Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Renate wil niet meer met haar vriendin op stap

Renate (37) en haar vriendin Linda (39) gaan al jaren regelmatig met elkaar op stap. Die avondjes wáren altijd heel gezellig, maar Renate ziet er de afgelopen tijd steeds meer tegen op. Linda is namelijk echt geen leuk gezelschap meer: ze verwaarloost haar uiterlijk en is helemaal niet gezellig meer. Hoe kan Renate dat het best brengen?

“Met mijn vriendin Linda heb ik de traditie om zo eens in de drie maanden een avondje op stap te gaan. Dat is ontstaan in de tijd dat we allebei na een relatie weer vrijgezel waren. Omdat ik een dochter heb, was ik niet vrij om te gaan en staan waar ik wilde, maar eens in de paar maanden prikten we een avond om eens flink los te gaan. Eerst uit eten, dan naar een terras of de kroeg, en de avond werd steevast afgesloten in de club. In de vroege uurtjes kwamen we weer thuis, soms met gezelschap.
Na een paar jaar ontmoette ik de man met wie ik nu nog steeds samen ben, al acht jaar inmiddels. Maar de avondjes uit met Linda zijn altijd gebleven. Natuurlijk wel iets rustiger tegenwoordig en we maken het ook wat minder laat. Toch keek ik er altijd naar uit. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen.

Ongemakkelijk
De eerste keer dat het tegenviel, was ruim een jaar geleden. Ik haalde Linda op bij haar werk en vroeg: ‘Zullen we nog even langs je huis gaan, zodat je je kunt omkleden?’ Ze zag er namelijk niet zo best uit. Niet alleen was ze wat kilootjes aangekomen, haar outfit vond ik ook wat slonzig en iets meer make-up had niet misstaan. Ze keek me met een vreemde blik aan, waaruit ik opmaakte dat ze zelf vond dat ze er prima uitzag. Het was een ongemakkelijk moment. Ik besloot er niets meer van te zeggen.
In een restaurantje kletsten we tijdens het eten over familie, werk en vriendinnen, en vervolgens vertrokken we richting het terras. En daar liep het gesprek dood. Verveeld keek Linda op haar telefoon of om zich heen. Op dat moment dacht ik voor het eerst: kon ik maar met goed fatsoen naar huis. In de club waar we later terechtkwamen, danste ze wel, maar niet erg enthousiast. Het was een opluchting toen de avond ten einde was.
Een maandje later stuurde ze me een berichtje: Mijn contract is niet verlengd. Met ingang van volgende maand zit ik thuis. Linda werkte op het kantoor van een grote webwinkel, die niet zo scheutig was met het verstrekken van vaste contracten. Dat had ze van tevoren geweten, maar toch was het sneu. Weer een maand later haalde ik haar op voor een avondje stappen, zodat ze haar zinnen een beetje kon verzetten. Ik schrok toen ik haar zag. Haar spijkerbroek zat veel te strak en ze had flinke uitgroei in haar haar.
Verontschuldigend haalde ze een hand door haar droge lokken. ‘Ik heb wat uitgroei, ik weet het. Ik doe wel een staart in, dan valt het minder op.’ Kan gebeuren, dacht ik, dat je even geen zin hebt om tijd aan je uiterlijk te besteden. Dat kwam vast wel weer zodra ze weer wat beter in haar vel zou zitten.
Die avond werd het weer niet echt gezellig. Vroeger stond ze nog weleens op een tafel te dansen of knoopte ze een gesprek aan met een wildvreemde, maar nu zat er bij haar geen beweging in. Met een drankje in haar hand stond ze maar wat om zich heen te kijken. Ik was blij toen de avond erop zat en ik haar thuis had afgezet.

Liever thuis
Het is er sindsdien helaas niet beter op geworden. Het is gewoon niet zo leuk meer om met haar op stap te gaan. Ze besteedt geen aandacht meer aan haar uiterlijk en kijkt alsof ze naar een begrafenis moet. Ik dacht eerst dat het misschien te maken had met het feit dat ze werkloos thuiszat. Maar inmiddels heeft ze een nieuwe baan gevonden, die ze nog leuk vindt ook, en dat heeft niets veranderd.
‘Ik heb weer een baan, nu nog een man,’ grapt ze elke keer als we uitgaan. Maar als ik dan naar haar voorkomen kijk, denk ik: die krijg je zo niet, Linda! Ze was al nooit het mooiste meisje van de klas, maar nu verwaarloost ze zichzelf ook nog. Althans, zo lijkt het. Daarbij is ze dus ook lang niet meer zo vrolijk als vroeger. Soms schaam ik me gewoon voor haar als ze naast me loopt.
Ik heb geprobeerd om dit op een subtiele manier aan te snijden, maar ze doet alsof ze me niet begrijpt. Alles gaat goed met haar, zegt ze. Ik kan toch niet rechtstreeks tegen haar zeggen dat ze erbij loopt als een slons die zich te pletter verveelt en dat ik het daarom niet meer zo leuk vind om met haar uit te gaan?
Ons volgende uitje staat alweer voor de deur en ik zie er als een berg tegen op. In de kroeg uitkijken naar mannen voor Linda, terwijl ik denk: als jij je zo presenteert, kijken ze niet naar je om, hoor! Met moeite een gesprek gaande houden, terwijl zij volhoudt dat er niets aan de hand is. In mijn eentje dansen, terwijl zij naar me kijkt zonder ook maar een beetje te bewegen…
Ik mis mijn vriendin van vroeger, maar ik denk dat die niet meer terugkomt. Dus blijf ik liever thuis voor de buis zitten. Maar hoe breng ik dat, zonder Linda enorm te kwetsen?”

Renate (37)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • miami
  (55)
  18/08/2019
  16:38

  nou Renate, je bent wel erg bezig met haar uiterlijk. Misschien wil ze gewoon naturel door het leven gaan? Als mannen alleen maar op een goed opgemaakte vrouw vallen is toch ook raar? Kan het ook zijn dat zij ook geen zin meer heeft in die avondjes? Je zegt dat ze vroeger nog wel eens op een tafel danste, sorry maar dat doe je toch op den duur niet meer? Als dat lol betekent. Echt erg dat jij je schaamt als je naast haar loopt omdat ze niet aan jouw standaard van uiterlijk voldoet. Zou zeggen, vraag of ze nog wel zin heeft in die avondjes. Dan hoor je het vanzelf wel want wie weet vindt ze het met jou ook niet meer leuk


 • Eagle
  (43)
  19/08/2019
  08:41

  Dag Renate,
  Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar wat ben jij een oppervlakkig type zeg. Je vriendin is werkeloos, heeft misschien stomweg geen geld om uit te geven aan haren, make-up en uitjes. Ze maakt zich misschien zorgen over de toekomst of geeft ze haar geld liever uit aan meer belangrijke zeken zoals haar huishouden, terwijl jij alleen maar schijnt te willen stappen. Misschien wil zij deze uitjes allang niet meer, maar durft ze dat niet tegen jou te zeggen, omdat zij ook wel ziet dat jij barst van de kritiek.Misschien dat je de volgende keer eens gewoon bij haar op de koffie moet gaan en de situatie bekijken zoals die is. Je bent 37. Hoog tijd dat je je vriendschappen eens wat volwassener benadert.


 • Anna
  (64)
  19/08/2019
  13:41

  Volkomen eens met Miami en Eagle.
  Jij komt bij mij zeer oppervlakkig en puberaal over.
  En dan ook nog de zin : “ ze was al nooit het mooiste meisje van de klas “
  Wie ben jij om dat te beoordelen ?
  Als Linda verstandig is kapt ze met jou en gaat ze uit met mensen die haar wel nemen zo als ze is.


 • Tina
  (57)
  21/08/2019
  01:42

  Mooie vriendin ben jij ! Niet dus !
  Knoop eens een echt gesprek met haar aan . Niet in een kroeg dus . Zij zit duidelijk niet goed in haar vel . Maar dat interesseert jou niet .
  Nee , in jouw ogen is ze een slons geworden en daar eindigt het mee .
  Een echte vriendin doet al het mogelijke om uit te zoeken wat er scheelt . En dan steun te bieden en te helpen .
  Maar dat zit in jou niet in .

  Dit is een oud verhaal , dus je zal het waarschijnlijk nooit lezen wat ik hier schrijf .

  Lekker oppervlakkig ben jij !


 • KJ
  (46)
  03/09/2019
  21:31

  Volgens mij is dit een nepverhaal.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail