Renate wil niet meer met haar vriendin op stap

Renate (37) en haar vriendin Linda (39) gaan al jaren regelmatig met elkaar op stap. Die avondjes wáren altijd heel gezellig, maar Renate ziet er de afgelopen tijd steeds meer tegen op. Linda is namelijk echt geen leuk gezelschap meer: ze verwaarloost haar uiterlijk en is helemaal niet gezellig meer. Hoe kan Renate dat het best brengen?

“Met mijn vriendin Linda heb ik de traditie om zo eens in de drie maanden een avondje op stap te gaan. Dat is ontstaan in de tijd dat we allebei na een relatie weer vrijgezel waren. Omdat ik een dochter heb, was ik niet vrij om te gaan en staan waar ik wilde, maar eens in de paar maanden prikten we een avond om eens flink los te gaan. Eerst uit eten, dan naar een terras of de kroeg, en de avond werd steevast afgesloten in de club. In de vroege uurtjes kwamen we weer thuis, soms met gezelschap.
Na een paar jaar ontmoette ik de man met wie ik nu nog steeds samen ben, al acht jaar inmiddels. Maar de avondjes uit met Linda zijn altijd gebleven. Natuurlijk wel iets rustiger tegenwoordig en we maken het ook wat minder laat. Toch keek ik er altijd naar uit. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen.

Ongemakkelijk
De eerste keer dat het tegenviel, was ruim een jaar geleden. Ik haalde Linda op bij haar werk en vroeg: ‘Zullen we nog even langs je huis gaan, zodat je je kunt omkleden?’ Ze zag er namelijk niet zo best uit. Niet alleen was ze wat kilootjes aangekomen, haar outfit vond ik ook wat slonzig en iets meer make-up had niet misstaan. Ze keek me met een vreemde blik aan, waaruit ik opmaakte dat ze zelf vond dat ze er prima uitzag. Het was een ongemakkelijk moment. Ik besloot er niets meer van te zeggen.
In een restaurantje kletsten we tijdens het eten over familie, werk en vriendinnen, en vervolgens vertrokken we richting het terras. En daar liep het gesprek dood. Verveeld keek Linda op haar telefoon of om zich heen. Op dat moment dacht ik voor het eerst: kon ik maar met goed fatsoen naar huis. In de club waar we later terechtkwamen, danste ze wel, maar niet erg enthousiast. Het was een opluchting toen de avond ten einde was.
Een maandje later stuurde ze me een berichtje: Mijn contract is niet verlengd. Met ingang van volgende maand zit ik thuis. Linda werkte op het kantoor van een grote webwinkel, die niet zo scheutig was met het verstrekken van vaste contracten. Dat had ze van tevoren geweten, maar toch was het sneu. Weer een maand later haalde ik haar op voor een avondje stappen, zodat ze haar zinnen een beetje kon verzetten. Ik schrok toen ik haar zag. Haar spijkerbroek zat veel te strak en ze had flinke uitgroei in haar haar.
Verontschuldigend haalde ze een hand door haar droge lokken. ‘Ik heb wat uitgroei, ik weet het. Ik doe wel een staart in, dan valt het minder op.’ Kan gebeuren, dacht ik, dat je even geen zin hebt om tijd aan je uiterlijk te besteden. Dat kwam vast wel weer zodra ze weer wat beter in haar vel zou zitten.
Die avond werd het weer niet echt gezellig. Vroeger stond ze nog weleens op een tafel te dansen of knoopte ze een gesprek aan met een wildvreemde, maar nu zat er bij haar geen beweging in. Met een drankje in haar hand stond ze maar wat om zich heen te kijken. Ik was blij toen de avond erop zat en ik haar thuis had afgezet.

Liever thuis
Het is er sindsdien helaas niet beter op geworden. Het is gewoon niet zo leuk meer om met haar op stap te gaan. Ze besteedt geen aandacht meer aan haar uiterlijk en kijkt alsof ze naar een begrafenis moet. Ik dacht eerst dat het misschien te maken had met het feit dat ze werkloos thuiszat. Maar inmiddels heeft ze een nieuwe baan gevonden, die ze nog leuk vindt ook, en dat heeft niets veranderd.
‘Ik heb weer een baan, nu nog een man,’ grapt ze elke keer als we uitgaan. Maar als ik dan naar haar voorkomen kijk, denk ik: die krijg je zo niet, Linda! Ze was al nooit het mooiste meisje van de klas, maar nu verwaarloost ze zichzelf ook nog. Althans, zo lijkt het. Daarbij is ze dus ook lang niet meer zo vrolijk als vroeger. Soms schaam ik me gewoon voor haar als ze naast me loopt.
Ik heb geprobeerd om dit op een subtiele manier aan te snijden, maar ze doet alsof ze me niet begrijpt. Alles gaat goed met haar, zegt ze. Ik kan toch niet rechtstreeks tegen haar zeggen dat ze erbij loopt als een slons die zich te pletter verveelt en dat ik het daarom niet meer zo leuk vind om met haar uit te gaan?
Ons volgende uitje staat alweer voor de deur en ik zie er als een berg tegen op. In de kroeg uitkijken naar mannen voor Linda, terwijl ik denk: als jij je zo presenteert, kijken ze niet naar je om, hoor! Met moeite een gesprek gaande houden, terwijl zij volhoudt dat er niets aan de hand is. In mijn eentje dansen, terwijl zij naar me kijkt zonder ook maar een beetje te bewegen…
Ik mis mijn vriendin van vroeger, maar ik denk dat die niet meer terugkomt. Dus blijf ik liever thuis voor de buis zitten. Maar hoe breng ik dat, zonder Linda enorm te kwetsen?”

Renate (37)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • miami 18-08-2019 14:38
  nou Renate, je bent wel erg bezig met haar uiterlijk. Misschien wil ze gewoon naturel door het leven gaan? Als mannen alleen maar op een goed opgemaakte vrouw vallen is toch ook raar? Kan het ook zijn dat zij ook geen zin meer heeft in die avondjes? Je zegt dat ze vroeger nog wel eens op een tafel danste, sorry maar dat doe je toch op den duur niet meer? Als dat lol betekent. Echt erg dat jij je schaamt als je naast haar loopt omdat ze niet aan jouw standaard van uiterlijk voldoet. Zou zeggen, vraag of ze nog wel zin heeft in die avondjes. Dan hoor je het vanzelf wel want wie weet vindt ze het met jou ook niet meer leuk
 • Eagle 19-08-2019 06:41
  Dag Renate, Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar wat ben jij een oppervlakkig type zeg. Je vriendin is werkeloos, heeft misschien stomweg geen geld om uit te geven aan haren, make-up en uitjes. Ze maakt zich misschien zorgen over de toekomst of geeft ze haar geld liever uit aan meer belangrijke zeken zoals haar huishouden, terwijl jij alleen maar schijnt te willen stappen. Misschien wil zij deze uitjes allang niet meer, maar durft ze dat niet tegen jou te zeggen, omdat zij ook wel ziet dat jij barst van de kritiek.Misschien dat je de volgende keer eens gewoon bij haar op de koffie moet gaan en de situatie bekijken zoals die is. Je bent 37. Hoog tijd dat je je vriendschappen eens wat volwassener benadert.
 • Anna 19-08-2019 11:41
  Volkomen eens met Miami en Eagle. Jij komt bij mij zeer oppervlakkig en puberaal over. En dan ook nog de zin : “ ze was al nooit het mooiste meisje van de klas “ Wie ben jij om dat te beoordelen ? Als Linda verstandig is kapt ze met jou en gaat ze uit met mensen die haar wel nemen zo als ze is.
 • Tina 20-08-2019 23:42
  Mooie vriendin ben jij ! Niet dus ! Knoop eens een echt gesprek met haar aan . Niet in een kroeg dus . Zij zit duidelijk niet goed in haar vel . Maar dat interesseert jou niet . Nee , in jouw ogen is ze een slons geworden en daar eindigt het mee . Een echte vriendin doet al het mogelijke om uit te zoeken wat er scheelt . En dan steun te bieden en te helpen . Maar dat zit in jou niet in . Dit is een oud verhaal , dus je zal het waarschijnlijk nooit lezen wat ik hier schrijf . Lekker oppervlakkig ben jij !
 • KJ 03-09-2019 19:31
  Volgens mij is dit een nepverhaal.
 • Loes 28-09-2019 18:46
  Wat ben jij nog kinderlijk voor je leeftijd.Logisch dat het niet meer klikt. Jullie passen niet bij elkaar omdat jij op een veel lager niveau ontwikkeld bent. Zoek ontwikkelingsvergelijkbaren als vriendin. Ik denk zo rond 14-16 jaar. Je moet het zo zien dat het voor haar het best kan voelen dat zij met net een puberdochter op stap gaat.Voor haar dus ook niet leuk.
 • Michelle 01-10-2019 23:06
  Renate, Ik snap wel dat jouw vriendin niets deelt over wat er mogelijk aan de hand zou zijn. Je bent erg op jezelf gericht, en dat zal zij waarschijnlijk voelen. Je hebt negatieve oordelen over haar uiterlijk, en zegt dat je je schaamt. Ik heb niet één keer gelezen dat je je zorgen om haar maakt. Nee, JIJ wilt je vriendin van vroeger terug. Wie weet heeft ze het gevoel niet meer op een lijn te zitten met jou, vanwege je oppervlakkige opstelling. Vriendinnen ben je in goede en slechte tijden, en niet alleen voor je eigen plezier. Ik gun haar andere vriendinnen.
 • Nadine 14-10-2019 13:03
  Ik zou persoonlijk niet blij zijn met een "vriendin" zoals jij. Wie ben jij om je te bemoeien over het voorkomen van een ander? Als je dit doet omdat je je zorgen maakt over haar gezondheid, oke. Maar jij komt ontzettend oppervlakkig over. Daarbij maak je ook nog de nare opmerking dat ze al nooit het mooiste meisje van de klas was, en je je schaamt als je naast haar loopt. Gaat dit verhaal nou over je bezorgdheid over haar? Of om jouzelf? Als ik haar was zou ik er ook niet meer om staan te springen om te gaan stappen met iemand die zo met zichzelf bezig is.
 • Nadine 14-10-2019 13:04
  Ik zou persoonlijk niet blij zijn met een "vriendin" zoals jij. Wie ben jij om je te bemoeien over het voorkomen van een ander? Als je dit doet omdat je je zorgen maakt over haar gezondheid, oke. Maar jij komt ontzettend oppervlakkig over. Daarbij maak je ook nog de nare opmerking dat ze al nooit het mooiste meisje van de klas was, en je je schaamt als je naast haar loopt. Gaat dit verhaal nou over je bezorgdheid over haar? Of om jouzelf? Als ik haar was zou ik er ook niet meer om staan te springen om te gaan stappen met iemand die zo met zichzelf bezig is. Ik hoop oprecht dat dit een verzonnen verhaal is.
 • Janine 19-11-2019 22:18
  Ik vind het ziellig voor je vriendin om dit zo te lezen. Je bent alleen maar bezig met het uiterlijk van haar, of hoe ze vroeger stond te dansen op de tafels.. Volgens mij zijn jullie beiden al op leeftijd en zou je andere prioriteiten moeten hebben. Probeer wat met haar te praten ik denk dat er wel een oorzaak achter haar "slonzige" uiterlijk schuilt. Je bent immers haar vriendin toch?
 • Skyla 09-02-2020 18:20
  Ga de volgende keer niet op stap, maar kies voor een welness arrangement. Lekker jullie een beetje laten verwennen en zo een dagje samen doorbrengen.
 • Gabrielle 22-02-2020 14:18
  Ik vind als je al zolang vriendinnen bent. Moet je dat toch gewoon rustig kunnen vertellen. Vraag ook wat er echt dwars zit. Waar ze echt mee rondloopt. Misschien heeft ze het financieel niet goed. En doet ze uitjes om jou niet kwijt te raken. Praat met haar ipv uit te gaan.
 • Larissa 28-02-2020 23:50
  Lekker oppervlakkig! Mischien is ze wel depressief Praat je weleens met haar? Boeit het jou nog wel hoe het echt met haar gaat? Met een vriendin als jou je geen vijanden meer nodig!
 • Elvira 12-08-2020 22:03
  Hallo Renate, Ik herken mezelf uit je verhaal als Linda. Mijn beste vriendin ging steeds minder met me afspreken om dezelfde reden als wat jij opmerkt bij Linda. Daarop volgde bij ons een paar maanden ruzie. We hebben dit uit kunnen praten door onszelf voor elkaar open te stellen. Mijn reden voor verslonsing was dat ik moe was van al het daten en het verlangen naar het samen zijn met een partner. Ik voelde me alleen omdat mijn vriendin haar tijd moest verdelen tussen haar partner en mij en ik kwam voor mijn gevoel op de tweede plaats. Het gevoel van een baan kwijt raken en weer er een zoeken gaf mij een deuk in mijn ego. Dit tezamen koste mij veel energie. Een paar maanden nadat ik was begonnen met de nieuwe baan en heb ik samen met haar geshopt voor zakelijke kleding maar ook voor leuke uitgaanskleding. Ook hebben we ons laten opgemaken door een visagiste en kregen we tips om het uiterlijk snel en gemakkelijk weer verzorgd/mooi te maken. Daarentegen heeft zij van mij geleerd dat je niet constant 100% hoeft te geven/presteren en dat niet alles gepland hoeft te zijn. Als je 7 minuten later bent, dan ben je dat gewoon of als je sporten belangrijker vind op dat moment dan afspreken dan zeg je dat gewoon. Het is allemaal oke. Als we samen zijn hebben we nu mooie, diepgaande en open gesprekken met elkaar. Onze vriendschap is sterker dan ooit. Kortom, deel het eerlijk met haar wat je aan haar hebt opgemerkt en vraag haar wat de reden is dat ze met haar hoofd ergens anders is als jullie samen zijn.
 • Emma 19-08-2020 13:17
  Hoi Renate Wat een vervelende situatie. Je wilt je vriendin niet kwetsen, maar je ziet ook dat het zo niet langer door kan gaan. Misschien kunnen jullie een andere soort uitje gaan doen samen. Misschien iets van de wellness, een goede massage doet wonderen. Maar ga ook het gesprek met haar aan, want er zit waarschijnlijk een diepere reden aan haar verwaarlozing (misschien depressief). Ik wens je veel succes want dit is heel lastig voor jullie allebei!
 • Sam 27-03-2021 14:05
  Wat ben jij oppervlakkig en egoïstisch. Zij heeft duidelijk steun nodig en een goed gesprek in een andere setting. Maar jij denkt alleen maar aan jezelf en of jij t leuk vindt. Je bent alleen bezig met of ze aan jouw standaarden voldoet. Als ik Linda was had ik jou allang aan de kant gezet. Ooit over nagedacht dat je door je zo egoïstisch op te stellen je zelf deze situatie hebt gecreëerd. Denk daar maar eens over na. Ik wens Linda een betere vriendin toe en hopelijk komt ze er boven op. Ik hoop dat jij even goed gaat reflecteren op je eigen egoïstische houding en gedrag. Jij kan wat werken aan de schoonheid van binnen.
 • Mel 05-04-2021 05:47
  Hoi Renate, Ik ben t eens met Elvira. Ik denk dat er een een ander probleem is met je vriendin dan alleen haarzelf niet op willen maken. Ze is om een of andere reden veranderd, want ze deed het voorheen wel allemaal. En daar kun achterkomen. Je moet een goede aanleiding nemen. Neem daar de tijd voor. Geef aan dat je haar graag als vriendin hebt, en dat je haar niet wil kwetsen. Dat je haar ziet veranderen op bepaalde manieren en je je afvraagt waar het aan ligt. Wil ze je dat niet vertellen dan kun je dat respecteren. Maar zeg er bij hoe ze overkomt op haar omgeving en dat dit niet alleen 'onprettig' kan zijn bij jou maar dat ze ook moet oppassen voor bij haar werkgever bijvoorbeeld. Ik ken haar niet maar denk dat het te persoonlijk of nog te pijnlijk is voor haar om dat met je te delen. Wellicht heeft t te maken met dat ze geen energie meer voelt om iets te doen. Ze ziet zelf de verandering misschien niet omdat iets anders haar meer bezighoudt en haar zicht daarop blokkeert. Iets wat haar mentaal niet positief houdt. Verder vind ik je niet oppervlakkig. Je vraagt haar wel of er iets is waar ze niet op in wil gaan. En je neemt de moeite om hier advies te vragen. Als je zo oppervlakkig of een slechte vriendin was dan had je geen stappen genomen. Veel succes
 • Angelique 23-06-2021 16:23
  Misschien moet je haar eens helpen en met haar om tafel in plaats van er niet meer naast te willen lopen jij bent geen vriendin
 • Lorraine 05-10-2021 21:12
  Beste Renate, Wellicht moet je bij jezelf te rade gaan waarom je jij het zo op jezelf betrekt dat zij er op een bepaalde manier uit ziet. Als zij zich tevreden voelt met wie ze is, wie ben jij dan om er iets negatief over te zeggen? Vooral omdat je zegt dat ze al niet de knapste is? Mijn vriendin zou je met zo'n innerlijk niet zijn. Mijn idee is dat Linda jou beter kwijt is dan rijk.
 • Sandra Peters 20-10-2021 14:35
  Wat een fijne vriendin ben jij! Niet dus! Misschien is het een idee om eens het gesprek op een rustige manier aan te gaan in plaats van gelijk de handdoek in de ring te gooien en opgeven. Draait alles dan om het uiterlijk? Als ik Linda was wilde ik met jou niet meer op stap. "Ze was al nooit het mooiste meisje van de klas", zeg je. Is dat een vereiste dan? Denk maar eens goed na over je uitspraken!!
 • Scarlett 31-01-2022 06:26
  Ik zou haar motiveren, om beter voor haarzelf te zorgen, misschien sporten, extra vitamine nemen zoals vitamine B of D https://www.flinndal.nl/vitamine-d om zich beter te voelen, gezonder eten.
 • Fam Rijkenberg 15-05-2022 11:22
  Oplossing van prijspuzzel nr22/02 : grensoverschrijdend gedrag, gewoon lukt het niet.
 • Ingrid 30-08-2022 06:57
  Beste Renate, Het klinkt alsof je vriendin wat in de knoop zit met zichzelf. Misschien zou je je in plaats van fixeren op haar uiterlijk wat meer op haar innerlijk moeten richten. Zeggen dat je de vrolijke vriendin van vroeger mist. En vragen wat er aan de hand is en hoe je haar kan helpen. Schamen om naast haar te lopen klinkt wel erg oppervlakkig hoor. Groetjes, Ingrid
 • Bob Lommerdom 25-03-2023 07:35
  Wat een blaat, dat zal wel autisme zijn. Kinderlijk gedrag van maximale autismus waarschijnlijk is hier sprake van secundaire ziektewinst of dit is aangeleerd op het “SBO en VSO” zoals het onderwijs nu zo mooi heet. Waarschijnlijk een typisch gevalletje “rugzakje” met dit rugzakje kan de overbetaalde parttime juf nog minder gaan “werken”
 • Sabine 06-05-2023 21:11
  Hai. Het eerste waarover ik val is ;ze was al niet het mooiste meisje uit de klas. Als jij zo al over haar dacht waarom ben je dan überhaupt vriendinnen met haar geworden. Was zij dan mss de enige die met jou wilde omgaan.?? En je bij nader inzien toch zag dat ze een best leuk karakter heeft. Mss zou je je vriendin wat meer kunnen steunen mss zit ze wel in een burn-out. Mss een diepgaander gesprek met haar aan proberen te gaan, en dan eerlijk zijn wat je veranderd vind, en dat je denkt dat het helemaal niet zo goed met haar gaat zoals ze aangeeft, voor mensen met een Burn-out is het heel moeilijk om ervooruit te komen, omdat ze zich schamen dat ze even niet stabiel kunnen zijn.
 • Sterre 14-11-2023 12:48
  Ik lees alleen maar ik-ik-ik? Als jij maar goed voor de dag komt met je vriendin naast je? Misschien maakt ze een depressieve periode door Dan is het al heel wat dat zij niet afzegt Zoals jij, goedkoop genoeg, wel zou doen maar met jou is er niks aan het handje Renate, ik hoop dat Linda jou vroeg of laat dumpt als vriendin want jij bent geen keeper zo te lezen