Wel of geen pakjes tijdens het kerstontbijt?

Tijdens het kerstontbijt op eerste kerstdag geven we cadeautjes aan elkaar. Een fijne manier om de kerstdagen te starten, vind ik. Maar mijn oudste zoon, Thijs van zeventien, wil niet meer meedoen. Hij vindt het lastig om cadeautjes te bedenken voor mij, zijn vader en zijn twee zusjes Maud (12) en Bente (15). Winkelen vindt hij niet leuk en ook zonde van zijn zuurverdiende geld. Maud krijgt van ons geld om cadeautjes te kopen, maar omdat Bente en Thijs een bijbaantje hebben, vinden mijn man en ik dat zij zelf ook een bijdrage moeten doen. Vorig jaar deed Thijs het zonder morren, nu wil hij dus niet meer. Hij vindt het niet alleen zonde van zijn eigen geld, maar ook van de cadeautjes die hij krijgt. ‘Vaak krijg ik iets wat ik zelf nooit zou kopen en ook niet gebruik!’ zegt hij. Hij haalde het voorbeeld aan van de fotopuzzel, met foto’s van hem en zijn toenmalige vriendin. Hij houdt niet van puzzelen, bovendien was de verkering twee weken later uit. De puzzel is nooit gebruikt. Zo kon hij nog wat voorbeelden noemen. Ik begrijp hem en wil hem ook niet dwingen. Maar geen pakjesochtend is zo saai! De meiden willen het ook graag. Thijs vindt het niet erg als wij met de meisjes wel aan pakjesochtend doen, maar ik vind het een beetje gek als hij dan niets krijgt. Hoe kan ik pakjesochtend leuk maken voor iedereen en toch zijn wens respecteren? Miranda (45)

Miranda (45)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lisette 12-11-2021 16:56
  Voor een kind dat praktisch niks verdient per uur vind ik het veel gevraagd om voor pa, ma en zusjes kadoos te moeten kopen met eigen geld. En dan ook nog eens zonder een verlanglijstje. Met die traditie zou ik ook snel afhaken. Doe dan lootjes trekken met een verlanglijstje.
 • Hülya 12-11-2021 20:13
  Hij geeft aan het niet erg te vinden en jij vind het gek om hem geen kado te geven. Persoonlijk zou ik zelf voor iedereen als ouder zijnde cadeau kopen en iets uit ieders eigen wensenlijst dus ook zo Thijs dan doet hij toch een beetje mee. Maar koopt hij niks voor zijn zusjes en en jullie dus ook zijn zusjes niks voor hem. En voel je aan hoe dat voelt is het niks kun je volgend jaar weer opnieuw kijken en misschien kun je het vragen aan iedereen hoe ze het zien het jaar erop en wat ze ervan vonden dit jaar.
 • Mick 13-11-2021 01:07
  Gewoon pakjes doen, je zoon een leuk kado geven. Geen verplichte toestanden. Je kan niet bepalen waar hij zijn eigen zuurverdiende geld aan uit wil geven. Je chanteert hem zowat als jij niet kerst viert zoals ik wil vier ik het helemaal niet. Doe niet zo kinderachtig geef hem gewoon geld voor een paar kadootjes je dochter ook. jij wilt het toch zo graag had jij daar zin in gehad toen je 17 of 15 was nou denk het niet. Spreek af dat je voor 5 euro iets leuks moet zoeken allemaal kan hij chocoladekransjes kopen is zo gebeurt iedereen blij. Ouders horen cadeautjes te geven. Niet de kinderne de ouders ja later als ze een gezin hebben als ze nog willen komen dan
 • Jennifer 14-11-2021 00:37
  Koop gewoon cadeautjes voor je kinderen! Waarom zouden zij van hun zuurverdiende centen cadeautjes moeten kopen? En als de een niet voor de ander koopt, dan hoeft de ander dat ook niet lees ik in je verhaal. Of iedereen bepaalt dat voor zich? Mijn moeder koopt nog steeds veel kerstcadeautjes voor mij, ik ben al 28… en ik dan ook voor haar omdat ik het leuk vind, niet omdat ze dat verwacht van mij. Ik hoop dat je je kinderen geen kost en inwonen laat betalen vanaf 18…. Laat ze dat liever naar een spaarrekening over maken, daar hebben ze meer aan en leren ze ook dat je maandelijks ‘vaste lasten’ hebt. Hopelijk red ik ze zo een beetje vanaf hier, mocht je met die gedachte spelen. Ik zal je vast verklappen dat de toekomst van jouw kinderen er heel anders uit ziet dan de toekomst die jullie voor ogen hadden voor ze: studieschuld, torenhoge huur, grondstoffen raken op, etc. Geef ze alsjeblieft een stevige start!
 • Sandra 17-11-2021 15:55
  Miranda, ik denk dat de juiste oplossing is dat iedereen een verlanglijstje maakt en dat jullie dan lootjes trekken. Zo krijgt ieder een cadeautje wat hij/zij zelf heeft uitgekozen. Uit je verhaal maak ik namelijk op dat het grootste argument van Thijs is dat hij meestal iets krijgt wat hij zelf nooit zou kopen en ook niet gebruikt. Succes en fijne feestdagen gewenst!