Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Ze wil met haar studie stoppen

Onze dochter komt er wel, dacht ik trots, toen Eline haar vwo-diploma haalde en met een stralend gezicht haar handtekening zette op het papier. De volgende stap was de opleiding communicatie,  daar had ze vol overtuiging voor gekozen. Het eerste jaar genoot ze volop van het studentenleven, maar vlak voordat ze haar eerste jaar had afgerond, sloeg corona toe. Het studentenleven veranderde in rap tempo. Ik heb haar nooit horen klagen, ook niet toen ze thuis in haar kamertje alles online moest doen, maar we zagen wel dat het veel met haar deed. Ze was niet zo vrolijk meer.
Toen de zomer begon, vond ze een baantje bij een horecaketen. Daar bloeide ze weer op. Ze is er altijd blijven werken, ook toen de horeca weer dicht moest. Ze gingen bezorgen en maaltijden samenstellen voor zorginstellingen.
Van de week kwam ze bij mijn man en mij met de mededeling dat ze wil stoppen met school. Ze vindt de lessen niet meer boeien, ze is haar motivatie volledig kwijt. Ze wil meer werken en heeft haar zinnen gezet op een carrière bij de horeca-keten waar ze werkt. We begrijpen het wel, maar we vinden het zo zonde! Met een papiertje heb je zoveel meer kansen in het leven en ze is al over de helft van haar opleiding. Het einde is in zicht. Het maakt haar niet uit, zegt ze, ze wil iets anders en dat wil ze nu. Hoe krijgen we haar zover dat ze toch haar opleiding afrondt? Jolanda (49)

Jolanda (49)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Jeannie
  (46)
  07/01/2022
  20:57

  Niet mee bemoeien. Dat klinkt hard, dat is het ook, maar je dochter is nu volwassen en mag en kan haar eigen keuzes maken. Dus tenzij je haar aan haar bureaustoel vastplakt, zal je toch moeten respecteren dat de beslissing uiteindelijk bij haar ligt en niet bij jullie.
  Steun haar liever en hang niet teveel aan een papiertje, zeker niet bij een studie “communicatie”, wat nou niet bepaald een heleboel concrete baangeranties geeft. Laat haar haar gang gaan. Ze kan nog altijd terug én ze leert in de horeca ook dingen bij die haar verder kunnen helpen. En er zullen altijd mensen zijn die graag lekker willen eten en niet willen koken, dus werk zal er heus wel voor haar blijven.


 • Meyra
  (42)
  08/01/2022
  03:01

  Beste Jolanda,

  Soms kan het ook zo zijn dat je meer bereikt zonder opleiding. Mensen houden zich meer vast aan een opleiding dan hebben ze een ‘bewijs’ maar een bewijs van wat dan? Heb je daar wel eens over nagedacht? Als je dochter later alsnog wilt studeren dan kan ze altijd nog studeren. Ze heeft een keuze gemaakt wat bij haar past en blijkbaar niet bij jouw als moeder. Maar aldaar moet de wereld niet over gaan. Laten we onze kinderen respecteren dat ze andere keuzes maken. Voor mij als moeder is het allerbelangrijkste dat ze gelukkig zijn.


 • Liesbeth
  (52)
  10/01/2022
  09:42

  Heb je met haar al goed de gevolgen van haar keuze doorgenomen? Dat is namelijk niet niks om nu de handdoek in de ring te gooien. Ik zou als moeder zijnde alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat ze toch haar opleiding afrondt. Het is namelijk niet zo dat je altijd nog kan gaan studeren want de drempel word alleen maar hoger en het wordt ook duurder als je wat ouder bent. Nog even doorzetten en ze heeft haar papiertje op zak dat is zoveel waard! daar heeft zij geen idee van maar het is echt zo. De sollicitaties van mensen zonder diploma worden het snelst opzij gelegd. Dus overtuig haar om de opleiding af te maken daarna kan ze gaan doen wat ze wil.


 • wijsneus
  (--)
  15/01/2022
  05:12

  Ach weet je het is niet het eind van de wereld.
  De meeste mensen die ik ken doen allang niet meer waar ze voor opgeleidt zijn. Of zijn een andere studie gaan doen halverwege. Het is ook idioot dat je op je 16e, 17e moet kiezen wat je de rest van je leven gaat doen. Veel studenten haken af omdat de studie tegenvalt.

  Communicatie is een verzamelterm, wat ze daarmee wilde gaan doen weet ik niet maar een mens kan van gedachte veranderen. Een papiertje communicatie zegt ook niet zo veel. Laat haar los en wacht rustig af. Wie weet heeft ze een tussenjaar nodig.
  Zeker nu in coronatijd is studeren niet leuk. Steun van haar ouders is belangrijker. Mentale steun. Vertrouw op die slimme dochter van je, dan voelt ze zich sterker en durft ook terug te komen op haar besluit als het zat wordt in de horeca en toch haar studie af wil maken. Of een andere studie kiest.


 • Simone
  (40)
  16/01/2022
  22:13

  1 tip: Niet mee bemoeien!!!


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail