Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

webspecials

‘Mijn moeder heeft letterlijk mijn jeugd verziekt’

Nina (42) ging de eerste veertien jaar van haar leven door een ware hel: ze werd opzettelijk doodziek gemaakt door haar eigen moeder, die haar vervolgens van de ene arts naar de andere sleepte. Toen haar moeder zelfs over euthanasie begon, kreeg een kinderarts gelukkig argwaan en werd Nina op het nippertje gered. Nina schreef een boek over haar ervaringen en geeft lezingen om meer bekendheid te geven aan het syndroom van Münchhausen by Proxy, een ernstige vorm van kindermishandeling.

Nina (42)
image lees
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Denise
  (21)
  24/08/2017
  20:44

  Dag Nina,

  Ik heb je boek al eerder gelezen en heb m ook aan een paar klasgenoten laten lezen. Als sociaal werker vind ik het belangrijk dat mijn collega`s en ik weten dat deze ziekte bestaat. Heel veel sterkte toegewenst en geniet van je leven en bedankt voor het delen van je verhaal.


 • Marina
  (53)
  05/09/2017
  21:07

  Ik heb heel jou verhaal gelezen. Ik heb ook zo,n moeder. Maar vroeger bestond die term munchaussen nu proxy nog niet. Mijn broer had volgens haar zeggen een gat in zijn trommelvliezen en bleek ik erachter te komen dat zij het met een sateprikker veroorzaakt had. Ik had zogenaamd Epilepsie volgens haar. Ik werd gewoon ziek gemaakt. Mijn ouders gingen scheiden maar ik kon kiezen tussen twee kwaden. Via kinderbescherming werd ik uit huis geplaatst. Later zag ik hun terug maar naderhand heb ik mijn eigen leven geleid. Nina, je bent nog zo jong. Probeer het beste ervan te maken. Een dagboek schrijven kan ook goed werken. Voor de rest wens ik je heel veel sterkte.


image

Bianca en Sven vieren de jaarwisseling al een jaar of tien samen met hun vrienden George en Sylvia. Dit jaar willen ze wat anders...

Bianca (37) LEES
detail
image

De vijfentwintigjarige dochter van Loes heeft regelmatig last van depressieve gevoelens. Therapie heeft niet gewerkt, maar nu denkt Melody een ‘oplossing’ te hebben gevonden voor haar probleem: ze wil een baby...

Loes (57) LEES
detail
image

Eelke maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Ze is onlangs gescheiden en maakt een moeilijke tijd door, maar doet net alsof er niets aan de hand is.

Eelke (42) LEES
detail
image

Sofia schrikt als ze hoort dat haar vijfjarige zoontje Lars regelmatig door klasgenootjes wordt geschopt en geslagen. Moet ze Lars aanraden om maar eens flink terug te meppen?

Sofia (33) LEES
detail