Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

‘Vertel ik Heidi’s moeder over die abortus?’

Vanwege de lockdown onderhield mijn dochter Meghan (17) intensief contact met vriendinnen via Facetime. Daarbij vergat ze vaak de wereld om zich heen en zo kon het gebeuren dat ik op een dag flarden van een gesprek opving tussen haar en haar 16-jarige vriendin Heidi. Ik kon eruit opmaken dat Heidi onlangs een abortus had ondergaan. Haar moeder had zich zorgen gemaakt over Heidi’s plotselinge buikpijn, maar Heidi had haar op het hart gedrukt dat het maar om een buikgriepje ging. Mijn hart brak toen ik het hoorde. Om dat te moeten dragen zonder de steun van je moeder! Ik ken de moeder van Heidi. Ze woont in de buurt, ik kom haar wel eens tegen. In de sportschool en in de supermarkt maken we normaal gesproken wel eens een praatje. Het contact is nooit uitgegroeid tot een vriendschap, maar ze lijkt me een vrouw met een warme en open persoonlijkheid. Volgens mij zou Heidi heel veel steun van haar moeder kunnen krijgen, als ze het vertelt. Dat zei ik ook tegen Meghan. Ik speel dus met het idee om Heidi’s moeder in te lichten. Meghan wil dat niet, maar ik heb er grote moeite mee om het voor die moeder verborgen te houden. Ik zou het zelf ook graag willen weten als mijn dochter iets ingrijpends had meegemaakt. Wat zal ik doen? Lisette (48)

Lisette (48)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • miami
  (55)
  04/03/2021
  16:11

  niet doen. Ook al heb je flarden van het verhaal gehoord, die vriendin zal je dochter beschuldigen dat ze het heeft doorverteld. Wat je wel misschien wel kan doen is je dochter vragen of ze die vriendin kan overtuigen het zelf tegen haar moeder te zeggen. Ze kan bijv zeggen dat ze het niet alleen moet dragen dat ze er niet te licht over moet denken.


 • Beverly
  (42)
  04/03/2021
  16:14

  Ik snap dat je ermee zit, maar in vredesnaam, hou je erbuiten! Je hebt er feitelijk niets mee te maken en Joost weet wat voor familieruzies je in het gezin van Heidi veroorzaakt. Als Heidi het kwijt wil aan haar moeder, dan is dat iets wat ze zelf moet beslissen. Misschien is er wel een hele goede reden dat ze het haar moeder niet heeft verteld. Dat ze op jou sympathiek overkomt, zegt tenslotte niets over de band die ze wel of niet heeft met haar dochter.
  Als je toch iets wil doen, zorg er dan voor dat je een hechte band met je dochter opbouwt en laat haar weten dat ze altijd bij je terecht kan, ook als zij nog ooit voor een dergelijke ingrijpende beslissing komt te staan.


 • Angel
  (52)
  04/03/2021
  16:49

  Stel dat jij iets meemaakt wat je (voorlopig) geheim wilt houden en iemand verteld dat achter je rug aan de persoon waar jij het zéker (nog) niet aan wilt vertellen, hoe zou jíj dat vinden?
  Je kan onmogelijk de consequenties overzien als je je hiermee gaat bemoeien.
  Denk aan je dochter die zelfs de vriendschap kan verliezen met Heidi door jouw inmenging bij iets wat je eigenlijk niéts aangaat.
  Je kunt jouw steun aanbieden en daarbij júist discretie.


 • Julia
  (41)
  04/03/2021
  19:02

  Beste Lisette ik begrijp heel goed je zorg. Heb je zelf ook in de gaten dat het je eigen invulling is en niet die van Heidi? Als Heidi behoefte heeft aan haar moeder dan had ze dat toch ook gevraagd? En zeker in deze grote beslissingen. Wij labelen vaak dat zo een situatie gedeeld moet worden maar een kind van 16 die al een abortus achter de rug heeft komt er een echt zelf mee zodra ze er behoefte aan heeft. Om die moeder aan te spreken bereik je misschien wel meer schade mee. Misschien blijkt die moeder zo bezorgd dat het Heidi onzeker maakt of juist gaat laten twijfelen dat ze spijt krijgt, of erger nog dat die moeder haar dochter niet meer vertrouwd. Geloof erin dat als die moeder het moet weten dat die dochter wel aan de bel trekt…


 • VERTELLEN
  (40)
  08/04/2021
  15:47

  Ik zou het wel vertellen, want stel als de abortus verkeerd is gegaan en er gebeurd iets met dat meisje, dan lopen jij en je dochter met schuldgevoel rond. Dan laten ze maar kwaad op jullie zijn dat jullie haar geheimpje hebben verklapt. Dat gaat goed komen. Ze heeft juist steun van haar moeder nodig. Ze is bang dat haar moeder overstuur raakt maar ik denk dat die moeder het erg zou vinden als ze dit nooit zou weten en dat men met haar lacht en praat en dit voor haar houd. Dat is het ergste wat je een moeder kan aandoen. Beter vertel je het gewoon.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail