je dus helemaal alleen te staan. Laat je niet door hem isoleren. Behoud de contacten met de mensen die belangrijk voor je zijn, voordat hij je helemaal onder controle heeft.
 • arendine 26-04-2018 20:44
  Ik sluit me aan bij Denise. Laat Eric kennis maken met Ingmar. Misschien voelt Eric zich wat onzeker. Ik hoop voor je dat Ingmar en jij Eric kunnen overtuigen dat hij zich niet door jouw vriendschap met Ingmar "bedreigd" hoeft te voelen.
 • miami 27-04-2018 14:17
  heel simpel, NIET. Omdat je lieve vriend er niet tegen kan/jaloers is moet je je beste vriend aan de kant zetten> Wat volgt? Geloof me, dat gebeurt hoor. Misschien een leuk plan om elkaar te leren kennen maar als je vriend dat echt niet wil, tja dan zou ik toch wel eventjes goed nadenken. Stel je voor, je dumpt je beste vriend, zou jij daar mee kunnen leven? at als het uitgaat? Bij beste vriend hoef je je niet meer te melden.
 • Saskia 03-05-2018 03:27
  Een toekomst heb je met je 'boyfriend' en niet met een vriend. Ervan uitgaande dat alles verder goed zit tussen jullie. Als het op een keuze aankomt zou ik dus zeker voor je boyfriend kiezen. Ik begrijp je boyfriend, zeker gelet op het feit dat jullie vroeger seks hebben gehad. Ik zou Ingmar dus uitleggen dat je boyfriend moeite heeft met jullie vriendschap en dat je daarom even afstand wilt nemen en dit ook met je boyfriend afstemmen. Beperk het contact dus en spendeer jullie tijd aan elkaar en gemeenschappelijke vrienden. Succes!
 • Angel 14-05-2018 03:47
  Beste Charlotte. Ik kan heel kort zijn; jullie kennen elkaar pas en nu al gsat je vriend je iets verbieden? Een jarenlange en waardevolle vriendschap waar geen kwaad inzit. Hij kent ingmar niet, stelt geen kennismaking voor maar heeft zn mening klaar. Hoe moet dat in de toekomst als het meneer niet zint of hij wil iets van jou waar jij niet achter staat? Dominantie in relatie ,hoe galant hij ook is, is gedoemd te mislukken. Als hij echt om je geeft respecteerd hij jou met je vrienden of wat dan ook. Ik wens je veel wijsheid meid...denk aan jezelf.
 • Shanna 22-06-2018 11:53
  Ik weet niet of je het van mij wil leren... Maar mijn verhaal: Ik had een beste vriend al heel wat jaren, toen ik rond de 19 was heb ik een jongen leren kennen. Hij was best dominant en jaloers, omdat ik op dat moment zo verliefd was heb ik bij veel dingen zijn 'advies' opgevolgd, bijvoorbeeld afstand nemen van mijn beste vriend die hij niet leuk vond. Het verhaal kort te maken, mijn ex heeft meerdere smsjes en emails van mijn beste vriend aan mij verwijderd. Later kwam ik er pas achter dat hij liefdesverdriet had. Uiteindelijk heeft hij op vakantie zelfmoord gepleegd. Ik zie veel reactie van: met je bf heb je / en bouw je een toekomst. Maar wie zegt dat dat zo is? Maar een (beste) vriend heb je al heel lang, je kent elkaar, je hebt met elkaar dingen meegemaakt. Als je vriend je zo leuk vind, zou hij dingen van je accepteren INCL de vriend die jouw dierbaar is. Als ze elkaar niet mogen, zie je ze toch wanneer de een er niet is. Waarom een verbod op een vriendschap? Je moet er goed over nadenken of je dingen wilt gaan opgeven voor liefde. Ik vind dat de juiste partner je accepteert zoals je bent en met wie je wilt omgaan, dat is nou eenmaal de vrijheid die we allemaal hebben.
 • Jan peter 30-08-2018 12:23
  Hallo mijn vriend heet ook in maar en we hebben het altijd heel gezellig hij is alleen super dik en zijn flubbertje is maar 4 cm lang. Verder is een hele aardige jongen en ik weet zeker dat ik met hem de rest van mijn leven blijf. Toen ik je verhaal dat snap ik meteen waarom je een keuze moest maken. De keuze tussen een vriend en je boyfriend is natuurlijk erg moeilijk. Maar wat nou als je geen keus hoeft te maken? Mijn voorstel is daarom: doe een trio met Eric en Ingmar. Het zal de band tussen beide mannen verbeteren en als er daarna geen sexuele prikkels meer tussen jou en Ingmar zijn zal aan Eric worden bewezen dat tussen jou en Ingmar helemaal niks speelt. als Erik en jij hier samen doorheen komen zal jullie band en relatie nog veel sterker zijn dan voor het trio. En ik kan het weten want ik spreek uit ervaring. En mocht je meer van kwartetjes houden nou dan kun je mij ook wel even mailen. Met vriendelijke groet en veel succes, Jan Peter
 • Ann 05-11-2018 18:26
  Ik zou mijn mijn beste vriend nooit laten vallen voor mijn relatie. Zeker niet als ik die relatie pas 6 maanden ken en mijn beste vriend al vanaf mijn 18de. Deze jaloezie is niet gezond hoor! Misschien zou je ze aan elkaar voor kunnen stellen? Aan de andere kant, maakt dat het misschien alleen maar erger. Ik zou Ingmar echt niet laten vallen. Eric heeft het maar te accepteren, wie denkt hij dat hij is om van jou te eisen dat je hem niet meer ziet? Jullie kennen elkaar 6 maanden! Ingmar ken je al 15 jaar, dat is meer dan de helft van je leven. Laat hem niet vallen, laat Eric weten dat jij omgaat met wie jij dat wil. Eric is niet in je leven gekomen om jou te vertellen met wie je wel en niet om mag gaan. Als hij jou wil, krijgt hij jouw vrienden inclusief de mannelijke, erbij.
 • Reina 15-12-2020 19:50
  Eric kan zich onzeker voelen vanwege vorige relatie, vooral omdat het zo plotseling ter sprake kwam. Openheid vind ik wel belangrijk. Mijn vriend had app contact met een (goede)vriendin, waar hij nooit over sprak. Na 2 jaar kwam ik er per ongeluk achter omdat ik info opzocht en pop-up bericht kwam. De manier waarop zij berichten stuurde, vond ik erg opdringerig. Zij is getrouwd met 2 kinderen. Nu sinds augustus zitten we in een time out, en opeens is hun contact ook hersteld. In 5 jaar tijd haar nog nooit ontmoet. Zelfs zn beste vrienden kennen haar niet. Zij heeft nooit de moeite genomen om zélf toenadering te zoeken. Terwijl haar man haar ouders in zelfde dorp wonen. Dat het platonische is kan best zijn, haar man weet van hun appen. Hij wél. Bewust dit verzwijgen versterkt mijn wantrouwen, als het niet geheim is, dan kan ik haar toch ontmoeten?? Haar Whatsapp staat op Offline, je ziet niet dat ze online is tijdens typen. En snachts meest vreemde tijden appen. Het idee dat hij van alles met haar bespreekt en dat ik mij niet kan verdedigen. Vooral in een time out zulke acties ondernemen vraagt om problemen.
 • Anouk 25-05-2021 05:25
  Mijn vriend heeft een beste vriendin, Anne. Ze zijn al 15 jaar bevriend. Zij zit in de vriendengroep waar ook zijn ex in zit. Dit vond ik wel even slikken op het begin maar stond er voor open deze mensen te leren kennen. Ik heb wel eens gevraagd of er ooit iets meer was tussen Anne en hem omdat ze zo close zijn, maar dit werd vanaf het eerste moment ontkend. (Nee wij zijn het voorbeeld dat vriendschap tussen man en vrouw gewoon mogelijk is! kreeg ik dan te horen) ze bleven vaak lange telefoongesprekken houden en met elkaar afspreken. Dit zat me toch niet helemaal lekker aangezien ik dit niet gewend was uit vorige relaties maar ook omdat ik niet inzie waarom hij alles moet delen met een ander meisje. Dat kan toch ook wat oppervlakkiger nu wij samen zijn? Maargoed dit naast mij neergelegd te hebben, ik hou van hem en wil dat hij ook gelukkig is. Ben niemand die iemand anders iets gaat verbieden. Nu ben ik er pas geleden achter gekomen dat hij dus wel, meerdere malen, lange tijd geleden, met Anne naar bed is geweest. Toen ik dit hoorde zakte ik door de grond.. niet alleen omdat dit gebeurd was, want ik had Al zo een vermoeden, maar omdat hij dit niet eerlijk verteld heeft. Wij zijn intussen anderhalf jaar samen en verwachten een eerste Kindje. Hij wil haar nog zien, weliswaar in de vriendengroep niet apart. Maar het geeft me toch een vervelend gevoel.. HELP!
 • Lore 26-07-2023 21:24
  Ik zit in exact dezelfde situatie. Ik heb al 8 jaar mijn beste vriend. Ook 1 keer een misstap mee begaan toen we dronken waren, maar dit klikte niet in bed. Nu sinds een half jaar heb ik terug een relatie. Hij wilt niet dat ik mijn beste vriend nog zie of hoor. Uiteindelijk heb ik dit mijn beste vriend verteld. Hoewel we het allebei wel begrijpen. En m’n beste vriend vooral wil dat ik gelukkig ben. Lopen we er allebei sip van. Nu heb ik hem al een week niet gehoord. Een goede oplossing is er niet..