Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

webspecials

Shanti Schiks’ ex vermoordde hun zoontje

Shanti Schiks is sociaal pedagogisch hulpverlener. Ze schreef twee autobiografische boeken, een over de tragedie die haar trof toen haar zoontje Elfin en haar schoonmoeder werden omgebracht door haar ex en een over de kracht van zelfliefde. ‘De kunst is om jezelf in alles lief te hebben, in welke omstandigheden het leven je ook mag brengen.’

Op 22 juli 2016 verloor Shanti haar zoontje, toen elf maanden, haar schoonmoeder en haar ex. Haar ex bezocht op die dag hun zoontje Elfin bij zijn moeder. Hij was in het verleden agressief geweest en voor Shanti was het alleen bij haar schoonmoeder veilig genoeg om haar ex Elfin te laten bezoeken. Toen ze Elfin op die fatale dag kwam ophalen, wachtte haar ex haar op met een handgranaat in zijn hand. Hij was volkomen door het dolle. Shanti wist te vluchten naar de benedenburen en terwijl ze de politie belde, zag ze voor het raam haar zoontje Elfin naar beneden vallen, gevolgd door haar ex. Shanti zal nooit echt weten of begrijpen waarom haar ex tot deze afschuwelijke daad kwam. Maar een ding weet ze zeker, al vanaf het begin: ze zal hier niet aan onderdoor gaan.
Shanti: “Na dit verlies maakte ik bewust de keuze, vanuit shocktoestand, alles onvoorwaardelijk in mijzelf lief te gaan hebben. Meteen, alles omarmen. ‘Het zal een hel worden, maar ik kom er hoe dan ook uit,’ sprak ik uit tegen een vriend van mij vlak na het verlies. Ik nam mij voor om voor drie te gaan leven. Voor mijn zoontje Elfin, zijn oma en mijzelf.”

 

Mooie momenten 

“Vorig jaar wilde ik op de sterfdatum van Elfin en zijn oma Amsterdam uit. Ik had het nodig de rust op te zoeken. Ik heb die dag doorgebracht op het strand, samen met een heel goede vriendin en dat voelde goed. Normaal gesproken ben ik graag in Amsterdam, ook na wat er gebeurd is. Ik woon er en werk vlakbij de plek waar het gebeurde, maar dat stoort me niet. In dat huis, de woning van de lieve oma van Elfin, heb ik ook ontzettend veel mooie, liefdevolle momenten beleefd. Haar huis was vaak een veilig toevluchtsoord voor me als het thuis niet goed ging. Ik ben daar ook heel gelukkig geweest. De moeder van mijn ex was een ontzettend wijze, lieve vrouw. Mijn ex was haar enige zoon. Mijn schoonmoeder was een feministe van het eerste uur, ze werkte als therapeute. Ik voelde me prettig bij haar en kon goed met haar praten. Ze was als een tweede moeder voor me. Sinds die verschrikkelijke gebeurtenis leef ik ook voor haar, voor Elfin en voor mezelf. Ik heb ervoor gekozen niet te vluchten in emoties, maar me te richten op wat er nog wel is. Niets zal me eronder krijgen, want als de haat wint, stopt de liefde en liefde is de enige manier, daar ben ik van overtuigd.”

 

Eén enkele vlinder

‘Mijn wens is dat dit boek vanuit de naam van Elfin een butterfly effect heeft op de wereld en dat hij op deze manier blijft voortleven. Dat mijn verlies niet alleen pijn en verdriet heeft veroorzaakt, maar dat het ook een wake-upcall is. Agressie en (zelf)haat komen voort uit een gebrek aan inzicht en zelfliefde. Ik hoop dat dit boek liefde zal brengen waar het het meest nodig is.’ (Uit: De kracht van zelfliefde)

“Ik leef in het nu, nu is het enige dat er is. Ik kan het verleden niet veranderen, maar ik kan wel verder. Mijn huis hangt vol met vrolijke foto’s van Elfin, hem te zien maakt me blij, niet verdrietig. Mijn liefde voor hem is de bron van alles wat ik doe. Zijn komst was onverwacht, maar zo welkom. Elfin heeft mij moeder gemaakt en dat zal ik altijd blijven, niets kan dat veranderen. Naast mijn bed hangt een grote foto van mij waarop ik hoogzwanger ben. Ik zal voor altijd trots zijn op die foto. Ik heb een litteken op mijn buik van de keizersnede, er zitten tijgerstrepen op mijn buik. Het zijn de waardevolle tattoos van liefde en leven. Elfin blijft mijn kindje, hij is overal bij, altijd.
Ik sta niet meer elke dag op met het grote verdriet. Als ik wakker word ’s morgens zeg ik tegen mezelf dat dit een mooie dag gaat worden. Dat is een dagelijkse oefening, net zoals tien minuten mediteren. Ik heb ervaren hoe groot de kracht van zelfliefde is, daarom heb ik dit boek geschreven. Het boek is een handvat om naar jezelf te luisteren. Alles begint met de liefde voor jezelf, en zelfliefde is het begin van een liefdevolle wereld. Van mezelf houden heeft me geholpen mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik heb een contract gesloten met mezelf waarin ik beloof er altijd voor mezelf te zijn. Ieder mens is het gevoel met zichzelf weleens kwijt. Een scheiding, verdriet, verlies, er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je het contact met jezelf verliest. De kunst is de weg naar binnen weer te vinden. Ik ben als kind wel opgegroeid met zelfliefde, ik kreeg een spirituele opvoeding. Ik wist dat het in me zat en dat het belangrijk was, maar toch zocht ik de liefde vaak buiten mezelf. Ik vond mijn geluk in een ander. Op mijn vijftiende was ik echt op zoek naar de prins op het witte paard, een aantal jaren later dacht ik hem gevonden te hebben in de vader van Elfin. Nooit had ik kunnen denken dat het sprookje zo zou eindigen. De daad van mijn ex was die van een extreem wanhopig en ziek persoon. Liefde zou nooit pijn mogen doen. Wat er gebeurd is, is vreselijk maar ik kan het niet veranderen en verzet tegen iets wat je niet kunt veranderen is gekkenwerk. Ik wil en kan verder. Ik leef in momenten, ik focus me op de kracht van het nu. Het is wat het is en dat is nu. De zon schijnt altijd, maar soms hangen er wolken voor.”

 

Ik waardeer mezelf

‘Schrijf de komende week iedere dag minstens elf keer op: ‘Ik waardeer mijzelf’. Dit mag achter elkaar. Hoe vaker hoe beter. Het gaat erom dat dit gewoon wordt voor je om te denken. ‘Ik waardeer mijzelf zoals ik ben’ heeft een ontspannend effect. Geef jezelf figuurlijk een schouderklopje en sta stil bij wat je goed hebt gedaan.’ (Schrijfoefening uit: De kracht van zelfliefde)

 

Hartverwarmend

“Mijn boeken hebben veel teweeggebracht en dat is prachtig om te merken. Mijn laatste boek is vooral een doe-boek waarin ik een manier beschrijf om te leren jezelf lief te hebben en dichter bij jezelf te komen. Ik hoop dat andere mensen hier ook iets aan hebben, dat ze hun leven een positieve wending kunnen geven. Ik wil mensen niets opleggen, het boek zal misschien niet voor iedereen geschikt zijn, maar ik kan wel zeggen dat deze methode mij geholpen heeft en dat elke dag opnieuw doet. Voorwaarde is dat je positief tegenover de methode staat, je moet zelf natuurlijk wel willen, anders heeft het geen zin. Ik organiseer ook workshops met het boek als basis en elke keer weer zie ik dat de methode iets doet met mensen. Ik maak ook deel uit van een krachtgroep, waarin ik andere mensen naar zelfliefde probeer te begeleiden. We onderzoeken overtuigingen die we hebben. We ervaren hoe krachtig je denken is: bij negativiteit val je om, als je positief bent blijf je staan. Ik geef op verzoek ook consulten en we zijn met een aantal mensen een FB-groep gestart waarin mensen hun ervaringen kunnen delen. De reacties die hier geplaatst worden zijn hartverwarmend. Mensen beschrijven hun gevoel, delen muziek, een ervaring, of maken een tekening die hun gevoel weergeeft. Soms gebeuren er echt wondertjes bij mensen en dat te lezen geeft me kippenvel. Ik ben niet op zoek naar bewondering voor de manier waarop ik in het leven sta en wat ik doe, ik gun het simpelweg anderen ook om de weg naar binnen te vinden en in balans te komen. Zelfhaat verbittert, het helpt niet. Ik gun niemand het gif van zelfhaat. Kwaadheid mag er zijn, natuurlijk, maar met het vasthouden aan woede bereik je niets. Het maakt je kapot en belemmert je persoonlijke ontwikkeling. Haat staat zelfliefde in de weg.”

 

Niet altijd poeslief

Liefdevolle aandacht betekent niet altijd poeslief of positief zijn. Het wil zeggen authentiek zijn naar onszelf en datgene doen waarvan wij voelen dat het nodig is. Het is jezelf en jouw gevoelens serieus nemen en daarmee ook die van een ander.’ (Uit: De kracht van zelfliefde)

“In mijn boek vind je, naast achtergrond, onderbouwing en persoonlijke ervaringen ook oefeningen, luisteroefening en schrijfoefeningen. De eerste oefening in mijn boek is de belangrijkste, het is een contract, een verbintenis met jezelf. Je kunt het contract ondertekenen, uitprinten, ophangen en op elk gewenst moment bekijken. Het tekenen van het contract toont aan dat je zelfliefde serieus neemt, er open voor staat en er energie in wilt steken. Het helpt je eraan te herinneren lief te zijn voor jezelf, want dat zijn we lang niet altijd. Het leven is niet altijd mooi en goed, er kunnen vreselijke dingen gebeuren en alle ontwikkelingen die je meemaakt vormen je. Wat ik meemaakte, heeft een enorme impact op mijn leven. Ik accepteer dat en omarm mezelf zoals ik ben. Ik wil me niet afsluiten voor anderen, ik wil juist openstaan voor gevoel. Op dit moment ben ik er nog niet aan toe, maar het zou best kunnen dat ik in de toekomst weer een liefdesrelatie met iemand aanga. Uitsluiten doe ik het niet. Maar als het gebeurt zal ik die persoon vertellen wat me overkomen is. Ik zal het niet achterhouden, want het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Hopelijk word ik ook nog eens opnieuw moeder, dat zou ik fijn vinden. Misschien met een goede vriend en niet vanuit een liefdesrelatie. Ik ben dol op kinderen. Ik zie mijn neefje van drie vaak. Soms haal ik hem op uit de crèche. In hem zie ik Elfin opgroeien daar geniet ik van. Dat doet me geen pijn, want Elfin blijft zoals hij was en hij was prachtig. Speciale dagen kunnen tricky zijn, kerst bijvoorbeeld of moederdag, maar zelfliefde is ook accepteren wat je voelt. Het is de kunst om ja te zeggen in alles wat in ons omgaat. Ook op momenten van verdriet, angst en pijn. Ook op een rotdag moet je jezelf de ruimte geven. Juist dan. Je kunt de pijn erger maken of voeden en ik heb er bewust voor gekozen dat niet te doen. Ik heb het ook niet graag over de dag en de gebeurtenis omdat deze in het verleden liggen. Als ik iets hoor, lees of zie over een familiedrama dan zou ik het liefst direct naar die moeder toe willen gaan. Haar een luisterend oor bieden om haar verhaal te delen, een uitlaatklep. Ik zou haar willen zeggen dat ze niet alleen staat. Het schijnt dat veel moeders die een dergelijke gebeurtenis mee hebben gemaakt zichzelf vroeger of later doden en ik kan me dat voorstellen. Steeds in je gedachten teruggaan naar het verlies kan je radeloos en wanhopig maken. Ik kies ervoor om niet terug te gaan in gedachten. Mijn woede en frustratie heb ik omgezet in kracht. De kracht om door te gaan. Er is altijd een nieuw moment en de liefde voor Elfin is nog steeds hetzelfde als toen. Hij blijft het mooiste wat het leven mij ooit gebracht heeft.”

 

Voor altijd bij mij

‘Ik heb soms zware dagen en soms gemakkelijke, net als jij en ieder ander. Ik was altijd op zoek naar een maatje die mijn thuis was, maar nu ik de liefde van mijn leven kwijt ben, weet ik dat zijn ziel voor altijd bij mij is. Ik weet dat liefde iets is wat niet stuk te maken is, want ik voel het nog.’ (Uit: De kracht van zelfliefde)

image lees
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

image

Bianca en Sven vieren de jaarwisseling al een jaar of tien samen met hun vrienden George en Sylvia. Dit jaar willen ze wat anders...

Bianca (37) LEES
detail
image

De vijfentwintigjarige dochter van Loes heeft regelmatig last van depressieve gevoelens. Therapie heeft niet gewerkt, maar nu denkt Melody een ‘oplossing’ te hebben gevonden voor haar probleem: ze wil een baby...

Loes (57) LEES
detail
image

Eelke maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Ze is onlangs gescheiden en maakt een moeilijke tijd door, maar doet net alsof er niets aan de hand is.

Eelke (42) LEES
detail
image

Sofia schrikt als ze hoort dat haar vijfjarige zoontje Lars regelmatig door klasgenootjes wordt geschopt en geslagen. Moet ze Lars aanraden om maar eens flink terug te meppen?

Sofia (33) LEES
detail